icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Civilizacije rijetko umiru isključivo od vanjskih uzroka, one propadaju prvenstveno zbog nutarnjeg, moralnog pada. One umiru od „samoubojstva“, a ne od „ubojstva”. Oslabljene iznutra zbog truleži, padaju pod naletom najslabijeg vjetra (Arnold Toynbee).

marija redFoto: Unsplash

Slično se događa sa svakim pojedincem. Zanemarivanjem reda, discipline, pobožnosti, djela milosrđa, vjernosti, čovjek iznutra propada i najmanja nevolja ga pokoleba i uništi. Da bismo izbjegli ovaj nutarnji kaos, postoji krepost koja je itekako nužna, sveci one koji je posjeduju često nazivaju mučenicima. Ta krjepost je ustrajnost. Redovito je ne posjeduju oni koji lete za čudesima, ona je sama čudo. Ne posjeduju ustrajnost ni oni koji teže sladunjavoj pobožnosti.

Piše: Mirela Primorac

Ustrajnost zahtjeva nutarnju zrelost, vještinu čekanja, ali i sposobnost prihvaćanja raznih nevolja a katkad i životnog poraza. Meschler, duhovni pisac kaže kako je ustrajnost peto svojstvo molitve. Biti dobar i pobožan nije dostatno, treba biti stalno dobar, stalno moliti i ustrajati u pobožnosti, to je neophodno da bi se došlo u Kraljevstvo Božje. Krepost koju Bog jedino kruni je ustrajnost i bez nje ni jedna druga neće biti nagrađena (Sebastian Sailer). U Lukinom 18 poglavlju Isus spominjući ustrajnost udovice kojoj se sudac smiluje jer mu dodijava također ističe važnost ustrajne molitve: Iako se Boga ne bojim nit za ljude marim, ipak,  jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me(Lk 18, 1-8).

Prije nekoliko dana sjedila sam u jednom društvu u kojem je tekao razgovor, a o čemu drugom ako ne o covidu. Razgovor je potom prešao na temu Marijanskih ukazanja i čuda koja se „nisu dogodila“ ili bi se trebala dogoditi. Naime, pitanje je glasilo zašto se Marija ukazuje i samo govori „molite, molite”?! Zašto nešto ne poduzme? Kritika upućena Mariji svakako nije korektna, prije svega što je Marija utjelovljenje i akcije i kontemplacije. Prihvaćanje i vršenje volje Božje uvijek je aktivan čin. Osim toga, kroz povijest Marija nastavlja proročko i majčinsko poslanje svojim ukazanjima, Bog preko Marije nikad ne prestaje djelovati (K. Rahner). Molitva na koju nas ona poziva je znak Božje ustrajne brige za ovaj svijet. Ako je tko pasivan, onda je to čovjek koji Mariju stavlja sebi u službu ili čovjek koji duhovnost i molitvu poistovjećuje s čarobnjaštvom i magijskim praksama. Ove godine navršava se četrdeseta obljetnica Marijinih ukazanja u Međugorju, mnogi očekuju i žive za čudo koje bi se „trebalo“ dogoditi, zanemarujući Marijine pohode svih ovih godina, njenu brigu i ustrajne poticaje.

Carrie Gress u svojoj knjizi „The Marian Option“ tvrdi da samo Marija može dovesti današnju civilizaciju u red, i to življenjem discipliniranog kršćanstva. Gdje je Marija tu je red. Autorica navodi nekoliko lijekova koji čovjeka mogu dovesti do ustrajnog i predanog življenja svoje vjere: Misa, Krunica, Klanjanje, Liturgija časova, Ispovijed... Zapravo sve ono o čemu nas Marija uči. Ona svoje čini, usmjerava nas, no ispunjavamo li mi svoj dio?! Svakodnevnicu smo zaokupili banalnim i toksičnim stvarima, ne razlučujemo bitno od nebitnog, a svoju volju smo podvrgli lijenosti i malodušju. Uništili smo prirodni red koji nam je sam Stvoritelj utkao u srce. Stoga se potrebno vratiti Izvoru svakog reda i početi s Njim surađivati. Za početak imamo majku Mariju koja nam pokazuje svojim poticajem kako: molite, molite!


Objavljeno: 21. 04. 2021.

Program

12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Sacro ritam/ Hrvatski katolički radio/ ur. i vod. Slavko Nedić
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (radosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti
17:10 Informativne minute RM
17:30 Božanski časoslov - Večernja
18:00 Misa - župa sv.Juraja, Vitez

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu