icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

novogodisnje odluke za majku e1545901542775

Problem novogodišnjih odluka je u tome što su naši ciljevi redovito nerealni i postavljeni previsoko da bismo ih dosegnuli. Pokušavamo neko vrijeme održavati nametnuti ritam, ali vrlo brzo počnemo usporavati, preskakati ili zaboravljati da bismo na kraju odustali. No, što ako odlučimo ovu godinu započeti nešto lakšim tempom i odaberemo ciljeve koje može ostvariti svaka majka, i ona kod kuće i ona na poslu, ona s jednim i ona s petero djece. Neka to budu odluke koje nas možda neće tjelesno uljepšati, ali duhovno svakako hoće.

Evo nekoliko ideja koje vam mogu biti inspiracija za vaše osobne odluke.

Ne uspoređujte se s drugima
U tuđem je dvorištu trava uvijek zelenija, no je li to prava slika ili samo ono što bi drugi htjeli da vidimo. Donesite odluku da se nećete uspoređivati s poznatim ili nepoznatim majkama, njihovim savršeno uređenim domovima i sretnim obiteljima. Donesite odluku da ćete manje viriti u društvene grupe, a više gledati u svoju obitelj. Gdje mogu dati malo više sebe? Kako mogu bolje iskoristiti minute koje inače trošim na virtualni svijet? Naša obitelj je samo naša, jedinstvena i neponovljiva, vrijedna majčine pažnje i vremena. Često smo u toj obitelji ispunjeni i sretni, a samo ponekad tužni i ljuti. Ne trebaju nam tuđe potvrde da smo savršeni ili zanimljivi kad je svaka obitelj zapravo takva. Život se odvija u našem domu i nemojmo ga propustiti. Veselimo se zbog tuđe sreće, ali ne zaboravimo zbog toga uživati u vlastitoj.

Javite se svojoj majci i ocu
Ako ste blagoslovljeni time da još uvijek imate roditelje uza se, prava je vrlina biti prema njima brižan. Ne kažem da i do sada niste bili takvi, ali još jedan kratak poziv samo da provjerite kako su ili sms poruka za laku noć nisu na odmet, a roditelje ćete razveseliti. Kći koja je i sama majka najbolje će razumjeti svoju majku i shvatiti koliko znači djetetova briga i zahvalnost. Sjetite se da majke i oca jednoga dana više neće biti tu pa ćete lakše pronaći dobar trenutak za poziv i razgovor. Sve da i nisu savršeni roditelji,ovo nam je još jedna prilika za svjedočenje svoje vjere i ljubavi na koju smo pozvani.

Vježbajte – svoj duh, a ne tijelo
Odluka o čitanju duhovnog štiva ipak nije toliko nedostižna. Sve i da zapnete, imate cijelu godinu pred sobom da dovršite tu jednu jedinu knjigu između mijenjanja pelena i dovršavanja ručka. Ovo je važna odluka za vaš duh jer kao majka, voditeljica ste svoga doma i odgovorna za duhovno zdravlje svoje djece. Ako imate vremena prelistavati odlične vjerske portale, imate vremena i za nekoliko stranica dnevno. Zamislite koje će vam bogatstvo donijeti u cvjetanju vaše vjere i usavršavanju vašeg majčinskog poziva jedna dobra knjiga. Pozovite i druge majke i osnujte Klub majki ljubiteljica knjige, uz kvalitetno štivo i šalicu kave, eto poticajne duhovne zajednice.

Budite djeci uzor
Odgoj je zahtjevna stvar oko koje se majke neprestano preispituju rade li dobro. Ne postoji životno razdoblje djece u kojem odgoj nije izazov. Donesite odluku da ćete biti ustrajniji i dosljedniji u svojim principima. To ne znači da ponekad neće postojati iznimke ili da nećete promijeniti mišljenje ako vam djeca ponude dobre argumente. Ipak, budite svojoj djeci uzor jer to je ono što im je potrebno – netko kome će se diviti i u koga će imati povjerenje čak i ako se ne slažu s vama ili su ljuti. Nemojte pokleknuti pred kušnjom da im budete samo najbolji prijatelj. Djeci je potreban roditelj koji će im biti uzor i smjernica za život.

Družite se
Znam da je dan prekratak za sve obaveze koje imate. Ipak, s vremena na vrijeme izdvojite trenutak za druženje sa svojim prijateljicama. Donesite odluku da ćete se barem jednom mjesečno susresti sa svojim ženskim društvom i podijeliti sitne i dublje razgovore. Razgovarajte o onoj dobroj knjizi što ste počeli čitati ili o super čizmicama koje ste kupili, nije važno, teme će same navirati. Ne dajte se zavesti, virtualno je druženje loša zamjena za stvarnost. Sjetite se da će vam društvo biti potrebno jednom kada djeca odrastu, a ako sada ne stvorite čvrste veze sa svojim prijateljicama, vrijeme će vas jednostavno udaljiti.

Ne kukajte zbog nereda
Pomirite se s činjenicom da kuća neće nikada biti savršeno čista dok mali prljavci ne odrastu. Donesite odluku da više nećete prigovarati zbog nereda, gomile neopranog suđa i brda rublja koje čeka na glačanje. Zamislite da nemate za kime čistiti i da je kuća savršeno čista samo zato što je prazna. Sjetite se da su taj nered napravile one iste ručice koje vas grle, da su mrvice ispale iz onih istih ustiju koje vas ljube i da te prljave čarapice više nikada neće biti tako malene. Nered znači da ste blagoslovljeni djecom, a mrvice znače da su djeca sita. Prljavštinu ćete oprati, pod ćete pomesti – kad stignete jer se prvo morate poigrati s djecom.

Više slušajte, sporije reagirajte
Mislim da je ovo univerzalna ideja za sve majke. Prije svega, ovu odluku možemo primijeniti na odnos sa svojom djecom. Tu su nam živci vjerojatno najtanji jer s djecom provodimo većinu vremena i ponekad nam je jednostavno svega preko glave. Tada nije teško izgubiti strpljenje. Donesite odluku da ćete na izazovne situacije reagirati sporije. Pregrizite jezik onih nekoliko prvih sekundi i dopustite same sebi da se tenzije smire. Dajte priliku djeci da objasne zašto su toliko uzrujani da moraju plakati iz svega glasa. Poslušajte ih pa ćete shvatiti da većina situacija ne zaslužuje burnu reakciju i vikanje. Vaša će djeca biti zahvalnija, a i vaši živci. Raspoloženje i kućna atmosfera porast će na bolje. Zar ne biste i sami htjeli tako cijelu godinu?

Program

12:45 Komentar dnevnog evanđelja
13:00 Katolički tjednik - najava tiska
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Medicinsko - psihološki savjeti/Ana Baotić Bisharat
14:30 Informativne minute
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (žalosna otajstva)
16:55 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:00 Rubrika: Mala svjedočanstva/Milan Stančić

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu