icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Papa Franjo primio je, u jutarnjim satima u ponedjeljak, 6. svibnja 2024., u svečanu audijenciju biskupe Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine tijekom njihova službenog pohoda „ad limina Apostolorum“ (na apostolske pragove)

phpThumb_cache_ktabkbih.net__src25dba0d53adf15342794af4477327d81_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1715016536.jpeg

 

Papa Franjo primio je, u jutarnjim satima u ponedjeljak, 6. svibnja 2024., u svečanu audijenciju biskupe Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine tijekom njihova službenog pohoda „ad limina Apostolorum“ (na apostolske pragove) koji traje od 3. do 8. svibnja 2024., javlja KTA. Sudjelovali su članovi: predsjednik BK BiH, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, biskup banjolučki mons. Željko Majić i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren.

Biskupi su nakon audijencije dali izjavu Katoličkoj tiskovnoj agenciji BK BiH.

Nadbiskup Vukšić kazao je da je biskupe, prije svega, ugodno iznenadilo Papino raspoloženje koji je s njima proveo skoro sat i pol vremena, dulje nego što je očekivano. „I sama činjenica da smo toliko dugo proveli s njim u razgovoru na svoj način govori o tome koliko nas je rado slušao i koliko smo mi njega rado slušali. Isto tako, lijepa strana toga susreta je u tome što su, naravno, dominirale vrlo ozbiljne teme koje se tiču naših biskupija i naših župa i uopće društvenih situacija. Ali, istovremeno, i te ozbiljne teme su bile predstavljene uz mnogo duhovitosti, čak pokojega vica, koji je ispripovijedan i s njegove i s naše strane. Tako da je vjerojatno i ta – hajdemo tako kazati 'lagana atmosfera' – utjecala na to da je ostao dosta dugo“, istaknuo je nadbiskup Vukšić koji podsjetio da je jedan od tih duhovitih trenutaka bio kada je kazao kako je Katarina kraljica, prije nego li je umrla, dala napisati oporuku u kojoj je kazala da, ako se njezina djeca vrate na kršćanstvo da njima ostavlja svoje kraljevstvo, a u protivnom da kraljevstvo ostavlja Papi. „I budući da se djeca nisu vratila u kršćanstvo i budući da ih ona nikada nije poslije vidjela, kazao sam Papi da je on – rečeno na duhovit način – jedna vrsta 'našega kralja' također, na što se on – svi ste vidjeli – nasmijao i vrlo lijepo tu šalu također prihvatio“, kazao je nadbiskup Vukšić.

Izrazio je, također, radost da su biskupi mogli iznijeti informacije o situaciji u svojim nad/biskupijama i u župama te da su mogli čuti Papino mišljenje i savjete glede raznih tema, kao i otvorenih pitanja vezanih uz dušobrižništvo.

Biskup Palić kazao je da je uvijek lijepo susresti se s papom Franjom te pojasnio da, kad biskupi dolaze u pohod apostolskim pragovima u Rim, onda to predstavlja ne samo dio tog službenog posjeta, nego „baš susret oca sa svojim – rekli bismo – sinovima, sa svojim suradnicima, s onima koji su poslani u određenim partikularnim Crkvama vršiti svoje pastirsko poslanje“. „Naravno da su takvi susreti uvijek ohrabrujući, jer papa Franjo na jedan svoj neformalan način kaže doista ono što je važno za prepoznavanje sadašnjeg trenutka te za življenje i naviještanje evanđelja u sadašnjim okolnostima i situaciji“, kazao je biskup Petar dodavši da su ovi susreti upravo sa Svetim Ocem papom Franjom doista i neformalni, ali – s druge strane – ispunjeni međusobnim i povjerenjima i poštovanjem i otvorenošću.

Biskup Majić kazao je da je za njega osobno ovaj susret nešto posebno i novo jer prvi put susreće papu Franju u svojstvu biskupa kojim ga je imenovao Sveti Otac Franjo prije nekoliko mjeseci. Rekao je da susret protekao u jednom istinski obiteljskom ozračju te da je Sveti Otac pokazao da poznaje ovdašnju situaciju te također s velikim zanimanjem saslušao biskupe koji su mu govorili o stanju Katoličke Crkve u BiH te u svojim nad/biskupijama. Izvijestio je da je Svetoga Oca upoznao sa stanjem svoje Banjolučke biskupije, s posebnim naglaskom na veliki broj vjernika koji su tijekom posljednjega rata bili prisiljeni izbjeći s toga prostora. Posebno je naglasio vjernost i važnost i zahvalu Bogu za dar svećenika koji su ostali u na području biskupije i koji brinu za vjernike koji tu jesu i koji tu žele ostati.

Biskup Semren je kazao da je posebno zadovoljan što se susret dogodio u velikoj 800-toj obljetnici Franjevačkog reda, počevši od potvrde Franjinog Pravila, preko Božića u Grecciu, primanja rana na La Verni. „Zadovoljan sam da sam mogao spomenuti i ovu milosnu okolnost o ovim velikim obljetnicama te sudjelovati u crkvenom poslanju koje je itekako bilo važno za svetog Franju, za franjevce i za sve vjernike i za samu Crkvu u kojoj djeluju franjevci. Ovo posebno naglašavam iz ove važne perspektive i karizme i franjevačke duhovnosti i – isto tako – svjesnosti i odgovornosti za čitavu Crkvu, jer Franjo je uvijek imao odgovornost za Crkvu kao što ima i Papa. A nije slučajno da je Papa vidio ovog malog redovnika koji obnavlja Crkvu. Pa u ovome kontekstu i ja gledam ovu našu posjetu Papi i njegovu očinsku širinu“, kazao je biskup Marko.

Izvor: KTA
Objavljeno: 7. 5. 2024.

Program

18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:30 Emisija: Uvijek nedjeljom/ Ivica Ursić
21:00 Sveta krunica (radosna otajstva)
22:30 Božasnki časosolov - Povečerje
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
23:05 Emisija: Na proputovanju života/ Ivana Knezović/R
00:00 Kraljice neba + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:15 Sveta Krunica (slavna)
01:00 Emisija: Put uzbrdo/ Zrinka Milanović/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu