icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Izložba o euharistijskim čudima koju je ostvario mladić, sada blaženi Carlo Acutis iz Milana postavljena je i na Internet i nalazi se u hrvatskom prijevodu na već postojećoj hrvatskoj mrežnoj stranici bl. Carla.

IMG 20220915 WA0004

Foto: radio-medjugorje.com

FSR Mostar i Franjevački samostan sv.Petra i Pavla u Mostaru, organiziraju međunarodnu izložbu „Euharistijska čuda diljem svijeta“ i pozivaju sve vjernike a osobito mlade, na otvaranje ove posebne izložbe u četvrtak 22.rujna 2022, prenosi mrežna stranica radio-medjugorje.com.

Izložba o euharistijskim čudima koju je još kao dvanaestogodišnjak zamislio, a u svojoj četrnaestoj godini ostvario mladić, sada blaženi Carlo Acutis iz Milana, započela je svoj hod po hrvatskim župama.

Prvo postavljanje i otvorenje izložbe u Hrvatskoj bilo je u župi sv. Mihaela u Gračanima 30. travnja 2022. i od tada je izložba obišla brojne hrvatske župe i svetišta, a sljedeći tjedan bit će u Mostaru.

Franjevački svjetovni red Mostar i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla organiziraju Međunarodnu izložbu “Euharistijska čuda diljem svijeta”.

Pozivaju sve vjernike, a osobito mlade, na otvaranje ove posebne izložbe u četvrtak, 22. rujna 2022. nakon večernje Svete mise i klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu. Izložbu će se moći pogledati od 22. do 24. rujna od 17 – 19 sati.

Ovih dana, međutim, cijela izložba postavljena je također i na Internet i nalazi se u hrvatskom prijevodu na već postojećoj hrvatskoj web-stranici bl. Carla https://putksuncu.hr/blazeni-Carlo-acutis a kojoj se mogu naći na hrvatskom svi podaci, fotografije i drugi popratni materijale o bl. Carlu. Izložba se nalazi u folderu koji nosi naziv „Izložba o euharistijskim čudesima“ – https://putksuncu.hr/1346-2 Na toj stranici svako čudo može se lako čitati i po želji pojedinačno isprintati.

Na službenoj talijanskoj stranici bl. Carla Acutisa izložba u hrvatskom prijevodu postavljena je u dva formata i to u zipu: http://www.miracolieucaristici.org/download.html

pod ova dva naziva: PDF_Croato_WEB i PDF_Croato_HQ. Tekstovi sa slikama tako su načinjeni da se lako mogu printati i u većem formatu.

Ideja da se ova izložba prevede na hrvatski jezik nastala je još 2005. godine za života bl. Carla; bilo je to odmah nakon što je izložba bila po prvi puta predstavljena javnosti u Rimu koju je sasvim slučajno posjetio hrvatski isusovac p. Božidar Nagy 21. listopada 2005. Vidjevši da na izložbi među 130 euharistijskih čuda nema hrvatskog euharistijskog čuda iz Ludbrega, predložio je organizatorima da u izložbu uvrste i ludbreško čudo. Prijedlog je bio rado prihvaćen tako da je već sljedeće godine ludbreško čudo postavljeno na panel, ali je i objavljeno u 2. izdanju knjige o ovim čudima koja je tiskana početkom 2006. g.

O toj jedinstvenoj izložbi i činjenici da je u nju uvršteno i ludbreško čudo p. Božidar Nagy je obavijestio ludbreškog župnika vlč. Josipa Đurkana i predložio mu da se izložba prevede na hrvatski. Župnik se načelno složio s tim prijedlogom. No, kako se radilo o veoma zahtjevnom poslu, a župnik vlč. J. Đurkan i p. B. Nagy bili su zauzeti mnogim drugim obavezama i dužnostima, ta se ideja tada nije ostvarila. Odgođena je bila za neko buduće vrijeme.

Carlo Acutis bio je proglašen blaženim 10. listopada 2020. u Asizu, a njegova izložba još od 2005. g. putuje svijetom i prevedena je na svjetske jezike. Odmah nakon njegove beatifikacije i u Hrvatskoj se krenulo s prijevodom izložbe i to već u mjesecu studenom 2020. Spontano su se organizirala dva prevoditeljska tima koji u početku nisu znali jedni za druge. Bila je to Postulatura bl. Ivana Merza sa svojim suradnicima i gospođa Marija Boras, dipl. iur. sa svojim suradnicima. Veoma brzo su saznali jedni za druge i to preko Informativnog centra bl. Carla iz Italije od kojega su zatražili dopuštenje za prijevod izložbe na hrvatski. Odmah su ujedinili svoje inicijative i angažiranje te raspodijelili poslove. Glavni dio prijevoda kao i sve tehničke poslove oko postavljanja izložbe obavio je tim gospođe Marije Boras, inače majke petero djece.

Na prvom predstavljanju izložbe u Gračanima 30. travnja 2022. gospođa Boras nabrojila sve suradnike, prevoditelje, lektore i ustanove koji su sudjelovali u ostvarenju izložbe i svima je javno zahvalila. Svi prevoditelji i lektori radili su volonterski, dobrovoljno, bez ikakvog honorara, uz svoje ostale obaveze i dužnosti. Evo njihovih imena: Petra Mikulić, Lucija Raković, Ana Lipovac, Jelena Ucović, Patricija Gojani, Marina Grgurić, Ljiljana Čosić, Livija Rogulj, Jelena Travančić, Zvonimir Boras, Zvonimir Grgić, Antonija Grgić, Tomislav Grgić, Josip Mihaljević, Jurica Lončar. U počecima akcije prevođenja iz tima Postulature bl. Ivana Merza, a pod vodstvom postulatora p. Božidara Nagya, u prevođenju tekstova sudjelovali su Valentina Žitković, Ivan Mesarek i Damjan Roško. P. Ivana Pleše, karmelićanin, preveo je zahtjevan panel „B“ s teološkim pojmovima, a Ivan Grgić i fra Marin Matančić, župnik Gračana, bili su ključni u završnoj fazi realizacije ove izložbe. Prijevod svih tekstova izložbe dovršen je nakon godinu dana i pet mjeseci, 1. travnja 2022. g.

Društvo Grafomarketing tehnički je pripremilo tekstove, isprintalo na panele i postavilo na roll-up postolja. Tiskara Alkaprint tiskala je letke i plakate za izložbu, te veliku knjigu u kojoj su objavljeni na hrvatskom jeziku prikazi svih ovih euharistijskih čuda. Troškove tehničke pripreme, tiska i postavljanja izložbe financirao je jedan velikodušni dobrotvor koji ne želi da mu se ime spominje jer je sve učinio na slavu Božju i za širenje štovanje Euharistije kroz ovu izložbu bl. Carla Acutisa.

Želja je prevoditelja i priređivača ove jedinstvene izložbe u povijesti Katoličke Crkve da ona pridonese porastu štovanja Euharistije i u hrvatskom narodu kao što je to proizvela u dušama stotina tisuća vjernika po cijelome svijetu do kuda je izložba sa svojom porukom već stigla i dalje nastavlja dolaziti.

 Izvor: radio-medjugorje.com

Objavljeno: 15.rujna 2022.

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Cenakul- svećeničkog marijanskog pokreta
11:20 Rubrika: Mala svjedočanstva/ Milan Stančić
11:45 Rođendani, donacije
11:50 Molitve: podnevne litanije, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji/Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:30 Najave i obavjesti / dnevni program
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko/
13:30 Emisija: Sacro ritam/ Hrvatski katolički radio/ ur. i vod. Slavko Nedić
14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/ Maja Rotim
world family
Proslavljen sv. Jeronim, zaštitnik Papinskoga hrvatskog zavoda i hrvatske crkve u Rimu

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak, 30. rujna svetkovinu sv. Jeronima, prezbitera i crkvenog naučitelja, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Foto: IKA Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih Zavoda te tridesetak hrvatskih...

Zemni ostatci Bl. Alojzija Stepinca ostaju u katedrali

Rektor katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zlatko Koren se je u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija, u petak 30. rujna, osvrnuo na tijek obnove zagrebačke prvostolnice. Mons. Koren izvijestio je da su dosad napravljena 22 projekta i više od 40 elaborata analiza i istraživanja određenih segmenata...

Novi članovi i konzultori Dikasterija za komunikacije

Papa Franjo je 29. rujna imenovao nove članove Dikasterija za komunikacije te nove konzultore istoga tijela kojemu je na čelu katolički laik Paolo Ruffini. Kako je obznanio Tiskovni ured Svete Stolice, novi članovi Dikasterija za komunikacije su: biskup brazilske biskupije Campo Limpo mons. Valdir José de Castro, S.S.P., i nadbiskup talijanske nadbiskupije Perugia-Città delle Pieve mons. Ivan...

Proslavljen sveti Mihovil, zaštitnik Vojne kapelanije Vojarne „Božan Šimović“ u Čapljini

U sjećanju i molitvi za pokojnog narednika Borisa Krstića, njegovu suprugu Marijanu i njihova sina Roberta U četvrtak, 29. rujna 2022. u kapeli sv. Mihovila arkanđela proslavljen je nebeski zaštitnik vojne kapelanije u vojarni „Božan Šimović” u Čapljini. Misno slavlje predslavio je don Ivica Boras, župnik župe sv. Jure u Viru, uz koncelebraciju: vojnog kapelana u vojarni u Livnu fra Marija...

Proslavljen Dan provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri

Dan Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri svečano je proslavljen u srijedu 28. rujna 2022. u Samostanu sv. Frane u Zadru. Foto: IKA/ Franjevačka provincija sv. Jeronima/ Dan provincije u Zadru Dan provincije je nakon više godina okupio braću u zajedništvu koje je bilo obogaćeno prikladnim programom. Okupljanje braće i pozdrav provincijskog ministra Proslava je počela...

Proslavljen sv. Mihovil u Prenju

Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe Blagaj-Buna. Izvor: Crkva na kamenu U župnoj crkvi u Prenju 29. rujna svečano je proslavljen sv. Mihovil, nebeski zaštitnik ove župe. Svečano misno slavlje u nazočnosti okupljenih vjernika i hodočasnika iz drugih okolnih župa predvodio je don Slaven Ćorić, župnik župe...

Papa: Škole i sveučilišta prostori integracije za najranjivije

Sveti Otac u audijenciju primio sudionike konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana, o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“ Papa Franjo sa sudionicima konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana, o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“ (Vatican Media) Na kraju trodnevne konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana o...

Proslavljena 9. obljetnica beatifikacije Miroslava Bulešića

Misno slavlje povodom 9. obljetnice beatifikacije Miroslava Bulešića, u srijedu 28. rujna u župnoj crkvi sv. Martina u Vrsaru, predvodio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Misu su suslavili kancelar Porečke i Pulske biskupije mons. Sergij Jelenić, domaći župnik vlč. Lino Zohil te drugi svećenici, a prigodnu propovijed izrekao je vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl....

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu