icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Svečano Misno slavlje predslavio je Nadbiskup vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić, uz suslavlje s vlč. Josipom Papak ekonomom Vrhbosanskog Bogoslovnog Sjemeništa u Sarajevu.

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src14d33797ffed70155a3a9724708b5c85_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1714588474.jpeg

Izvor: Družba sestara Služavke Maloga Isusa - Provincija Bezgrješnog začeća BDM

Na blagdan svetog Josipa Radnika, 1. svibnja 2024. proslavljen je patron Doma „Sveti Josip“ u Vitezu kojeg vode sestre Služavke Malog Isusa (SMI) Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije. Svečano Misno slavlje predslavio je nadbiskup vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić, uz suslavlje s vlč. Josipom Papak ekonomom Vrhbosanskog Bogoslovnog Sjemeništa u Sarajevu. Na misnom je slavlju sudjelovao velik broj sestara Služavki Maloga Isusa, na čelu sa provincijskom glavaricom s. M. Anamarijom Kesten, korisnici Doma, njihova rodbina, vjernici župe Vitez i štovatelja svetog Josipa.

 

grthzjuhujhkjhhuik.jpg

 

Prije misnog slavlja ravnateljica Doma „Sveti Josip“ s. M. Admirata Lučić pozdravila je kardinala Vinka Puljića i sve nazočne. Napomenula je kako na ovaj veliki dan patrona Doma „Sveti Josip“ započinjemo Gospin mjesec, a gdje je Gospa tu je i sv. Josip, ovaj puta radnik koji priskrbljuje i svoju obitelj odgaja. Na ovaj divni dan, kazala je s. Admirata, imamo milost slaviti svetu misu koju će nam predslaviti uzoriti kardinal Vinko Puljić – nadbiskup Vrhbosanski u miru. Podsjetila je da je upravo kardinal Puljić blagoslovio Dom „Svetog Josipa“, dao je sestrama poticaj da rade, da služe i da pomažu. Podsjetila da danas nismo sami, s nama su brojni naši prijatelji, djeca, unuci i praunuci korisnika ovog Doma, ali s nama je cijela četa nebeske Crkve. Napomenula je da je u ovoj kući Gospodin pozvao više od pet stotina ljudi da promijene ovaj svijet sa drugim svijetom. Svi su oni danas s nama, ustvrdila je s. Admirata i kazala da se radujemo ovom velikom danu, velikoj milosti i molim da Gospodin svih blagoslovi. Na koncu je s. Admirata pozdravila sve sestre Služavke Maloga Isusa koje su došle na slavlje, na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten i zaželjela svima dobrodošlicu.

 

image002fghfhhfh.jpg

 

Nakon pozdrava s. Admirate uslijedilo je misno slavlje koje su svojim sviranjem i pjevanjem uzveličale sestre SMI koje djeluju u Vitezu, kao i korisnice Doma „Sveti Josip“. U uvodu u Misno slavlje kardinal Puljić je svih pozdravio, počevši od uprave Doma, sve časne sestre, djelatnike i sve korisnike Doma, kao i sve one koji su danas došli u ovaj Dom moliti zaštitnika sv. Josipa radnika. U prvom redu molim za Vas, kazao je kardinal Puljić, a onda ćemo svi zajedno moliti za sve poslodavce i radnike da bude više pravednosti u radu i u plaćama, a i da se ljudskim radom uzdigne dostojanstvo.

 

imagefdthrh010.jpg

 

U prigodoj propovijedi kardinal Puljić je najprije podsjetio da Crkva običaje svakoj instituciji – posebno prostoru bogomolje – dati zaštitnika, zagovornika i primjera. U ovom Domu imate sv. Josipa radnika da vas zagovara, da mu se molimo i da od njega učimo. Zapitao se zajedno sa korisnicima Doma: U čemu se mi stari posebno trebamo ugledati u sv. Josipa? Podsjetio je da u litanijama sv. Josipa ima zaziv „Ogledalo strpljivosti“. Ustvrdio je da osobe u starijoj dobi trebaju strpljivost. Najprije strpljivost sami sa sobom, strpljivost jedni s drugima, a onda i strpljivost s onima koji rade s njima. Strpljivost daje čovjeku snagu da nosi svoj križ. Kardinal je podsjetio na razne situacije iz života sv. Josipa u kojima mu je trebalo strpljivosti. Napomenuo je da je Bog slao sv. Josipa u razne krajeve, bio je u mukama kada je ugledao da njegova zaručnica nosi dijete pod srcem, ali je Bog nagradio njegovu strpljivost i razjasnio mu da Marija nosi „Sveto“ pod srcem. Prije nego je Marija trebala roditi morao je s njome poći u Betlehem, a onda nakon što se Dijete rodilo, Bog ga šalje s Marijom i Isusom u Egipat. Trebalo je tu strpljivosti, no Josip nije rekao ni jedne riječi prigovaranja ili mrmljanja, on strpljivo prihvaća i izvršava volju Božju. Kardinal je kazao da je sv. Josip nama primjer da se strpljivo nosimo sa svojim kušnjama, godinama, bolešću i sredinom. Danas ga ne samo molimo, već od njega učimo kako biti strpljiv.

U nastavku propovijedi Kardinal se osvrnuo na zaziv iz litanija sv. Josipa „Uresu domaćeg života“. Ustvrdio je da je danas razbijen domaći život, obiteljski život. Istaknuo je da sv. Josip tiho radi i obavlja svoj zadatak, a danas u obiteljima često nedostaje blizine, topline i razumijevanja. Stoga danas posebno molimo sv. Josipa da znamo živjeti domaći život, život u ljubavi, život u razumijevanju i život u suradnji.

 

image011er5tz7u89p0.jpg

 

Sljedeći zaziv litanija na koji se Kardinal osvrnuo bio je „Uzore radnika“. Kazao je kako je Bog povjerio čovjeku da s Njime surađuje. Čovjek svojim radom surađuje s Bogom stvoriteljem. Kardinal je zatim ustvrdio da je današnji čovjek sve podvrgao koristoljubivosti, interesu. Nažalost, i politika i gospodarstvo su se razboljeli od interesa, kazao je Kardinal. A zapravo čovjek radeći doživljava svoje dostojanstvo kao Božji suradnik. Starijim i bolesnim osobama je Kardinal napomenuo da je za njih molitva, krunica i prikazivanje žrtve posebni duhovni rad.

U nastavku propovijedi Kadinal je ustvrdio da je današnje društvo obolilo od koristoljubivosti, od egoizma. Zato je prevažno s Bogom surađivati i dostojanstveno raditi. Istaknuo je da smo premalo odgajali za rad. Nismo naučili mlade da pristupe životu odgovorno, da se nose sa životom, da budu suradnici s Bogom. Na koncu propovijedi Kardinal je pozvao sve, posebno korisnike Doma, da mole za mlade da ih Bog učini vjernima u radu i suradnji s Bogom. Neka nam sv. Josip bude poticaj da ga ne samo molimo, već da od njega učimo strpljivosti, domaćem životu u ljubavi i radu kazao je Kardinal i zaključio propovijed potičući stare i bolesne da, ako ne mogu fizički raditi, mogu duhovno, jer najteži je i najvažniji posao molitva. Svim je korisnicima zaželio da svoje dane provode u suradnji s Bogom i da tako zazivaju Božji blagoslov ne samo na ovaj kraj i narod, već na cijeli svijet.

 

image014asdfgtzjuilk.jpg

image013wergthjukzfilukj.jpg

Nakon propovijedi nastavljeno je s misnim slavljem, nakon kojega je pripremljena pjesma i veselje za korisnike Doma. Blagdansko radosno ozračje nastavilo se i kod obiteljskoga stola u prostorijama Doma „Sveti Josip“ u Vitezu.

Izvor: ssmi.hr
Objavljeno: 2. 5. 2024.

Program

23:05 Emisija: Na proputovanju života/ Ivana Knezović/R
00:00 Kraljice neba + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:15 Sveta Krunica (slavna)
01:00 Emisija: Put uzbrdo/ Zrinka Milanović/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Emisija: Uvijek nedjeljom /Ivica Ursić /R/
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/radosna otajstva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu