icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Crkva-Bistrica- Uskoplje“Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš čini s ljubavlju.”  (sv. Mala Terezija)

U nedjelju, 01. listopada 2017. godine, župa Bistrica kod Uskoplja proslavit će svog nebeskog zaštitnika.
Središnje sveto misno slavlje na dan svete Male Terezije s početkom u 11:00 sati,  predvodit će biskup Ratko Perić.

Radijaki prenos svetog misnog slavlja tehnički će omogućiti Radio Herceg-Bosne, od kojeg će Radio Marija preuzeti prijenos i svojim valovima misno slavlje donijeti do svojih vijernih slušatelja.

Ekipa Radio Marije će u sklopu svojih promotivnih aktivnosti boraviti u Uskoplju te upoznavati stanovnike toga kraja s Radio Marijom.

 

Župa Sv. Terezije od Djeteta Isusa u Bistrici osnovana je dekretom vrhbosanskog nadbiskupa Ivana Evanđelista Šarića. U župu su uključena sela: Bistrica, Vilić Polje, Volari, Gaj, Hrasnica, Grnica i dio Krupe.

Na Pavlinima u Bistrici je postojalo rimsko naselje. U srednjem vijeku Bistrica je najnapučenije područje ovoga kraja. Predpostavlja se da se u selu nalazila jedna crkva i samostan, a registrirano je oko 160 stećaka na 2 lokaliteta što je najveći broj stećaka na području današnje općine Uskoplje.
U Bistrici je Samostan sv. Male Terezije Družbe Kćeri Božje Ljubavi.

 

Sveta Mala Terezija, 

svetica Rimokatoličke Crkve, najmlađa crkvena naučiteljica, redovnica karmelićanka, zaštitnica misionara i književnika.
Sveta Terezija od djeteta Isusa (1879.-1987.) – redovnica karmelićanka i crkvena naučiteljica, nazvana “Mala Terezija” radi usporedbe sa svetom Terezijom Avilskom. Kao djevojčica je čudesno napredovala u duhovnom životu. Bez posebnoga papina dopuštenja je s petnaest godina u Lisieuxu stupila u karmelićanski red. Živjela je kratko, ali vrlo intenzivnim i dubokim duhovnim životom. Njezinu duhovnost prozvaše Mali put svete Terezije, a njime je pokazala da se može postići svetost vršeći s vjerom i ljubavlju male svakodnevne dužnosti. Po nalogu poglavarice je napisala vlastiti životopis “Povijest jedne duše”, koja je prevedena na mnoge jezike. Umrla je 1897. godine na glasu svetosti, a njezino se štovanje brzo proširilo širom Crkve. Poradi njezinih vrijednih spisa proglašena je naučiteljicom Crkve 1999. godine.


Njezina Povijest jedne duše, u kojoj je opisala svoj vlastiti životni put, postala je putokaz mnogima kako je potrebno koračati putem duhovnoga djetinjstva posve predan u volju Božju, bez očekivanja čudesa i nadnaravnih objava.
Mala je Terezija vratila čast malim krepostima svakidašnjice: poniznosti, poslušnosti, siromaštvu, čistoći, požrtvovnosti, jednostavnosti srca, povezanosti s Bogom.
Crkva ju je zbog toga godine 1925. po Piju XI. proglasila svetom, samo 28 godina nakon njezine smrti. Nad njezinim se grobom u Lisieuxu diže veličanstvena bazilika, podignuta prilozima zahvalnih vjernika iz cijeloga svijeta, tolikih koji su u njoj našli ne samo moćnu zagovornicu, već i dragu životnu prijateljicu i učiteljicu.
Papa Pavao VI, prigodom 100. obljetnice Terezijina rođenja u siječnju 1973. upravio je biskupu Lisieuxa posebno pismo u kojem opet uzdiže Terezijine vrline, osobito njezin molitveni život i povezanost s Bogom.
Novi veliki Katekizam Katoličke crkve sadrži mnoštvo navoda iz spisa sv. Male Terezije. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je 19. listopada 1997. naučiteljicom Crkve.

Sveta Mala Terezija, rođena je u francuskom gradiću Alençonu u pokrajini Normandiji, na sjeveru Francuske. Na krštenju je dobila ime Marija Franjka Terezija. Roditelji Ljudevit Martin i Azelija Martin, bili su pobožni, u mladosti su razmišljali da postanu svećenik i časna sestra, no nisu uspjeli.
Terezija je bila najmlađa u obitelji koja je brojila devetero djece, od kojih je četvero umrlo u ranoj dobi zbog bolesti, za koje tada nije bilo lijeka. U dobi od četiri godine umire joj majka što je za mladu Tereziju bio veliki gubitak. Otac se sa svojih pet kćeri preselio iste godine u Lisieux. Dvije starije kćeri preuzele su odgoj mlađih sestara, Celine i Terezije. 1882. Terezijina sestra Paulina, koja joj je zamjenjivala majku, stupila je u samostan karmelićanki u istom gradiću. Poslije nje to je učinila i najstarija sestra Marija. Treća sestra Leonija stupila je u samostan klarisa. Dvije sestre Celina i Terezija rasle su zajedno. Nakon završenog osnovnog školovanja Terezija u ono vrijeme nije više pohađala školu nego je išla na privatne pouke iz raznih predmeta. Istodobno se njezin duhovni život vrlo snažno razvijao. Zajedno s ocem i sestrom Celinom hodočastila je u Rim. I Terezija je osjetila redovničko zvanje i željela je ući u karmelski samostan gdje su već bile njezine dvije sestre, ali je bila premlada. To je nije pokolebalo. Tražila je dozvolu crkvenih i samostanskih poglavara. Kada joj nisu dopustili, u Rimu je osobno, lice u lice, zamolila papu Lava XIII. i uspjela je.
Terezija je ušla u Karmel sa 15 godina, 1888. U njemu je proživjela devet godina vršeći redovite samostanske dužnosti: molitvu, razmatranja, redoviti posao, ručni rad i ostalo. Sve je to obavljala s velikom ljubavlju prema Bogu i dušama za koje je prikazivala sve svoje molitve i trpljenja kojih nije nedostajalo u njezinu redovničkom životu. Uzor su joj bili osim Isusa i sveci: sv.Ivana Orleanska, sv. Ivan od Križa i sveta Tereza Avilska. Po nalogu svojih samostanskih poglavarica opisala je svoj život koji je nakon njezine smrti objavljen pod nazivom «Povijest jedne duše». Na poseban je način živjela i izradila duhovnost djetinjeg odnosa prema Bogu - «duhovno djetinjstvo» što je i opisala u svojoj autobiografiji. Razvila je novi način postizanja svetosti, nazvan Mali Put - spremnost srca da sve čini iz ljubavi prema Bogu i ljudima. Imala je slogan: “ Samo ljubav vrijedi! ” Razboljela se od tuberkuloze od čega je i umrla 30. rujna 1897. g. u 25. godini života i nakon samo devet godina provedenih u Karmelu.
Nakon smrti njena autobiografija «Povijest jedne duše» objavljena je i doživjela je veliki uspjeh. Prevedena je na 35 jezika i objavljena je u više od milijun primjeraka. Knjizi su se divili i Edith Piaf, Paul Claudel, Jan Guitton, Sveta Edith Stein i mnogi drugi umjetnici, filozofi i znanstvenici. Papa Pio XII. proglasio je Malu Tereziju blaženom 29. travnja 1923. te svetom 17. svibnja 1925. godine. Nakon toga proglašena je također uz sv. Franju Ksaverskoga drugom zaštitnicom misija, te također drugom zaštitnicom Francuske. 1997. o 100. obljetnici njezine svetačke smrti, papa Ivan Pavao II. proglasio ju je naučiteljicom Crkve. Ona je tako treća žena u povijesti Crkve i 33. po redu u dvije-tisućitoj dugoj povijesti Crkve koja je dobila taj časni naslov. Na 15. svjetskom danu mladih 1997. god. u Parizu papa Ivan Pavao II. postavio ju je za uzor mladima današnjice. Spomendan joj je 1. listopada. Zaštitnica je Francuske, Australije, Južne Afrike, Rusije, misionara, uzgajivača cvijeća, oboljelih od AIDS-a i tuberkuloze, avijatičara i mnogih gradova, župa i škola.

Sveta Mala Terezija

 

 

 

 

 

 (Bitno.net)

Najljepše misli svete Male Terezije


Što je tako privlačno sveta Mala Terezija nosila u svome biću, u svojim osjećajima, možda se nigdje ne može toliko očitovati koliko u njezinim razmišljanjima o ljubavi Božjoj. Ovdje donosimo neke od njezinih najljepših misli, nadahnite se njima i vi.
1. “Bog ne gleda na naše ostvarivanje, nego na našu dobru volju. Naš jedini cilj mora biti Boga razveseljavati.”
2. “Bog ne gleda na veličinu naših djela, nego samo na ljubav s kojom se ona obavljaju.”
3. “Da bih živjela u činu ljubavi, ja se prikazujem kao žrtva paljenica Tvojoj milosrdnoj ljubavi, moleći Te da me spaljuješ bez prestanka, puštajući da mi dušu poplavljuju valovi beskrajne nježnosti, koji su zatvoreni u Tebi i da tako postanem mučenica Tvoje ljubavi, o moj Bože!”
4. “Ja sam eto samo sitna mala ptičica pokrita s nešto lakih pahuljica. Nisam orao; imam samo njegove oči i srce.”
5. “Ja sam samo nemoćno i slabo dijete, ali baš moja slabost mi daje smionosti da sebe darujem kao žrtvu Tvojoj ljubavi, o Isuse!”
6. “Krist je moja ljubav, On je cijeli moj život!”
7. “Ljubav nas obuzima samo onoliko koliko joj se predamo.”
8. “Moj je poziv ljubav!”
9. “Moram podnositi samu sebe, kakva jesam, sa svim svojim bezbrojnim nesavršenostima. Ali tražit ću način kako da dođem u Nebo malim, posve ravnim, vrlo kratkim i sasvim novim putom. Htjela bih naći dizalo, koje bi me dignulo do Isusa, jer sam premalena da se penjem po mučnim stepenicama savršenstva.”
10. “Samo je jedno bezuvjetno potrebno: velika, jaka i vjerna ljubav, s kojom se ispunjavaju svakodnevne dužnosti, sasvim svejedno gdje smo postavljeni: jesmo li u školi ili na radnom mjestu, kod kuhinjskog lonca ili u staji, služimo li bolesnicima ili sami ležimo bolesni.”
11. “Shvatila sam da su bez ljubavi sva djela samo ništa, pa i najsjajnija kao uskrisivanje mrtvih.”
12. “Treba činiti samo jedno; sipati Isusu pod noge latice cvijeća malih žrtava, zatim se prepustiti potpuno Njemu.”
13. “Upamti da u Božjim očima ništa nije maleno. Sve što činiš, čini s ljubavlju.”
14. “Zašto da nas opterećuje što smo mi ništa, kad znamo da je Isus sve. Naše ništa treba se izgubiti u Njegovom neizmjernom sve.”

(Bitno.net)

 

Vaš Radio Marija Bosne i Hercegovine!

 

Program

08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica sv. Mihaelu arkanđelu - nakana (Za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Žrtva ispovijedne tajne/Joseph Spillmann/narator Ivan Prskalo
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Prikladna rubrika: Povijest križnog puta/Ivana Knezović
10:30 Emisija: Savršeno veselje/Frama Mostar
11:20 Meditacija: Spas u molitivi krunice/Gordana Fumić
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Isusove muke i smrti, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu