icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Kornica ued za mlade

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. otvorio je 31. svibnja svoj Regionalni ured za mlade u Kornici u Bosanskoj Posavini.
Piše: Lidija Pavlović-Grgić
Riječ je o drugom takvom uredu institucije koja na području Vrhbosanske nadbiskupije provodi brojne projekte posvećene mladima. Nova ispostava NCM-a u Kornici ponudit će mladima toga kraja mjesto gdje će sudjelovati u aktivnostima kreiranim u cilju njihova duhovnog i svakog drugog napretka.
Na početku programa otvorenja tog ureda nazočne je pozdravio djelatnik NCM-a Josip Milanović, a potom se okupljenima obratio ravnatelj NCM-a vlč. dr. Šimo Maršić izrazivši radost zbog finalizacije ideje o otvorenju Regionalnog ureda. „Posebno je značajno stvarati znakove nade, što može biti otvaranje Regionalnog ureda u ovom kraju. No, o nama i svakome pojedinačno ovisi koliko će povjerovati u taj znak nade“, istaknuo je vlč. Maršić.
Župnik župe Čardak vlč. Pavo Kopić pozdravio je zaslužne za realizaciju ovog pothvata na prostoru njegove župe. „Nisam baš previše vjerovao da će se ovo dogoditi. A kad sam doznao da jedan ovakav ured postoji u Travniku, onda sam rekao da je to moguće“, rekao je vlč. Pavo istaknuvši očekivanje kako će nakon otvorenja NCM-ove ispostave uslijediti angažiranje mladih i suradnja sa župom.
Petar Lušo, partner na projektu Iuvenes fructus i direktor poduzeća Zorg In, također očekuje kako će Kornica biti mjesto gdje će se mladi angažirati na svoju i dobrobit svoje zajednice.
„Ovo je Centar za mlade, ovo je za mlade, ovo je za nas. Ima netko tko nas usmjerava i gleda na nas. Ako Bog sve što radimo ne blagoslovi, onda je sve uzalud“, naglasio je Lušo. Zahvalio je NCM-u i njemačkim prijateljima iz organizacije Renovabis koja podupire i ovaj pothvat izrazivši nadu u njegov uspjeh.
Okupljeni su NCM-ove pothvate upoznali i tijekom projekcije kratkog filma o Centru rađenog u povodu 10. rođendana te institucije u produkciji Katoličkog tjednika. Taj je uradak podsjetio na dugačak niz uspješno realiziranih projekata za tisuće mladih u BiH.
Pozitivne prakse Regionalnog ureda NCM-a otvorenog 2015. pri Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku prenio je Alen Gudalo navevši više primjera koji će zasigurno biti od koristi i u Kornici.
„Stvorili smo aktivnosti koje prije tu nisu postojale. Sada u sklopu KŠC-a postoji sekcija od 30 volontera animatora – najveća sekcija koja je ikada postojala u toj školi“, prenio je Gudalo koji s osvrnuo na projekt 72 sata bez kompromisa koja je okupila mlade za taj i druge sadržaje posvećene mladeži. Preporučio je mladima u Kornici suradnju sa školama, organizacijama i NCM-om kako bi se okupili i osmišljavali svoje projekte.
Uspješni projekt Iuvenes Fructus koji NCM u suradnji s poduzećem Zorg In d.o.o provodi na tom području predstavila je stručna suradnica na projektu Gorana Blažanović. Prema njezinim riječima, kroz projekt se stvara prostor za mlade koji žele učiti i raditi u voćarstvu o kojem se nova znanja stječu teoretski i praktično u voćnjaku. Dodala je da je jednogodišnji ciklus iznjedrio 20 sudionika programa, od kojih je šestero dobitnika poticaja za bavljenje voćarstvom. „Trenutačno je u tijeku novi ciklus s novih 20 polaznika koji su pokazali veliki entuzijazam. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti širiti pozitivnu energiju kroz Iuvenes fructus“, poručila je Blažanović.
Vlč. Christian Harlt obratio se u ime Renovibisa. „Radujem se da mogu biti s vama ovdje. Kod nas u Njemačkoj postoji izreka da je podijeljena žalost pola žalosti, a radost koja se dijeli postaje dvostruka radost. Prije 25 godina u Njemačkoj se razmišljalo i uvidjelo da su ljudi u Jugoistočnoj Europi jako puno trpjeli pod diktaturama. Nijemci su odlučili podijeliti s njima žalost da bi im bilo lakše. Renovabis je u posljednji 25 godina pomagala u 29 zemalja Jugoistočne Europe. Ovdje u BiH podržao je jako puno projekata nakon završetka rata, a među njima i izgradnju Centra za mlade. Smatram da je ulaganje u mlade ulaganje u budućnost“, naveo je vlč. Christian kazavši kako Bog mlade promatra s posebnom ljubavlju želeći da oni stvaraju bolju budućnost. Naglasio je kako će Renovabis i dalje podupirati projekte na korist napretka mladih.
U uredu će raditi Amanda Đogaš iz Odžaka koja je pozdravila nazočne i izrazila zadovoljstvo što će biti angažirana u NCM-ovom regionalnom uredu iskazavši otvorenost za suradnju sa svima koji budu doprinosili radu ovog ureda.
Novi ured blagoslovio je dekan Doborskog dekanata i župnik u Odžaku vlč. Jakov Filipović izrazivši zahvalnost zbog otvaranja NCM-ovog ureda koji za lokalnu zajednicu, kako je ocijenio, ima veliki značaj te ponudivši potporu njegove župe Regionalnom uredu za mlade NCM-a.
Na kraju su djevojčice iz Kornice njemačkim gostima uručile cvijeće kao znak zahvalnosti njihovoj podršci projektima u tom mjestu, a sudionici programa otvorenja izrazili su očekivanje kako će novootvoreni ured doprinijeti duhovnom i profesionalnom usavršavanju te ostanku mladih u Bosanskoj Posavini.
Preuzeto: Nedjelja.ba

Vaš Radio Marija Bosne i Hercegovine!

Program

08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica sv. Mihaelu arkanđelu - nakana (Za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Žrtva ispovijedne tajne/Joseph Spillmann/narator Ivan Prskalo
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Prikladna rubrika: Povijest križnog puta/Ivana Knezović
10:30 Emisija: Savršeno veselje/Frama Mostar
11:20 Meditacija: Spas u molitivi krunice/Gordana Fumić
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Isusove muke i smrti, molitva sv.Josipu

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu