icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

70514935 2008054255960720 3957971435967741952 n

Dana 14. rujna 2019. godine, drugoga dana proslave u Fojnici posvećenu liku fra Anđela Zvizdovića čiji kip je postavljen i blagoslovljen ispred samostanske crkve Duha Svetoga, braća Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene, okupili su se na proslavu tradicionalnog „Kapitula na rogožinama“, godišnjeg susreta sve braće na način kako je to želio i za života činio naš utemeljitelj sv. Franjo i proslavili provincijski patron.  

Nakon okupljanja u jutarnjim satima u fojničkom samostanu program je započeo pozdravnim riječima dobrodošlice fra Mirka Majdandžića, fojničkoga gvardijana. Fra Mirko je zahvalio svima na dolasku u drevni fojnički samostan. Nazočne fratre je podsjetio da je zadaća današnjega fratra „naučiti ljude da vole ovu zemlju kao što su je naši stari fratri voljeli“. Također je naglasio da se današnji franjevac ne smije ničega bojati. Iznio je primjer fra Vitomira Slugića, poznatog bosanskog franjevca, koji je za svoga života na šaljiv način znao reći o kršćanima: „Ne trebamo se bojati – mi smo s Bogom familija u prvom koljenu!“

Uslijedilo je prigodno predavanje mons. fra Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog, na temu „Duhovni lik fra Anđela Zvizdovića“. Biskup fra Marko je najprije podsjetio na ovogodišnju dvostruku obljetnicu: 800. obljetnicu susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila te 555. obljetnicu susreta fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda el-Fatiha. Zatim se prisjetio riječi pape Franje, koji je u svome posjetu Sarajevu poručio: „Bez sjećanja na prošlost nema ni svijetle budućnosti“ podsjećajući sve narode u Bosni i Hercegovini na potrebu izgradnje mira koji se rađa po dijalogu među različitima. Spomenuo je i papinske enciklike i njegove neprestane pozive na mir i potrebu međuvjerskog dijaloga  svijetu. U kratkim crtama je zatim prikazao život i djelo fra Anđela Zvizdovića naglasivši kako treba pravilno čitati njegov susret. „Susret fra Anđela Zvizdovića sa sultanom, jedan je od temelja ideniteta i postojanja bosanskih franjevaca i bosanskih katolika“, rekao je među ostalim biskup fra Marko. Naglasio je kako je fra Anđeo Zvizdović istinski primjer življenog evanđelja po uzoru sv. Franje te pravi primjer bosanskog franjeca koji se žrtvuje za svoj narod i svoju zemlju.

Uz fra Anđela Zvizdovića, biskup Marko spomenuo je i brojne druge mučenike i svjedoke kroz franjevačku povijest, o čemu je pisao u Maritirologiju Bosne Srebrene. Ocrtao je fra Anđelov lik koji je bio poštovan već za života, ali i nakon smrti. Iznio je zapisana svjedočanstva kako su mnogi nevjernici prihvaćali kršćansku vjeru potaknuti svetačkim životom ovoga franjevca, a brojni bolesni i opsjednuti ozdravljali na njegovu grobu. Donio je podatak i Sutješkog franjevačkog martirologija, gdje za fra Anđela Zvizdovića stoji: „Svjetlo domovine i uzor svetosti“. Spomenuo je tradiciju njegova čašćenja kao blaženika u bosanskoj provinciji, ali i u cijelom Franjevačkom redu. Naveo je i brojne umjetničke prikaze fra Anđela Zvizdovića te ga zatim svrstao među velike opservantske likove iz franjevačke prošlosti kao što su fra Bernardin Sijenski, fra Jakov Markijski i fra Ivan Kapistranski. 

Nakon predavanja uslijedila je rasprava i iznesene su određene primjedbe i dopune na predavanje, ali i općenitio na život i djelo fra Anđela Zvizdovića.

U 12 sati je započelo svečano misno slavlje kojim je predsjedao biskup fra Marko Semren, uz koncelebraciju fra Ivana Sesara, generalnog definitora, fra Joze Marinčića, provincijala Bosne Srebrene, fra Miljenka Šteke, provincijala Hercegovačke provincije, fra Ilije Vrdoljaka, provincijala Zagrebačke provincije, te uz nazočnost brojne druge braće svećenika Bosne Srebrene, časne braće, bogoslova, časnih sestara i fojničkoga puka. Prigodnu homiliju je održao fra Ivan Sesar, koji je najprije spomenuo simboliku i značaj dvostruke obljetnice koju obilježavamo u Fojnici te nadahnutim riječima dvostruki susret – sv. Franje Asiškog i fra Anđela Zvizdovića – protumačio u evanđeoskom svjetlu i zahtjevom današnjeg vremena u kojem je nužno pronaći put dijaloga i međusobnoga uvažavanja. Spomenuo je riječi fra Michaela Perrya, generalnog ministra Franjevačkog reda, koji je tijekom nedavnog obilježavanja sv. Franje i sultana održanog u Egiptu, naglasio kako temeljna vodilja današnjeg suživota i dijaloga mora biti činjenica da su svi ljudi djeca Božja.

Nakon svetoga misnog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje svih sudionika Kapitula ispred kipa fra Aneđela Zvizdovića, koji je jučer 13. rujna postavljen i blagoslovljen ispred fojničkog samostana. Susret je završio zajedničkim objedom i bratskim druženjem braće u samostanskoj konobi.

FIA

 

 

Program

15:30 Molitvene nakane
16:00 Vjesti iz života crkve HKR
16:15 Sveta krunica (otajstva svjetla) - mobilni studio Orašje
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Vijesti iz kulture/Snježana Dragić
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetom
18:00 Misa - Katedrala sv.Bonaventure, Banja Luka
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Venite Adoremus/p.Mato Anić

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu