Srijedom - u molitvi

b_160_0_16777215_00_images_rijec_bozja.jpgEvo kako treba da se ponašamo za vrijeme molitve s obzirom na sve misli koje nas zaokupljuju, osobito one koje se pojavljuju iz znatiželje i prirodne inteligencije. Neizbježno će se javljati u našem duhu misli i pokušat će nas rastresti na tisuću načina. Dok one budu govorile pitajući što tražiš ili što želiš, svima njima je važno da odgovorimo da jedino Boga tražimo i želimo samo njega. Ukoliko upitaju tko je taj Bog, odgovori im da je On Bog koji te je stvorio i otkupio. Reci svojim mislima, nemoćne ste da Ga obuhvatite. Rasprši ih obrativši se Isusu čežnjom iz ljubavi. Mir osjeti. Jednostavno uzdigni svoje srce k Bogu nježnim poticajem na ljubav. Misli jedino na Boga. Boga koji te je stvorio, otkupio i koji je sad ovog trena s tobom. Nemojmo dopustiti nikakvim drugim mislima da uđu u naš duh. Čista namjera prema Bogu i želja za Njim samim, dosta je. Ako želiš sabrati sve svoje želje u jednu jedincatu jednostavnu riječ koju um može lako zadržati, izaberi radije kraću nego dužu riječ. Jednostavna riječ ili dvosložna poput Isus ili Bog je ljubav je najbolja. Ali odaberi jednu koja je puna značenja za tebe. Onda je utvrdi u svom duhu, da tu ostane. Pa ako neka misao nastavi ti dosađivati tražeći da sazna što radiš, odgovori tom jednom riječju. Ako tvoj um započne mudrovati o značenju i pojmovnom značenju te male riječi, sjeti se da njena vrijednost leži u jednostavnosti. Radi to i uvjeri se da će te misli iščeznuti. Pokušaj izabrati radije da ljubiš onoga koga ne možeš pojmiti. Iako Ga ne možemo pojmiti, mi Ga možemo ljubiti. Ljubavlju On može biti dirnut, a mišlju nikada voljen. Utihnimo narednih nekoliko trenutaka. Opustimo se, zauzmimo najudobniji položaj i posvijestimo sebi da smo u Božjoj prisutnosti.

Isusov mali brat Karlo (blaženi Charles de Foucauld) čovjek kontemplacije, u molitvenoj tišini molio je: „Oče moj nebeski, predajem se Tebi. Čini od mene što se Tebi svidi, što god učiniš sa mnom, bit ću Ti na svemu zahvalan. Na sve sam spreman. Sve prihvaćam! Samo nek se vrši Tvoja volja u meni i u svim stvorenjima. Ništa drugo ne tražim, dobri Bože! Svoju dušu predajem u Tvoje ruke. Predajem je, Bože, sa svom ljubavlju svog srca jer Te ljubim i jer mi je potrebna Tvoja ljubav. Predajem se u Tvoje ruke s potpunim pouzdanjem jer si ti moj Otac!“ Sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa je rekla da ljubav ne smije ostati zatvorena u dnu srca. U evanđelju po Ivanu, Isus moli Oca da nam dadne drugog Branitelja koji će nam pomoći da ljubav ne ostane na dnu naših srca zatvorena - Duha Svetoga koji će nas poučavati o svemu i dozivati nam u pamet Isusove riječi. Blagdan Pedesetnice je kad god smo ispunjeni Duhom Svetim. Ispuni nas Duše Sveti kao što želiš ispuniti one koji se otvaraju tvom dolasku. Napuni nas da se sve preobrazi u nama da postanemo novi ljudi. Napuni nas samim sobom, Božjim darom koji je vrhunska punina. Napuni nas svojom prisutnošću. Napuni nas svojim svjetlom da ono u nama probudi nove i uzvišenije misli. Napuni nas svojim životom da uzmognemo živjeti u svom ljudskom postojanju vrhunski Božji život. Napuni nas svojom ljubavlju da se svo naše vladanje svede na ljubav po uzoru na vrhunsku božansku ljubav. Napuni nas do vrhunca u svim našim sposobnostima, prema svim našim mogućnostima da te primimo. Napuni nas svojom radošću, svojim žarom, te ispuni cijelu Crkvu svojim jedinstvom. Uvijek je prilika da se priupitamo kolika je uopće naša svijest o snazi Božjeg Duha u nama, Isusova Duha, Svetog Duha? David Howells kaže: „Plesanje je sastavljeno od koraka, obrazaca i pokreta tijela, no nije u tomu bit plesa. On počinje kada sve to postane spontano, kada se tijelo rastapa u glazbi, a plesač ulazi u zanos.“ Dragi molitelji tako je i s molitvom kad molimo Duha Svetoga – molitva postaje spontani ples naše duše. Pa prepustimo se Božjoj blizini i Božjem lice Ljubavi u molitvenoj tišini u Božjoj šutnji da primimo puninu ljubavi i sve dublju svijest o snazi Isusova Duha u nama o snazi Duha Svetoga u nama. Utihnimo! Dragi molitelji i kad smo odveć umorni da bismo molili onda je “Isuse, Isuse” najdraža riječ. Jednostavno misliti na druge prošaptavši “Isuse” najplemenitiji je prilog kojeg možemo dati za život drugih i za naš vlastiti. Zamislite koliko više ćemo pridonijeti spasu čovječanstva budemo li hodajući kroz život svakog trena šaptali “Isuse”.

Srijedom – u molitvi, 18.5.2016. godine

Molitveni tekst priredila i prilagodila

Mara Mandić

Share

Frekvencije

FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz » FM Banja Luka 98,9 MHz » FM Mostar i okolica 89,4 MHz » FM Jajce; 101,2 MHz » FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz » FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV

Program uživo

Ponedjeljak, 26.06.2017

00:00h Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo kraljice Hrvata
00:45h Glazba i Meditacija
00:15h Krunica slavna + Posvetna molitva Srcu Marijinu
01:00h Emisija: Put uzbrdo /Zrinka Milanović/
02:00h Zvučna Biblija
02:30h Riječ Božja /Komentar Evanđelja: p Mato Anić/
03:00h Krunica Božansko milosrđa (pjevana) + litanije Božanskog milosrđa
04:00h Prigodna emisija
05:00h Čitamo knjigu
05:15h Svetac dana
05:30h Misli za svaki dan
06:00h Zvona + Andjeo Gospodnji
06:10h Krunica – Nakane Apostolata molitve
06:45h Komentar evanđelja /p Mato Anić/
JUTARNJI PROGRAM
07:00h Jutarnja Božanskog Časoslova
07:25h

Najava programa + Vremenska prognoza i stanje na cestama

07:45h Zvučna Biblija
08:00h Vijesti Radija Herceg Bosne
08:15h Svakodnevni poticaj /Nikolina Marčić/
08:30h Na današnji dan
08:45h Svetac dana + Imendan
09:00h Emisija: Jutro na valovima Radio Marije
10:00h Najava programa do 12:30h
10:05h
Blok glazbe po izboru
10:30h   Povijest Crkve na hrvatskom govornom području /don Milenko Krešić/
11:50h Molimo litanije
   
   
12:00h Zvona + Anđeo Gospodnji + Srednji čas + Molitva za dobročinitelje
12:30h
Najava programa do 17h
12:35h Blok glazbe po ozboru
13:00h Vijesti Radija Herceg Bosne
13:10h Čitamo knjigu
13:30h Kronika tjedna
14:15h Komentar Evanđelja /p Mato Anić/
14:30h Informativne minute
15:00h Krunica Božanskom Milosrđu
15:30h Molitvene nakane
15:45h HKR - Vijesti iz života Crkve
16:00h Molitvene nakane
16:15h Krunica /Radosna - Mostar/
17:00h Najava večernjeg programa
17:05h Papa nam govori /p. Mato Anić/
17:20h Misli za svaki dan
17:30h Večernja iz Božanskog Časoslova
18:00h Sveta Misa /Banja Luka/
18:50h Vijesti radija Vatican 
19:30h
Svetac dana + imendan
19:40h Priča za laku noć
VEČERNJI PROGRAM
20:00h Prigodna emisija
21:00h Krunica
22:00h Radio Vatikan - vijesti na Hrvatskom jeziku /R/
22:30h Vijesti iz kulture i društva
22:50h Molitva - Povečerje
23:00h Povijest Crkve na hrvatskom govornom području /don Milenko Krešić/

rmwf 2014b

rmwf mariathon a


Ljubav, ona je ili jača od smrti ili uopće nije ljubav. Ako se u Kristu pokazala jačom od smrti, pokazala se zato što je bila ljubav za druge. (Benedikt XVI.)


Što najrađe slušate na Radio Mariji?

Emisije

vote

Molitve

vote

Glazbu

vote
Total votes: 2761

Glasujte za pjesmu mjeseca - lipanj 2016.:

Pustinja /fra Marin Karačić/

vote

Opomena /Frama Mostar/

vote

Zaštiti me /VIS Mihovil/

vote
Total votes: 24

Glasujte za emisiju tjedna 06. - 13. lipanj 2016.:

Isusove Parabole /mons. Mato Zovkić/

vote

Uoči nedjelje /Ivica Ursić/

vote

Put uzbrdo /Zrinka Milanović/

vote

U potrazi za blagom nebeskim /Dragana Lasica/

vote
Total votes: 567

  

designer17