Samostan Bezgrešne Kraljice Karmela, Stup – Sarajevo

 

 

 

b_160_0_16777215_00_images_novagalerija4_naslovna-1.JPGEkipa Radio Marije bila je u posjeti samostanu Bezgrijesne Kraljice Karmela, Stup- Sarajevo 14.07.2016. godine, a povodomobilježavanja Trodnevnice, prenošeno je Sveto Misno slavlje sa početkom u 18:30 h. Ostali smo oduševljeni samostanom a i sestama koje tamo žive. Mjesto je ispunjeno neobjašnjivom atmosferom, molitvom, duhovnošću, vjerom, bliskošću prema Bogu. Vratili smo se ispunjeni prelijepim osječajem.

 Dana, 16.07. samostan Bezgrijesne Kraljice Karmela, Stup- Sarajevo slavi blagdan Gospe Karmelske i veselimo se povratku u samostan. Radio “Marija” prenositi će tim povodom Svetu Misu sa početkom u 11:00 sati.

U nastavku upoznajte povijest Reda.

 

Iznad lučkog grada Haife u Izraelu prostire se brdo Karmel, koje je vrlo značajno za karmelićane, katoličke redovnike koji su utemeljeni u 12. st. Sam naziv karmel dolazi iz hebrejskog jezika i znači Božji vrt, vinograd.

 

Još je starozavjetni prorok Ilija u svoje vrijeme boravio na tom brdu, tražeći u samoći i molitvi snagu za svoj proročki poziv. Kao poseban uzor, sveti će Ilija djelovati poticajno na mnoge druge, koji su se povlačili iz svakodnevnog života u te predjele, kako bi pustinjačkim načinom života služili Bogu, a kasnije će isto činiti i neki kršćani.

 

U vrijeme križarskih ratova, u 12. st., neki su se križari i hodočasnici također povukli iz svjetovnog života i na Karmelu živjeli kao pustinjaci. S vremenom će se oblikovati u zajednicu, koja će po gori na kojoj prebivaju biti nazvana karmelićani.

 

Kada su muslimani u 13. st. zavladali Palestinom i gorom Karmel, karmelićani su trebali napustiti svoje prebivalište i prijeći u Europu, no u novim okolnostima je postao upitan njihov opstanak. Prema predaji, tadašnji general reda Šimun Stock se žarko molio Majci Božjoj da spasi zajednicu od propadanja, te je 16. srpnja 1251. god. imao viđenje u kojemu mu se ukazala Gospa i rekla mu da uvijek nosi škapular, preko kojega će njega i sve koji ga budu nosili čuvati od nagle i nepripravne smrti, te ih blagosloviti posebnim milostima. Od tada se škapularska pobožnost počela naglo širiti.

 

Škapular je gornji dio odjeće koji, počevši od srednjeg vijeka, nose mnogi redovnici, a sastoji se od dvije široke trake, od kojih jedna pada niz prsa, a druga niz leđa, i sežu do gležanja, a međusobno su povezane ramenicama. Naziv dolazi od latinske riječi sapulae, što znači ramena.Škapular je imao praktičnu funkciju zaštititi habit od habanja, a ima i duboku kristološku i mariološku simboliku.

 

Karmelski škapular, u smeđoj boji, posebno je poznat i cijenjen, a simbolički predstavlja potpuno predanje Majci Božjoj, kao onoj koja nas privodi Isusu.

 

Zato škapular ima veliku važnost ne samo među karmelićanima, nego i među svima koji njeguju karmelsku duhovnost, ali za razliku od redovnika, obični vjernici imaju poseban, bitnoskraćeni škapular, koji se sastoji od dvije male “pločice” međusobno povezane dužim trakama.

 

Pobožnost karmelskog škapulara nema nekakvu posebnu izvanjsku formu, nego se prije svega sastoji od svakodnevnog moljenja posvetne molitve i stalnog nošenja škapulara. Razumljivo po sebi, naglasak će biti i na posebnom štovanju Majke Božje u svakoj prigodi, a napose kroz moljenje krunice i na marijanske blagdane.

 

Pri tome se oni koji njeguju pobožnost karmelskog škapulara naročito oslanjaju na duhovnu baštinu sv. Terezije Avilske i sv. Ivana od Križa, koji su u 16. st. obnovili karmelski red, te na duhovnost svete Male Terezije. Drugim riječima, naglasak je na kontemplativnom životu i osobnoj izgradnji u krepostima.

 

Postoje različiti oblici pripadnosti karmelićanskoj zajednici, od muških redovničkih zajednica – karmelićana, preko bosonogih karmelićanki koje žive u strogoj klauzuri do strogoćom blažih zajednica, svjetovnih instituta i laičkih bratovština.

 

Blagdan Gospe Karmelske, koji se slavi 16. srpnja, odobrio je papa Benedikt XIII. 1726. god.

 


 

Posvetna molitva Gospi Karmelskoj

 


 

Blažena Djevice, Majko i Kraljice Karmela, posvećujem se tebi iz zahvalnosti i ljubavi; obećavam ti služiti u djetinjoj ljubavi i vjernosti. Po tvome uzoru hoću u vjeri i ljubavi slijediti tvoga Sina, Isusa Krista. Želim poput tebe molitvom, žrtvom i djelotvornom ljubavlju služiti Bogu i ljudima. Poslušaj, dobra Majko, moje obećanje i primi ga milostivo. Daj mi milost da pod tvojim okriljem ustrajem u vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi. Amen

 

 

Karmelićanke

 

Red Blažene Djevice Marije od gore Karmela nastao je u 12. st. na tlu Svete Zemlje kao plod čovjekove čežnje za Gospodinom i sinovske odanosti Bl. Dj. Mariji. Skupina Križara okupila se na gori Karmelu gdje su provodili život u "molitvi, pokori i posvemašnjoj odjeljenosti od svijeta" nadahnjujući se na životu sv. Ilije proroka.

Krajem 13. st. braća kao prognanici sele u Europu. Utjecajem vremena, udaljili su se od izvorne karizme, tako da u 15. st. gospodin potiče sv. Tereziju iz Avile i sv. Ivana od Križa na obnovu Reda prema Prvotnom pravilu.

"Otajstveno sjedinjenje s Bogom u prijateljstvu s Kristom i prisnosti s Blaženom Djevicom Marijom" postavlja se kao CILJ prema kojemu trebamo težiti, a ostvaruje se "u načinu života u kome se molitva i žrtva ujedinjuju u veliku ljubav za Crkvu."

"Svaka karmelićanka mora zauzeti mjesto onih koji ne ljube, onih koji ne mole; mora se cijela dati za spasenje svijeta i spas duša, za Crkvu, za njene svećenike" riječi su sv. Terezije.

Poziv sestrama da dođu u Sarajevo uputio je 1988. godine tadašnji vrhbosanski nadbiskup mons. Marko Jozinović. No, zbog ratnih zbivanja realiziran je tek Jubilarnoj 2000. godini. Osam sestara iz tri hrvatska karmela dolaze u Sarajevo na područje župe Stup osnovati novi samostan kojega je 23. rujna iste godine utemeljio Vinko kard. Puljić. Kuća u ratu porušena ponovno se diže iz temelja pod okriljem Bezgrešne Kraljice Karmela kojoj je posvećena.

 

Share

Frekvencije

FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz » FM Banja Luka 98,9 MHz » FM Mostar i okolica 89,4 MHz » FM Jajce; 101,2 MHz » FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz » FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV

Program uživo

 

četvrtak 10. 08. 2017.

 

00:00h Andjeo Gospodnji  + Pjesma Rajska Djevo kraljice Hrvata  
00:45h Glazba i Meditacija 
00:15h Krunica slavna + Posvetna molitva Srcu Marijinu
01:00h Kraljice šalji nas od srca do srca /Danijel Paradzik/
02:00h Zvučna Biblija
02:30h Komentar Evanđelja /Zrinka Milanović/ 
03:00h Krunica Božansko milosrđa (pjevana) + litanije Božanskog milosrđa 
04:00h Marijanski molitveni susret
05:00h Čitamo knjigu
05:15h Svetac dana
05:30h Misli za svaki dan
06:00h Zvona + Andjeo Gospodnji
06:10h Krunica – Nakane Apostolata molitve
06:45h

Komentar evanđelja /Zrinka Milanović/

JUTARNJI PROGRAM
07:00h Jutarnja Božanskog Časoslova
07:25h Najave programa do 10h + Prognoza i stanje na cestama
07:45h Upoznajmo Bibliju
08:00h Vijesti Radija Herceg Bosne
08:15h Svakodnevni poticaj /Nikolina Marčić/
08:30h Dogodilo se na današnji dan
08:45h Svetac dana + Imendan
09:00h Jutro na valovima Radio Marije
10:00h        
Najava programa do 12:30
10:05h      
Blok glazbe po izboru
10:30h         Pola sata o Isusu /p. Mato Anić/
11:30h         Vijesti iz kulture i društva
11:50h         Molimo litanije
POSLIJEPODNEVNI PROGRAM
12:00h Zvona + Anđeo Gospodnji + Srednji čas + Molitva za dobročinitelje
12:30h Najava programa do 17h
12:35h Blok glazbe po izboru
13:00h Vijesti Radija Heceg Bosne
13:10h
Čitamo knjigu
13:30h Prigodna emisija
14:15h
Komentar Evanđelja /Zrinka Milanović/
14:30h Informativne minute
15:00h
Krunica Božanskom Milosrđu
15:30h
Molitvene nakane
15:45h HKR - Vijesti iz života Crkve
16:00h Molitvene nakane
16:15h Krunica /otajstva svjetla - Sarajevo/
17:00h
Najava večernjeg programa
17:05h
Papa nam govori /p. Mato Anić/
17:30h Večernja iz Božanskog Časoslova
18:00h
Sveta Misa i Klanjanje pred Presvetim /župa Vitez/

VEČERNJI PROGRAM

19:30h        Svetac dana
19:40h        Priča za laku noć /Martina Zovko/ 

20:00h Emisija
21:00h Krunica
22:00h Radio Vatikan - vijesti na Hrvatskom jeziku /R/
22:30h Vijesti iz kulture
23:50h Molitva - Povečerje
23:00h Emisija: Pola sata o Isusu / pater Mato Anić /R/

 

 

 

rmwf 2014b

rmwf mariathon a


Ljubav, ona je ili jača od smrti ili uopće nije ljubav. Ako se u Kristu pokazala jačom od smrti, pokazala se zato što je bila ljubav za druge. (Benedikt XVI.)


Što najrađe slušate na Radio Mariji?

Emisije

vote

Molitve

vote

Glazbu

vote
Total votes: 2785

Glasujte za pjesmu mjeseca - lipanj 2016.:

Pustinja /fra Marin Karačić/

vote

Opomena /Frama Mostar/

vote

Zaštiti me /VIS Mihovil/

vote
Total votes: 24

Glasujte za emisiju tjedna 06. - 13. lipanj 2016.:

Isusove Parabole /mons. Mato Zovkić/

vote

Uoči nedjelje /Ivica Ursić/

vote

Put uzbrdo /Zrinka Milanović/

vote

U potrazi za blagom nebeskim /Dragana Lasica/

vote
Total votes: 573

  

designer17