icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U listopadu smo, Gospinom mjesecu. Blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, kojega Crkva slavi 7. listopada, spomen je na pobjedu kršćanske vojske nad Turcima kod Lepanta prije točno 150 godina. Pobjeda se pripisuje zajedničkoj molitvi krunice na koju je cijelo kršćanstvo pozvao tadašnji papa sv. Pio V.

shutterstock 571085185

Vratimo se ipak u godinu 1570. Tada su Turci osvojili mletački otok Cipar, koji je Mlečanima omogućavao trgovinu u istočnom Sredozemlju, ali i s udaljenim krajevima. Mlečani su za povratak Cipra pomoć zatražili od kršćanskih zemalja, a odazvali su im se samo Španjolci i papa. Međutim, ta flota nije ništa postigla te se u jesen 1571. godine razišla. Neuspjeh prve flote saveznike nije pokolebao, nego su na inicijativu pape Pija V. 24. svibnja 1571. u Rimu sklopili sporazum o osnivanju druge Svete lige.

Osim poticaja na molitvu, papa je poduzeo i konkretne korake, odnosno ujedinio Papinsku državu, Španjolsku, Mletačku Republiku, Siciliju, Genovu, Napulj, neka vojvodstva te Malteške vitezove i osnovao tzv. Svetu ligu, kojoj je bio cilj suprotstaviti se osmanlijskim osvajanjima.

U Svetu ligu bili su pozvani i francuski, portugalski, ruski i poljski kraljevi. Nitko se od njih nije odazvao, kao ni austrijski car koji je također bio pozvan.

Velik doprinos Hrvata

Bitka kod Lepanta dogodila se u sklopu tzv. Ciparskog rata, 7. listopada 1571., kad su se pomorske snage Osmanskoga carstva sukobile s flotom Svete lige, pod vodstvom Don Juana Austrijskog. Snage Svete lige isplovile su iz luke u Messini, a uključivale su 204 galije, 6 galeaca, 28 transportnih brodova iz Dubrovnika i više manjih brodova. Imale su 80.000 ljudi u posadama, od kojih 30.000 vojnika.

Iako službeni zapisi ne postoje, procjenjuje se kako je među 80.000 mornara i vojnika Svete lige kod Lepanta bilo više od 10.000 Hrvata.

Velik doprinos hrvatskih gradova, posebice Dalmacije (koja se tada nalazila pod vlašću Mlečana), vidimo i u popisu galija koje su sudjelovale u bitci: bile su tu creska galija Sv. Nikola, krčka Uskrsli Krist, rapska Sv. Ivan, šibenska Sv. Juraj, trogirska La Donna, hvarska Sv. Jerolim i galija Sv. Trifun. Zadarska galija zarobljena je kod Krfa prije nego što se uspjela priključiti glavnini flote, a Hrvati su sudjelovali i na galiji Lav iz Kopra.


Foto: Bitka kod Lepanta / www.radiodux.me


Ako se uzme u obzir da su moćnici poput Savoje i Malteškog reda svoj doprinos u borbi protiv islama iskazali u samo po četiri galije sa svake strane, tada sa pravom možemo reći da je doprinos Dalmacije i hrvatskih mornara na šest galija bio ogroman, do te mjere da je demografska slika Dalmacije u godinama nakon bitke postala sablasna.


Čudesna pobjeda

Na vrhovnom admiralskom brodu La Reale vijorila se zastava Svete lige koju je sam papa blagoslovio i predao Don Juanu. Za čuvare zastave bilo je određeno 12 Bokelja, a o silini sukoba svjedoči podatak da su, braneći zastavu, osmorica poginula, a ostala četvorica ranjena.

Završna (treća i najteža) bitka zaključena je premoćnom pobjedom Svete lige, zahvaljujući spretnom manevru đenovskih brodova koji su u jednom trenutku napustili bojište i zaplovili prema otvorenom moru.

Dan-danas nejasno je jesu li to učinili iz straha ili je to bila genijalna zamisao. Međutim, na povratku su udarili turske snage s boka. Turci su uspjeli spasiti manje od polovice svoje flote, a njihov je poraz označio kraj turske premoći na istočnom Sredozemlju.


Uloga pape Pija V.

Armadi Svete lige, pod vodstvom Don Juana Austrijskog, trebalo je, dakle, pet sati da pobijedi i uništi tursku flotu. U četiri poslijepodne tursko je brodovlje napustilo bojište. U isto vrijeme je i papa Pio V., koji je za vrijeme bitke molio u vatikanskoj bazilici, ponesen ukazanjem potopljene turske mornarice, ustao i rekao: “Zahvalimo Bogu, kršćansko oružje je pobijedilo!”

Foto: Pixabay

Dodajmo ovome da je već dvije godine prije same bitke, a u znak otpora prema turskim osvajanjima, papa Pio V. poticao sav kršćanski svijet da molitvom podrži europsku stranu u borbi za obranu kopna i mora. Na osobit je način poticao na molitvu tada već poznate krunice.

Zato su pobjedu kod Lepanta kršćani pripisali zagovoru Blažene Djevice Marije

Nakon drugih pobjeda nad Turcima, koje su također izvojevane uz zagovor Majke Božje, papa Pio V. je 7. listopada proglasio blagdanom Gospe od pobjede. Papa Grgur XIII. mijenja 1573. ime tog spomendana u blagdan svete Krunice, a papa Pavao VI. 1969. naziva ga blagdanom Gospe od Krunice. U hrvatskim krajevima zovu ga i blagdanom Kraljice svete Krunice te blagdanom Gospe od Ružarija, a taj znak zahvalnosti Gospi održao se sve do danas, kada se kroz cijeli listopad krunica javno moli u crkvama.


Izvor: HKM/Radio Marija BiH
Objavljeno: 7. listopada 2021.

Program

22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Svjedočanstvo vjere/Dražen Janko/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Živjeti je radost/ Phil Bosmans
00:15 Sveta Krunica (radosna)
01:00 Emisija: Radost mladosti/NCM/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju /R
02:30 Komentar dnevnog Evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Primjeri potiču, privlače, hrabre i opominju/fra Petar Ljubičić/Anita Lovrić
04:00 Emisija: Duh sveti - oganj ljubavi/Mihael Baškarad/R
world family
Zenica: Susret vjerskih predstavnika Jevrejske i Islamske zajednice, te Katoličke i Pravoslavne crkve

Prigodom obilježavanja Tjedna međureligijskog dijaloga, u ponedjeljak 6. veljače 2023. godine, u Zenici su se okupili vjerski predstavnici Jevrejske i Islamske zajednice, te Katoličke i Pravoslavne crkve.   Izvor: Vatican Media Prigodom obilježavanja Tjedna međureligijskog dijaloga, u ponedjeljak 6. veljače 2023. godine, u Zenici su se okupili vjerski predstavnici Jevrejske i Islamske zajednice, te...

Papina sućut povodom razornog potresa u Siriji i Turskoj

Papa Franjo je poslao brzojave nunciju Zenariju u Siriji i Solczyńskom u Turskoj, u kojima izražava sućut zbog žrtava snažnoga potresa koji je prošle noći pogodio te dvije zemlje   Izvor: Vatican Media Papa Franjo je poslao brzojave nunciju Zenariju u Siriji i Solczyńskom u Turskoj, u kojima izražava sućut zbog žrtava snažnoga potresa koji je prošle noći pogodio te dvije zemlje. Sveti Otac jamči svoje...

Intervent nadbiskupa Vukšića na neka pitanja za kontinetalnu Sinodu

Intervent nadbiskupa Vukšića prenosimo u cijelosti:     U organizaciji Predsjedništva i Tajništva Vijeća europskih biskupskih konferencija, koje je u stalnom kontaktu s Generalnim tajništvom Sinode pri Svetoj Stolici i s Tajništvom Češke biskupske konferencije, u jutarnjim satima u ponedjeljak, 6. veljače 2023. u glavnom gradu Češke Pragu započela je prva faza Europske kontinentalne sinodske...

U Pragu održan prvi radni dan Europske kontinentalne sinodske skupštine

Susret su organizirali Predsjedništvo i Tajništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija uz stalni kontakt s Generalnim tajništvo Sinode pri Svetoj Stolici i s Tajništvom Češke biskupske konferencije.     U ponedjeljak, 6. veljače 2023. u glavnom gradu Češke Pragu započela je prva faza Europske kontinentalne sinodske skupštine koja će trajati do 9. veljače. Od 9. do 12. veljače uslijedit će druga faza...

Papa u bazilici svete Marije Velike zahvalio Gospi za putovanje u Afriku

Na kraju svojega 40. apostolskog putovanja, papa Franjo je otišao u baziliku svete Marije Velike pomoliti se i zahvaliti Blaženoj Djevici Mariji Salus Populi Romani   Papa u bazilici svete Marije Velike na kraju 40. apostolskog putovanja (Vatican News) Nedugo nakon slijetanja u rimsku zračnu luku Fiumicino, vraćajući se iz posjeta Demokratskoj Republici Kongo i s ekumenskoga hodočašća mira u...

Stijepo Gleđ Markos održao koncert u crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju

Međunarodno poznati dubrovački tenor i glumac Stijepo Gleđ Markos održao je, uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe Orašje, u nedjelju, 5. veljače 2023., u crkvi u Orašju koncert kršćanske duhovne glazbe   Međunarodno poznati dubrovački tenor i glumac Stijepo Gleđ Markos održao je, uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe Orašje, u nedjelju, 5. veljače 2023., u crkvi u Orašju...

Obljetnica stradanja sluge Božjega fra Lovre Milanovića

Euharistiju je predvodio vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Janko Ćuro, uz koncelebraciju župnika fra Jose Oršolića i još 15-ak svećenika   U petak, 3. veljače 2023., vjernici i hodočasnici su se okupili u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici na misi kako bi još jednom obilježili nadnevak stradanja sluge Božjega fra Lovre Milanovića, piše nedjelja.ba. Euharistiju je...

Papa Franjo razgovarao s novinarima na povratnom letu iz Afrike

Tom prigodom o raznim temama govorili su i anglikanski primas canterburyjski nadbiskup Justin Welby te moderator Opće skupštine Škotske Crkve Ian Greenshields koji su s Papom bili u Južnom Sudanu   Foto: Vatican Media // papa Franjo u Bahreinu - razgovor s novinarima u zrakoplovu Tijekom povratnog leta zrakoplovom u Rim s apostolskog putovanja u Demokratsku Republiku Kongo i Republiku Južni Sudan, u...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu