icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Dragi prijatelji RM BiH, s ponosom najavljujemo  edukaciju iz logoterapije i egzistencijalne analize, koja će se po prvi put održati u Bosni i Hercegovini.

IMG 20220718 WA0004

Četverogodišnju edukaciju u trajanju od VIII semestara, na predivnoj lokaciji Duhovnog centra “Karmel sv.Ilije” na Buškom jezeru, organizira CLEACentar za logoterapiju i egzistencijalnu analizu Cvijeta Pahljina uz stručnu suradnju HCLEAHrvatskog centra za logoterapiju i egzistencijalnu analizu. Edukacija započinje 24.- 25.rujna 2022. i nastavlja mjesečnim susretima (subota od 09 – 18h i nedjelja od 09 – 12h). O načinu prijave ali i ostalim mogućim pitanjima, možete se informirati putem facebook stranice Logoterapija BiH i web portala www.logoterapija.ba.

Naime, 08. srpnja na valovima i društvenim mrežama RM BiH, u emisiji “Na proputovanju života” imali ste priliku poslušati dvije ljupke dame iz Republike Hrvatske – Antoniju Radoš i Elizabetu Moskalj. Drage gošće obogatile su našu RM stručnim informacijama, no i osobnim iskustvom na temu logoterapije, izražavajući želju da i u BiH započne takva edukacija, koja je u prvom redu na dobrobit samog pojedinca koji se susreće sa logoterapijom, no i za njegovu obitelj, okolinu, a naravno u budućnosti i za pacijente s kojima kao logoterapeut bude u izravnom kontaktu.

Obradovala nas je vijest da će se takva vrsta edukacije održati po prvi put i u našoj domovini Bosni i Hercegovini. U sadašnjem vremenu naprednog 21. stoljeća, kada imamo sve blagodati za život, čovjek si često postavlja pitanje – čemu živjeti? Za odgovorima na ta pitanja, u prošlom stoljeću tragao je genijalni i neponovljivi sveučilišni profesor, neurolog i psihijatar dr. sc. Viktor E. Frankl (26. 3. 1905. -2. 9. 1997.), utemeljitelj logoterapije i egzistencijalne analize. U bespućima ratnog vihora Drugog svjetskog rata i okrutnostima koncentracionih logora koje kao Židov nije uspio izbjeći, dr. Frankl dolazi do spoznaje da čovjek nije slobodan od svojih uvjeta (psiho-fizičkih) ili sudbine, ali je slobodan zauzeti stav u odnosu na tu uvjetovanost. Osim što smo slobodni zauzeti stav, donijeti odluku, mi smo i odgovorni za donesene odluke. Odgovorni smo za sebe i za svoje odluke prije svega pred vlastitom savješću.

Više o samoj logoterapiji, otkrio nam je gospodin Miro Međugorac - direktor i voditelj centra za logoterapiju CLEA i organizator edukacije, koji će početkom rujna gostovati na RM u emisiji “Na proputovanju života”, te će slušatelje informirati što ih sve čeka tijekom četverogodišnje edukacije iz logoterapije i egzistencijalne analize.

“Logoterapijska slika čovjeka govori nam da imamo fizičku i psihičku komponentu, ali da je čovjek prije svega duhovno biće. Upravo ta duhovna dimenzija je specifično ljudska. Ako pogledamo svaku od dimenzija, možemo zaključiti da fizička dimenzija dolazi od roditelja preko genetskog koda, za psihu možemo reći da je djelomično genetski uvjetovana, ali da postoje i utjecaji okoline u formiranju naše psihe u koju su smješteni intelekt i emocije. Međutim, u duhovnoj komponenti ne možemo primijetiti da je naslijeđena ili stečena, nego da nam je dana. Viktor E. Frankl to objašnjava time da u trenutku začeća netko treći prisutan i daje nam jednu iskru, duhovnu iskru. Budući da duhovno ujedno znači trajno, bezvremenski i geografski neograničeno čovjeku, daje posebnost i neponovljivost, a ujedno nam daje i slobodu. Pritom mislim slobodu za nešto, a ne slobodu od nečega.” – istaknuo je gospodin Miro.

"Smisao života svaki čovjek pronalazi u tri područja od kojih su prva dva stvaralačko i doživljajno, ali moguće je da se osoba ni u jednoj od te dvije ne ostvari, međutim nitko nije pošteđen udarca sudbine i stvari koje ne možemo mijenjati i upravo zauzimanje stava prema sudbinskom je vrednota koje nitko nije pošteđen. Ovdje je važno kakvo stajalište osoba zauzima prema nepromjenjivoj sudbini. Tu je riječ o hrabrosti u patnji i neuspjehu. Znači, logoterapija kao psihoterapijski pravac ukazuje nam da je čovjekov život uvijek smislen bez obzira što u nekom trenutku sami ne vidimo smisao. Kada našoj patnji pronađemo smisao, lakše ju je nositi." -dodao je na kraju  direktor i voditelj centra za logoterapiju CLEA, Miro Međugorac.

Radujemo se svim plodovima predstojeće edukacije, na korist pojedinca i društva, sve na veću slavu Božju.

Izvor: RM BiH / IK

Objavljeno: 27.srpnja 2022.

Program

19:15 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
19:45 Rubrika: Priče iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Klanjanje križu/fra Velimir Bavrka
21:00 Krunica (slavna otajstva) - molitvena večer hrvatske dijaspore
21:45 Božanski časoslov - Povečerje
22:00 Vijesti radio Vatikana/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan/Dražen Janko/R
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Upoznaj Isusa i živi s Njim/p.Mato Anić/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu