icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Dragi čitatelji i prijatelji Radio Marije, mir vama! Ušli smo u korizmeno vrijeme! O korizmi svake godine ima dosta govora i napisa no, što je to korizma?! Sam naziv korizma potječe od latinske riječi quadragesima, što znači četrdesetnica ili razdoblje od 40 dana. Jednostavnim jezikom možemo reći, da je korizma jedno intenzivnije razdoblje liturgijske godine u kojemu kršćanski vjernici (posebno katolici) – na neki način – dublje ulaze u svoje biće, u svoje srce, kako bi intenzivnije razmatrali o Božjoj ljubavi, savršeno izraženoj u Gospodinu našem Isusu Kristu; kao i o svom osobnom odgovoru na tu ljubav! Tako se, kroz kršćanski post, odricanje, molitvu i djela milosrđa prema potrebnima, vjernici dostojno pripravljaju za vrhunac kršćanske liturgijske godine i najveću kršćansku svetkovinu – Uskrs!
Korizma započinje na tzv. Čistu srijedu ili Pepelnicu, a traje kroz četrdeset (40) dana, sve do svečane večernje mise Velikoga četvrtka, kada je ustanovljen sakrament Presvete euharistije. Nedjelje u krizmi se ne računaju ili ne ubrajaju u korizmeno vrijeme (nedjelja jest i označava, naime, sam dan Uskrsa)! Na prve tragove korizme kao priprave na Uskrs nailazimo već na Općem saboru u Niceji (325. g.). Čini se da je priprava na Uskrs postojala i ranije, ali ne kroz 40-dnevno razdoblje nego samo kroz Veliki tjedan ili samo Sveto trodnevlje.

KORIZMA ili PRIPRAVA

Korizma ili četrdesetnica, kako smo spomenuli, traje 40 dana. Četrdeset (40) je biblijski broj punine. U bibliji na više mjesta nailazimo na taj broj kad se Bog sprema ili čini nešto važno i veliko za ljude (za Božji narod, koji je danas Crkva). Izraelci, nakon izlaska iz Egipta, u pustinji lutaju četrdeset godina. Njihov veliki vođa i Božji prijatelj, Mojsije, posti na Božjemu brdu 40 dana i 40 noći te od Boga prima ploče Saveza. Zatim je i veliki Ilija 40 dana išao ususret Božjoj objavi na Horebu. Naš se Gospodin Isus, nakon svoga krštenja i prije početka svojega javnoga djelovanja, 40 dana postom i molitvom pripravljao za svoje poslanje i td. Broj 40 je broj punine i savršenosti, a može označavati i cjelovitost odn. potpunost ljudskog života ili službe.
Kroz povijest, prema našem vremenu, korizma je bila obilježena strogim postom no, nakon II. Vatikanskog sabora, post i nemrs su propisani samo za Pepelnicu i Veliki petak, a u petke kroz korizmu se prakticira samo nemrs.

POST

Post je kod katolika najčešće shvaćen kao odricanje od hrane, odn. od – za život važne sastavnice. Ipak, u korizmenom vremenu, Bog nas na poseban način poziva i uvjerava da je njemu milo milosrđe, a ne žrtva! Time nam želi reći da post ili odricanje ne trebaju samo biti odricanje od hrane, nego i od nekih stvari ili užitaka bez kojih mogu. Postiti se može od vlastitih navika – pa i onih koje nisu grješne! Može se postiti od mnogih stvari na koje – po sebi – imamo pravo. Smisao posta nije u tome da se sebi zagorča ili «zacrni» život nego da se čovjek bolje upozna; da upozna svoje granice, vlastitu grješnost; nezahvalnost prema Bogu ili možda neosjetljivost ili bezobzirnost prema bližnjemu. Da se pokaje i obrati i naprijed kroči Božjim putem. Cilj posta je u prvom redu duhovan, a ne toliko tjelesan ili zdravstven. Čovjek kroz odricanje otkriva koliko je slobodan od vlastitih navika, užitaka i stvari za koje obično i ne osjeća zahvalnost i uzima ih kao zdravo za gotovo odn. ne doživljava ih kao dar Božje naklonosti i dobrote, nego nešto što ga «ide».

NEMRS

Nemrs je odricanje od mesa, kao osnovne ili kako se počesto zna čuti «najvažnije» namirnice, u suvremenoj prehrani. Kod mnogih vjernikâ posljednjih nekoliko desetljeća je običaj da se u korizmene petke ne jede meso («jer je nemrs»). Ipak, za petak se traži i nabavlja dobra i kvalitetna riba (koja je neki put i skuplja od mesa, a koja na neki način – po njihovu shvaćanju – «nadomješta» meso. Ali ako jabuke nadomjestim kruškama, jesam li se time odrekao voća?! – Nisam! Budimo iskreni… Petkom bi se u korizmi trebala jesti lagana posna hrana, bez mesa bilo koje vrste ili čovjek sebi podilazi i zavarava se…

DJELA MILOSRĐA

Djela milosrđa – kako ona duhovna tako i ona tjelesna – Bogu su draža i pred Njim su zaslužnija nego naše odricanje od hrane ili odricanje općenito (post). Zbog čega je to tako? Bogu post o kruhu i vodi ili – neki put isključivo o vodi – nije po volji, ako smo zatim skloni ispadima, zavisti, klevetanju i ogovaranju u odnosu prema bližnjemu. Odricanje od nečega može biti nekakvo dobro za mene, ali ne pomaže nužno bližnjemu – osim ako je upravo radi toga i poduzeto! Ako postim i trapim se zbog sebe, to može biti i sebično; ali ako postim radi dobra bližnjega, onda je u to utkana nesebična ljubav i onda je to Bogu milo i blagonaklono na to gleda.
Isus je upravo zbog toga kritizirao svoje suvremenike: da, naime, ocu i majci uskraćuju uzdržavanje, kako bi imali za korban ili sveti hramski dar za Boga. Isus to naziva ljudskim predajama ili uredbama kojima se dokida četvrta Božja zapovijed (Poštuj oca i Majku…). Bog ne traži da mu služimo bez obzira na bližnjega, niti mimo bližnjega nego upravo po bližnjemu, u bližnjemu i zajedno s njime! Ne kaže li On da štogod učinimo jednom od njegove najmanje braće – Njemu učinismo! Zbog toga je, eto, Bogu milije milosrđe prema bližnjemu nego teški postovi koji znaju odisati ohološću i sebičnošću…
Dragi čitatelji i prijatelji Radio Marije, odricanje nije samo sebi cilj nego svoj smisao i ispunjenje nalazi u ljubavi prema Bogu, odjelotvorenoj u djelima ljubavi i milosrđa prema najmanjima i najpotrebnijima, koji su oko nas! Dakle, što ćemo odlučiti ili smo već odlučili za ovu korizmu…?! Štogod to bilo neka bude manji ili skromniji korak s više ljubavi nego teška žrtva i odricanje s malo ili čak bez ljubavi. Da bismo uistinu služili bližnjemu – jer na to smo pozvani i tako zapravo služimo Bogu – potrebno je odricati se vlastitog sebeljublja (egoizma) i zbog toga je post moćno, ali zahtjevno sredstvo koje podupire – kako samu molitvu – tako i cjelokupni duhovni život. Cijeli je naš život, ako hoćete, korizma koja nas pripravlja na vrhunac i slavlje vječnog Uskrsa! Svima vam, u tom smislu, želim plodonosnu i ljubavlju prožetu korizmu. Bog vas blagoslovio i Hvaljen Isus i Marija!

Urednik

Program

17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetom
18:00 Misa - Katedrala sv.Bonaventure, Banja Luka
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Venite Adoremus/p.Mato Anić
21:00 Krunica (žalosna otajstva)/KŠC Don Bosco, Žepče
21:45 Božanski časosolov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Žrtva ispovijedne tajne/Joseph Spillmann/narator Ivan Prskalo

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu