icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

Izabran novi predsjednik HKD "Napredak" dr. Nikola Čiča

phpThumb cache nedjelja.ba src24f8f4887daa54c1a9aaad33ecff5a67 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1562416989

Hrvatsko kulturno društvo Napredak održalo je u Sarajevu 6. srpnja 66. Glavnu izbornu skupštinu na kojoj je za novoga predsjednika izabran dr. Nikola Čiča, dosadašnji član Središnje uprave.

Uz nazočnost oko 200 Napretkovaca i gostiju, Skupština je održana u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa gdje je Napredak djelovao u vrijeme posljednjega rata.

Između ostalih u svečanom dijelu nazočili su: umirovljeni patrijarh Jeruzalema mons. Fuad Twal, Predsjednik MCL-a Carlo Costalli, kopredsjednik EZA-e Piergorgio Sciaqua te brojni predstavnici crkvenog i društveno-političkog života BiH, Hrvatske i svijeta. 

Nakon intoniranja himni BiH, hrvatskog naroda i Napretka, pristupilo se usvajanju Poslovnika i izboru radnih tijela, a radni dio sjednice moderirao je dopredsjednik Društva Josip Nikolić.

Nazočne je potom pozdravio predsjednik mons. dr. Franjo Topić. U prigodnome govoru predsjednik Topić je na sublimirao rad HKD Napredak kroz proteklih 29 godina obnovljenoga postojanja. Pod svjetlom svetopisamskih riječi „Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom“ (1 Iv 3,18) u kratkim je crtama predstavio povijest ovoga Društva utemeljenoga 1902. a, nakon komunističkoga ukidanja 1949., obnovljenoga 29. rujna 1990.

Novo Napretkovo vodstvo

Nakon pauze Skupština je nastavila s radom uz izviješća o radu i financijska izviješća Središnje uprave, Nadzornog odbora, Stegovnoga suda te podružnica i udruga.

Uvodno je gosp. Mario Nenadić izvijestio kako od 91 zastupnika/ice na Skupštini sudjeluje njih 72 čime je ostvaren potrebiti kvorum.

Između ostaloga u radnom dijelu usvojeni su prijedlozi izmjene Statuta HKD Napredak te je izabrano novo vodstvo.

Nakon 29 godina na mjesto predsjednika nije se kandidirao prof. Topić te ga je voljom nazočnih, naslijedio dr. Nikola Čiča, dosadašnji član Središnje uprave.

Također, izabrani su i dopredsjednici: Josip Križanović, Miroslav Landeka,Mario Nenadić, Dražen Vikić Topić, te uz njih članovi Središnje uprave: Dražen Vikić Topić, Franjo Topić, Franjo Bratić, fra Mirko Filipović, Ivana Barišić, Robert Petrović, Ivica Kovačević, Danijel Stanić i Sretko Tomić i Venka Zorić.

Novi članovi Nadzornoga odbora: Zoran Kupreškić, Dragan Glavaš i Jakov Gavran.  

Stegovni sud: don Luka Brković, Vedrana Šimić i Željko Galić.

Nazočnima se potom obratio i novoizabrani predsjednik koji je u svome govoru najprije zahvalio na ukazanom povjerenju te istaknuo kako je Napredak u svojoj prošlosti imao velike predsjednike kao što su Antun Tandarić, Anto Alaupović i Franjo Topić.

Nastaviti njihovim koracima bit će veliki izazov i odgovornost za što će biti potrebna pomoć svih vas. Samo zajedno uz koordiniranje Središnje uprave možemo uspješno nastaviti misiju Napretka i jačati Društvo u svim segmentima njegova izuzetno plodonosnog rada“, rekao je Čiča te biranim riječima zahvalio mons. Topiću.

Na temelju iskustva koje Napredak baštini iz prošlosti naglasio je kako je nužno da se Društvo u budućnosti ozbiljno suoči sa suvremenim izazovima.

Cilj Napretka u ovim novim okolnostima mora biti nastaviti ali i još se više uključiti u razvijanje tolerancije i dijaloga u cijelom bosanskohercegovačkom i hrvatskom društvu, podizanju kulturne svijesti, a prije svega moramo se izdići iznad svojih osobnih, političke i bilo kojih drugih uskih interesa i podjela te zajedničkim snagama posvetiti se jačanju zajedničkog cilja tj. boljem životu na ovome prostoru“, rekao je novi predsjednik istaknuvši kako to znači promoviranje kultura Hrvata i svih ljudi u BiH i Hrvatskoj kroz jačanje podružnica.

Posebice se mora voditi računa da je Napredak bio i ostao, nadstranačko društvo, njegovo polje rada obuhvaćalo je prvenstveno promicanje hrvatskih kulturnih vrednota, prosvjetno, gospodarsko i socijalno, ali je istodobno ostao širom otvoren, kao što je uvijek i bio, za konstruktivni dijalog s drugim dionicama ovoga kulturno-civilizacijskog miljea. Među članovima Napretka uvijek je bila prisutna, a smatram da će i ostati, svijest o stoljetnoj upućenosti jednih na druge, čuvajući svoje, a poštivajući tuđe, i da samo tako možemo graditi bolju, ljepšu i sretniju budućnost“, zaključio je Čiča.

Rezime zaključaka Skupštine na kraju iznijela je tajnica Napretka Ivana Lukić

Nakon održavanja Skupštine slavljena je u bogoslovskoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda sveta misa koju je predvodio mons. Fuad Twal.

Predviđeno je da Napretkovci dan završe večerom i druženjem u Napretkovu domu na Trebeviću.

Preuzeto: https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/izabran-novi-predsjednik-hkd-napredak/11160

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17