icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 27.11.

Dogodilo se na današnji dan 27 . studeni

 

Vi slušate rubriku „Dogodilo se na današnji dan“. Rubrika koja donosi zanimljive povijesne sadržaje s kojoma možete osvježiti svoje znanje kao i naučiti nešto novo. U današnjoj rubrici izdvajamo trridogađaja. U nastavku programa ostanite na valovima radio Marije i poslušajte događaje 27. studeni

895 – Alfred Nobel potpisao oporuku

Izumitelj dinamita Alfred Nobel potpisao je na današnji dan svoju oporuku, kojom je odredio da se nakon smrti 94% njegovog ukupnog bogatstva upotrijebi za svakogodišnju dodijelu nagrada iz 5 područja ljudskih djelatnosti (fizike, kemije, medicine, književnosti i mirotvorstva). Današnja bi vrijednost zaklade koju je Nobel ostavio bila oko 150 milijuna eura. Alfreda je na takav korak potaknula grižnja savjesti zbog izuma dinamita i proizvodnje oružja. Naročito ga je dirnula njegova vlastita osmrtnica koja je greškom objavljena u jednim francuskim novinama u vrijeme kad mu je umro brat. U toj je osmrtnici nazvan “trgovcem smrti”. To ga je potaknulo na razmišljanje o tome kakvim će ga čovjekom pamtiti.

1942 – Rođen Jimi Hendrix

Na današnji je dan rođen po mnogima najbolji gitarist svih vremena, Jimi Hendrix. Rođen je tijekom Drugog svjetskog rata u Seattleu. Zanimljivo je da mu je otac jednim dijelom bio i indijanskog porijekla, naime jedna mu je prabaka bila Cherokee indijanka. Neobičan kuriozitet je i to da mu je otac imao po šest prstiju na obje ruke. Otac i majka su mu se vjenčali svega 3 dana prije nego što je otac otišao u rat. Kad se Jimi rodio majka mu je dala ime Johnny Allen Hendrix, no kad se otac vratio iz rata promijenio je sinu ime u James Marshall Hendrix, u počast svog preminulog brata. Hendrix je kasnije sam uzeo ime Jimi, skraćeno od James. Jimi Hendrix je rođen kao ljevak, no svirao je gitaru za dešnjake okrenutu na suprotnu stranu i sa žicama spojenim obrnutim redom.

1989 – Eksplozija aviona u zraku

Na današnji je dan došlo do jednog od najtežih bombaških napada u povijesti zrakoplovstva. Naime, postavljena bomba raznijela je avion sa 107 putnika i članova posade dok je letio brzinom od 794 kilometra na sat, na visini od oko 4000 metara. Naknadna istraga je pokazala da je bombu spremljenu u aktovku unio čovjek u poslovnom odijelu i postavio je u blizini avionskog spremnika za gorivo. Kad je u letu bomba eksplodirala, eksplozija se proširila na spremnik goriva, što je doslovno prepolovilo avion. Ostaci aviona u padu ubili su troje ljudi na zemlji. Za napad je bio odgovoran kolumbijski kartel koji se bavio proizvodnjom droge. Mislili su da će se u avionu nalaziti predsjednički kandidat César Gaviria Trujillo, kojeg su željeli ukloniti. On, međutim, nije poletio avionom i kasnije je postao kolumbijskim predsjednikom.

-

Na današji dan umrla je kći velikog britanskog pjesnika Lorda Byrona, Ada. Iako se to dogodilo još 1852. godine, do danas je ostala upamćena kao asistentica matematičara Charlesa Babbagea u njegovom projektu „analitičke mašine", i vodi se kao osoba koja je izmislila prvi računalni jezik.

-

Krajem 19. stoljeća, 1895. godine, švedski industrijalac Alfred Nobel, izumitelj dinamita, potpisao je svoju oporuku kojom je ustanovljena najcjenjenija svjetska nagrada u nekoliko najvažnijih područja ljudskog djelovanja, od medicine preko književnosti do mira u svijetu - Nobelova nagrada.

Pape su oduvijek vodile opasan život, pa je Pavao VI. doživio napad u zračnoj luci u Manili, kada ga je napao bolivijski slikar odjeven kao svećenik. Papa je napad preživio i od tada se osiguranje prvog čovjeka Vatikana pooštrilo, no ipak nije uspjelo spriječiti Ali Agcu da gotovo uspije u pokušaju atentata na Ivana Pavla II.

-

Američki predsjednici Dan zahvalnosti obično koriste za pomilovanje purica i ostale PR aktivnosti, a neuobičajenu hrabrost pokazao je George Bush koji je prije sedam godina tajno odletio u Irak kako bi proveo praznik s američkim trupama, što mu je diglo rejting u javnosti.

-

Rođendane slave ili bi slavili Anders Celsius, švedski znanstvenik po kojem zovemo mjeru za temperaturu, češki političar Aleksandar Dubček, poznata zvijezda borilačkih filmova Bruce Lee, čarobnjak na gitari Jimmi Hendrix i jedan od najživopisnijih likova sitcoma 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća Jaleel White, poznat po ulozi Steve Urkela, najvećeg geeka na svijetu. (hina/metro-portal)

 

 

Pripremio: Dražen Janko, mr. povijesti

 

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17