icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Biskup Komarica i ambasador Pammer

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je 7. studenog austrijskog veleposlanika u BiH Martina Pammera i njegovu pratnju.

Razgovarali su o nekoliko aktualnih tema vezanim za BiH i zemlje Europe. Pammer se zanimao za aktualnu situaciju katoličke, poglavito hrvatske populacije, na području Banjolučke biskupije, i za mogući doprinos katolika poboljšanju cjelokupnog stanja u zemlji.

Razgovarali su o aktualnom „raspoloženju“ članica EU-a prema daljnjem proširenju na zemlje Balkana te o migrantima koji svoj put prema zemljama EU-a ove godine sve češće prave preko Bosne i Hercegovine. Biskup Komarica je iznio više konkretnih kritičkih primjedbi na dosadašnje ponašanje predstavnika međunarodne zajednice prema narodima ratom zgažene zemlje BiH.

Između ostalog, naglasio je kako Anex sedam Daytonskog sporazuma ni izdaleka nije proveden, pogotovo u slučaju protjerane katoličke, odnosno hrvatske populacije iz polovine zemlje, s područja entiteta RS, ali i s nekih drugih područja iz Srednje Bosne u FBiH. Slično je, dodao je biskup Franjo, i sa srpskom populacijom kojoj političari nisu omogućili vratiti se na neka područja FBiH dok se i mnogi prognani Bošnjaci također još nisu vratili u svoj zavičaj.

„Činjenica je da su prognani Hrvati osobito na području RS sve poratne godine ostali bez političke, pravne i materijalne pomoći za svoj održivi povratak“, naglasio je mons. Komarica već dobro poznatu istinu. Pitao je veleposlanika zašto austrijska Vlada i Vlade drugih država EU-a, kojima je stalo do cjelovite BiH ne podržavaju povratak i ostanak bosanskih Hrvata, kad je općenito poznato da su upravo oni najzaslužniji da BiH postoji voljom većine njenih stanovnika i da su najotvoreniji za Europsku uniju, odnosno za sve one pozitivne vrijednosti koje baštini Srednja i Zapadna Europa.

Izrazio je mišljenje da bi upravo Austrija zajedno sa svojim susjedima mogla još više učiniti za „privlačenje“ BiH Srednjoj i Zapadnoj Europi, ne samo zbog određene povijesne povezanosti i baštine nego i zbog činjenice da mnogo tisuća stanovnika BiH radi u Austriji i izgrađuje tu zemlju.

Veleposlanik Pammer se složio s biskupovim tvrdnjama, dodavši da se biskupovi napori „visoko cijene kako u austrijskim krugovima, tako i među diplomatima u BiH“. Nadodao je kako u „zboru“ međunarodne zajednice koja odlučuje o BiH ipak velike sile imaju veliku riječ. Biskup je zamolio veleposlanika da i vlada njegove zemlje pomogne da se konačno i stanovnicima BiH omogući da imaju kao i sve druge normalne države svoj Ustav i po njemu izgrađuju pravnu državu umjesto dosadašnjeg „kontroliranog kaosa“, koji rastjerava sve veći broj domaćih stanovnika, osobito mlađe populacije.

Biskup je svoje sugovornike također upoznao s jednim značajnim jubilejom iduće godine – 150. godišnjice dolaska katolika redovnika trapista iz Austrije, Njemačke te drugih 10 zemalja Srednje i Zapadne Europe u Banju Luku i osnivanje za civilizacijski razvoj Banje Luke i ovog dijela Bosne velezaslužnog samostana, kasnije opatije Marije Zvijezde.

Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost za sve što je Katolička Crkva u Banjoj Luci i BiH učinila i što danas čini za opće dobro u zemlji preko svojih brojnih odgojno-obrazovnih, socijalno-karitativnih te privredno-kulturnih projekata. Poželio je biskupu da se on i njegovi suradnici u tome ne umore.

Preuzeto s portala: https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/biskup-komarica-i-veleposlanik-pammer-razgovarali-o-aktualnim-temama/7510

 

Program

17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetome
18:00 Misa - župa sv. Ante Padovanskog - Humac
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
19:45 Rubrika: Priče iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Venite adoremus/p.Mato Anić
21:00 Krunica (slavna otajstva) - molitvena večer hrvatske dijaspore
21:45 Božanski časoslov - Povečerje
22:00 Vijesti radio Vatikana/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan/Dražen Janko/R
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu