icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U ravničarskim krajevima postoje lokaliteti nazvani Gorice. Brđani se iznenade kako su to neznatne i gotovo neprimjetne uzvisine. U planinskim zonama naići ćemo na mjesta koja zovu Ravnicama a zapravo su to kosine. U regiji gdje se odvijala biblijska povijest brojne su pustinje no u njima ne prevladava potpuna pustoš. Sveta zemlja odlikuje se velikim zemljopisnim kontrastima: obale, strmo gorja, plodne ravnice, pusta mjesta. Narod je obitavao u kontrastnim enklavama što ih je odredilo dinamički u društvenom i duhovnom značenju, podsvjesno su promatrali što znači obilovati ili oskudijevati. Pustinje i polupustinje su staništa koja obuhvaćaju čak trećinu kopna, oskudne su vegetacije jer oskudijevaju vodom, a bez vode nema života

pustinja.jpg

Foto: Pixabay

 

Naziv pustinja u našem jeziku blizak je riječima pust, pustoš, pustiti dok mnogi europski narodi imaju latinski oblik riječi „desertum“ što je pobijanje glagola postojati. Metaforički u književnosti pustinja označava beživotnost, napuštenost, ostavljenost. U snovima i psihoanalizi dovodi se u vezu sa emocionalnom nesigurnošću, gubitkom, bijedom i strahom. U biblijskim tekstovima pustinja je razmeđe života i smrti, u prvoj korizmenoj nedjelji ona je mjesto radnje. U prvom misnom čitanju tematizira se posljedica pojave suprotne pustinji, zbog prevelike količine vode pravedni Noa doživio je potop. Spašen je od kataklizme i sklapa savez s Bogom koji mu obećava da vode više neće zemlju pustošiti. Pjesnik psalma 25. molitveno podsjeća Gospoda na obećani savez ištući ponizno dobrotu, nježnost i ljubav. Sveti Petar u poslanici drugog misnog čitanja se referira na lik Noe i njegovo strpljivo iščekivanje spasenja po vodi krštenja.

 

IMG-20220621-WA0012.jpg

Piše: fra Mijo Šuman, vikar u župi Dolac kod Travnika

Dolaskom na svijet nailazimo na strukture koje se brinu za nas, u protivnom ne bismo preživjeli. Zaštićeni smo od majke, obitelji, u vrtiću ili školi, policije na ulici i usvajamo zadane norme ponašanja. Sazrevši shvatimo kako nas društvene strukture ne mogu spasiti od svih situacija, iako smo završili školu sami biramo posao i održavamo se u poduzetništvu. Na određeni način, u određenoj mjeri i određenom trenutku razočaravamo se u roditelje, gubimo iluzije o svijetu, ulazimo u proces osvještenja. Osamostaljivanje podrazumijeva shvaćanje kako smo za mnoge aktivnosti prepušteni sami sebi, usamljeni te osjećamo prazninu, doživimo osobnu pustinju. Borimo se za opstanak, tražimo novu sigurnost, iznova promišljamo o vrijednosnom sustavu i događa nam se to nekoliko puta u karijeri s obzirom na promjenjivosti svijeta, okružja i nas samih.

Krist u evanđelju naučava „ispunilo se vrijeme“ u značenju došao je trenutak, krajnje je vrijeme, momenat je neodloživ, jer Ivan Krstitelj je uhićen i kriza traži novo djelo. U momentima pustinjske kušnje opsjedaju nas svakakva turobna promišljanja, kao da nas okružuju zvijeri, napada Sotona, a naknadno shvatimo da su nam i anđeli služili. Nužno ulazimo u proces obraćenja, promjenu paradigme za što nije dovoljno znanje pa nam se nudi skok vjere u Radosnu vijest. U nama postoji prirodno ugrađen duhovni refleks po kojem u nadi naziremo Bog je gospodar naše situacije, shvaćamo kako nam se približilo Kraljevstvo nebesko. Pustoš je neizdrživa a praznina neodrživa i konačno pronalazimo zaključke rješenja izlaska iz pustinje vlastitog postojanja.

Izvor: RM BiH
Objavljeno: 18.02. 2024.

Program

05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Kraljice neba
06:15 Nakane apostolata molitve + Sveta Krunica (žalosna)
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa - župa sv. Ante Padovanskog - Humac
07:30 Jutarnja molitva - Božanski časoslov
07:50 Najave i obavijesti, vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica - nakana (za usamljene i bolesne)

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu