icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U viteškoj filijalnoj crkvi sv. Leopolda u Dubravici, 14.svibnja 2023. godine proslavljeno je četrdeset godina od posvećenja ove crkve i njen zaštitnik. Patron u viteškoj filijalnoj crkvi sv. Leopolda, proslavljen je u nedjelju svečanim misnim slavljem kojem je prethodio blagoslov polja na mjesnom groblju u Dubravici. Misno slavlje predvodio je fra Zoran Livančić, uz koncelebraciju župnika fra Velimira Bavrke i još četvorice svećenika.

Leopold_-_sl._1.jpg

 

Na početku misnog slavlja, fra Zoran je istaknuo da je naša snaga u našim dobrim djelima i molitvama, u opraštanju i u poniznosti jer je uvijek pred nama dobri Otac, dobri Pastir koji oprašta više nego što znamo i nego što molimo. U svojoj propovijedi, istaknuo je svetost današnjeg zaštitnika, sv. Leopolda koji za života proveo punih četrdeset godina, sate i sate, ispovijedajući svakoga dana. Njegova pouzdanost i vjera u Božju providnost i dobrotu, osposobile su ga da prihvati svoje tjelesne slabosti. Prisjećajući se vremena gradnje i posvećenja crkve sv. Leopolda, istaknuo je da se proslavom četrdesete godišnjice crkve sv. Leopolda „ne okrećemo natrag u prošlost, nego da gledamo naprijed u snagu Duha, u snagu Ljubavi i vjere u to da će po Božjoj providnosti ovaj svijet biti doveden ka Isusu, ka onomu koji predvodi stazom uskrsnuća,“ – rekao je, između ostalog, fra Zoran u svojoj propovijedi.

 

leopold_-_sl._4.jpg

 

 

Svojim liturgijskim pjevanjem, crkveni zbor kojeg vodi prof. Olgica Krezić uzveličao je ovo misno slavlje. Nakon mise, sa suncem nad Dubravicom i narodnim veseljem nastavljena je proslava zaštitnika ove župe.

 

Leopold_-_sl._3_promocija_knjige_izvor_A._Mlakić.jpg

 

Samoj proslavi prethodila je priprava trodnevnicom na kojoj su se slavile sveta mise i klanjalo Presvetom oltarskom sakramentu. Treći dan priprave, na uočnicu nakon večernje svete mise, održana je promocija monografije “Dubravica u srcu Viteza” uz četrdeset godina crkve sv. Leopolda. Na predstavljanju knjige, Ivan Maros, suradnik u pripremi knjige pročitao je dio recenzije fra Fabia Badrova. Nešto više o svom viđenju ove monografije rekla je prof. Sanja Ledić koja je radila lekturu i drugu recenziju, istaknuvši kako je autor koristio značajne kulturno-povijesne, etnološke, gospodarske i religijske podatke za ovo malo mjesto u blizini Viteza. Glavni urednik ove mnografije, fra Zoran Livančić je sin ovog mjesta koji je svoju mladu misu slavio godinu dana nakon posvećenja ove crkve. Istaknuo je, između ostalog, zanimljivost da je posvećenje ove crkve, prije četrdeset godina, bilo istoga dana kada je tadašnji Papa, sv. Ivan Pavao II, u Rimu kanonizirao blaženog Leopolda Mandića, 16. listopada 1983. Potom se obratio autor ove monografije, Velimir Bugarin, etnolog iz Novog Travnika, predstavivši ovo djelo protkano povijesnim etnografskim sadržajima o Dubravici i njenim žiteljima, ali i drugim bitnim sadržajima poput pregleda povijesti župe, crkve i drugih sakralnih objekata, a obuhvaća vremensko razdoblje od nastanka ove župne zajednice do danas. Izdavanje ove vrijedne publikacije omogućio je župni ured u Vitezu, a župnik fra Velimir Bavrka na kraju se zahvalio autoru, uredniku, recenzentima i svima koji su sudjelovali u realizaciji monografije. Svečanosti promocije svojim izvedbama uzveličali su Viteški akordi, vokalna skupina koju vodi prof. Olgica Krezić. Osim na promociji, i dalje je moguće nabaviti ovu monografiju u župnom uredu u Vitezu.

Izvor: M.G./RM BiH
Objavljeno: 14.svibnja 2023.

Program

13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
13:30 Emisija: Sacro ritam/ Hrvatski katolički radio/ ur. i vod. Slavko Nedić
14:50 Rubrika: Meditacije i nagovori/fra Goran Azinović
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vijesti iz života Crkve/HKR
16:15 Sveta Krunica (radosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti
17:10 Informativne minute RM
17:30 Božanski časoslov - Večernja
18:00 Misa - župa sv.Juraja, Vitez
18:50 Vijesti Radio Vatikan

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu