icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Kažu da je najmoćnije od svih oružja – Gospina krunica. Skoro pa pjesnički opjevana je od strane svetaca i svetica kroz povijest do današnjeg vremena. 

poljskamuskarci s krunicomFoto: Poljska – Inicijativa koja svake prve subote u mjesecu okuplja muškarce u molitvi krunice kao naknadu za uvrede koje se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinu/Facebook

Čak i povijesni podaci govore o moći krunice: bila je moćno oružje u križarskim ratovima, i mnoštvu ostalih ratova kroz povijest do današnjeg dana, uključujući i naš Domovinski rat, kad su ljudi birali i svojim životima braniti svoju vjeru i svoju domovinu. Čudili su me nevjerojatni omjeri gubitaka nadmoćnijih neprijateljskih snaga naspram malobrojnih kršćana. Najčudesniji primjer izbjegnute smrtonosne opasnosti za mene je bio Portugal. U ratnom vihoru Drugog svjetskog rata, okružena osovinama zla, ta mala država uz Gospinu pomoć preko krunice je ostala netaknuta.

Ali upravo ta divna molitva, kao novopečenoj kršćanki mi je bila najteža. Umjesto u zanos, dovodila me je do očaja. Ni trunka sumnje nisam imala u vjerodostojnost raznih svjedočanstva povezanih sa krunicom, što od svetaca, što od laika. Sve sumnje su počivale na meni. Sama dužina molitve, razmatranja za svaku deseticu – uopće nisam vidjela ljepotu onoga što je u mojoj glavi bilo nasumično nabrajanje.


KOLUMNA:
Za slobodu oslobođeni
__________________________________

ivana knezovicFinal 

Piše: Ivana Knezović,  
mag. agronomije, članica Zajednice molitva i riječ
___________________________________



Bog mi je pokazao moć krunice

Izdržati molitvu krunice za mene je bilo jednako teško poput prvog treninga nakon dugo vremena tjelesne neaktivnosti – iscrpljujuće, demotivirajuće i nadasve dosadno. Tražila sam sva moguća opravdanja da ju izbjegnem. I nailazila na njih čak u sv. Pismu: „Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštvo riječi biti uslišani.” Mt 6,7 Ali moje srce me je upozoravalo da sam skrenula s puta. Intuicija mi je govorila da i samo jedan Očenaš može biti blebetanje, ako se ne uroni u njega sa srcem i dušom.

Vapaji usmjereni ka nebu, u očaju osobne izgubljenosti, nisu ostali neuslišani. Dobri Bog mi je pokazao, na meni razumljiv način, što je moć krunice. Posljednjih dvanaest godina svako jutro provodim u šumi, šetajući sa svojim psom. Na samom ulasku u šumu, psu otpustim povodac i on dalje šeta slobodno, dok je meni uvijek na oku koliko god da se udalji. Jedno jutro mi je prošlo kroz glavu da je tako i s našim odnosom sa Gospodinom. On je uvijek kraj nas, naš dobri Pastir uvijek svoje stado ima na oku, koliko god mi trčali bezumno ovim životom.


Biti Gospin vojnik

Ta divna rana jutra u prirodi znaju biti jako nepredvidljiva. Tako sam jedno jutro u daljini primijetila opasnijeg, i po pasmini nadmoćnijeg psa, kako slobodno šeta prema nama. Koliko sam brže mogla, svog psa sam vratila na povodac, skrenuli smo s rute i izbjegli opasnost. I tada je u mojoj glavi došla spoznaja – pa to je krunica! Kao što povodac povezuje mene i mog psa te njega sigurno dovodi doma, dok molim krunicu ja sam toliko duboko povezana sa Gospodinom preko Gospe, da ću opasnosti izbjeći u svojoj usredotočenosti na ono najbitnije. A čak kad skrenem s puta koji je u mojoj glavi zamišljen kao idealan, to me samo dobri Gospodin spašava od opasnosti za koju nisam znala ni da vreba iza ugla.

Od toga dana, krunica je u džepu svake moje jakne i svake torbice, da me vodi na svakom putu koji me u danu čeka. Koja god nevolja ili opasnost vreba, predvidiva ili nepredvidiva, pozdravit ću Gospu i krenuti s njom do Isusa Krista, našeg Spasitelja. U najtežim bitkama života, biti Gospin vojnik, naoružan otajstvima krunice. Preko krunice do pobjede u osobnim životnim bitkama. Preko krunice do mira i spokoja. Preko krunice do jedinog Puta, Istine i Života.



Izvor: Radio Marija U BiH
Objavljeno: 21. veljača 2022.

Program

06:00 Zvona + Kraljice neba
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa: Crkva Svih Svetih, Livno
07:30 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:50 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica sv. Mihaelu arkanđelu - nakana (Za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu