icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

Obilježavanje Svjetskog dana medija 2019. godine u Bosni i Hercegovini

plakat

U nedjelju, 29. rujna 2019. bit će obilježen 53. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji se, u skladu s odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini iz 2003. godine, umjesto u mjesecu svibnju, obilježava u BiH u posljednju nedjelju u mjesecu rujnu, prenosi KTA.

Vijeće za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije BiH priredilo je prigodnu brošuru namijenjenu svim pastoralnim djelatnicima i medijskim radnicima. U predgovoru predsjednik Vijeća za sredstva društvenoga priopćavanja BK BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, između ostalog piše: „Već se kroz nekoliko godina ustalio običaj, da predsjednik Vijeća za medije BK BiH, u dogovoru s nadležnim biskupom i župnikom, na taj dan predvodi slavlje Svete Mise u jednoj od naših župnih zajednica. Svake godine u drugoj biskupiji i drugoj župi. Započelo je Svetom Misom u Mostaru 2014. godine, te nastavljeno u Sarajevu, Banja Luci, Tomislavgradu i Žepču. I nastavljajući tu lijepu tradiciju, ove godine će to, ako Bog da, biti u Drvaru, gdje ćemo zajedničku molitvu uputiti Gospodinu Bogu za izgradnju zdravoga zajedništva među ljudima. Vođen riječima svetoga Pavla apostola: 'Udovi smo jedni drugima' (Ef 4,25), papa Franjo je ovogodišnju svoju poruku posvetio važnoj temi uloge sredstava društvenih komunikacija, a posebice interneta, za izgradnju zdravih odnosa unutar ljudskih zajednica i među njima, te među svim pojedinim ljudima, na način da čovjek umjesto kao pojedinac bude viđen i uvažavan kao osoba sa svojim dostojanstvom, potrebama i pravima, koje u svakom slučaju, pa tako i u sredstvima društvenih komunikacija, treba promicati, braniti i poštivati“.

U brošuri je u cijelosti objavljena Poruka pape Franje za 53. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija pod naslovom: „'Udovi smo jedni drugima' (Ef 4, 25). Od social network comunities do ljudskih zajednica“Na kraju svoje Poruke papa Franjo piše:„Slika tijela i udova podsjeća nas, da je korištenje društvene mreže dopuna stvarnom i opipljivom susretu koji oživljava kroz tijelo, srce, oči, pogled, dah drugoga čovjeka. Ako se internet koristi kao produženje ili očekivanje takvog susreta, tada koncept te mreže nije izdao samoga sebe i ostaje dobrobit za zajedništvo. Ako obitelj internet koristi, da bi bila više povezana, da bi se potom susrela za stolom i pogledala u oči, tada je to izvor bogatstva. Ako crkvena zajednica svoje djelovanje koordinira internetom, a zatim zajedno slavi Euharistiju, tada je to izvor bogatstva. Ako predstavlja priliku, da se pobliže upoznam s pričama i iskustvima ljepote ili patnje, koji su fizički daleko od mene, kako bi zajedno molili i zajedno tražili dobro kroz ponovno otkrivanje onoga što nas ujedinjuje, tada je to izvor bogatstva. Na taj način možemo prijeći s dijagnoze na liječenje: otvaranjem puta za dijalog, susret, za osmjeh, izraze blizine… To je mreža koju želimo: mreža koja nije načinjena, kako bi hvatala u klopku, nego da bi činila slobodnima, da bi čuvala zajednicu slobodnih osoba. Sama Crkva je mreža satkana od euharistijskoga zajedništva, u kojemu se jedinstvo ne temelji na 'like', nego na istini, na 'amen', kojim svatko prianja uz Kristovo Tijelo, prihvaćajući druge“.

U brošuri se nalazi i predložak prigodne propovijedi za Dan medija koju je pripremio vlč. Žarko Vladislav Ošap u kojoj je donio najvažnije naglaske iz spomenute Papine Poruku kao i prigodnu Molitvu vjernika. Kao uvod u Misno slavlje vlč. Ošap predlaže sljedeći poziv na molitvu: „Danas ćemo posebno moliti za sve odgovorne u svijetu medija da pronose svijetom 'dobre vijesti' i tako budu u službi izgradnje civilizacije ljubavi i mira, a ne mržnje i nemira. Molit ćemo i za svakoga od nas da se tim sredstvima služimo odgovorno kako bi vlastita srca svakodnevno više oplemenjivali i bili u službi izgradnje dobra u drugima, pobjeđujući sklonost zatvorenosti u svijet individualizma i egoizma. Pokajmo se za svoje grijehe, posebno za svu neodgovornost koju smo pokazali čitajući, slušajući ili gledajući sadržaje koje nam se svakodnevno nude u različitim medijima“.

U svom prilogu pod naslovom: „Pedeset i pet godina Papinskog vijeća za sredstva društvenoga priopćavanja“ vlč. Josip Vajdner podsjeća na glavne zadaće Vijeća koje je prije 55 godina, odnosno 2. travnja 1964. osnovao sveti papa Pavao VI. „Kroz svoj rad Papinsko vijeće za sredstva društvenog priopćavanja nastojalo je uvijek ići u korak s vremenom te ponuditi odgovore na aktualna pitanja i izazove. Od 2015. ovo vijeće djeluje pod Dikasterijem za komunikacije kojega je osnovao papa Franjo kao sastavni dio Rimske kurije te mu je povjerena reorganizacija cjelokupnog komunikacijskog sustava Svete Stolice. Dikasterij okuplja sve stvarnosti koje su se na različite načine do sada bavile komunikacijom kako bi bolje odgovorili potrebama misije Crkve“, napisao je vlč. Vajdner.

U brošuri se može pronaći i tekst gospodina Brane Vrbića o medijima i misijama. „Za sve nas u BiH ova je crkvena godina na poseban način u znaku misija. Papa Franjo je listopad 2019. proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom u prigodi 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum illud. Prihvativši Papin poziv, biskupi Biskupske konferencije BiH proglasili su Misijsku godinu. Od listopada 2018. godine, do kraja listopada ove godine svi smo pozvani više moliti, pomagati u okviru svojih mogućnosti ili bar početi razmišljati o misijama“, napisao je, između ostalog, u svom članku gospodin Vrbić koji se posebno osvrće na misije i medijsku djelatnost u Bosni i Hercegovini.

U prigodi proslave Dana medija, u nedjelju, 29. rujna 2019. u 11 sati biskup Vukšić slavit će Svetu misu u župi sv. Josipa u Drvaru (Omladinska 9) gdje je župnik vlč. Davor Klečina (e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; mobitel: 066 029 649). Svi medijski djelatnici, koji žele i koji mogu, dobro su došli na ovo Misno slavlje kao i na druženje nakon Svete mise. Bilo bi lijepo da svoj dolazak ranije najave župniku Klečini, donosi KTA.

 

 

 

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17