icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

„Svevišnji slavni Bože, prosvijetli tamu moga srca i podaj mi ispravnu vjeru, sigurno ufanje i savršenu ljubav, smisao i spoznaju Gospodine, da vršim tvoju svetu i istinsku volju.” Što znači ta molitva? Što je tražio mladi sv. Franjo Asiški? Što nama danas znači moliti istim riječima?

cathopic 1493403831533846Foto: Cathopic
 

Molitva mladog Franje ispred Križa sv. Damjana sadrži početak njegova otvaranja Božjem planu i plan duhovnog puta. Riječi te molitve već stoljećima dopiru do vjernika, a korisne su i nama danas kako bi na čvrstim temeljima kročili putem našeg kršćanskog života.

Drevni životopis poznat pod nazivom “Legenda o Tri druga” – opisujući osobni put traženja mladog Franje – kaže da je on „ustrajao u molitvi kako bi mu Gospodin pokazao koji je njegov poziv” (LTD 10, FF 1406). Nadalje, taj nas životopis podsjeća da mu je “dok je prolazio pokraj crkve sv. Damjana, u duhu rečeno da uđe u nju moliti. Kada je ušao, započeo je goruću molitvu ispred slike Križa” (LTD 13, FF1411).

Prosvijetli tamu moga srca!

Izvori nam prenose i oblik u koji se sažela ta ustrajna molitva Gospodinu. Riječ je o najstarijem franjevačkom tekstu koji je do nas stigao u „Spisima” sv. Franje: „Svevišnji slavni Bože, prosvijetli tamu moga srca i podaj mi ispravnu vjeru, sigurno ufanje i savršenu ljubav, smisao i spoznaju Gospodine, da vršim tvoju svetu i istinsku volju” (Molitva ispred Križa: FF 276). Što znači ta molitva? Što je tražio mladi Franjo? I što nama danas znači moliti istim riječima?

Svevišnji, slavni Bože

Kao svaka prava molitva, i ova kreće od razmatranja Boga. Iako je bio tek na početku svoga obraćenja, mladi Franjo zna da se ne smije povući u sebe i svoje ja već da mu je u molitvi nužno usmjeriti pogled prema Bogu i zadržati ga na Njemu. Tako će nasuprot sebi otkriti „svevišnjeg i slavnog” Boga, tj. neizmjerno velikog i sjajnog. Ali on u biti razmatra veličinu i svjetlo Križa!

Riječ je o veličini onoga koji je radi nas postao čovjekom i umro razapet na križu, riječ je o svjetlu njegove neizmjerne ljubavi, tako velike da daruje i svoj život za nas. Zato iskreno i s pouzdanjem dolazi pred Križ i moli: „Prosvijetli tamu moga srca”. Franjo je svjestan da bez svjetla i bez pomoći onoga koji tim svjetlom sjaji neće moći svladati tamu u kojoj se nalazi.

Franjo moli za dar triju teoloških krjeposti: vjeru, ufanje i ljubav!

U kojoj se to tami našao mladi Franjo? Pitamo se to doista opravdano. Radi li se o tami čovjeka koji svim svojim bićem nastoji naći smisao svoga života? Naravno da da. Može se raditi i o tami čovjeka koji želi shvatiti na kakav način je pozvan živjeti i taj način izabrati? Čini se da je upravo tako.

Možda je riječ o tami čovjeka koji otkriva potrebu za dubokim pročišćenjem svoga srca i svoga života, čovjeka željnog da se na neki način istrgne iz tame grijeha? Vjerojatno se radi i o tome, budući da će sam Franjo uvijek nositi duboki utisak da je njegov poziv na obraćenje bio upućen njemu kao grešniku kojemu je Bog želio iskazati svoje milosrđe (Cvjetići 10, FF 1838).

Vjera, ufanje u ljubav

Odmah nakon što je zatražio svjetlo, Franjo moli za dar triju teoloških krjeposti: vjeru, ufanje i ljubav. To su krjeposti koje Bog ulijeva u srce vjernika kao milosni dar preko krštenja i djelovanja dara Duha Svetoga. Mladić ih u molitvi traži opisujući ih pomoću tri iznimno značajna pridjeva. Tražena vjera je ispravna vjera, tj. ona vjera koja se treba prenositi unutar Crkve i koja omogućuje susret s Kristom i njegovim Evanđeljem na ispravan način, bez skretanja s puta, odustajanja ili slabljenja.

Ufanje je sigurno ufanje, a temelji se na sigurnosti koju nam pruža raspeti i uskrsli Krist, obećanje punine života i nama darovanog od krštenja, a takvo ufanje je pretpostavka za vječni život i uskrsnuće. Tražena ljubav je savršena, tj. ljubav u svojoj punini i besplatnosti, sebedarna ljubav u kojoj sami sebe darujemo za druge, ljubav koja oprašta neprijateljima i ozdravljuje grešnike, a takvu nam je ljubav pokazao sam Krist na križu.

Smisao i spoznaja

Posljednje traženje u molitvi ispred Križa odnosi se na “smisao i spoznaju” da vrši „svetu i istinsku volju” Božju. Što ono znači? Prema fra Darisu Schiopettu, teoretičaru franjevačke duhovnosti („Idi i popravi moju kuću…” Duhovno čitanje prihvaćanja poziva sv. Franje Asiškog, L.I.E.F., 2005. ) bit će nam razumljivije ako ga protumačimo kao “nadopunu” molitve mladog Franje ispred Križa nakon što je primio poziv da popravi Crkvu.

Što bi u tom slučaju značilo? Naime, nakon što je primio poziv da popravi Gospodinovu kuću i nakon što je iskazao potpunu spremnost na to, Franjo traži veće sposobnosti kako bi nakon unutarnjeg prihvaćanja Božjeg poziva počeo i s njegovom životnom, stvarnom i praktičnom primjenom. Kao da mladi Franjo – u svom intimnom razgovoru s Bogom – kaže: “Rado ću učiniti ono što me ti tražiš, Gospodine, a ti mi pomozi da uspijem dobro razumjeti što mi ti govoriš i da to stvarno učinim”.

Pokušajmo i mi sastaviti molitvu

Nakon što smo razmislili o molitvi mladog Franje i o značenju koje je mogla imati u određenom trenutku njegova života, bilo bi dobro da sami sebe pitamo što nama danas može značiti moliti tim istim riječima. I za nas je, iako kratak, taj način molitve vrlo poučan:

  • Stavlja nas pred lice Božje, podučavajući nas da je za ispravnu molitvu potrebno usmjeriti pogled prema Bogu i prepoznati neke crte njegova lica (“Svevišnji, slavni”, a zatim ćemo ga – sazrijevajući u molitvi – otkriti kao „svemoćnog, vječnog, pravednog i milosrdnog” ili kao „svevišnjeg, svemoćnog i dobrog” i kao „Našeg Presvetog Oca”).
  • Stavlja nas pred lice Božje onakvima kakvi doista jesmo, s tamom u našim srcima i sa sjenama na duši koje su potrebne duhovnog svjetla da nas očisti, usmjeri i pomogne shvatiti što smo pozvani činiti u životu i od života.
  • Stavlja nas pred lice Božje s temeljnim i bitnim zahtjevima za življenje istinskog kršćanskog života, a to su ispravna vjera u kulturi sebične vjere „učini po svom”, sigurno ufanje u vremenu koje zaboravlja ufanje i savršeno milosrđe u svijetu koji daje prednost savršenoj sebičnosti.
  • Stavlja nas pred lice Božje s trajnim životnim i stvarnim usmjerenjem k življenju istinskog kršćanskog života, za što nam nije dovoljno samo razumjeti što Bog želi već je nužno oživjeti, učiniti i ostvariti ono što Bog od nas traži.

Ako uspijemo ući u duh ove kratke i jednostavne molitve, naučit ćemo pred Božje svjetlo staviti svoje planove i želje, prestat ćemo se Njime služiti u svrhu ostvarenja svojih ciljeva i naučit ćemo da je život otvaranje prema nepredviđenom i neočekivanom. Život je, dakle, otvaranje prema Božjem snu! I kada to shvatimo, možemo zasukati rukave i započeti popravljati Božju Crkvu.

 

Izvor: Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Split
Objavljeno: 25. kolovoza 2021.

 

Program

00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Živjeti je radost/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (radosna)
01:00 Emisija: Radost mladosti/NCM/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju /R
02:30 Komentar dnevnog Evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Primjeri potiču, privlače, hrabre i opominju/fra Petar Ljubičić/Anita Lovrić
04:00 Emisija: Duh sveti - oganj ljubavi/Mihael Baškarad/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Na svetost pozvani/fra Damir Pavić/čitale Antonija Batinić&Darija Fišić/R
05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
world family
Zenica: Susret vjerskih predstavnika Jevrejske i Islamske zajednice, te Katoličke i Pravoslavne crkve

Prigodom obilježavanja Tjedna međureligijskog dijaloga, u ponedjeljak 6. veljače 2023. godine, u Zenici su se okupili vjerski predstavnici Jevrejske i Islamske zajednice, te Katoličke i Pravoslavne crkve.   Izvor: Vatican Media Prigodom obilježavanja Tjedna međureligijskog dijaloga, u ponedjeljak 6. veljače 2023. godine, u Zenici su se okupili vjerski predstavnici Jevrejske i Islamske zajednice, te...

Papina sućut povodom razornog potresa u Siriji i Turskoj

Papa Franjo je poslao brzojave nunciju Zenariju u Siriji i Solczyńskom u Turskoj, u kojima izražava sućut zbog žrtava snažnoga potresa koji je prošle noći pogodio te dvije zemlje   Izvor: Vatican Media Papa Franjo je poslao brzojave nunciju Zenariju u Siriji i Solczyńskom u Turskoj, u kojima izražava sućut zbog žrtava snažnoga potresa koji je prošle noći pogodio te dvije zemlje. Sveti Otac jamči svoje...

Intervent nadbiskupa Vukšića na neka pitanja za kontinetalnu Sinodu

Intervent nadbiskupa Vukšića prenosimo u cijelosti:     U organizaciji Predsjedništva i Tajništva Vijeća europskih biskupskih konferencija, koje je u stalnom kontaktu s Generalnim tajništvom Sinode pri Svetoj Stolici i s Tajništvom Češke biskupske konferencije, u jutarnjim satima u ponedjeljak, 6. veljače 2023. u glavnom gradu Češke Pragu započela je prva faza Europske kontinentalne sinodske...

U Pragu održan prvi radni dan Europske kontinentalne sinodske skupštine

Susret su organizirali Predsjedništvo i Tajništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija uz stalni kontakt s Generalnim tajništvo Sinode pri Svetoj Stolici i s Tajništvom Češke biskupske konferencije.     U ponedjeljak, 6. veljače 2023. u glavnom gradu Češke Pragu započela je prva faza Europske kontinentalne sinodske skupštine koja će trajati do 9. veljače. Od 9. do 12. veljače uslijedit će druga faza...

Papa u bazilici svete Marije Velike zahvalio Gospi za putovanje u Afriku

Na kraju svojega 40. apostolskog putovanja, papa Franjo je otišao u baziliku svete Marije Velike pomoliti se i zahvaliti Blaženoj Djevici Mariji Salus Populi Romani   Papa u bazilici svete Marije Velike na kraju 40. apostolskog putovanja (Vatican News) Nedugo nakon slijetanja u rimsku zračnu luku Fiumicino, vraćajući se iz posjeta Demokratskoj Republici Kongo i s ekumenskoga hodočašća mira u...

Stijepo Gleđ Markos održao koncert u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju

Međunarodno poznati dubrovački tenor i glumac Stijepo Gleđ Markos održao je, uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe Orašje, u nedjelju, 5. veljače 2023., u crkvi u Orašju koncert kršćanske duhovne glazbe   Međunarodno poznati dubrovački tenor i glumac Stijepo Gleđ Markos održao je, uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe Orašje, u nedjelju, 5. veljače 2023., u crkvi u Orašju...

Obljetnica stradanja sluge Božjega fra Lovre Milanovića

Euharistiju je predvodio vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Janko Ćuro, uz koncelebraciju župnika fra Jose Oršolića i još 15-ak svećenika   U petak, 3. veljače 2023., vjernici i hodočasnici su se okupili u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici na misi kako bi još jednom obilježili nadnevak stradanja sluge Božjega fra Lovre Milanovića, piše nedjelja.ba. Euharistiju je...

Papa Franjo razgovarao s novinarima na povratnom letu iz Afrike

Tom prigodom o raznim temama govorili su i anglikanski primas canterburyjski nadbiskup Justin Welby te moderator Opće skupštine Škotske Crkve Ian Greenshields koji su s Papom bili u Južnom Sudanu   Foto: Vatican Media // papa Franjo u Bahreinu - razgovor s novinarima u zrakoplovu Tijekom povratnog leta zrakoplovom u Rim s apostolskog putovanja u Demokratsku Republiku Kongo i Republiku Južni Sudan, u...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu