icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Iz tiska je izašao uskrsni dvobroj „Žive zajednice“ za ožujak i travanj, glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, koji od rujna 1978. izlazi u u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

ziva zajednica

Glasilo hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

Od vijesti iz opće Crkve ističe se vijest o audijenciji apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgia Lingue kod pape Franje u Vatikanu bio 18. veljače. Mons. Lingua je u razgovoru za Vatican News istaknuo kako je bl. Alojzije Stepinac bio blizak svome narodu, što je vidio Crkvu kao poljsku bolnicu i zasukao rukave kako bi učinio što je mogao kako bi primao siromašne, izbjeglice u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Od vijesti iz domovinske Crkve ističu se vijesti o XXIII. zajedničkom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine 23. veljače u Zagrebu.

U toj su prigodi predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za Hrvatsku inozemnu pastvu mons. dr. Tomo Vukšić i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislav Markić podnijeli svoja godišnja izviješća te biskupe upoznali s radom hrvatskih katoličkih misija i župa širom svijeta. Spomenuto je da je u hrvatsku inozemnu pastvu prošle 2020. godine poslano 14 novih misionara. Predsjednici Caritasa dviju biskupskih konferencija izvijestili su o provedbi akcije Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini u 2020. godini te o projektima koji se financiraju iz sredstava prikupljenih tom akcijom.

U uskrsnom je dvobroju razgovor s dr. sc. Valentinom Sudić, koja je nedavno doktorirala na Visokoj filozofsko-teološkoj školi Sankt Georgen u Frankfurtu na Majni. Tema njezina doktorskog rada glasi „Askese mit Schwerpunkt auf Ehelosigkeit im Neuen Testament“ (Askeza s naglaskom na bezbračnost u Novom zavjetu).

Prof. dr. Thomas Hieke s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta Johannesa Gutenberga u Mainzu u svom teološkom osvrtu govori o teologiji i korona-krizi. „Povratak u normalu za kojim su mnogi čeznuli, smatram ludim, jer stanje ´prije´ samo po sebi nije bilo ni potrebno ni dobro. Moramo novo ´normalno´ nanovo premisliti i prepoznati ono što je doista životno.“ U rubrici pod nazivom „Socijalni nauk Crkve danas“ doc. dr. sc. Dubravka Petrović Štefanac iz Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve iz Zagreba u novom prilogu piše o socijalnom nauku Crkve kao najbolje čuvanoj tajni. Tu je i uskrsni prilog u kojemu je uskrsna meditacija i uskrsna poezija. Tu su i vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj – poglavito o ovogodišnjoj proslavi Stepinčeva. Predstavljen je i novi svezak „Hrvatskoga iseljeničkog zbornika“ i knjiga izv. prof. dr. sc. Nedjeljke s. Valerije Kovač „Mjesto slike u govoru vjere. Povijest – teologija – primjeri“, objavljena u izdanju „Glasa Koncila“. Tu su i redovne rubrike „Dječji kutak“ u kojoj je uskrsna priča Željke Čolić „Bojanje jaja i tradicija“ i „Mladi i mediji“, u kojoj je tekst dr. sc. Danijela Labaša o izazovima interpersonalne komunikacije u digitalnom svijetu.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci u sklopu priloga na njemačkom jeziku piše o apostolskom pismu pape Franje „Patris corde“.

Glavni urednik „Žive zajednice“ dr. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Bl. Alojzije Stepinac – živi izraz istinskoga života vjernika“, u kojem podsjeća nedavni razgovor apostolskog nuncija mons. Lingue za vatikanski portal Vatican News u kojem je rekao: „Ostao sam jako dirnut i moram to reći likom toga blaženika kojega Hrvati smatraju ocem i zato razumijem njihovu nestrpljivost da ga vide na časti oltara“. Urednik je ujedno je podsjetio na riječi voditelja Hrvatske katoličke župe u Münchenu fra Petra Klapeža s proslave Stepinčeva u Münchenu: „Bl. Alojzije Stepinac je po svom mučeništvu sažeo povijest Crkve i hrvatskog naroda, te ima snagu simbola kao živi izraz istinskoga života vjernika. Stoga, nije ni čudo što ga tolike hrvatske župne zajednice izvan Domovine časte kao svog nebeskog zaštitnika.“ 

Izvor: KTA

Program

09:00 Krunica otajstva Gospine krunice - mladi i djeca/mob.studio Villach
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Snaga Ljubavi/Jan Dobraczyński/naratorica Antonela Miloš
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Svjedočanstvo vjere-genocid današnjeg vremena/Ivan Brkić/R
11:20 Emisija: Svjetlo riječi
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije lauretanske, molitva sv.Josipu
12:00 Kraljice neba, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:30 Najave i obavjesti /dnevni program
12:45 Komentar dnevnog Evanđelja
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu