icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Mala pričica o lijepim stvarima, počinje s malim noćnim ormarićem i završava s velikim emocijama.

Screenshot_20240831_191507_Outlook.jpg

 

Stavili smo u oglasnik nekoliko stvari iz naše kuće, koje više neće moći imati u njoj svoje mjesto. Naša bračna soba koju sam donijela u dotu, kako se to nekada dobivalo, kao poklon roditelja za ulazak u brak, iako još prilično dobro očuvana, mora na put. Bračni krevet je odavno prodan iz druge situacije, a sada su došli na red ormari, komoda, noćni ormarići. Nije to ručni rad, nije drvo, ali nije se nikada selila do sada, i zato je u dobrom stanju. Emotivna sam kada su stvari u pitanju, ne zbog stvari, nego zbog sjećanja vezanih za stvari. Slike same isplivaju. Imala sam davno iskustvo da rubriku „poklanjam“ ljudi ne čitaju, pa sam ju stavila u oglasnik za prodaju, naravno, uz simboličnu cijenu.

Javila se jedna umirovljenica, koja mi je ispričala priču, da je imala istu takvu sobu 90-ih godina, ali ju je zbog selidbe cijelu poklonila. Nije imala kuda s njom, kao i mi sada. I kada je vidjela ovu sobu, vratila su joj se sjećanja i željela bi ju imati. Nije sigurna hoće li moći kupiti cijelu sobu, jer živi od male mirovine, i okolnosti su joj se drastično promijenile, pa je pitala može li ju otplatiti na rate. Gotovo me rasplakala.

Zaustavila sam ju u njezinoj priči i rekla joj, da može doći po sve, i bit će joj to poklon. Kada sam završila razgovor, ispričala sam Peri, i naravno da se odmah složio da to bude poklon. Iako je bilo neupitno i znala sam da će se složiti. Žena se skoro rasplakala, i došla je jučer sama po ono što može stati u auto, a za ostalo, čeka poznanika koji će joj ostale stvari prevesti s kombijem.

Na ulasku u naše dvorište jučer, udarila je u zid i razbila retrovizor. Iz malog, prilično izubijanog autića, izišla je starija gospođa, teško je procijeniti godine, i nisam pitala, ali jedva je hodala. Donijela je sa sobom vino, kavu, i nisam ju nikako mogla odgovoriti od toga dara nama.

 

IMG-20231115-WA0002.jpg

Piše: Biserka Krapić, odgajateljica predškolske djece

 

Ušla je u kuću teškog hoda, usput sjela par puta da odmori, ispričala da ima 11 dijagnoza. Nisam se mogla načuditi tom neslomljivom duhu. Pogledala je stvari koje su bile uredne, čiste, spremne za nju, i rekla da ju je na fotografiji oglasa fascinirala gornja plahta ispod deke na krevetu, koja je bila tako uredno namještena. Znala je da se radi o urednoj osobi koja čuva stvari. Iskustvo života može ti puno toga reći.

Stavili smo joj u auto noćne ormariće, jedino to je stalo za ovaj puta. Po ostalo će doći s kombijem. Na odlasku je ponovo je zaplakala uz riječi, da joj je više od sobe značilo što nas je upoznala i što vidi da i danas postoje plemeniti ljudi, a mislila je da toga više nema.

Odgovorila sam joj, da tadašnja njezina dobrota i plemenitost, kada su joj trebali novci, a poklanjala je, nije mogla ostati samo na tome.

I ne bih ovu priču toliko zapazila, da se nije dogodilo da je upravo identičnu sobu dobila natrag, poslije 25 godina.

Dobro se dobrim vraća, nekada na isti način, a nekada na drugačiji. Nekada odmah, a nekada nakon puno godina. Lijepo je kada vidimo ispred svojih očiju primjere, koji ohrabruju činiti dobro, kad god možeš.

I da ne završi samo na tome. Kad god u životu imam lijepu priču, dobijem potvrdu u Riječi Božjoj. Poučena tim iskustvom, jutros sam pogledala jučerašnja čitanja, koja su me i ponekada da napišem i zapišem ovu malu crticu iz života. Osmjeh se razlio licem, kada sam vidjela na HILP-ovoj stranici da imendan slave Petar i Margarita, a Margarita je drugo ime za moje ime. A posebno je ostavio trag psalam s brojem 33, koji je broj Isusovih godina zemaljskog hoda. I znala sam da nije slučajno došla na naša vrata gospođa Božica s 11 dijagnoza. Gospođa koja nosi ime dobrota i nosi sa sobom još svih preostalih 11 plodova Duha Svetoga koji doslovno izbijaju iz nje.

Počašćeni smo time što smo joj mogli učiniti to zrnce dobrote, za ovu veliku priču o Božjoj dobroti koja ostaje vjerna dovijeka.

Otpjevni psalam:

Ps 33,1-2.4-5.10-11

Pripjev: Puna je zemlja dobrote Gospodnje.

Pravednici, Gospodinu kličite!
Hvaliti ga pristoji se čestitima.
Slavite Gospodina na harfi,
na liri od deset žica veličajte njega!

Jer prava je riječ Gospodnja,
i vjernost su sva djela njegova.
On ljubi pravdu i pravo:
puna je zemlja dobrote Gospodnje.

Gospodin razbija nakane pucima,
mrsi namjere narodima.
Naum Gospodnji dovijeka ostaje,
i misli srca njegova od koljena do koljena.

Izvor: RM BiH
Objavljeno: 31. 8. 2024.

 

Program

10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Upoznaj Isusa i živi s Njim/p.Mato Anić
11:20 Kontakt emisija: Kava s Radio Marijom/Ljerka Bralo
11:45 Rođendani, donacije
11:50 Podnevne molitve: Litanije sv.Antuna Padovanskog, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti dnevnog programa
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: S Kristom nositi križ/Ivica Pavlović

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu