icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U jednom našem svjedočanstvu opisivala sam prizor kad sam po prvi put u životu ugledala svog muža kako moli krunicu na koljenima. Vidjela sam ga u jako puno situacija u životu, ali tada mi je bio najljepši. Do tada sam o pobožnim muškarcima imala mišljenje da to nisu pravi muškarci. Meni kao i generacijama drugih žena, televizija je diktirala mišljenje o pravom muškarcu. To su uvijek bili neki šutljivi glumci, koji su tako izgledali još tajanstvenije, pušili su i pili, bili problematični, vozili su brzo i na njih se nikada nije moglo računati, osim u izvanrednim situacijama kada dođu nenajavljeni, spase situaciju i isto tako nenajavljeno odu. Muškarce koji mole obično se prikazivalo kao mlakonje, pognute glave i bez svog mišljenja.

IMG 20220829 172620

Foto: osobna arhiva kolumnistice

Ta poremećena slika muškarca u današnjem društvu nadogradila se još i feminiziranjem muškarca. Prečesto vidim muškarca koji torbu nosi na isti način kao žena, obučenog u hlače toliko uske da se moram približiti ako želim saznati stoji li ispred mene žena ili muškarac.

U našem podneblju ostala je kultura i nepisano pravilo da djecu odgaja žena, a muškarca nema i povremeno se pojavi. On je taj koji donese novac, provjeri je li sve u redu i živi odvojen od svih životnih dinamika svoje obitelji.

Kolumna: Dragocjeni biseri

Marijana Grgić mag.psych

Piše: Marijana Grgić, mag.psych

Muška djeca tako generacijama rastu bez muškog uzora, bez primjera koji će slijediti. Ponašaju se po instiktu i često potpuno promašeno, poput siročadi, jer iako su fizički imali oca, sve je drugo manjkalo.

Posljedično, oca traže tamo gdje ga nema – na ulici. Na ulici je sve drugo, samo ne očeva ljubav. Na ulici pornografija postaje normalna, a žena objekt koji pruža instant zadovoljstvo.

Budući da je zemaljska očeva ljubav preslika i poveznica s onom božanskom, ne čudi ni to što današnji muškarac vjeruje u Boga, vjeruje da je on tu negdje, ali ne vjeruje da ga voli, da mu želi dobro i da je prisutan. Otac koji je prisutan u svako doba noći i dana, koji bdije, brine se i zove u svoj zagrljaj, današnjem muškarcu zvuči nepoznato.

Sinonim za oca je nepoznanica. Kada nekoga ne poznajem, kada ne vjerujem da je uvijek tu, lakše ću ga ogovarati, lakše opsovati, lakše i mrziti. Zbog toga ne čudi ni tolika bogopsovka. Muška djeca koja igraju nogomet na školskom dvorištu i psuju Boga, svakodnevni je prizor.

Na nedavnom Mladifestu vidjela sam prizor mame i dvoje djece; muškog i ženskog. Bez oca, logično. Dječak je cijelu misu igrao igricu i u jednom trenutku se toliko oduševljeno okrenuo prema mami i rekao: „Mama, skoro sam pobijedio ovaj put“. Kratki osmijeh zamijenila je ozbiljnost igrice koja je počinjala ispočetka i dječak se ubrzo vratio u svoj svijet. Kad je misa završila, dječak je hodao za mamom i sestrom i hodajući igrao igricu.

Drage mame, kada biste znale koliko video igrice oštećuju dječji mozak, išle biste na ispovijed jer im dopuštate igrati igrice. Mozak koji se jednom nauči za svaku akciju dobivati bodove, zadovoljstvo, nagrade, neće se nikada naviknuti na normalno funkcioniranje u svijetu u kojem je dinamika potpuno suprotna: jako puno rada, jako malo instant zadovoljstva, jako puno interakcije s drugim ljudima. Ne čudi stoga ni toliki porast ovisnika o kocki koja pruža osjećaj instant zadovoljstva. Pravimo invalide od zdrave djece, a zatim se nakon 5 godina sjetimo tražiti pomoć neurologa, psihologa, zajednica s riječima: „Nešto nije u redu S NJIM“.

Oče, majko, s nama nešto nije u redu.

Mama ne može zamijeniti oca, a muška su djeca često izazovnija, aktivnija. U nedostatku oca lakši je izlaz dopustiti djetetu video igrice, jer majka nema fizički kapacitet popuniti očevo mjesto i njihovu zajedničku igru.

Odgajamo sutrašnje očeve.

Neki sam dan vidjela dječake od 12 godina kako piju pivo. Sjetila sam se svjedočanstava dečkih iz Zajednice Cenacolo i skoro svako počinje ovako: „S 12 godina počinjem piti i pušiti... Roditelja nikada nije bilo tu... I kada su bili tu fizički, nisam osjećao blizinu“.

Upitah ih zašto piju pivo i znaju li im roditelji da piju pivo tako mladi? Nakon kratkog razgovora, majčinski im rekoh da nisu frajeri ako piju pivo, nego ako uče i završe školu i da im djevojke i dečki koji misle da su frajeri dok piju pivo nisu prijatelji. Znam da pričam u vjetar, ali bilo mi je bitno da barem jednom u životu iz usta jedne žene čuju istinu.

Zlo igra prljavo. Zna da bez oca nema obitelji.

Pravog muškarca Gospodin šalje kao ovcu među vukove. Ne treba mu novac ni višak materijalnoga. On ima Gospodina i zato je bogat čovjek, baš poput sv. Josipa. Daje siromahu, pomaže potrebitom. Živi od rada svojih ruku. Često klekne i zahvali se na daru života. Kada su djeca izazovna i aktivna, pravi muškarac moli za strpljenje i ostaje praviti im društvo. Ne bježi među ne-očeve piti pivo i biti dječak. Pravi muškarac prihvaća ulogu koju je izabrao. Pravi muškarac ostaje u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti, dok smrt ne kaže drugačije.

Što više vremena provedeš u društvu Oca, to ćeš lakše pronaći put do toga kako biti pravi muškarac.

Zahvaljujem dragom Bogu, Zajednici Cenacolo i svim pravim muškarcima koje sam imala priliku upoznati na svom putu. Zanimljivo, svi oni su oni očevi. Neki imaju vlastitu djecu, neki posvojenu, neki i jedno i drugo, a neki su svećenici pa imaju stotine i stotine duhovne djece koje pomažu na različite načine.

Na kraju podaci koje sam čula na jednoj propovijedi:

80% osoba koje su u zatvorima diljem Amerike nikada nisu upoznale svog oca.

75 % silovatelja nikada upoznali svog oca.

80 % osoba koje u Europi počine suicid nikada nisu upoznale svog oca.

Društvo koje omalovažava ulogu muškarca i oca mrtvo je društvo.

*(Lijepo je poznavati oca, nebeskog i zemaljskog. Kolumnu posvećujem svom mužu i svom ocu – pravim muškarcima i pravim očevima).

Izvor: RM BiH

Objavljeno: 30.kolovoza 2022.

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Cenakul- svećeničkog marijanskog pokreta
11:20 Rubrika: Mala svjedočanstva/ Milan Stančić
11:45 Rođendani, donacije
11:50 Molitve: podnevne litanije, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji/Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:30 Najave i obavjesti / dnevni program
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/
13:30 Emisija: Sacro ritam/ Hrvatski katolički radio/ ur. i vod. Slavko Nedić
14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/ Maja Rotim
world family
Zemni ostatci Bl. Alojzija Stepinca ostaju u katedrali

Rektor katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren se je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, u petak 30. rujna, osvrnuo na tijek obnove zagrebačke prvostolnice. Mons. Koren izvijestio je da su dosad napravljena 22 projekta i više od 40 elaborata analiza i istraživanja određenih segmenata...

Novi članovi i konzultori Dikasterija za komunikacije

Papa Franjo je 29. rujna imenovao nove članove Dikasterija za komunikacije te nove konzultore istoga tijela kojemu je na čelu katolički laik Paolo Ruffini. Kako je obznanio Tiskovni ured Svete Stolice, novi članovi Dikasterija za komunikacije su: biskup brazilske biskupije Campo Limpo mons. Valdir José de Castro, S.S.P., i nadbiskup talijanske nadbiskupije Perugia-Città delle Pieve mons. Ivan...

Proslavljen sveti Mihovil, zaštitnik Vojne kapelanije Vojarne „Božan Šimović“ u Čapljini

U sjećanju i molitvi za pokojnog narednika Borisa Krstića, njegovu suprugu Marijanu i njihova sina Roberta U četvrtak, 29. rujna 2022. u kapeli sv. Mihovila arkanđela proslavljen je nebeski zaštitnik vojne kapelanije u vojarni „Božan Šimović” u Čapljini. Misno slavlje predslavio je don Ivica Boras, župnik župe sv. Jure u Viru, uz koncelebraciju: vojnog kapelana u vojarni u Livnu fra Marija...

Proslavljen Dan provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri

Dan Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri svečano je proslavljen u srijedu 28. rujna 2022. u Samostanu sv. Frane u Zadru. Foto: IKA/ Franjevačka provincija sv. Jeronima/ Dan provincije u Zadru Dan provincije je nakon više godina okupio braću u zajedništvu koje je bilo obogaćeno prikladnim programom. Okupljanje braće i pozdrav provincijskog ministra Proslava je počela...

Proslavljen sv. Mihovil u Prenju

Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe Blagaj-Buna. Izvor: Crkva na kamenu U župnoj crkvi u Prenju 29. rujna svečano je proslavljen sv. Mihovil, nebeski zaštitnik ove župe. Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe...

Papa: Škole i sveučilišta prostori integracije za najranjivije

Sveti Otac u audijenciju primio sudionike konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana, o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“ Papa Franjo sa sudionicima konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana, o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“ (Vatican Media) Na kraju trodnevne konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana o...

Proslavljena 9. obljetnica beatifikacije Miroslava Bulešića

Misno slavlje povodom 9. obljetnice beatifikacije Miroslava Bulešića, u srijedu 28. rujna u župnoj crkvi sv. Martina u Vrsaru, predvodio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Misu su suslavili kancelar Porečke i Pulske biskupije mons. Sergij Jelenić, domaći župnik vlč. Lino Zohil te drugi svećenici, a prigodnu propovijed izrekao je vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl....

Miholjdan u Varešu

Na blagdan Sv. Mihovila arkanđela, 29. rujna istoimena župa u Varešu, svečano je proslavila svoj patron. Foto: nedjelja.ba Središnje misno slavlje, koje je otpočelo procesijom od vanjskih vrata sakristije, predvodio je nekadašnji vareški župnik fra Mato Topić, u koncelebraciji devet svećenika, među kojima i domaćeg župnika fra Leona Pendića, koji je na početku uputio riječi pozdrava. „Neka nam...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu