icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Priznati se grešnikom u ovom korizmenom vremenu znači priznati da nam je potrebno spasenje, potrebno je oproštenje. Tragedija današnjeg čovjeka je ta da se ne želi osjećati krivim ni za što, već uvijek i za sve nalazi krivce, odgovorne, ali to su uvijek drugi, nikad on sam.

 

Gesù-ed-adultera.jpg

Foto: Wikipedija/isječak filma Pasija

 

Čovjek i grijeh

Grijeh je čovjekova smrt. Jer čovjek je po svojoj osnovnoj orijentaciji okrenut prema Bogu. Grijeh je kidanje milosnih veza s izvorom duhovnog života, stoga se čovjekov nadnaravani život dezintegrira. I ta smrt ima svojih vidljivih znakova: ropstvo, glad, siromaštvo, napuštena djeca, želja za uništenjem, abortusi, sve su to vidljivi znakovi duhovne smrti.

Čovjek može sebi i oduzeti život – ne samo biološki, postoji i duhovno samoubojstvo – može ga oduzeti i drugima. Ali vratit život ne može ni sebi ni drugima. Isto tako ne može se pomiriti s Bogom, ako ga Bog ne pomiri sa sobom. Duhovni život može čovjeku vratiti samo Bog.

Ono što je nemoguće čovjeku, moguće je Bogu. Krist koji oprašta grijehe jest objava Boga kao apsolutne ljubavi, kao onog koji voli čovjeka unatoč svemu. Bog je radikalno prihvaćanje čovjeka. I dao je jednu vječnu lekciju o tome kako treba razlikovati grijeh od grešnika. Bog mrzi grijeh, ali ne grešnika.

 

download.jpg

Treba se osjećati grešnikom

Što treba učiniti, da postanemo dionici te bezuvjetne Božje ljubavi? Treba se osjećati grešnikom. U tome nam pomaže npr. prorok Natan Davidu da se suoči s grijesima. David je priznao svoj grijeh i bio je spreman preuzeti i kaznu. Prvi uvjet za oproštenje grijeha je preuzimanje odgovornosti.

Da se osjetimo grešnikom. Jer, tragedija današnjeg čovjeka je ta da se ne želi osjećati krivim ni za što, već uvijek i za sve nalazi krivce, odgovorne, ali to su uvijek drugi, nikad on sam.

Priznati se grešnikom znači priznati da nam je potrebno spasenje, potrebno je oproštenje, koje nije plod naših asketskih vježbi, nego čiste Božje ljubavi. Iskustvo da su nam grijesi oprošteni postaje najveći motiv za ljubav 

 

Sakrament ispovijedi/pomirenja

Nećemo nikad dovoljno znati cijeniti ispovijed. A možda je ne cijenimo, jer danas nemamo ispravno shvaćanje o njoj. Mi se obično zaustavljamo na neugodnom osjećaju koji se rađa iz obaveze da se priznaju vlastiti grijesi. Ali je to samo dio ispovijedi.

· Prvu sliku ispovijedi pružaju nam Isusove riječi: «Oprošteni su ti grijesi (Lk 7,48)». Bez tih riječi, bez tog odrješenja, uzalud bi bilo da izvikujemo čak pred čitavim svijetom, po trgovima naše grijehe.

· Svaka je ispovijed milosni susret s Bogom dobrote i bezuvjetne ljubavi koji nam po riječima svećenika, po služenju Crkve, uvijek nanovo poručuje: «Ne boj se, moj si! Zapisao sam ti ime na svoj dlan, nisam te zaboravio i neću te zaboraviti. Volim te unatoč svemu, unatoč svim tvojim slabostima.»

 

dxfgs_1.jpg

Oprošteni su ti grijesi

Nemojmo danas donositi velike odluke, kako ćemo se popraviti, biti drugačiji i sl. Nego bacimo samo jedan pogled u dubine svoje duše i savjesti i pustimo da nas prožme tiha nostalgija, čeznuće za tim riječima Božje dobrote: «Oprošteni su ti grijesi». I u nama će se roditi radost otkupljenih, uzljubljenih od Boga.

 

Izvor: p.A.T./RM BiH

Objavljeno: 03.ožujka 2023.

Program

16:15 Krunica sv. Anti Padovanskom
17:00 Najave i obavijesti večernjeg programa
17:10 Rubrika: Povijesni velikani/Ivana Knezović
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetome
18:00 Misa - župa sv. Ante Padovanskog - Humac
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
19:45 Rubrika: Priče iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Venite adoremus/p.Mato Anić
21:00 Krunica (slavna otajstva) - molitvena večer hrvatske dijaspore
21:45 Božanski časoslov - Povečerje

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu