icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

 MLADI_shutterstock_W.jpg

 

S Isusom u korizmi, obnovimo narušeni sklad

Dragi prijatelji Radio Marije,

Korizma je četrdeset dnevna priprava za Uskrs, kao naš središnji blagdan.

Ne bi valjalo da je cijela godina korizma, ali ne bi valjalo ni da u jednoj godini nemamo liturgijskog vremena kao što je korizma.

Korizma je milosno vrijeme, korizma je vrijeme odricanja. Zašto? Jer smo po grijehu, po zlu, izgubili sklad života. Sklad s Bogom, sa sobom i ljudima, i sa prirodom. Svi naše temeljni odnosi su poremećeni. Traže lijek.

Za svaku duhovnu bolest postoji lijek ili bolje, Liječnik! Isus je lijek i liječnik. Samo On. On nema alternative i zato je ne treba ni tražiti.

Kako uzimati taj lijek. Na prvom je mjestu naš sakramentalni život. On se dakle podrazumijeva, pa s obzirom na to da smo u korizmi, ja bih radije nešto rekao o blagodatima korizme, tj. odricanja i dobro molitve.

Po prirodi nekako težimo imati, nešto steći, dobro se osjećati, imati ispunjeno srce. Korizma i duhovni život nas pozivaju da krenemo suprotnim putem. Putem odricanja i pražnjenja. Da pođemo u pustinju svoga života.

U pustinji je izraelski narod imao razdoblje svoje najdublje religioznosti, jer je tada shvatio kako u svemu ovisi od Boga. Dakle, intenzivan susret s Bogom se događao u prostoru i vremenu kad nije imao ništa.

Gledajte! Naša dob, bolesti, problemi, nemoći, neuspjesi, iskustvo slabosti i grijeha, sve ono što je na prvu nedostatak, deficit života, sve nas to zapravo vodi u svojevrsnu pustinju našeg života. A tu pozitivnu stranu pustinje svoga života mi redovito ne razumijemo. Štoviše, sve poduzimamo da što prije iz nje pobjegnemo. A iz pustinje ne samo da ne možemo pobjeći, u nju bi zapravo svojevoljno trebali ući, odnosno njoj se otvoriti. Jer tek u pustinji, i rekao bih samo u pustinji života, čovjek iskreno traži i nalazi Boga. Ništa ljepše od toga.

Kršćanin koji se ne zna prazniti, koji se ne zna odricati, koji ne zna kontrolirano voditi svoj život, nikad neće ući u puninu života, nikad neće ući u Obećanu zemlju.

To je jedan stup našeg duhovnog života; odricanje, pustinja.

Drugi stup je dobra molitva. Dobra molitva ima svoje uvjete. Spomenimo ih tri:

1. Sloboda srca;

2. Svijest o Božjoj blizini, 

3. Povezati osobnu molitvu s Riječju Božjom.

Protumačimo ih kratko sve tri.

Ako zanemarimo svoj rad oko slobode srca, tj. ako ne poradimo na nutarnjoj nenavezanosti, molitva će biti prenaporna. Kadgod polažete svoju sigurnost na stvari i na ono što nije Bog, otežavate sebi kontakt s Bogom i molitvu, kao razgovor s Njime. Osim toga, sotona će u vas unositi nemir upravo po onom po čemu vi očekujete svoju životnu sigurnost i mir a da nije Bog.

Sv Terezija veli da je sav problem u molitvi što mislimo da nam je Bog daleko. Priupitajmo se: koliko smo u molitvi svjesni da su Bog, Marija, kad im se molimo, pored nas. Trudimo se u molitvi biti svjesni njihove blizine i tad će nam molitva biti puno bolja.

I treće, molitvu vežimo uz Riječ Božju. Mi tako često molimo kako bi nekom od nas bilo dobro; molimo za zdravlje, za blagoslov, na različite nakane, redovito dobre. Ali u svim tim slučajevima, očito da nam je privatna molitva/pobožnost, ostala odvojena od Riječi Božje, od onog što nam Isus govori u evanđelju. U evanđelju mi Isus govori što trebam činiti, kakav trebam biti. Prema njegovo riječi ja trebam usmjeravati i mjeriti svoju osobnu molitvu.

Evo, dragi prijatelji! Neka intenzivan rad oko mog obraćenja počne ove korizme a neka se dovrši onda kad susretnem Isusa.

Pođimo u ovu korizmu hrabro i radosno prema tom susretu.

Vaša Radio Marija

p.Mato Anić

Program

13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: S Kristom nositi križ/Ivica Pavlović
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa/vlč.Anto Stjepanović
15:30 Otvoreni program: Molitvene preporuke
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (žalosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti večernjeg programa
17:30 Rubrika: Povijesni velikani/Ivana Knezović
18:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
18:30 Božanski časoslov - Večernja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu