Srijedom - u molitvi

b_160_0_16777215_00_images_rijec_bozja.jpgEvo kako treba da se ponašamo za vrijeme molitve s obzirom na sve misli koje nas zaokupljuju, osobito one koje se pojavljuju iz znatiželje i prirodne inteligencije. Neizbježno će se javljati u našem duhu misli i pokušat će nas rastresti na tisuću načina. Dok one budu govorile pitajući što tražiš ili što želiš,

svima njima je važno da odgovorimo da jedino Boga tražimo i želimo samo njega. Ukoliko upitaju tko je taj Bog, odgovori im da je On Bog koji te je stvorio i otkupio. Reci svojim mislima, nemoćne ste da Ga obuhvatite. Rasprši ih obrativši se Isusu čežnjom iz ljubavi. Mir osjeti. Jednostavno uzdigni svoje srce k Bogu nježnim poticajem na ljubav. Misli jedino na Boga. Boga koji te je stvorio, otkupio i koji je sad ovog trena s tobom. Nemojmo dopustiti nikakvim drugim mislima da uđu u naš duh. Čista namjera prema Bogu i želja za Njim samim, dosta je. Ako želiš sabrati sve svoje želje u jednu jedincatu jednostavnu riječ koju um može lako zadržati, izaberi radije kraću nego dužu riječ. Jednostavna riječ ili dvosložna poput Isus ili Bog je ljubav je najbolja. Ali odaberi jednu koja je puna značenja za tebe. Onda je utvrdi u svom duhu, da tu ostane. Pa ako neka misao nastavi ti dosađivati tražeći da sazna što radiš, odgovori tom jednom riječju. Ako tvoj um započne mudrovati o značenju i pojmovnom značenju te male riječi, sjeti se da njena vrijednost leži u jednostavnosti. Radi to i uvjeri se da će te misli iščeznuti. Pokušaj izabrati radije da ljubiš onoga koga ne možeš pojmiti. Iako Ga ne možemo pojmiti, mi Ga možemo ljubiti. Ljubavlju On može biti dirnut, a mišlju nikada voljen. Utihnimo narednih nekoliko trenutaka. Opustimo se, zauzmimo najudobniji položaj i posvijestimo sebi da smo u Božjoj prisutnosti.

Isusov mali brat Karlo (blaženi Charles de Foucauld) čovjek kontemplacije, u molitvenoj tišini molio je: „Oče moj nebeski, predajem se Tebi. Čini od mene što se Tebi svidi, što god učiniš sa mnom, bit ću Ti na svemu zahvalan. Na sve sam spreman. Sve prihvaćam! Samo nek se vrši Tvoja volja u meni i u svim stvorenjima. Ništa drugo ne tražim, dobri Bože! Svoju dušu predajem u Tvoje ruke. Predajem je, Bože, sa svom ljubavlju svog srca jer Te ljubim i jer mi je potrebna Tvoja ljubav. Predajem se u Tvoje ruke s potpunim pouzdanjem jer si ti moj Otac!“ Sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa je rekla da ljubav ne smije ostati zatvorena u dnu srca. U evanđelju po Ivanu, Isus moli Oca da nam dadne drugog Branitelja koji će nam pomoći da ljubav ne ostane na dnu naših srca zatvorena - Duha Svetoga koji će nas poučavati o svemu i dozivati nam u pamet Isusove riječi. Blagdan Pedesetnice je kad god smo ispunjeni Duhom Svetim. Ispuni nas Duše Sveti kao što želiš ispuniti one koji se otvaraju tvom dolasku. Napuni nas da se sve preobrazi u nama da postanemo novi ljudi. Napuni nas samim sobom, Božjim darom koji je vrhunska punina. Napuni nas svojom prisutnošću. Napuni nas svojim svjetlom da ono u nama probudi nove i uzvišenije misli. Napuni nas svojim životom da uzmognemo živjeti u svom ljudskom postojanju vrhunski Božji život. Napuni nas svojom ljubavlju da se svo naše vladanje svede na ljubav po uzoru na vrhunsku božansku ljubav. Napuni nas do vrhunca u svim našim sposobnostima, prema svim našim mogućnostima da te primimo. Napuni nas svojom radošću, svojim žarom, te ispuni cijelu Crkvu svojim jedinstvom. Uvijek je prilika da se priupitamo kolika je uopće naša svijest o snazi Božjeg Duha u nama, Isusova Duha, Svetog Duha? David Howells kaže: „Plesanje je sastavljeno od koraka, obrazaca i pokreta tijela, no nije u tomu bit plesa. On počinje kada sve to postane spontano, kada se tijelo rastapa u glazbi, a plesač ulazi u zanos.“ Dragi molitelji tako je i s molitvom kad molimo Duha Svetoga – molitva postaje spontani ples naše duše. Pa prepustimo se Božjoj blizini i Božjem lice Ljubavi u molitvenoj tišini u Božjoj šutnji da primimo puninu ljubavi i sve dublju svijest o snazi Isusova Duha u nama o snazi Duha Svetoga u nama. Utihnimo! Dragi molitelji i kad smo odveć umorni da bismo molili onda je “Isuse, Isuse” najdraža riječ. Jednostavno misliti na druge prošaptavši “Isuse” najplemenitiji je prilog kojeg možemo dati za život drugih i za naš vlastiti. Zamislite koliko više ćemo pridonijeti spasu čovječanstva budemo li hodajući kroz život svakog trena šaptali “Isuse”.

Srijedom – u molitvi, 18.5.2016. godine

Molitveni tekst priredila i prilagodila

Mara Mandić

Share

Frekvencije

FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz » FM Banja Luka 98,9 MHz » FM Mostar i okolica 89,4 MHz » FM Jajce; 101,2 MHz » FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz » FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV

Program uživo

Nedjelja, 15.10.2017. 

 

00:00h Andjeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo kraljice Hrvata
00:05h Glazba + Meditacija 
00:15h Krunica slavna otajstva + Posvetna molitva Srcu Marijinu
01:00h Emisija: U Duhu s Kristom /Zajednica u Duhu s Kristom/
02:00h Zvučna Biblija
03:00h Krunica Božanskom Milosrđu + Litanije Božanskom Milosrđu
04:00h Emisija: Klanjanje Križu /Župa Vitez/R/
05:00h Čitamo knjigu
05:15h Svetac dana + Imendan 
05:30h Misli za svaki dan
06:00h Zvona + Anđeo Gospodnji
06:10h Molitva krunice - nakane apostolata molitve
JUTARNJI PROGRAM
07:00h Jutarnja Božanskog Časoslova
08:30h Svetac dana 
08:30h Svetac dana + Imendan
09:00 Put uzbrdo /Zrinka Milanović/
10:00h Pregled katoličkog tiska /Jure Škegro/
10:30h            
Sveta Misa /katedrala Srca Isusova - Sarajevo/
POSLIJEPODNEVNI PROGRAM
12:00h Zvona + Podnevne molitve
12:30h Čitamo knjigu
12:45h Iz riznice duha /Draženka Tole/
13:00h

Emisija: Bosna Srebrena /FMC Svjetlo Riječi/

14:00h

14:30h

Etno minute /Mario Pinjuh/

Upoznajmo župe /don Ivan Ravlić/

15:00h Krunica Božanskog Milosrđa

16:00h

Krunice - slavna otajstva /Ivan Pavao II/
17:00h Najava programa
17:05h Papa nam govori
17:30h Večernja iz Božanskog Časoslova
18:00h            
Obraćajmo se i vjerujmo
18:50h             
Vijesti radija Vatikan
19:30h
19:40h

Svetac dana 
Priča za laku noć /Martina Zovko/

VEČERNJI PROGRAM
20:00h Emisija: Uvijek nedjeljom /Ivica Ursić/
21:00h Krunica
22:00h Radio Vatikan - vijesti na hrvatskom jeziku /R/
22:40h Najava sutrašnjeg programa
23:00h Put uzbrdo /Zrinka Milanović/

rmwf 2014b

rmwf mariathon a


Ljubav, ona je ili jača od smrti ili uopće nije ljubav. Ako se u Kristu pokazala jačom od smrti, pokazala se zato što je bila ljubav za druge. (Benedikt XVI.)


Što najrađe slušate na Radio Mariji?

Emisije

vote

Molitve

vote

Glazbu

vote
Total votes: 2803

Glasujte za pjesmu mjeseca - lipanj 2016.:

Pustinja /fra Marin Karačić/

vote

Opomena /Frama Mostar/

vote

Zaštiti me /VIS Mihovil/

vote
Total votes: 27

Glasujte za emisiju tjedna 06. - 13. lipanj 2016.:

Isusove Parabole /mons. Mato Zovkić/

vote

Uoči nedjelje /Ivica Ursić/

vote

Put uzbrdo /Zrinka Milanović/

vote

U potrazi za blagom nebeskim /Dragana Lasica/

vote
Total votes: 579

  

designer17