icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Kardinal Puljić predvodio je središnje Misno slavlje na Cvjetnicu u sarajevskoj katedrali. Liturgijsko pjevanje tijekom Mise animirali su članovi Katedralnog mješovitog zbora „Josipa Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

DSC08611

Na Cvjetnicu - Nedjelju muke Gospodinove i Svjetski dan mladeži, 28. ožujka 2021. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, svečano Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića i još četvorice svećenika.

Budući da se na Cvjetnicu Crkva spominje ulaska Krista Gospodina u Jeruzalem gdje će podnijeti muku i smrt te uskrsnuti, kardinal Puljić i koncelebranti obučeni u misno ruho crvene boje pošli su u predvorje katedrale. Pošto je pozvano okupljene vjernike „da s čitavom Crkvom započnu slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova“ te da „slijede Gospodina na križnom putu“, kardinal Puljić blagoslovio je palmine i maslinove grančice koje su na dar katedralnoj vjerničkoj zajednici donijeli iz Hercegovine gospodin Miljenko Sesar i đakon vlč. Tomislav Rajič. Zbog ograničenja u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa nije bilo uobičajene svečane procesije oko katedrale.

Nakon što je katedralni župnik preč. Mato Majić navijestio evanđeoski odlomak o Isusovu svečanom ulasku u Jeruzalem, a bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu pročitali misna čitanja, svi nazočni su pobožno stojeći slušali Muku Gospodina našega Isusa Krista po Marku. Isusove riječi pjevao je kardinal Puljić, a tekst evanđeliste Marka njegov tajnik vlč. Fabijan Štedul. Sve ostale uloge pjevali su i liturgijsko pjevanje tijekom Mise animirali članovi Katedralnog mješovitog zbora „Josipa Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić napomenuo je da svi nazočni, nakon slušanja evanđeoskih izvješća o svečanom Isusovu ulasku u Jeruzalem te o njegovoj muci i smrti na križu, prebiru spomenute događaje u svojim mislim i svom srcu. „Zanimljivo je da narod, koji je u Isusu gledao kralja židovskoga i svečano ga dočekao u Jeruzalemu kličući Hosana i prostirući palmine grane i svoje prostirke, za nekoliko dana viče: Raspni ga, raspni!“, kazao je kardinal Puljić ukazujući nao populizam odnosno kolektivna svijest. „A Bog surađuje osobno. Vrlo je opasno kad čovjek izgubi vlastitu prosudbu“, upozorio je vrhbosanski nadbiskup pozivajući sve da uvijek traže sigurnost u onim stvarima koje čovjeka približuju Bogu i po Isusovu primjeru u poniznosti i prihvaćanju volje Očeve, a ne u euforiji, pljeskanju i oholosti. Potaknuo je da, razmišljajući o Isusovoj muci, nastoje otkriti smisao svoga životnog putovanja.

Napomenuvši da hercegovački franjevac fra Tomislav Pervan u svojoj kolumni, objavljenoj u novom broju Katoličkog tjednika pod naslovom „Vrijeme nesigurnosti i neizvjesnosti“ lijepo razmišlja o ljudskoj (ne)sigurnosti upravo u vrijeme pandemije koju proživljavaju, kardinal Puljić kazao je da ne treba sigurnost polagati u oružje ili novac ili bilo što zemaljsko jer je to relativno i prolazno. „Čovjeka je blokirao strah pred smrću. Međutim, Isus daje sigurnost. Krist dostojanstveno prihvaća križ, nosi ga, biva na njemu raspet i dostojanstveno umire na križu. On - Bogočovjek“, rekao je karidnal Puljić dodajući da Isus nije krio svoju ljudsku dimenziju koja je bila posebno vidljiva dok se u Getsemanskom vrtu krvlju znojio. Pozvao je vjernike da „uđu“ u Isusovu dušu i srce u trenucima kada Gospodin prihvaća toliko poniženje i muku. Rekao je da je Isusa također mučila i svijest da će ta njegova muka u povijesti čovječanstva za neke biti uzaludna. Napomenuo je da je svakom teško kad podnese uzalud neku žrtvu za drugoga.

"Razmišljajući o muci Kristovoj, čovjek traži odgovor u svim nesigurnostima i strahovima“, rekao je karidnal Puljić potičući sve da ponove s Isusom riječi iz Getsemanija: Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti! Kao i riječi s križa: Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj. „Taj Isusov stav treba biti stav svakog njegova učenika. To nas pripravlja da što dublje proživimo otajstvo Kristove muke, smrti i uskrsnuća. „Neka ova nedjelja, koja je tako puno simbolike, u nama probudi tu vjeru: valja ići za Isusom, valja s Isusom reći: Oče. Budi volja tvoja!“, kazao je kardinal Puljić napominjući da je to lako reći ali teško provesti u djelo jer se u čovjeku pojavi strah da će se izgubiti i nestati. „Gospodine, ojačaj nas u hodu za tobom da nas ne zavede populizam“, rekao je nadbiskup Vinko dodajući da su brojni ljudi radi vlasti i koristoljublja spremni žrtvovati istinu i pravdu. „Ne daj, Gospodine, da nas zavede takav duh nego daj da hrabro za tebe svjedočimo, da se ne bojimo žrtve i križa i da budemo vjerodostojni dvoji učenici“, kazao je kardinal Puljić na kraju svoje propovijedi. 

 

Izvor: KTA

Za više fotografija posjetite: https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/kardinal-puljic-predvodio-sredisnje-misno-slavlje-na-cvjetnicu-u-sarajevskoj-katedrali/100062

Program

06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:30 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
09:00 Krunica sv. Mihaelu arkanđelu - nakana (Za svećenike, redovnike i redovnice i duhovna zvanja)
09:40 Rubrika: Čitamo knjigu: Žrtva ispovijedne tajne/Joseph Spillmann/narator Ivan Prskalo
10:00 Vijesti Herceg Bosne

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu