icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

„Karmel Sv. Ilije“ proslavio nebeskog zaštitnika

karmel 2.jpgweb

 

U subotu 20. srpnja samostan – duhovni centar „Karmel Sv. Ilije“ proslavio je svog nebeskog zaštitnika, tom prigodom svečano misno slavlje predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup.

Uz koncelebraciju 15-ak svećenika, euharistijsko slavlje je predslavio i ujedno propovijedao mons. Vlado Košić, sisački biskup, a liturgijsko slavlje je uveličao župni zbor župe Sv. Ante iz Grabovice.

Danas slavimo najvećeg proroka koji je u Starom zavjetu – prije 3 tisuće godina – u židovskom narodu gorljivo branio vjeru u jednoga pravoga Boga i tako već tada navijestio Krista, Mesiju“, bile su riječi kojima je biskup započeo propovijed.

Kazao je kako je Ilija je prikazan ponajprije kao Božji čovjek koji je međutim silno razočaran. On je gorljivo revnovao za vjeru u pravoga Boga, ali su nevjernici i njegovi protivnici poubijali sve proroke koji su im se suprotstavljali, a željeli su ubiti i njega. Zato se sklonio u pustinju i tu legao i zaspao, umoran i razočaran, pitajući se zašto ga sve to snalazi. Čini mu se da mu je došao kraj i da ne može izbjeći zlu sudbinu.

A njega je progonio izraelski kralj Ahab i njegova bezbožna žena Izebela koji su porušili židovske hramove i svetinje i sagradili poganske, te su čitav narod zaveli na krivi put, u krivovjerje. Ilija se žestoko protivio, ali sada mu izgleda da se uzalud trudio i borio protiv Baalovih proroka. Protiv njih je na gori Karmelu dokazao da je samo Jahve pravi Bog, a da je Baal lažni bog. I obračunao se s Baalovim svećenicima, no zato su mu kralj i kraljica radili o glavi te je on morao bježati u pustinju“, objasnio je biskup Košić i dodao kako mu je Bog po anđelu nudio kruh i vodu koju je on isprva odbijao, ali j ipak prihvatio i krenuo do gore Horeba.

Prorok je, dakle, Božji čovjek, a progone ga političari. Kako to? Kad Božji ljudi ne bi kritizirali ljude od vlasti, ovi bi ih pustili na miru, no očito onaj koji slijedi Božji put mnogima, a posebno ljudima na vlasti, smeta. Slično je, braćo i sestre, i Sveti Ivan Krstitelj bio progonjen od kralja Heroda, dapače i zatočen i ubijen jer se suprotstavljao kralju govoreći mu da ne smije imati žene svoga brata“, ispričao je i nadovezao se kako je i sam Krist bio progonjen.

U nastavku je govorio o progonu i teškim vremenima koja su zadesila katolike i Hrvate na području Bosne i Hercegovine još od osmanskog vremena, Drugog svjetskog rata, komunizma i napose posljednjeg rata.

Pa ipak, kroz sva ta nesklona stoljeća, mi smo opstali, što je samo po sebi već veliko čudo, a vjera u Krista davala je i daje nam snagu. Posebno pak euharistijski kruh koji nam sam Bog daje, kao što je i Iliji dao, da nas krijepi i u trenucima klonulosti i iskušenja jača i obnovi da nastavimo svoj životni hod“, pojasnio je propovjednik.

U prigodnoj homiliji govorio je o nedaćama današnjeg vremena. „Gdje je danas prorok Ilija da se tome suprotstavi pa makar mu radili o glavi? Ili su se takvi umorili pa žele – razočarani – umrijeti? No, Gospodin svojih ne ostavlja, moramo to znati. On uvijek šalje svome narodu proroke koji poput Ilije govore istinu, pozivaju narod na vjeru u pravoga Boga, kao u evanđelju gdje se na gori Isus preobrazio pred svojim učenicima i pokazao im svoju božansku slavu, a Ilija i Mojsije pokazivali su učenicima da je on doista Krist, Mesija“, poručio je vjernicima.

 Lijepo i sunčano subotnje vrijeme omogućilo je da se i ove godine brojni vjernici i hodočasnici iz buškoblatskog kraja, domaći i raseljeni, kao i oni i iz susjednih župa iz Tomislavgrada, Livna, ali i Republike Hrvatske, okupe oko samostana – duhovnog centra Karmel Sv. Ilije kako bi proslavili spomendan proroka Ilije, prenosi Karmel Sv.

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17