icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

Izabran novi predsjednik HKD "Napredak" dr. Nikola Čiča

phpThumb cache nedjelja.ba src24f8f4887daa54c1a9aaad33ecff5a67 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1562416989

Hrvatsko kulturno društvo Napredak održalo je u Sarajevu 6. srpnja 66. Glavnu izbornu skupštinu na kojoj je za novoga predsjednika izabran dr. Nikola Čiča, dosadašnji član Središnje uprave.

Uz nazočnost oko 200 Napretkovaca i gostiju, Skupština je održana u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa gdje je Napredak djelovao u vrijeme posljednjega rata.

Između ostalih u svečanom dijelu nazočili su: umirovljeni patrijarh Jeruzalema mons. Fuad Twal, Predsjednik MCL-a Carlo Costalli, kopredsjednik EZA-e Piergorgio Sciaqua te brojni predstavnici crkvenog i društveno-političkog života BiH, Hrvatske i svijeta. 

Nakon intoniranja himni BiH, hrvatskog naroda i Napretka, pristupilo se usvajanju Poslovnika i izboru radnih tijela, a radni dio sjednice moderirao je dopredsjednik Društva Josip Nikolić.

Nazočne je potom pozdravio predsjednik mons. dr. Franjo Topić. U prigodnome govoru predsjednik Topić je na sublimirao rad HKD Napredak kroz proteklih 29 godina obnovljenoga postojanja. Pod svjetlom svetopisamskih riječi „Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom“ (1 Iv 3,18) u kratkim je crtama predstavio povijest ovoga Društva utemeljenoga 1902. a, nakon komunističkoga ukidanja 1949., obnovljenoga 29. rujna 1990.

Novo Napretkovo vodstvo

Nakon pauze Skupština je nastavila s radom uz izviješća o radu i financijska izviješća Središnje uprave, Nadzornog odbora, Stegovnoga suda te podružnica i udruga.

Uvodno je gosp. Mario Nenadić izvijestio kako od 91 zastupnika/ice na Skupštini sudjeluje njih 72 čime je ostvaren potrebiti kvorum.

Između ostaloga u radnom dijelu usvojeni su prijedlozi izmjene Statuta HKD Napredak te je izabrano novo vodstvo.

Nakon 29 godina na mjesto predsjednika nije se kandidirao prof. Topić te ga je voljom nazočnih, naslijedio dr. Nikola Čiča, dosadašnji član Središnje uprave.

Također, izabrani su i dopredsjednici: Josip Križanović, Miroslav Landeka,Mario Nenadić, Dražen Vikić Topić, te uz njih članovi Središnje uprave: Dražen Vikić Topić, Franjo Topić, Franjo Bratić, fra Mirko Filipović, Ivana Barišić, Robert Petrović, Ivica Kovačević, Danijel Stanić i Sretko Tomić i Venka Zorić.

Novi članovi Nadzornoga odbora: Zoran Kupreškić, Dragan Glavaš i Jakov Gavran.  

Stegovni sud: don Luka Brković, Vedrana Šimić i Željko Galić.

Nazočnima se potom obratio i novoizabrani predsjednik koji je u svome govoru najprije zahvalio na ukazanom povjerenju te istaknuo kako je Napredak u svojoj prošlosti imao velike predsjednike kao što su Antun Tandarić, Anto Alaupović i Franjo Topić.

Nastaviti njihovim koracima bit će veliki izazov i odgovornost za što će biti potrebna pomoć svih vas. Samo zajedno uz koordiniranje Središnje uprave možemo uspješno nastaviti misiju Napretka i jačati Društvo u svim segmentima njegova izuzetno plodonosnog rada“, rekao je Čiča te biranim riječima zahvalio mons. Topiću.

Na temelju iskustva koje Napredak baštini iz prošlosti naglasio je kako je nužno da se Društvo u budućnosti ozbiljno suoči sa suvremenim izazovima.

Cilj Napretka u ovim novim okolnostima mora biti nastaviti ali i još se više uključiti u razvijanje tolerancije i dijaloga u cijelom bosanskohercegovačkom i hrvatskom društvu, podizanju kulturne svijesti, a prije svega moramo se izdići iznad svojih osobnih, političke i bilo kojih drugih uskih interesa i podjela te zajedničkim snagama posvetiti se jačanju zajedničkog cilja tj. boljem životu na ovome prostoru“, rekao je novi predsjednik istaknuvši kako to znači promoviranje kultura Hrvata i svih ljudi u BiH i Hrvatskoj kroz jačanje podružnica.

Posebice se mora voditi računa da je Napredak bio i ostao, nadstranačko društvo, njegovo polje rada obuhvaćalo je prvenstveno promicanje hrvatskih kulturnih vrednota, prosvjetno, gospodarsko i socijalno, ali je istodobno ostao širom otvoren, kao što je uvijek i bio, za konstruktivni dijalog s drugim dionicama ovoga kulturno-civilizacijskog miljea. Među članovima Napretka uvijek je bila prisutna, a smatram da će i ostati, svijest o stoljetnoj upućenosti jednih na druge, čuvajući svoje, a poštivajući tuđe, i da samo tako možemo graditi bolju, ljepšu i sretniju budućnost“, zaključio je Čiča.

Rezime zaključaka Skupštine na kraju iznijela je tajnica Napretka Ivana Lukić

Nakon održavanja Skupštine slavljena je u bogoslovskoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda sveta misa koju je predvodio mons. Fuad Twal.

Predviđeno je da Napretkovci dan završe večerom i druženjem u Napretkovu domu na Trebeviću.

Preuzeto: https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/izabran-novi-predsjednik-hkd-napredak/11160

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17