icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Kardinal vinko puljicU susret Božiću

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je Poruku za Božić 2017., koju prenosimo u cijelosti:

„Svi su išli,svatko u svoj grad da se upišu. Tako i Josip jer bijaše iz Davidove kuće i porodice, uziđe sa svojom ženom Marijom, koja bijaše trudna, iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju, u Davidov grad zvani Betlehem, da se upiše“. (Lk 2,3-4)

Neizmjerno dobri Bog u povijesne okolnosti čovječanstva i životnu svakodnevicu upisuje povijest spasenja satkanu od neizmjernog broja niti koje povezuje u divni sklad svoje trajne božanske ljubavi prema čovjeku. Tako i u povijest cijelog čovječanstva po Mariji, koja s Josipom odlazi na popis stanovništva u Davidov grad Betlehem, ispisuje svojim božanskim rukopisom povijest svoje ljubavi. Poslušni Duhu Svetom u svojoj svakodnevici Marija i Josip hode prema Betlehemu. Tako su i tisuće vjernika širom ove zemlje hodile i hode na Svete mise Zornice otvarajući se poticajima Duha Svetoga i pripravljajući mjesto Isusu za rođenje u srcu svakoga od njih. Isus se želi roditi u svakom vjerničkom srcu, u svim našim obiteljima i u svim našim župnim zajednicama. Došašće je blagoslovljeno vrijeme kroz koje hodimo kao što su hodili Marija i Josip prema Betlehemu. To je molitveni i pokornički hod kojim izražavamo svoju vjeru u Gospodinov dolazak. Želimo očistiti svoje srce pristupajući sakramentu ispovijedi da ono bude mjesto u kojem će se roditi i udomiti utjelovljeni Sin Božji. Simbolika Zornica je u hodu Marije i Josipa prema Betlehemu. Kao što zora nakon noći najavljuje svjetlo dana, tako nas i slavlje Zornica vodi božićnom svijetlu. Mnogi će poput Marije i Josipa za ovaj Božić poći u svoj rodni kraj, u svoj zavičaj, među svoje najbliže. Neka taj susret istinski bude izvor božićne radosti da ne zaboravimo svoje korijenje i da se to korijenje ne osuši.

Događaj Božića

„Dok su tu bili, njoj dođe vrijeme da rodi. I rodi sina svoga, prvorođenca, te ga povije u pelenice i položi u jasle jer u gostionici nije bilo mjesta za njih“. (Lk 2, 6-7)

Bog prihvaća jaslice da se udomi u čovječanstvu. U trenutku dok silazi s nebesa na zemlju, za malenog Isusa nema mjesta u ljudima i među ljudima. I to se nebrojeno puta ponavlja kroz povijest. Božja darežljivost posebno je vidljiva u darivanju života, a toliko puta čovjek ne prihvaća život u skromnosti. Zaokupljen trkom za uživanjem, zaslijepljen sebičnošću, vođen oholim nadmetanjem i zahvaćen pohlepom čovjek današnjice kao da sve više gubi osjećaj za tu božansku skromnost koja se očitovala rođenjem u jaslicama. Doživjeti Isusovo rođenje znači vratiti se skromnosti, poniznosti, jednostavnosti. Evanđelje nam poručuje da se Bog objavljuje malenima. I ovaj Božić divna je prigoda da se otvorimo Božjemu Sinu i poput njega prihvatimo život u jednostavnosti i skromnosti.

Naći ćete Djetešce

„Pastirima pristupi anđeo Gospodnji, i sjaj ih Gospodnji obasja, pa se vrlo uplašiše. Anđeo im reče: „Ne bojte se, jer vam, evo, donosim radosnu vijest o velikom veselju za sav narod: Danas vam se u Davidovu gradu rodio spasitelj – Krist, Gospodin i neka mu ovo služi kao znak: Naći ćete Djetešce gdje leži u pelenicama gdje leži u jaslicama!“ (Lk 2, 8-12).

Na mnogo načina Bog šalje svoje svijetlo onima koji su otvoreni Božju riječ čuti. Nekad je to po nevidljivim nadahnućima, a nekad po konkretnim osobama. Navještaj radosne vijesti i ono evanđeosko „danas“ traje svakoga dana, a osobito na Božić. Zato ovog Božića želimo otvoriti „uši srca“ kako bi čuli tu blagu vijest da se Bog rodio među nama. Dok nas svakodnevno zapljuskuje buka zamamnih poruka koje nude užitak u raznim zarobljenostima i ovisnostima, otvorimo uho i srce za tihu i blagu vijest kojom anđeli javljaju da nam sam Bog šalje svoga Sina Jedinorođenca da nas spasi. Ta radosna vijest razgoni svaki strah iz čovjekova srca i uzrok je veselja pojedinca i cijelog naroda Božjega jer je Bog pohodio svoj narod. Po Isusovu rođenju Bog pokazuje da nije daleko nego sasvim blizu – u nama i među nama; da ne ruši i ne lomi nego u skromnosti i tišini pokazuje svoju neizmjernu ljubav prema čovjeku. Božićno vrijeme najprikladnije je vrijeme da u punini doživimo tu nježnu, blagu, tihu i trajnu ljubav Božju prema svakome od nas.

Slava Božja i Mir ljudima

„Odjedanput se anđelu pridruži mnoštvo vojske nebeske koja je hvalila Boga: Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima koje ljubi“. (Lk 2,13-14)

Svi stanovnici neba raduju se i hvale Boga na visini. U isto vrijeme žele mir ljudima na zemlji kojima Bog pokazuje tako veliku ljubav darujući im svoga Sina. Dati i davati slavu Bogu znači naći sebe u svom dostojanstvu. A mir stanuje tamo gdje je Bog, tamo gdje vlada Božji zakon ljubavi kao vrhunac i mjerilo svega. Kad Boga prognamo iz svog srca, iz obitelji i iz društva, tada nastaju sukobi, zavisti i mržnja što kao posljedicu često ima nemile ratove. Mnogi od nas Iskusili su svu okrutnost rata čije posljedice još proživljavamo. Štoviše, kao da se javlja i strah od novog rata. Čini se da sve više težimo za novcem, prestižem i prolaznom zemaljskom slavom i da su nam uši zatvorene za Božju riječ, da u našem srcu nema mjesta za Boga. Mira neće biti dok Bog ne bude na prvom mjestu u našem srcu i našim obiteljima i dok u našem društvu ne zavladaju zakoni utemeljeni na Božjem zakonu ljubavi i otvorenosti prema životu. U tom duhu molim da Božji mir zavlada u ljudskim srcima, u obiteljima, među ljudima, u narodu i među narodima.

Hajdemo i mi do Božićnih jaslica

„Kad anđeli od pastira odu na Nebo, pastiri počnu govoriti jedan drugome: Hajdemo dakle do Betlehema i vidimo ovaj događaj s kojim nas upozna Gospodin“. (Lk 2,15)

Svatko od nas je pozvan za ovaj Božić odgovoriti na tu poruku Radosne vijesti: poći i naći Novorođenče u otajstvu vjere. Poput pastira pozvani smo poticati jedni druge na zajednički hod u susret Gospodinu. Tjelesnim očima ne možemo ga vidjeti, ali očima vjere možemo ga i doživjeti i vidjeti. Ne bi trebali živjeti kao da se Isus nije rodio. Pastiri su se divili toj poruci. I mi smo pozvani otvorena srca prihvatiti dar vjere i diviti se tako velikoj Božjoj ljubavi prema nama.

Prebirati u svom srcu

„A Marija je pamtila sve te događaje i razmišljala o njima u svom srcu“. (Lk 2,19)

Pozvani smo poput Marije produbljivati iskustvo vjere kroz trajno razmišljanje i molitvu. Božićno vrijeme osobito je pogodno da, poput Marije, prebiremo otajstva spasenja u svom srcu čitajući Sveto pismo, moleći krunicu, sudjelujući u slavlje Euharistije imajući na umu da sve to izgrađuje naš vjernički identitet.

Draga braćo i sestre u Isusu Kristu, upućujući vam ove riječi Evanđelja, želim da vas božićna radost zahvati, ispuni vam srce i oplemeni dušu kako bi naši međusobni odnosi zračili Isusovim prisutnošću. Zauzmite svoje mjesto uz božićne jaslice i neka vam Božić izliječi sve rane i na duši i na tijelu te božićno svijetlo obasja sve vaše staze da hrabro s nadom kročite kroz život. Ne dajte se zavesti mračnim glasinama koje kradu nadu. Sačuvajte božićno svijetlo i u srcu, i u obitelji i u međuljudskim odnosima. Otvorimo svoje srce prema našim susjedima i komšijama koji drugačije vjeruju jer nas veže ista Božja ljubav i jer nas je Bog pozvao na zajednički suživot u ovoj našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini. Molimo za sve kojima je povjerena vlast u ovoj zemlji da rade i surađuju na dobro svih ljudi. Molimo novorođenog Isusa za tolike koji trpe siromaštvo, za one koji su prognani, bolesni, zaboravljeni i ostavljeni; molimo i za one koji brinu za bolesnike i nemoćnike, uključimo u molitvu sve utamničene i one koji služe društvu kao djelatnici u zatvorima; molimo za teške grešnike da se pokaju za svoje grijehe i obrate se te drugima čine dobro; molimo i za medijske djelatnike da budu što više u službi radosne vijesti; za sve sadašnje i buduće majke da budu otvorene novom životu; za sve koji su se odazvali Božjem pozivu da Gospodina životom veličaju i slave te nesebično služe ljudima; za prosvjetne djelatnike da djecu i mlade uče dobru; za vojnike i policajce da budu u službi slabih; za sve ljude da budu nositelji i graditelji mira. U tom duhu neka vam je čestit Božić, neka vas ispuni radošću i nadom kako bi hrabrom vjerom i ispunjeni Božjim blagoslovom zakoračili u Novo ljeto 2018.

Vinko kardinal Puljić,
nadbiskup metropolit vrhbosanski

Vaš Radio Marija Bosne i Hercegovine!

Program

06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa - župa sv. Ante Padovanskog - Humac
07:30 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:50 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica Djeteta Isusa - nakana (Za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Na svetost pozvani/fra Damir Pavić/čitale Antonija Batinić&Darija Fišić
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
world family
Hrvatsko kazalište iz Travnika izvelo u Sarajevu predstavu u čast nadbiskupa Stadlera

Povodom 104. obljetnice preminuća prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja sestara Služavki Malog Isusa dr. Josipa Stadlera u dvorani Katoličkog školskog centra sv. Josipa u Sarajevu Hrvatsko kazalište iz Travnika izvelo je predstavu redatelja i dramaturga Ante Bilića pod jednostavnim nazivom „Stadler“ Foto: KTA U organizaciji Provincije Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Služavki Malog Isusa,...

Papa: Povjerimo se Mariji danas i svakoga dana

Na svetkovinu Bezgrješnoga začeća, u četvrtak 8. prosinca, u podnevnom nagovoru Papa je istaknuo Marijinu ulogu u životima vjernika kojima je ona iznad svega Majka. Foto: Screenshot/ Vatican Media "Anđeo Gabriel pozdravlja Mariju riječima: 'Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!'", podsjetio je papa Franjo u podnevnom nagovoru, osvrćući se na Evanđelje iz liturgije svetkovine Bezgrješnoga...

Papa slavi svetkovinu Bezgrješnog začeća

Sveti Otac će poslijepodne poći u rimsku baziliku Svete Marije Velike kako bi se pomolio ispred ikone Salus Populi Romani (Spasa rimskoga puka). Ikona Blažene Djevice Marije podsjeća na to kako su stanovnici Rima bili spašeni od smrtonosne kuge Papa Franjo u molitvi ispred ikone Salus Populi Romani (Spasa rimskoga puka), 2021. (Vatican News) Papa Franjo proslavio je današnju svetkovinu...

Zasjedanje Vijeća kardinala

Kako je priopćio Tiskovni ured Svete Stolice, 5. i 6. prosinca u Domu Sv. Marte u Vatikanu, održano je zasjedanje Vijeća kardinala. Foto: aciafrica.org Na zasjedanju, uz papu Franju, sudjelovali su kardinali: Pietro Parolin, Giuseppe Bertello, Óscar A. Rodríguez Maradiaga, Reinhard Marx, Seán Patrick O’Malley, Oswald Gracias i Fridolin Ambongo Besungu te tajnik Vijeća nadbiskup Marco Mellino....

Proslavljena svetkovina Bezgrješnog začeća BDM-a

U četvrtak, 8. prosinca, u sarajevskoj prvostolnici proslavljena je svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, suzaštitnice Vrhbosanske nadbiskupije, te je obilježen nadnevak preminuća sluge Božjega Josipa Stadlera. Foto: KT Ujedno je istoga dana Provincija Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije Služavki Malog Isusa sa sjedištem u Sarajevu proslavila svoj patron.     Svečanu...

Markov trg u Zagrebu nekoć je krasio zavjetni spomenik Bezgrešnoj

Zavjetni spomenik, kako čitamo u povijesnim izvorima, dao je podignuti tadašnji gradski senator Ivan Hyacintha 1740. prenosi portal Bitno.net Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije Knjižnice su mjesta koja u sebi skrivaju i otkrivaju mnoge vrijedne stvari. Tako se u njima, baš poput Blažene Djevice Marije, pohranjuju razni događaji o kojima možemo prebirati u svome srcu (usp. Lk 2,19). Neke...

Papa se susreo s glumcem i redateljem Robertom Benignijem, autorom filma ‘Život je lijep’

Glumac je Svetom Ocu poklonio komplet DVD-a svojeg novog showa o životu svetog Franje Asiškog pod nazivom "Pjesma". Foto: snimka zaslona  Prije opće audijencije u srijedu, papa Franjo susreo se s talijanskim glumcem i redateljem Robertom Benignijem, koji je dobio Oscara za film “Život je lijep” iz 1997. godine, prenosi portal Bitno.net. Godinu dana kasnije Vatikan je Benignija pozvao na gledanje...

Adventski koncert u Novom Sarajevu

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca s početkom u 19:00 u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu bit će održan „Adventski koncert“ na kojemu će nastupiti zbor, orkestar, gudački ansambl i solisti iz KŠC-a „Sv. Pavao“ Zenica.     Na programu će se naći skladbe poput: Padaj s nebaZlatnih krila, Visom leteć i On dolazi da spasi nas te kompozicije: SlutnjaAria Paladio koje će...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu