icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Na svetkovinu Navještenja Gospodinova, Blagovijest, sve postaje Radio Marija u svijetu proslavile su svoj patron. Posebno lijepo bilo je na Grbavici, u crkvi sv.Ignacija Lojolskog gdje je svečanom Misom obilježen patron Radio Marije.

IMG-20230325-WA0009.jpg

Foto: RM BiH

 

Svetu Misu predslavio je p.Ante Topić čiju propovijed donosimo u cijelosti:

 

"Sveti Ignacije je prizor navještenja prikazao kao dijalog između Boga i čovjeka. Sveto pismo gleda u Mariji uzor čovjeka koji vjeruje. Prizor navještenja ujedno je prauzor kako se sastaju Božja riječ i čovjekova vjera.

1. Anđeo dolazi k Mariji. Inicijativa dolazi od Boga, neočekivano, i zahtijeva čitava čovjeka. «Zdravo, milosti puna, Gospodin je s tobom». 2. Marija se uplašila na tu riječ: Sad je na redu čovjek. Marija je uplašena. Razmišlja što bi to značilo. Razmišljanje pomaže da se dođe do rasvjetljenja, do razumijevanja. Marija, šuteći, upija iznenadnu riječ. To znači otvorenost, povjerenje, spremnost na preokret. To iziskuje «puštanje», prepuštanje onom što je čula. Tek tako može riječ postići svoj cilj. Marija nije blokirala dijalog.

3. Anđeo reče: Ne boj se, Marijo! Anđeo govori sasvim osobno, zove Mariju imenom. Bog zove sasvim osobno. Anđeo opet govori o milosti. To ponavljanje produbljuje razmišljanje i kušanje Božje riječi, a ujedno i potiče.

«Evo, začet ćeš ...» Božja riječ postaje konkretna. Bog navještava samog sebe, sebe kao čovjeka. Nevjerojatno će postati neugledno. Bog ostvaruje svoja obećanja tamo gdje mi stojimo: u banalnosti svakidašnjice. On nam pokazuje mogućnosti koje mi sami ne smatramo mogućima.

4. Marija reče: Kako će se to zbiti? Prva Marijina riječ je pitanje. To se pitanje iskristaliziralo u meditiranju Božje riječi. No to je pitanje koje je otvoreno za razgovor. Marija ne traži dokaze, nego pozitivne mogućnosti da udovolji Božjoj želji. Ona je već zahvaćena Riječju i dopušta da je ona određuje.

Prva Marijina riječ nije: da i amen; to je prije svega pitanje vjere: «kako». To pitanje spada u dijaloški proces izmjene između Boga i čovjeka. Prerani «da» prekinuo bi razgovor. Bog može postati čovjekom samo sa čovjekom, ako mu se on stavi na raspolaganje. Ono što Bog obećava uvijek je više nego što čovjek može očekivati. Otud opravdanje za pitanje: «Kako će se to zbiti ...?» Mariji su poznate njezine mogućnosti, ona pita sa svoga stajališta, ali ga ona ne apsolutizira.

 

IMG-20230325-WA0010.jpg

 

5. Anđeo joj odgovori: Duh Sveti će sići --- Posljednja riječ pripada Mariji. Od nje ovisi hoće li dijalog uspjeti. Božja i ljudska riječ se sjedinjuju i postaju plodnima. Bog ostavlja čovjeku posljednju riječ. On ne želi čovjeka bez čovjeka. To sjedinjavanje je dar koji čovjek ne može iznuditi.

Marija je dala svoj konačni odgovor. Iz tog pra-dijaloga između čovjeka i Boga je Bog postao čovjekom. Ovdje imamo strukturu uspjelog dijaloga. Svaki pojedinac stupa u taj razgovor s Bogom. Nitko ga ne može zamijeniti. Zato ovisi osobno o nama, hoće li neki razgovor uspjeti i hoće li uopće doći do njega.

6. Marija mu reče: Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj! (38a).

Sada dolazi odgovor. Bog budi čežnju, privlači, nuka, otklanja protivnosti, uvjerava – ali ne sili. Marija mora svoj pristanak dati na temelju slobodne odluke.

Marija je u toj poruci prepoznala božju volju. Ona, Gospodnja službenica, ispunjava tu volju. Božja joj je volja sve. Povijest spasenja počinje Abrahamovim činom poslušnosti. Od početka do svršetka zahtijevaju Božji nalozi poslušnost. Činom poslušnosti Krist je ušao u svijet (Hebr 10, 5-7), činom poslušnosti on ga je napustio (Fil 2, 8). Čovjek se može spasiti jedino ako sluša: «Ne će u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!' nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima» (Mt 7, 21).

 

IMG-20230325-WA0003.jpg

 

 

7. Tada je anđeo ostavi (38b).

Kad je Marija izgovorila svoju poslušnost, anđelovo poslanje je dovršeno. Kako se odigralo samo začeće, evanđelje ne kaže ništa. Pred velikim stvarima treba šutjeti. Što nije izrekao Luka, to je Ivan sažeo u riječi: «I Riječ je postala tijelom» (Iv 1, 14).

Braćo i sestre,

Svetkovina navještenja je u stvari svetkovina Božjeg ulaska u svijet. Potrebno je promisliti, da Bog, apsolutni gospodar neba i zemlje, svijeta i svih ljudi, ulazi u ovaj naš svijet putem ponude. Ne nameće se, već moli ulazak. Kad čitamo ovaj opis susreta Marije s anđelom, a vjerojatno je evanđelista dobio podatke od same Marije, otkud bi inače znao za detalje, dobivamo dojam, kao da anđeo, Božji vjesnik upravo ponizno moli za pristanak.

Pjesma je to o Božjoj ljubavi prema čovjeku. Bog se ne nameće. Bog nikoga ne sili ni na što. Bog zove i nudi se. Čovjek ga može slobodno prihvatiti, ili ga odbiti.

Tako je u svakom životu. Bog kuca na vrata našeg srca. Na nama je, da otvorimo vrata. Kao što je Marija otvorila vrata svoga srca.

Ima, međutim, jedna zanimljiva okolnost u čitavoj toj zgodi. Bog, po anđelu, nudi Mariji i razloga, tumači svoj naum. A taj naum je na dobro čovjeka. Ako išta, onda bismo morali danas uočiti ovaj moment.

Bog nikad ne radi protiv čovjeka, nikad ne radi nešto na našu štetu. Mi se Boga ne moramo nikad i ni zbog čega bojati. Kad on hoće ući u naš život, to je uvijek za naše dobro, makar taj ulazak na prvi mah činilo nam se neshvatljivim, čak možda rušenjem nekih naših prijašnjih vrednota. Ono, što Bog traži od Marije, na prvi pogled izgleda rušenjem njenih osnovnih vrednota: njenog djevičanstva, njene poniznosti. No Bog nikad ne dokida naše vrednote, već ih oplemenjuje.

A mi se bojimo Boga, bojimo se Krista. Bojimo se da će nas odvesti na nama nepoznate putove. Nemamo razloga za strah. To nam poručuje današnja svetkovina. Bog nas voli bezuvjetno i hoće naše dobro. Predajmo mu se riječima Marije: neka mi bude po tvojoj volji!

 

IMG-20230325-WA0008.jpg

 

 

I na kraju dragi djelatnici RM. Dok vam čestitatamo Patron mi molimo zajedno s vama i za vas, da prije svega gajite trajnu i duboku vezu s Kristom. Jedino će vas zajedništvo s Kristom učiniti sposobnima da slušateljima donesete poruku spasenja. U radosti i odanosti svagdanjem poslu svjedočite svoju vjeru, budite i nadalje u zajedništvu i trudite se biti autentični navjestitelji Božje Blagovijesti i po Mariji.

A vama dragi darovatelji danas ste posebno u našim molitvama i mislima, koji svojim novčanim prilozima podržavate rad Radio Marije iskreno veliko hvala i Božji blagoslov, jer bez vas ovaj Radio ne bih postojao.

Neka nam svima Majka utjelovljene Riječi svojim primjerom prihvaćanja Božje volje pomogne da i mi iz dana u dan jedni drugima budemo izvor i uzrok životne radosti kroz uzajamno prihvaćanje. Amen!"

 

IMG-20230325-WA0004.jpg

 

 

Nakon sv.Mise, djelatnici RM BiH su nastavili ugodno druženje s okupljenim vjernicima uz agape.

 

Izvor: RM BiH

Objavljeno: 25.ožujka 2023. 

 

 

 

 

 

Program

08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica sv. Mihaelu arkanđelu - nakana (Za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Žrtva ispovijedne tajne/Joseph Spillmann/narator Ivan Prskalo
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Prikladna rubrika: Povijest križnog puta/Ivana Knezović
10:30 Emisija: Savršeno veselje/Frama Mostar
11:20 Meditacija: Spas u molitivi krunice/Gordana Fumić
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Isusove muke i smrti, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu