icn2.png

» FM 89,4 MHz Mostar i okolica » FM 97,8 MHz Fojnica i Visoko » FM 98,9 MHz Banja Luka » FM 101,2 MHz Jajce » FM 103,3 MHz Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Travnik, N. Travnik i Vitez » FM 105,7 MHz Žepče, Maglaj i Zavidovići » Putem interneta: www.radiomarija.ba » Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV » Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TV » Pretplatnici Telemach

logo2

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN 08.4.

Dogodilo se na današnji dan 8. travanj

Vi slušate rubriku „Dogodilo se na današnji dan“. Rubrika koja donosi zanimljive povjesne sadržajeje s kojom možete osvježiti svoje znanje kao i naučiti nešto novo. U današnjoj rubrici izdvajamo nekoliko događaja. Današnju rubriku započet ćemo sa sultanomn Bajbarskom koji je osvojio utvrdu Ivanovaca, malteških vitezova, pomom ćemo govoriti o Kristijanu IX, čiji su se potomci našlu kak na 4 europska kraljevstva ,te na samamo kraju o sprovodu pape Ivana Pavla II. U nastavku programana ostanite valovima radio Marije i poslušajte događaje 8. travanja.

-

Snage sultana Bajbarsa 8. travnja 1271. godine zauzele su najveću križarsku utvrdu na Bliskom Istoku – čuveni Krak des Chevaliers. Taj veliki zamak bio je u vlasništvu vitezova ivanovaca, poznatih i pod imenom hospitalci (postoje i danas kao malteški vitezovi). Krak des Chevaliers sagrađen je otprilike 100 godina ranije, u doba kad je Jeruzalem još bio u posjedu kršćana. Dvorac se nalazi na današnjem teritoriju Sirije, nedaleko od sjeverne libanonske granice. Riječ je o brdovitom području udaljenom oko 35 kilometara od obale Sredozemnog mora.

Bajbars je bio moćan vladar Egipta, a vladao je i Sirijom, te znatnim dijelom Arabije, Libije i Svete Zemlje. Sam Bajbars bio je neobičnog podrijetla za jednog egipatskog vladara. Naime, rođen je na Krimu kao turkijski Kuman ili Kipčak. Doveden je kao rob u Egipat, a zatim je postao vojnik (u muslimanskom svijetu u to je doba bilo uobičajeno uzimati vojnike stranog podrijetla). Od uspješnog vojskovođe uspio je postati sultan Egipta. O moći njegove vojske najbolje govori podatak da su uspjeli pobijediti Mongole u slavnoj bitki kod Ain Jaluta. Bio je to prvi put da je mongolska invazija trajno spriječena u nekom dijelu svijeta, pa se ta bitka uzima za jednu od prekretnica u svjetskoj povijesti.

Sultan Bajbars došao je pod Krak des Chevaliers sa velikom vojskom i odmah je dao sagraditi tzv.mangonele – opsadne strojeve slične katapultu. Ti su strojevi imali ulogu bacanja kamenja na zidove tvrđave, kako bi ih oštetili i srušili. Ukupno je opsada trajala oko 36 dana, a opsjedatelji su uspijevali probiti jedan po jedan obrambeni zid, sve dok nisu stigli do unutarnje jezgre dvorca. Uprkos svemu branitelji su nastavili pružati ogorčen otpor ubog čega su muslimani upotrijebili varku. Proslijedili su braniteljima krivotvoreno pismo u kojem im veliki meštar Reda ivanovaca navodno daje dozvolu da se predaju. Branitelji su nasjeli na varku te se predali, a Bajbars im je ipak poštedio život. U dvorcu je kršćanska kapela zatim pretvorena u džamiju.

-

Kristijan od Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburga, čovjek čiji su se potomci uspeli na nevjerojatno mnogo europskih prijestolja, rođen je 8. travnja 1818. godine. Među njegovim unucima bila su čak četiri kralja različitih europskih država (Ujedinjene Kraljevine, Danske, Grčke i Norveške), a jedan mu je unuk, dapače, bio i ruski car Nikola II. (ubili su ga boljševici nakon Oktobarske revolucije).

Kristijan od Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburga u mladosti nije bio osobito visoko rangiran u europskim okvirima. Naime, potjecao je iz sporedne (mlađe) grane danske kraljevske dinastije Schleswig-Holstein. Rođen je u dvorcu Gottorp pokraj grada Schleswiga, na sjeveru današnje Njemačke. Velik dio djetinjstva proveo je Kristijan u dvorcu Glücksburg, po kojem je ime dobila njegova dinastija. 

Princ Kristijan postao je 1863. kraljem Danske. U to doba bilo mu je 45 godina, a zanimljivo je da mu je jedan sin tada već bio grčki kralj (izabran je kao 17-godišnjak na tu poziciju nakon Otona iz dinastije Wittelsbach). Kristijanov najstariji sin naslijedio je oca na položaju kralja Danske, a dvije Kristijanove kćeri su se visoko udale. Naime, jedna je udajom postala ruskom caricom, a druga kraljicom Ujedinjene Kraljevine (time i caricom Indije). Kralj Kristijan IX. dobio je i nadimak tast Europe.

Kristijanovi potomci danas se nalaze na gotovo svim europskim prijestoljima. Današnji princ od Walesa – Charles – izravni je muški potomak Kristijana IX. (njegov je prapraunuk u izravnoj muškoj liniji).

-

Dana 8. travnja 2005. svečano je pokopan papa sv. Ivan Pavao II. u bazilici sv. Petra u Vatikanu. Pokop je obilježen najvećim okupljanjem šefova država u povijesti svijeta.

Prisustvovalo je više državnika nego na sprovodima Winstona Churchilla i Josipa Broza Tita. Među uzvanicima su bila tri američka predsjednika, britanski premijer, njemački kancelar i predsjednik, francuski predsjednik, pa čak i predsjednici Izraela i Irana. Prisutna su bila četiri kralja i pet kraljica. Princ Charles odgodio je vjenčanje s Camillom Parker-Bowles za 24 sata da bi prisustvovao sprovodu.

Sprovod je bio i veliko ekumensko okupljanje, kojem su prisustvovali i mnogi vjerski vođe nekatolici. Patrijarh Carigrada Bartolomej bio je prvi ekumenski patrijarh koji je prisustvovao jednom papinskom sprovodu još od Crkvenog raskola 1054. godine. Nadbiskup Canterburyja bio je prvi anglikanski primas na papinskom sprovodu još od kad je Henrik VIII. odcijepio Englesku od Katoličke Crkve. Po prvi put tu je bio i patrijarh Etiopske Crkve i katolikos (vrhovna glava) Armenske Crkve. Papa je sahranjen u lijesu od čempresovine pod bazilikom sv. Petra u Vatikanu.

Od ostalih događaja izdvajamo:

Toliko za danas dragi slušatelji od rubrike dogodilo se na na današnji dan. Ostanite i dalje na valovima radio Marije.. Mir vam i svako dobro.

na danasnji

Duhovni kutak

Žito i kukolj rastu u meni, Gospodine. Želio bih ljubiti čitavim bićem, ali popustim i nadvlada me sebičnost. Želim služiti onima koji me okružuju, a opet tražim udobnost i pažnju za sebe. Pomozi mi spoznati samoga sebe, a osobito upoznati i voljeti Tebe. Amen.

Koji dio našeg programa najradije slušate?
Glasujte za emisiju mjeseca - Srpanj
Glasujte za pjesmu tjedna 23.7.-30.7.

Pismo urednika

FGTAB.png

VGTAB.png

footlogo.png

 

 

 

Studio Sarajevo
Zagrebačka 18, Sarajevo 71000, BiH
Program uživo: +387 33 260 260, +387 33 260 261 | Redakcija: +387 33 263 055 | Fax: +387 33 263 056

 

Studio Mostar
Blajburških žrtava 33E. Mostar 88000, BiH
Program uživo: +387 36 312 400 | Redakcija: +387 36 312 401

Sva prava pridržana - Radio Marija.

designer17