icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

 krunica 1b

Pripremile smo za vas 25 činjenica koje svaki katolik treba znati o krunici. Nadamo se da će vas ove činjenice motivirati da zavolite krunicu i počnete je zaista svakodnevno moliti. Slijedite savjet sv. pape Ivana Pavla II. koji kaže: “Razmatrajte Isusovo lice očima i srcem Gospe.”.

Ime dano u Fatimi.
Gospa se pojavila u Fatimi šest puta, počevši od 1917. godine. Posljednje ukazanje bilo je popraćeno nevjerojatnim Čudom sunca. Otkrila je svoj identitet: “Gospa od krunice”.

Ponovno Fatima.
Gospa se pojavila šest puta u Fatimi, Portugal. Svaki put kad se pojavila inzistirala je na molitvi krunice.

Svećenici su tu da vam pomognu.
Svećenici su nerijetko mamini sinovi – puno razgovaraju s Gospom. Primjer takvog svećenika bio je i sv. Ivan Pavao II. pa i papa Benedikt XVI..

Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno.
Ove riječi izgovorio je svećenik posebno posvećen molitvi krunice, 50-ih godina prošloga stoljeća. Krunica je i u našim krajevima najčešće odabirana pobožnost za obiteljsku molitvu.

Papina omiljena molitva.
Rano za svog pontifikata, papa Ivan Pavao II. rekao je da je krunica njegova omiljena molitva.

Papa je čak i pisao o krunici.
Sveti papa Ivan Pavao II. napisao je duhovno remek-djelo na temu krunice: Krunica Blažene Djevice Marije.

Otajstva svjetla.
Gore navedenom dokumentu, sv. Ivan Pavao II. dodao je otajstva svete krunice pod nazivom „Otajstva svjetla“.

Nazivi svjetlosnih otajstava.
Možete li po redu imenovati otajstva svjetla i dan kad je sv. Papa Ivan Pavao II. predložio da se mole? Krštenje Isusovo, Svadba u Kani, Navještaj Kraljevstva i poziv na obraćenje, Preobraženje i dar Svete Euharistije. Dan koji Papa predlaže: četvrtak!

Drugi pape koji su voljeli krunicu.
Sveti papa Ivan XXIII., koji je nedavno proglašen svetim zajedno s Papom Ivanom Pavlom II., obično je molio petnaest desetica svakodnevno. Dobri papa sveti Ivan XXIII. nazvao je Sv. Krunicu: “Sažetak cijelog Evanđelja”.

To je biblijska molitva.
Krunica je biblijska molitva jer svaka molitva i meditacija ima izvor u Bibliji. Možda je i protestanti, od kojih mnogi vole Bibliju, mogu moliti.

Biblijska struktura.
Govorne molitve su Oče naš, koji se moli šest puta i Zdravo Marijo, koja se izmoli najmanje pedeset i tri puta. I Oče naš i Zdravo Marije imaju svoje podrijetlo u Bibliji.

Otajstva.
Gotovo svih dvadeset otajstava svete krunice je preuzeto iz nekog biblijskog odlomka ili biblijske scene.

Papa krunice.
Papa Leo XIII (1878-1903), uz ostala imena, poznat je i kao “Papa krunice”. Kroz šest godina, svake godine u mjesecu rujnu objavljivao je kratku encikliku o svetoj krunici – o tome koliko je volio krunicu i poticao ljude da je mole!

Krunica u usporedbi s ljudskom osobom.
Sveti Ljudevit Montfortski uspoređuje krunicu sa složenom ljudskom naravi. Čovjek kao osoba ima dušu i tijelo, a tako i sveta krunica. Tijelo krunice sastoji se od govornih molitava; duša krunice je razmatranje otajstava krunice. Ako ju molimo i o njoj razmišljamo, krunica je molitva od monumentalne važnosti i snage.

Ona je također i Marijina omiljena molitva.
Omiljena molitva Gospe je Zdravo Marijo. Još bolje! Omiljena Gospina molitva je sveta krunica – buket od pedeset ruža ponuđen srcu naše nebeske kraljice.

Krunica i pomorska bitka.
Bitka kod Lepanta, poznata pomorska pobjeda iz 16. stoljeća, pripisuje se zagovaranju sv. Pape Pija V. da vjerni katolici mole krunicu. I doista, vjetrovi su se okrenuli, plima se promijenila, a katoličke flote slomile su muslimansku flotu – bila je to ogromna pobjeda koja je promijenila tijek povijesti! 7. listopada obilježava se liturgijska proslava Gospe od krunice – u spomen pobjede kod Lepanta.

Vremenski faktor.
Mnogi se žale da nemaju vremena za molitvu, a još manje za moliti Svetu krunicu. Prioriteti! Za vrijeme jedne sapunice ili filmske premijere (60 minuta) moglo se izmoliti četiri krunice, po 15 minuta svaka. Stavimo Isusa, Mariju i molitvu u središte našeg života!

Formula sv. Ivana Pavla II.
Ovaj veliki marijanski papa i svetac nam daje ključ za molitvu krunice: “Razmotriti Isusovo lice kroz oči i srce Gospe.” Sveti Luka Evanđelist nas podsjeća na Gospu koja razmatra: “Marija je prebirala u svom srcu sve te događaje”.

Klasik na temu krunice.
Ono što biste trebali znati o krunici je da je jedno od najvećih duhovnih remek-djela napisanih na temu svete krunice Čudesna tajna svete krunice za obratiti se i spasiti se autora Ljudevita Montfortskog. Ovaj isti svećenik napisao je remek-djelo posvećeno Mariji: Rasprava o pravoj pobožnosti Djevici Mariji. Obje knjige su neizostavno štivo kako bi upoznali i zavoljeli Gospu i Isusa sve više!

Mjesec Svete krunice.
Jeste li znali da je lipanj mjesec svetog Srca Isusova, srpanj posvećen Predragocjenoj Krvi Isusovoj, a svibanj Marijin mjesec? No, isto tako, listopad je mjesec svete krunice. Krunicu bismo svakako trebali moliti svaki dan, ali posebno u mjesecu listopadu.

Sv. Padre Pio.
Ovaj veliki moderni svećenik inzistirao je da njegova duhovna djeca imaju naviku svakodnevne molitve svete krunice. Pokušajmo slijediti savjet velikih svetaca; to će nam pomoći da dođemo do neba i budemo s Gospom kao kraljicom i Isusom kao kraljem.

Od sotonističkog svećenika do sveca.
U dokumentu sv. Pape Ivana Pavla II. “Blažena Djevica Marija i Krunica”, papa nekoliko puta spominje čovjeka za kojeg mnogi nikad prije nisu čuli: Bartolo Longo. Ovaj je čovjek zapao u sotonizam i čak bio nazivan svećenikom posvećenom Sotoni. Međutim, preobratio se moljenjem svete krunice i propagirajući svetu krunicu. Sada je blaženik, Bartolo Longo – od svećenika Sotone do katoličkog sveca! Gospina je moć bezgranična, ako joj se povjerimo kroz svetu krunicu.

Spasite obitelj.
Svaka obitelj treba svaki dan odvojiti vrijeme, mjesto i stvoriti naviku molitve svete krunice. Molimo se da otac obitelji (svećenik obitelji) preuzme inicijativu predvođenja molitve svete krunice za vječno spasenje. Doista, istina je: “Obitelj koja moli zajedno ostaje zajedno”.

Mistična ruža.
Pjesnik Dante prikazuje Gospu kao “Mističnu ružu”. Sveti Juan Diego skuplja ruže koje je Gospa poklonila kao dokaz čudesnog ukazanja. Najdragocjenija ruža koju možemo dati Gospi je krunica. Svaka Zdravo Marija je ruža poslana u nebo koja Gospu ispunjava golemom radošću!

13. svibnja 1981. i 13. svibnja 1982.
To su datumi koje biste trebali znati o krunici. Prvi je datum kada je papa Ivan Pavao II. bio upucan i gotovo poginuo. Sljedeće godine isti je papa klečao sa svojom krunicom u ruci, ispred kipa Gospe Fatimske, zahvaljujući joj na intervenciji i spašavanju života. Metak koji je bio u njegovu tijelu dao je ugraditi u krunu kipa Gospe Fatimske. Također, 13. svibnja dogodilo se prvo ukazanje Gospe Fatimske pred troje malih pastira: Jacinta, Francisco i Lucia.

Neka Gospa od krunice blagoslovi vas, vašu obitelj, voljene i cijeli svijet svojim majčinskim pogledom punim ljubavi i svojim Bezgrešnim srcem!

Program

19:15 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Emisija: U Božjoj prisutnosti nema straha/Davorin Jerkić
21:00 Obiteljska krunica
21:45 Božanski časosolov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/R
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš/R
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Savršeno veselje/Frama Mostar/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu