icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Komušina Dan mladih 2018 01

47. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije


U župi Komušina, 25. i 26. svibnja, i na brdu Kondžilo, 47. put po redu, pod geslom Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga (Lk, 1,30) obilježen je Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije.
Piše: Ž. Ivković


Kao i svake godine organizatori susreta bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM) i župa Komušina. Obilježavanje Dana mladih VN u ovom marijanskom svetištu započelo je u petak 25. svibnja slavljem svete mise i prigodnom programom nakon kojeg je uslijedilo i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.


Procesija i molitva
U subotu 26. svibnja hodočasnike, kako mlade tako i one starije, dočekivali su volonteri NCM-a.
U 9:00 sati upriličeno je pokorničko bogoslužje nakon čega je bila prigoda za sakrament pomirenja kojega je dijelilo desetak svećenika, a neko vrijeme ispovijedao je i vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.
Točno u 10 sati vlč. Marko Mikić, povjerenik za duhovna zvanja Vrhbosanske nadbiskupije, zajedno s vjernicima molio je pred slikom Gospe Komušanske te blagoslovio vodu i one koji su nosili sliku i potom poveo svečanu procesiju, u kojoj je ove godine sudjelovalo više oko 1500 vjernika iz svih krajeva BiH, ali i iz Hrvatske te ostalih zemalja Europske u kojima žive Hrvati.
Cijelim putem do brda Kondžilo, koji je dug nekoliko kilometra, nošena je Gospina slika, moljena krunica te su se pjevale marijanske pjesme. Neki od hodočasnika su koračali bosi.
Dolaskom na uzvišenje, na kojem se nalazi vanjski oltar i kapelica, započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio kard. Puljić u koncelebraciji s 30-ak svećenika. Okupljenima se na početku obratio i poželio dobrodošlicu, komušanski župnik i čuvar svetišta, preč. Boris Salapić. Nazočne je potaknuo da snagu nađu u Mariji koja je najbolji zagovornik kod Isusa. Mlade je motivirao da odmah danas rade na ostvarenju „kraljevstva nebeskog“ na zemlji, to jest boljeg i sretnijeg okruženja za život svih.
Kardinal je u svome pozdravu hod mladih na brdo Kondžilo usporedio s životnim hodom svih ljudi. Poželio je da vjernici na Kondžilu izmole milosti te ih potaknuo da hodočašće bude ohrabrenje za život.


Ne dozvoliti strahu da vlada
U svojoj homiliji vrhbosanski nadbiskup je, osvrćući se na misna čitanja, o Kondžilu govorio kao o „kući navještenja“. Govoreći o Mariji koja je imala povjerenje da može na kraju anđelove poruke reći „evo službenice Božje“ poželio je da svi ljudi porastu u vjeri te da puni pouzdanja mogu reći „evo me Bože“.
Kardinal je potom istaknuo kako je ljudski doživjeti strah te da neki priznaju da se plaše a drugi ne. „Kao djeca bojali smo se mraka, ja vjerujem da nema djeteta koje se ne boji mraka. Kao djeca smo se bojali mraka, a sada struje koju moramo plaćati kad dođe račun“, rekao je vrhbosanski nadbiskup u šali te potom progovorio o jednom generalu koji se „nije bojao“ jer se vodio vjerom i pouzdanjem u Boga, a ne strahom od smrti.
„Vi studenti znate da kada vas zgrabi trema sve zaboravite što ste naučili. Strah blokira...Kako nadići strah? Potrebno je nešto naći za nadići strah. 'Ja se bojim, ali se pouzdajem u Boga' rekao je onaj general. Upravo je to pouzdanje koje je imala i Marija ono što nam danas treba“, ustvrdio je kardinal i podsjetio na vrijeme kada se nije imalo od čega živjeti, ali su kuće bile pune djece.
„Naši stari nisu nikada kukali i pouzdali su se u Boga. Gdje je ta vjera danas da se prenese na mlade? Svaki dan imamo neke strahove i neizvjesnost i nesigurnost. Zato bi nam trebala Marijina vjera“, rekao je nadbiskup te se potom obratio mladima.
Ustvrdio je kako Bog nikoga nije pozvao slučajno, te da sa svakim od njih ima plan nego. Poželio je da se mladi upitaju što Bog od njih. Govoreći o mladima koji se ne osvrću na Božji govor ustvrdio je kako su oni sebični te kako osjećaju prazninu duše iz čega proizlazi nezadovoljstvo i frustracije koje često zvršavaju u ovisnostima.
Kardinal je potom istaknuo da nije lako danas imati pouzdanje u Boga jer mediji stalno truju s nesigurnošću, problemima...
Nakon toga je naveo primjer plaćanja za dobivanje posla, te iskorištavanje radnika u nemoralnom smislu kao i traženje pripadnosti stranki za dobivanje kruha.
Usporedio je vrijeme komunizma s današnjim vremenom „diktature demokracije“ u kojemu drugi odlučuju umjesto svih te ne daju prigovarati.
„Nemojte otići s ovog brda da ne kažete 'evo me Bože ostat ću vjeran' bez obzira na sve probleme. Želimo upravo Marijinim stopama hoditi puni pouzdanja... Zato vas mladi hrabrim da izgradite u svojoj mladosti životni stav povjerenja u Boga i bit ćete graditelji bolje budućnosti“, rekao je na kraju kardinal.
Svetu misu animirao je zbor mladih Speranza iz Prozora, dok su liturgiju (čitanje, prinos darova, molitvu vjernika, ministrant) animirali mladi iz Usorskog dekanata.
Misu je izravno prenosio Radio Marija BiH i Radio Posavina.


Natjecanje mladih
Nakon mise vjernici su se ponovno u procesiji uputili prema crkvi gdje je za sve bio osiguran tradicionalni vojnički grah kojeg su pripremili pripadnici Oružanih snaga BiH.
Nakon višegodišnjeg tradicionalnog glazbenog i scenskog programa, ove godine u subotnjem programu za sve mlade koji su došli na proslavu Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije organizirane su Olimpijske igre, tako da su svi imali priliku sudjelovati na igrama, pokazati svoj timski rad, natjecateljski duh i okušati svoju sportsku sreću u raznim disciplinama, kao što je trčanje u vrećama, Sinjska alka, lov na blago i sl. Podjeljeni su i grantovi za natječaje koje je raspisao NCM.
Susret je završen u dobrom i pozitivnom raspoloženju – u kakvom je i započeo, s pjesmom i plesom te pregršt novih poznanstava i pozitivnih iskustava koje su mladi međusobno razmijenili.

Komušina Dan mladih 2018 02

Komušina Dan mladih 2018
Izvor: Nedjelja


Vaš Radio Marija Bosne i Hercegovine!

Program

12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Arka/ Dario Vasilj
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa//sestre Milosrdnog Isusa, Novi Travnik
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vjesti iz života crkve HKR
16:15 Sveta krunica (otajstva svjetla) - mobilni studio Orašje
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Vijesti iz kulture/Snježana Dragić
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu