icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U srijedu 28. rujna u župnoj crkvi sv. Ignacija na Grbavici slavljena je misa zadušnica povodom prve godišnjice smrti svećenika vrhbosanske nadbiskupije vlč. Adnana Petra Mihaela Jašarevića, koji je jedan određen period boravio kao svećenik u isusovačkoj rezidenciji i dijelovao na Radio Mariji.

IMG 20220929 095745

Foto: župa Grbavica

Euharistijsko slavlje predvodio je mladomisnik don Paulo Coelho, župni vikar iz Vogošće inače prijatelj iz studentskih dana svećenika Adnana uz suslavlje otaca isusovaca kao i lijepi broj vjernika grada Sarajeva koji su došli u znak zahvalnosti prema preminulom sarajevskom svećeniku, moliti za pokoj njegove duše.

U prigodnoj propovijedi, nakon evanđelja, župnik p. Ante Topić je istaknuo: “U ovom trenutku naše su misli prožete samo jednim teškim pitanjem: zašto smrt, umjesto života? Kako si Bože, mogao to dopustiti? Tko bih mogao odgovoriti na pitanja koja nas razdiru? Ipak se usuđujem uputiti ih Bogu ovdje u njegovu hramu. Tko bih mogao razumjeti ako ne Otac nebeski koji nam se objavio u svom sinu Isusu Kristu. Mi, koji smo često iskrenim osjećajima daleko jedni od drugih, večeras smo ovdje zajedno da s ljubavlju, u molitvi molimo za našeg pokojnog brata vlč. Adnana. U ovom času i nama ostaje utjeha i sigurnosti nade, samo u molitvi. Ne da bismo tražili nemoguće, nego da Gospodin daruje svoj mir ožalošćenim srcima i da svjetlom vjere učvrsti nadu vječnog života i ponovnog susreta s našim Adom. Svi koji su izbliza poznavali našeg prijatelja vlč. Adnana cijenili su njegovu ljubaznost, njegov duh služenja u poniznosti na oltaru i polet njegova duha. I Bogu su se svidjele ove njegove kvalitete, s kojim žarom i strahopoštovanjem je njegov svećenik Ado slavio Kristovu žrtvu na oltaru, slaveći liturgiju otkrivao nam je bogatstvo Rimskog misala i liturgiju Riječi Božje s posebnim naglaskom tumačeći i citirajući crkvene oce. Zahvaljujemo Kristu, Dobrom Pastiru, što je ovdje u ovom gradu učinio čudo. Pozvao je Adnana iz ateističke obitelji da bude njegov svećenik. Zanimljiv je životni put vlč. Adnana. Roditelji su bili ateisti, nisu mogli imati djece, ali su se zavjetovali Gospi u Međugorju da im isprosi kod svoga Sina tu milost da dobiju dijete. I dobili su ga. Adnan je imao težak period odrastanja, jer nije pripadao većini stanovništva ovoga grada. Diskriminiran je bio kao dijete, znao se više puta vratiti iz škole bez obuće, jer su mu školarci iz razreda znali baciti obuću u Miljacku. Zahvaljujući njegovoj susjedi upoznala ga je s kršćanstvom i primio je sakrament krštenja u protestantskoj zajednici. Adnan je uvidio da to nije dovoljno za njega, prešao je u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom, nakon odslušanih kateheza neokatekumenskog puta u katedralnoj župi. I ona ovaj način Bog je potvrdio da je Bog živih, a ne Bog mrtvih, ako čovjek želi surađivati s njim.

vlč ado

Foto: vlč. Ado/ župa Grbavica

Adnan nije ostao samo na ovome, upisao je katoličku teologiju, te nije bio primljen u bogosloviju odmah, nego nakon određenog perioda. Ulaskom u bogosloviju unatoč nekim protivljenjima, kardinal Puljić bio mu je očinska potpora cijelo vrijeme. Na sprovodnoj misi između ostalog kardinal Puljić je istaknuo za Adnana: „Njegov specifični put traženja Boga, sazrijevanje duhovnog zvanja, nažalost mnogi nisu mogli razumjeti ni pratiti“. Ali, unatoč svemu, ustrajao je do kraja, i nije pokazivao nikakvu gorčinu, prezir, ljutnju, ni prema kome i u tome je bila veličina Adnanova, divio sam se k tomu, istaknuo je p. Ante. Otac mu je umro mlad, Adnan kad se zaredio za đakona, krstio je svoju majku Velenu, primila je i ostale sakramente i u mjesecu studenome 2020. godine preminula je od posljedica srca, deset mjeseci prije Adnanove smrti. U tako malom periodu nestade cijela sarajevska obitelj gledano ljudskim očima. Ispunili su svoju zemaljsku zadaću i Gospodin ih je pozvao k sebi. A nama što putujemo ovom zemljom ova obitelj nam poručuje da obnovimo svoju vjeru u uskrsnuće i život vječni, po Kristovim riječima: „Neka se ne uznemiruje srce vaše … u kući Oca mojega ima mnogo stanova. Idem pripraviti vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi, da i vi budete gdje sam ja“.

Nakon popričesne molitve vlč. Paulo je izmolio za pokojnika molitvu i odrješenje. Molimo milosrdnog Gospodina da nagradi njegov rad nagradom vječnog blaženstva. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Župa Grbavica

Izvor: Župa Grbavica

Objavljeno: 29.rujna 2022.

Program

12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Svijet arheologije /Inga Raos
14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vjesti iz života crkve HKR
16:15 Sveta krunica (otajstva svjetla) - mobilni studio Orašje
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Vijesti iz kulture/Snježana Dragić
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu