Samostan Bezgrešne Kraljice Karmela, Stup – Sarajevo

 

 

 

b_160_0_16777215_00_images_novagalerija4_naslovna-1.JPGEkipa Radio Marije bila je u posjeti samostanu Bezgrijesne Kraljice Karmela, Stup- Sarajevo 14.07.2016. godine, a povodomobilježavanja Trodnevnice, prenošeno je Sveto Misno slavlje sa početkom u 18:30 h. Ostali smo oduševljeni samostanom a i sestama koje tamo žive. Mjesto je ispunjeno neobjašnjivom atmosferom, molitvom, duhovnošću, vjerom, bliskošću prema Bogu. Vratili smo se ispunjeni prelijepim osječajem.

 Dana, 16.07. samostan Bezgrijesne Kraljice Karmela, Stup- Sarajevo slavi blagdan Gospe Karmelske i veselimo se povratku u samostan. Radio “Marija” prenositi će tim povodom Svetu Misu sa početkom u 11:00 sati.

U nastavku upoznajte povijest Reda.

 

Iznad lučkog grada Haife u Izraelu prostire se brdo Karmel, koje je vrlo značajno za karmelićane, katoličke redovnike koji su utemeljeni u 12. st. Sam naziv karmel dolazi iz hebrejskog jezika i znači Božji vrt, vinograd.

 

Još je starozavjetni prorok Ilija u svoje vrijeme boravio na tom brdu, tražeći u samoći i molitvi snagu za svoj proročki poziv. Kao poseban uzor, sveti će Ilija djelovati poticajno na mnoge druge, koji su se povlačili iz svakodnevnog života u te predjele, kako bi pustinjačkim načinom života služili Bogu, a kasnije će isto činiti i neki kršćani.

 

U vrijeme križarskih ratova, u 12. st., neki su se križari i hodočasnici također povukli iz svjetovnog života i na Karmelu živjeli kao pustinjaci. S vremenom će se oblikovati u zajednicu, koja će po gori na kojoj prebivaju biti nazvana karmelićani.

 

Kada su muslimani u 13. st. zavladali Palestinom i gorom Karmel, karmelićani su trebali napustiti svoje prebivalište i prijeći u Europu, no u novim okolnostima je postao upitan njihov opstanak. Prema predaji, tadašnji general reda Šimun Stock se žarko molio Majci Božjoj da spasi zajednicu od propadanja, te je 16. srpnja 1251. god. imao viđenje u kojemu mu se ukazala Gospa i rekla mu da uvijek nosi škapular, preko kojega će njega i sve koji ga budu nosili čuvati od nagle i nepripravne smrti, te ih blagosloviti posebnim milostima. Od tada se škapularska pobožnost počela naglo širiti.

 

Škapular je gornji dio odjeće koji, počevši od srednjeg vijeka, nose mnogi redovnici, a sastoji se od dvije široke trake, od kojih jedna pada niz prsa, a druga niz leđa, i sežu do gležanja, a međusobno su povezane ramenicama. Naziv dolazi od latinske riječi sapulae, što znači ramena.Škapular je imao praktičnu funkciju zaštititi habit od habanja, a ima i duboku kristološku i mariološku simboliku.

 

Karmelski škapular, u smeđoj boji, posebno je poznat i cijenjen, a simbolički predstavlja potpuno predanje Majci Božjoj, kao onoj koja nas privodi Isusu.

 

Zato škapular ima veliku važnost ne samo među karmelićanima, nego i među svima koji njeguju karmelsku duhovnost, ali za razliku od redovnika, obični vjernici imaju poseban, bitnoskraćeni škapular, koji se sastoji od dvije male “pločice” međusobno povezane dužim trakama.

 

Pobožnost karmelskog škapulara nema nekakvu posebnu izvanjsku formu, nego se prije svega sastoji od svakodnevnog moljenja posvetne molitve i stalnog nošenja škapulara. Razumljivo po sebi, naglasak će biti i na posebnom štovanju Majke Božje u svakoj prigodi, a napose kroz moljenje krunice i na marijanske blagdane.

 

Pri tome se oni koji njeguju pobožnost karmelskog škapulara naročito oslanjaju na duhovnu baštinu sv. Terezije Avilske i sv. Ivana od Križa, koji su u 16. st. obnovili karmelski red, te na duhovnost svete Male Terezije. Drugim riječima, naglasak je na kontemplativnom životu i osobnoj izgradnji u krepostima.

 

Postoje različiti oblici pripadnosti karmelićanskoj zajednici, od muških redovničkih zajednica – karmelićana, preko bosonogih karmelićanki koje žive u strogoj klauzuri do strogoćom blažih zajednica, svjetovnih instituta i laičkih bratovština.

 

Blagdan Gospe Karmelske, koji se slavi 16. srpnja, odobrio je papa Benedikt XIII. 1726. god.

 


 

Posvetna molitva Gospi Karmelskoj

 


 

Blažena Djevice, Majko i Kraljice Karmela, posvećujem se tebi iz zahvalnosti i ljubavi; obećavam ti služiti u djetinjoj ljubavi i vjernosti. Po tvome uzoru hoću u vjeri i ljubavi slijediti tvoga Sina, Isusa Krista. Želim poput tebe molitvom, žrtvom i djelotvornom ljubavlju služiti Bogu i ljudima. Poslušaj, dobra Majko, moje obećanje i primi ga milostivo. Daj mi milost da pod tvojim okriljem ustrajem u vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi. Amen

 

 

Karmelićanke

 

Red Blažene Djevice Marije od gore Karmela nastao je u 12. st. na tlu Svete Zemlje kao plod čovjekove čežnje za Gospodinom i sinovske odanosti Bl. Dj. Mariji. Skupina Križara okupila se na gori Karmelu gdje su provodili život u "molitvi, pokori i posvemašnjoj odjeljenosti od svijeta" nadahnjujući se na životu sv. Ilije proroka.

Krajem 13. st. braća kao prognanici sele u Europu. Utjecajem vremena, udaljili su se od izvorne karizme, tako da u 15. st. gospodin potiče sv. Tereziju iz Avile i sv. Ivana od Križa na obnovu Reda prema Prvotnom pravilu.

"Otajstveno sjedinjenje s Bogom u prijateljstvu s Kristom i prisnosti s Blaženom Djevicom Marijom" postavlja se kao CILJ prema kojemu trebamo težiti, a ostvaruje se "u načinu života u kome se molitva i žrtva ujedinjuju u veliku ljubav za Crkvu."

"Svaka karmelićanka mora zauzeti mjesto onih koji ne ljube, onih koji ne mole; mora se cijela dati za spasenje svijeta i spas duša, za Crkvu, za njene svećenike" riječi su sv. Terezije.

Poziv sestrama da dođu u Sarajevo uputio je 1988. godine tadašnji vrhbosanski nadbiskup mons. Marko Jozinović. No, zbog ratnih zbivanja realiziran je tek Jubilarnoj 2000. godini. Osam sestara iz tri hrvatska karmela dolaze u Sarajevo na područje župe Stup osnovati novi samostan kojega je 23. rujna iste godine utemeljio Vinko kard. Puljić. Kuća u ratu porušena ponovno se diže iz temelja pod okriljem Bezgrešne Kraljice Karmela kojoj je posvećena.

 

Share

Frekvencije

FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz » FM Banja Luka 98,9 MHz » FM Mostar i okolica 89,4 MHz » FM Jajce; 101,2 MHz » FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz » FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV

Program uživo

Ponedjeljak, 26.06.2017

00:00h Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo kraljice Hrvata
00:45h Glazba i Meditacija
00:15h Krunica slavna + Posvetna molitva Srcu Marijinu
01:00h Emisija: Put uzbrdo /Zrinka Milanović/
02:00h Zvučna Biblija
02:30h Riječ Božja /Komentar Evanđelja: p Mato Anić/
03:00h Krunica Božansko milosrđa (pjevana) + litanije Božanskog milosrđa
04:00h Prigodna emisija
05:00h Čitamo knjigu
05:15h Svetac dana
05:30h Misli za svaki dan
06:00h Zvona + Andjeo Gospodnji
06:10h Krunica – Nakane Apostolata molitve
06:45h Komentar evanđelja /p Mato Anić/
JUTARNJI PROGRAM
07:00h Jutarnja Božanskog Časoslova
07:25h

Najava programa + Vremenska prognoza i stanje na cestama

07:45h Zvučna Biblija
08:00h Vijesti Radija Herceg Bosne
08:15h Svakodnevni poticaj /Nikolina Marčić/
08:30h Na današnji dan
08:45h Svetac dana + Imendan
09:00h Emisija: Jutro na valovima Radio Marije
10:00h Najava programa do 12:30h
10:05h
Blok glazbe po izboru
10:30h   Povijest Crkve na hrvatskom govornom području /don Milenko Krešić/
11:50h Molimo litanije
   
   
12:00h Zvona + Anđeo Gospodnji + Srednji čas + Molitva za dobročinitelje
12:30h
Najava programa do 17h
12:35h Blok glazbe po ozboru
13:00h Vijesti Radija Herceg Bosne
13:10h Čitamo knjigu
13:30h Kronika tjedna
14:15h Komentar Evanđelja /p Mato Anić/
14:30h Informativne minute
15:00h Krunica Božanskom Milosrđu
15:30h Molitvene nakane
15:45h HKR - Vijesti iz života Crkve
16:00h Molitvene nakane
16:15h Krunica /Radosna - Mostar/
17:00h Najava večernjeg programa
17:05h Papa nam govori /p. Mato Anić/
17:20h Misli za svaki dan
17:30h Večernja iz Božanskog Časoslova
18:00h Sveta Misa /Banja Luka/
18:50h Vijesti radija Vatican 
19:30h
Svetac dana + imendan
19:40h Priča za laku noć
VEČERNJI PROGRAM
20:00h Prigodna emisija
21:00h Krunica
22:00h Radio Vatikan - vijesti na Hrvatskom jeziku /R/
22:30h Vijesti iz kulture i društva
22:50h Molitva - Povečerje
23:00h Povijest Crkve na hrvatskom govornom području /don Milenko Krešić/

rmwf 2014b

rmwf mariathon a


Ljubav, ona je ili jača od smrti ili uopće nije ljubav. Ako se u Kristu pokazala jačom od smrti, pokazala se zato što je bila ljubav za druge. (Benedikt XVI.)


Što najrađe slušate na Radio Mariji?

Emisije

vote

Molitve

vote

Glazbu

vote
Total votes: 2761

Glasujte za pjesmu mjeseca - lipanj 2016.:

Pustinja /fra Marin Karačić/

vote

Opomena /Frama Mostar/

vote

Zaštiti me /VIS Mihovil/

vote
Total votes: 24

Glasujte za emisiju tjedna 06. - 13. lipanj 2016.:

Isusove Parabole /mons. Mato Zovkić/

vote

Uoči nedjelje /Ivica Ursić/

vote

Put uzbrdo /Zrinka Milanović/

vote

U potrazi za blagom nebeskim /Dragana Lasica/

vote
Total votes: 567

  

designer17