icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

Blagoslovljen kamen temeljac i gradilište novog samostana na Plehanu

 

plehan samostan

Predvodeći u ponedjeljak 8. srpnja euharistijsko slavlje u prepunoj novoj župnoj crkvi Sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini, vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić svečano je blagoslovio gradilište i kamen temeljac za novi samostan. Uz kardinala suslavili su: plehanski župnik fra Anto Tomas, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te još 30-ak svećenika.

Radost toga događaja s malim stadom plehanskih povratnika i trojicom franjevaca, koji tu žive i djeluju, svojom su nazočnošću podijelili mnogobrojni vjernici ovoga dijela Bosanske Posavine raseljeni diljem svijeta, visoki dužnosnici i brojni predstavnici političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske te predstavnici svih vjerskih zajednica u BiH.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je pojasnio ulogu i važnost gradnje samostana u kojem se, kako je rekao, redovnici živeći zajedno odgajaju za poslušnost nesebičnost, velikodušnost te sposobnost ostvarivanja triju svojih zavjeta: poslušnosti, čistoće i siromaštva.  Posebno se osvrnuo na žrtvu koju su podnijeli pokojni branitelji te poručio da moleći za njih moramo cijeniti i voljeti ono za što su oni ginuli. O tomu, kako se istaknuo, uvelike ovisi i povratak stanovnika toga kraja na svoja ognjišta.

Svjestan uvjeta u kojima žive povratnici ohrabrio ih je podsjetivši da svako vrijeme ima svoju težinu, križeve te ih pozvao da se ne daju shrvati od beznađa, nego da dodirujući Isusa dopuste da ih On ozdravlja, jača, pomogne dostojanstveno nositi križ i hrabro graditi budućnost. Upozorio je da su i predstavnici vlasti i predstavnici Crkve pozvani zajedno se zauzimati za izgradnju i obnovu tih porušenih krajeva. Na kraju mise slijedila je procesija iz crkve do gradilišta gdje je, uz prigodan program kojega je vodio samostanski vikar fra Franjo Dalibor Stjepanović, nadbiskup blagoslovio kamen temeljac i gradilište.

Obećavši svoju financijsku pomoć u gradnji tog važnog objekta na Plehanu prigodnim riječima obratili su se nazočni visoki dužnosnici: u ime Vlade RS-a Srebrenka Golić, zamjenica predsjednice Vlade RS u ime premijera RH Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u ime zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslav Jeleč te predsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović.
U kamen temeljac, koji je isklesao i obradio plehanski povratnik Marko Princip ugrađena je povelja o gradnji samostana koju su uz kardinala potpisali plehanski gvardijan Tomas i provincijal Bosne Srebrene Marinčić.

Slavlje je pjevanjem uveličao zbor župe Male Gospe iz Ulica kod Brčkog predvođen na orguljama s. Ivankom Darojković iz Slavonskog Broda.

Vjernici plehanskog kraja svoju su radost i veselje na taj veliki povijesni događaj pokazali nastavljajući druženje uz kolo i pjesmu.

Dizanje iz pepela

Valja podsjetiti da je početkom 18. stoljeća na tadašnjem širem plehanskom području osnovana prva župa, a prvi samostan sagrađen je 1874.

Nakon što su zauzeli Plehan i cijeli taj kraj, vojska RS-a je 2. srpnja 1992. s dvije tone eksploziva porušila velebnu plehansku župnu crkvu Sv. Marka, prilikom čega je porušen i samostan sagrađen 1932.

U narednim danima u potpunosti su razoreni i devastirani ostaci samostana i svih popratnih zgrada, kao i sve kuće, a katolički je puk morao u izbjeglištvo. Prvi se na Plehan vratio tadašnji gvardijan fra Ivan Ćurić, koji je na temeljima gospodarskih zgrada započeo gradnju privremenog samostan u kojem sada u nedovoljnim uvjetima žive i djeluju trojica franjevaca. Uz pomoć plehanskog puka i donacija podignuta je nova plehanska crkva, koja se iznutra polako obnavlja.

U ovoj povratničkoj župi u kojoj je prije posljednjega rata živjelo 8 120 Hrvata katolika, a danas tek 90-ak uglavnom starijih i nemoćnih, žive i djeluju trojica franjevaca na čelu s gvardijanom fra Antom Tomasom.

Budući da u Plehanskom distriktu trenutno živi i djeluje 15 franjevaca izgradnja novoga samostana omogućit će im bolje uvjete, napose u starosti kada dolaze u mirovinu.

Preuzeto: https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/blagoslovljen-kamen-temeljac-i-gradiliste-novog-samostana-na-plehanu/11220 

 

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17