icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

30

U nedjelju, 4. studenog 2018. u večernjim satima članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine slavili su Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu uoči svog 74. redovitog zasjedanja koje započinje u ponedjeljak, 5. studenog 2018. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog.

Svetu misu predvodio je predsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, koji je pozdravio poimence sve nazočne biskupe: apostolskog nuncija u BiH mons. Luigia Pezzuta, vojnog biskupa i dopredsjednika BK BiH mons. Tomu Vukšića, biskup banjolučkog mons. Franju Komaricu, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića, delegata Hrvatske biskupske konferencije, mons. Matu Uzinića, biskupa dubrovačkog, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Peru Sudara i pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marko Semrena. Pozdravio je i koncelebrante, zatim časne sestre, bogoslove i sve okupljene vjernike.

Prigodnu homiliju na talijanskom jeziku uputio je nuncij Pezzuto, a na hrvatski jezik prevodio je savjetnik Apostolske nuncijature mons. Henryk M. Jagodzinski. Nuncij Pezzuto osvrnuo se na evanđeoski misni odlomak u kojem Isus, na pitanje pismoznanca koja je najveća zapovijed u Zakonu, odgovara Mojsijevim riječima iz Knjige Ponovljenog zakona da treba ljubiti „Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje“, a „svoga bližnjega kao sebe samoga“. Nuncij Pezzuto pojasnio je da takvo pitanje nije bilo čudno jer je, od onoga što je Mojsije primio, židovska tradicija razradila 613 propisa.

„Usred naših napora, borbi, padova, briga, propusta može se pojaviti pitanje: na kraju krajeva, što je najvažnije u mom životu, u mom radu? U stvari, ovo pitanje se može postaviti ne samo na osobnoj razini, nego i na obiteljskoj, na župnoj, na biskupijskoj ili na razini Biskupske konferencije. Što je ono što je najvažnije za napraviti? Pitanje 'o prvoj zapovijedi' nije jedno od mnogih; to je temeljno pitanje za onoga koji traži smisao koji će ispuniti njegov život. Mi ljudi znamo se poigrati smislom svog života, a Isus zna da reći jasnu riječ o tome znači učiniti najveću uslugu ljudskom životu. O prihvaćanju ili o odbijanju ovog trenutka istine može odlučiti svatko od nas, poduzeti mjere i odlučiti dati pravi smisao vlastitom životu... Ljubav prema Bogu, koji je prepoznat kao jedini Gospodin, jamstvo je pristupa ka jedinoj istini, biti onoga što može dati smisao životu: u tome se krije mudrost. Kao što možete vidjeti, ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu Isus usko i bitno ujedinjuje sukladno nutarnjem redoslijedu: ljubav Boga koji nas ljubi, čini nas sposobnima da ljubimo njega i bližnjega; a u ljubavi bližnjega se očituje ljubav koju Bog ima prema nama i koju mi izražavamo prema njemu. Istinska novost Isusove poruke je to što je stavio zajedno ljubav prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu; stvorio je tako blisku vezu između ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu da više ne možemo misliti da imamo pogled usmjeren u nebo odvraćajući ga od zemlje“, kazao je nuncij Pezzuto.

„Za mene je posebna radost koncelebrirati ovu Svetu misu u katedrali Srca Isusovog, gdje leže zemni ostaci prvog pastira ove nadbiskupije, sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera. Kada govorimo o ljubavi prema Bogu i bližnjem, možemo ga uzeti kao primjer i uzor. Ovom Svetom misom otvaramo redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Tijekom tog susreta, vaši biskupi će govoriti o važnim stvarima za život Crkve i društva u ovoj zemlji. Pozivam vas da molite na tu nakanu. Naime, istina je da vremena u kojima živimo nisu laka, istina je da postoje mnoge poteškoće, ali je isto tako istina da su čuda moguće, čak i danas, ako smo sjedinjeni s Kristom. Jer čuda čini On; mi, pastiri i vjernici njegovi smo sluge. Naša je dužnost činiti Gospodinovu volju“, rekao je nuncij Pezzuto ističući da je prenošenje vjere program za svakog pastira i za svakog vjernika te dodao: „To će biti moguće samo ako budemo ujedinjeni s Isusom koji je prisutan u Crkvi, i ako budemo ujedinjeni među nama u Crkvi koja je Mistično Tijelo našega Gospodina. I temelj ovog jedinstva je ljubav“.

Tijekom Svete mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

U jutarnjim satima, 5. studenog biskupi su slavili Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susreli se s bogoslovnom zajednicom. Predsjedao je kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputio je biskup Uzinić.

Zasjedanje Biskupske konferencije BiH završit će konferencijom za novinstvo u utorak, 6. studenog u 12 sati u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu (ulica Kaptol 7; tel. 033 208 878). O zasjedanju Biskupske konferencije BiH medijske djelatnike informirat će predsjednik i dopredsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Sve informacije mogu se dobiti u Tajništvu BK BiH na tel. 033 66 68 67. (kta)

Preuzeto s portala: http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=81708 

 

Program

01:00 Emisija: Arka/ Dario Vasilj/R
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
04:00 Venite adoremus/p.Mato Anić/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Kraljice neba
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa: Crkva Svih Svetih, Livno

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu