icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

logo2

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE NA PETRIĆEVCU I U KATEDRALI

20200307 131730 870x470

U subotu 7. i nedjelju 8. ožujka članovi Karizmatske zajednice ‘‘Nanovo rođeni’’  susreli su se s grupom mladih iz Banja Luke na poziv mons. dr. Franje Komarice, biskupa banjolučkoga koji je uz mlade bio prisutan oba dana, donosi Franjevački samostan Petrićevac

‘‘Nanovo rođeni’’ je molitvena zajednica koja je član Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetomu – KKODS, koja djeluje u Botincu, Zagreb. Ova zajednica je počela djelovati kao mala ranjena župna zajednica s desetak starijih gospođa da bi se uz njihove molitve do današnjeg dana potpuno obnovila kako zajednica tako i čitava župa te vratila mlade u crkve. Zajednica danas broji preko 250 aktivnih članova, gdje većinu čine upravo mladi koji su se vratili Isusu. Djeluju kroz razne projekte i grupe: molitvena, biblijska, slavljenički tim, formacije djevojaka, Pobožnost Bogu Ocu, Hod za život, formacija po uzoru na bl. Ivana Merza i mnoge druge. Obilje blagoslova i darova koja je ova zajednica dobila te tinjajuća vatra Duha Svetoga koju bude gdje god da dođu su bili i glavni razlog zašto je biskup Komarica pozvao ove mlade da svoje sjeme posiju i u ranjenim krajevima Bosne i Hercegovine, u kojima je broj katolika poslije rata sveden na manji broj, pretežno starijih osoba. Banja Luka kao studentski grad koji prima sve više mladih iz svih krajeva kako Bosne i Hercegovine tako i iz Republike Hrvatske ima upravo mogućnost posvećenog rada s mladima.

Domaćin susreta bio je sam biskup Komarica te povjerenik za mlade Banjolučkoga kraja, gvardijan i župnik samostana na Petrićevcu koji je i ugostio mlade, fra Domagoj Šimić sa svojim mladima.

Prvi dan susreta sve prisutne je pozdravio fra Domagoj predstavljajući ukratko mjesto koje ih je ugostilo i koje je 2003. godine pohodio i sam otac papa, Sveti Ivan Pavao II. Zatim se svim mladima obratio i biskup banjolučki, mons. dr. Franjo Komarica zahvalivši gostima na dolasku. Susret je protekao u vidu osobnih svjedočanstava mladih među kojima i svedočanstvo Nacionalnog koordinatora za mlade KKODS-a u Republici Hrvatskoj – Matija Ricov, sadašnjeg voditelja zajednice Nanovo Rođeni – Mišo Lukenda koji je porijeklom upravo iz Banja Luke te još dvoje mladih članova zajednice. Matija Ricov je govorio o novoj evangelizaciji kroz 4 osnovna koraka: zagovorna molitva koja treba da bude temelj i ključ svega, svjedočanstvu života kao najboljem primjeru autentičnosti kršćanskog života koji nas vodi ka zdravim i čistim obiteljima, navještaju vjere kao pripremi plodnoga tla za sijanje sjemena te stvaranju učenika koji će slijediti Kristov primjer i širiti evanđelje. Mišo Lukenda se dotaknuo toga kako je problem mladih što se ponajviše žele samo oslanjati na sebe, ali da to vodi samo u propast. Naš najveći oslonac je naš Otac koji je uvijek uz nas i da svatko od nas vrijedi. Mišo je ukratko predstavio formaciju mladih po uzoru na banjolučanina bl. Ivana Merza te njegovoj ulozi i značenju za mlade. Po završetku svjedočanstava i predstavljanu zajednice, uslijedila je priprema za svetu Ispovijed koju je predvodio vikar samostana na Petrićevcu fra Tomislav Svetinović tumačeći kako se najbolje pripremiti za Ispit savjesti. Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio otac biskup uz koncelebraciju gvardijana i župnika fra Domagoja, vikara fra Tomislava te vlč. Davora Klečinu, župnika iz Drvara. Nastavljeno je s klanjanjem koje su predvodili mladi, a svojim pjevanjem animirao dio slavljeničkog tima iz Botinca. Mladi su imali priliku tijekom zajedničkog ručka i večere da se bolje upoznaju i razmjene osobna iskustva. U ime mladih iz Banja Luke svima se obratila Ivana Lukenda, vjernica iz župe domaćina.

Drugi dan susreta mladi su započeli svečanim misnim slavljem u katedrali sv. Bonaventure koje je predvodio biskup Komarica okružen za oltarom s mladim ministrantima iz Botinca. Biskup se obratio svim pristunim vjernicima govoreći kako Isusa trebamo promatrati ne samo kroz njegovu smrt i križ već mnogo šire kroz njegovo preobraženje i božansku snagu. Da trebamo vjerovati u Isusa kao nekoga tko mijenja naše života iz temelja, kao Uskrsloga. Po završetku mise svim prisutnim vjernicima su se još jednom obratili Marija Ricov i Mišo Lukenda predstavljajući zajednicu vjernicima te zahvalili ocu biskupu na pozivu u nadi za još mnogo sličnih susreta. Nakon misnoga slavlja mladi su se pomolili nad sarkofagom bl. Ivana Merza te okrijepili i pogledali kratku prezentaciju o Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini te stradanjima sakralnih objekata i brojčanom gubitku vjernika u zadnjem ratu u ovim krajevima. Zatim su se mladi uputili u posjetu jedinom trapističkom samostanu u ovom dijelu Europe – Marija Zvijezda te upoznali s njihovim načinom života i svemu što su učinili za Banja Luku kroz sirotište, škole, kamenolom, mlin, pilanu, hidroelektranu, pivovaru, siranu itd. Svi mladi su se zajedno s biskupom i fra Domagojem uputili na ručak u Banjolučku pivovaru koja je nekad pripadala Trapistima te posjetili bivšu hidroelektranu i vojarnu. Uslijedio je kratak obilazak grada pod vodstvom domaćice Ivane Lukende i fra Domagoja Šimića te kava prije samoga povratka u Zagreb.

Zahvalni Duhu Svetomu na ovom susretu i u nadi za jačom gorljivošću prema duhovnom rastu želimo svim mladima ustrajnost i snagu da hrabro kroče i što autentičnije žive svoj kršćanski život, donosi Franjevački samostan Petrićevac.

Ivana Lukenda

 

 

 

 

uplatnica

Za milodare i potporu Radio Marije BiH:
Račun otvoren kod Intesa Sanpaolo Banke BiH:
Br. Rn.: 1541602001977216
Za uplatu iz inozemstva:
SWIFT CODE: UPBKBA22
IBAN: BA391541602001977126
Intesa SanPaolo Banka Bih
Obala Kulina bana 9A
71000 Sarajevo

 

na danasnji

Duhovni kutak


U te dakle, Gospode Bože, stavljam svu svoju nadu i utočište: na tebe stavljam svu svoju nevolju i stisku; jer što god vidim izvan tebe nalazim da je slabo i nestalno.

(Toma Kempenac)

Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

RM BIH 2

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Ukoliko imate neka pitanja javite nam se na e-mail: info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
+387 33 263 055, +387 33 260 260 (program uživo)
+387 33 260 261

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E, Mostar 88 000, BIH
+387 63 312 401, +387 63 312 400 ( program uživo)

www.radiomarija.ba
 

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17