icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Pavlov i Silin odgovor zaprepaštenom tamničaru je vrlo jasan i direktan: vjera u Isusa je ona koja spasava i oslobađa okova grijeha. To je istina no ona nosi u sebi duboku višeslojnost, cijelu priču nauka, predanja i uputa Gospodnjih.

love 699480 640

Foto: Pixabay

Potaknuta sam o ovome promišljati jer neprestano viđam vojsku "vjernih" sigurnih da su na putu spasenja jer vjeruju u Krista, izmole tu i tamo pokoju molitvu,a nedjeljom odlaze na svetu misu. I tu se zaustavljaju kao kad magare stane i ni makac. Sto posto uvjereni da su svoje vjerničke obaveze obavili.

Kao prvo, vjera nije obaveza koju katkad nevoljko izvršavamo. Vjera je duboko i istinsko opredjeljenje srca, stanje zaljubljenosti i nasušne potrebe druženja s Isusom u svim trenucima života, u svakom udisaju.

Ne zaustavlja se samo u crkvenom prostoru niti u vremenu određenom za molitvu, već preplavljuje sveukupnost našeg bitisanja, ulazi u svaku poru života, obilježava je i označuje. Stalno potiče na rast, na korake u susret Kristu i prijateljevanje s njim.

Vjera je obilježje duha, u svim prilikama i neprilikama,odabir Isusa i onda kada to od nas traži žrtvu i odricanje od vlastitih ideja i komoditeta.

Vjera zauzima, poput jezerskih voda, sve dubine bića. U tim vodama istine možemo se neprestano ogledati i vrijednovati postupke, misli, djela i put kojim hodimo. I onda osnaženi jakošću i pomoću Božjom, u tim bistrim vodama možemo prepoznati sva naša zastranjivanja i grijehe, pa ih se odreći i obnoviti se u milosti.

Vjera je sveti filter kroz kojeg bi trebali svakodnevno propuštati ono što jesmo da bi svo naše smeće ostalo izdvojeno, raskrinkano i prepoznato, u prvom redu, od nas samih te bačeno u vatru pokajanja.

Vjera nije stanje. Vjera je proces, neprekidno učenje, volja za predanjem, obogaćivanje i produbljivanje odnosa sa Spasiteljem.

Vjera nije izlet već životno putovanje na kog smo odlučili poći otvorena srca i sa svetom znatiželjom: " Što mi je Gospodin pripravio danas? Da li sam odgovorila na sve njegove poticaje? Koji dar vjere danas otvaram?"

Vjera je aktivna. Ne zaustavlja se tamo gdje mi hoćemo. Potiče nas na hod, da se odričemo sebičnosti, uzljubimo bližnje i počnemo se žrtvovati i odricati za njih.

Apsolutno se ne zadovoljava niti ispunja toplim mjestom na crkvenoj klupi, s par na brzinu izgovorenih molitava i s osamljenim mjestom u zakutku sjećanja odakle je izvlačimo u prigodama.

Kolumna: Božja riječ kao inspiracija 

desa 

Piše: Desa Jelavićdopredsjednica Udruge "Majka Krispina" u Međugorju

 

Vjera je živa. Diše, pati i raduje se s nama. Razlaže nam boli i opravdava radosti, uzdiže nas iz blata, spušta sa samopodignutih prijestolja, upozorava nas na propuste, potiče na ljubav, uči nas žrtvi i blagoslovu davanja...

Vjera je zahtjevna. Želi nas cijele i u svakom trenutku. Želi nas obući u svetost svojih haljina i učiniti Kristovim svjedocima.

A svjedoci ne možemo biti ako smo neopredijeljeni, mlaki, površni i ako vjeru živimo samo kao jednu od naših mnogobrojnih maski kojom, prije nego ikog drugog, varamo sebe.

Istinska i živa vjera je poticajna. Ona sjaji na licima ljudi koji je njeguju, blista u njihovim rukama i blagoslov je za sve koji je susreću.

Vjera ima moć da privlači, da zaustavi pažnju prezaposlenih, izgubljenih, očajnih, ovisnih pa da se upitaju: "Odakle snaga, živost i radost ovom stvorenju? Što ga to ispunja ovolikom ljubavlju i milošću?"

Eto to treba činiti naša vjera, ostavljati tako divan trag da ga požele slijediti izgubljeni.

Točno znam jer se i meni, jednom dok bijah u tamama, dogodilo isto. Jedna dobra, u Gospodina zaljubljena žena, svojim je životom i svjedočanstvima, u meni pokrenula lavinu ljubavi za Isusa i želju da ga uvijek slijedim.

Ne budimo zombiji! Odrecimo se mrtve vjere! Oživimo je Božjim savjetima i doslijednošću da hodimo Riječju rasvjetljenim stazama.

Možda ćemo nekom biti poticaj i primjer, nekom tko je skriven našim očima ali otkriven Božjim.  A onda će nas Stvoritelj obilato blagoslivljati zbog vjere koju smo svjedočili i nosili kroz život.

Izvor: RM BiH

Objavljeno: 21.svibnja 2022.

 

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Cenakul- svećeničkog marijanskog pokreta
11:20 Rubrika: Mala svjedočanstva/ Milan Stančić
11:45 Rođendani, donacije
11:50 Molitve: podnevne litanije, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji/Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:30 Najave i obavjesti / dnevni program
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/
13:30 Emisija: Sacro ritam/ Hrvatski katolički radio/ ur. i vod. Slavko Nedić
14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/ Maja Rotim
world family
Proslavljen sv. Jeronim, zaštitnik Papinskoga hrvatskog zavoda i hrvatske crkve u Rimu

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak, 30. rujna svetkovinu sv. Jeronima, prezbitera i crkvenog naučitelja, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Foto: IKA Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih Zavoda te tridesetak hrvatskih...

Zemni ostatci Bl. Alojzija Stepinca ostaju u katedrali

Rektor katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren se je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, u petak 30. rujna, osvrnuo na tijek obnove zagrebačke prvostolnice. Mons. Koren izvijestio je da su dosad napravljena 22 projekta i više od 40 elaborata analiza i istraživanja određenih segmenata...

Novi članovi i konzultori Dikasterija za komunikacije

Papa Franjo je 29. rujna imenovao nove članove Dikasterija za komunikacije te nove konzultore istoga tijela kojemu je na čelu katolički laik Paolo Ruffini. Kako je obznanio Tiskovni ured Svete Stolice, novi članovi Dikasterija za komunikacije su: biskup brazilske biskupije Campo Limpo mons. Valdir José de Castro, S.S.P., i nadbiskup talijanske nadbiskupije Perugia-Città delle Pieve mons. Ivan...

Proslavljen sveti Mihovil, zaštitnik Vojne kapelanije Vojarne „Božan Šimović“ u Čapljini

U sjećanju i molitvi za pokojnog narednika Borisa Krstića, njegovu suprugu Marijanu i njihova sina Roberta U četvrtak, 29. rujna 2022. u kapeli sv. Mihovila arkanđela proslavljen je nebeski zaštitnik vojne kapelanije u vojarni „Božan Šimović” u Čapljini. Misno slavlje predslavio je don Ivica Boras, župnik župe sv. Jure u Viru, uz koncelebraciju: vojnog kapelana u vojarni u Livnu fra Marija...

Proslavljen Dan provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri

Dan Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri svečano je proslavljen u srijedu 28. rujna 2022. u Samostanu sv. Frane u Zadru. Foto: IKA/ Franjevačka provincija sv. Jeronima/ Dan provincije u Zadru Dan provincije je nakon više godina okupio braću u zajedništvu koje je bilo obogaćeno prikladnim programom. Okupljanje braće i pozdrav provincijskog ministra Proslava je počela...

Proslavljen sv. Mihovil u Prenju

Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe Blagaj-Buna. Izvor: Crkva na kamenu U župnoj crkvi u Prenju 29. rujna svečano je proslavljen sv. Mihovil, nebeski zaštitnik ove župe. Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe...

Papa: Škole i sveučilišta prostori integracije za najranjivije

Sveti Otac u audijenciju primio sudionike konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana, o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“ Papa Franjo sa sudionicima konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana, o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“ (Vatican Media) Na kraju trodnevne konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana o...

Proslavljena 9. obljetnica beatifikacije Miroslava Bulešića

Misno slavlje povodom 9. obljetnice beatifikacije Miroslava Bulešića, u srijedu 28. rujna u župnoj crkvi sv. Martina u Vrsaru, predvodio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Misu su suslavili kancelar Porečke i Pulske biskupije mons. Sergij Jelenić, domaći župnik vlč. Lino Zohil te drugi svećenici, a prigodnu propovijed izrekao je vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl....

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu