icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

"Isus je jednom zauvijek ugasio mrak. Zapravo, upalio je svjetlo vječnoga života, a time se dogodila smrt Isusove smrti. Bio je to i početak umiranja svakog umiranja"

vuksa

USKRSNU! NIJE OVDJE! NEK SE RADUJE I ZEMLJA TOLIKIM OBASJANA BLJESKOM

Sarajevska katedrala; Vazmeno bdijenje 3. travnja 2021.

Za razliku od svih ostali kršćanskih svečanosti, čiji početak je uvijek u osvijetljenom prostoru, slavlje uskrsnoga bdijenja zajednica vjernika svaki put započinje u mraku. I dok se kod svih ostalih svečanosti posebna pozornost posvećuje osvjetljenju molitvenoga prostora, na početku uskrsnoga bdijenja sve se odvija u tami. Večeras smo započeli obred u kojemu je i velika uskrsna svijeća na početku bila bez plamena.

Od pripravljenog ognja u jednom trenutku upalili smo uskrsnu svijeću čiji plamen je simbolično razbio tamu. Dogodilo se to uz poklik „Svjetlo Kristovo“, koje ta velika svijeća naznačuje, te smo od njezina plamena, od toga „Svjetla Kristova“, svi upalili svoje svijeće tako da je „Svjetlo Kristovo“ zasjalo i u našim rukama.

Uskrsna svijeća, koja naznačuje Krista, bila je ugašena na početku ovog obreda zato što je zemaljski život Krista, kojega ta svijeća naznačuje, bio ugašen na Veliki Petak. A tama, u kojoj smo započeli ovo slavlje, naznačuje upravo taj ugašeni život. Još više, ta tama naznačuje mrak groba u koji je bilo položeno Isusovo tijelo bez života.

Grobovi su mjesta u koja polažemo mrtva tijela svojih dragih pokojnika, kojih se rado sjećamo i čija počivališta posjećujemo. I činimo to s velikom zahvalnošću. Naročito prema roditeljima koji su nam dali život, kao i prema onima koji su nam na neki drugi način bili blizu. A da zaborav ne bi oteo sjećanje na njih, pa ni onda kada nas više ne bude na ovoj zemlji, ustalio se lijep običaj uklesavanja nadgrobnih natpisa u tvrdi kamen. Tako, uvjereni zajedno s pjesnikom da: „Tko na tvrdoj stijeni svoju povijest piše / tom ne može nitko prošlost da izbriše“, mnogi ljudi njeguju plemenit ljudski spomen, uspomene i zahvalnost. Osobito kršćanski vjernici uz imena svojih pokojnika ispisuju i naznaku: Ovdje počiva. Ili: Ovdje čeka uskrsnuće.

I.

Za razliku od svih ostalih ljudskih grobova, pored kojih čitamo tko u njima počiva, na jednom grobu takav natpis ne bi odgovarao istini. Zapravo na tom grobu takva natpisa nikada nije ni bilo. Dapače, na tom grobu prikladan bi bio natpis: Ovdje ne počiva! Ili: Ovdje ne čeka uskrsnuće!

Nije ovdje!

„Kad prođe subota, Marija Magdalena i Marija Jakovljeva i Saloma kupiše miomirisa da odu pomazati Isusa. I prvoga dana u tjednu, veoma rano, o izlasku sunčevu, dođu na grob. I razgovarahu među sobom: 'Tko će nam otkotrljati kamen s vrata grobnih?' Pogledaju, a ono kamen otkotrljan. Bijaše doista veoma velik. I ušavši u grob, ugledaju mladića zaogrnuta bijelom haljinom gdje sjedi zdesna. I preplaše se. A on će im: 'Ne plašite se! Isusa tražite, Nazarećanina, Raspetoga? Uskrsnu! Nije ovdje!'“ (Mk 16,1-6).

U tom grobu nema više pokojnikova tijela. Nema ni grobnoga mraka. Grob je prazan. Isusa nema u njemu.

Isus je jednom zauvijek ugasio mrak. Zapravo, upalio je svjetlo vječnoga života, a time se dogodila smrt Isusove smrti. Bio je to i početak umiranja svakog umiranja.

II.

U Isusu su se susreli, zagrlili i sprijateljili Bog i čovjek. Zauvijek! A Isusovo uskrsnuće je najava da se taj susret nastavlja i u vječnosti. Ono je njegov početak. Jer, uskrsnuo je Isus čovjek, prvi od svih umrlih, odnosno „prvina usnulih“, a potom će uskrsnuti svi koji su njegovi, kako bi rekao sveti Pavao. Isusovo uskrsnuće je tako ispunjenje tog biblijskog obećanja i početak čovjekova života vječnoga. Uostalom, Isus je samo zato postao čovjek i uskrsnuo! Radi nas i radi našega spasenja, kako to izgovaramo u svojim molitvenim obrascima.

To je razlog što Crkva za vrijeme ovoga slavlja kliče: „Nek usklikne sad nebesko mnoštvo anđela, nek uskliknu službenici Božji, i s pobjede tolikoga Kralja neka jekne trublja spasenja. Nek se raduje i zemlja, tolikim obasjana bljeskom, i rasvijetljena sjajem vječnoga Kralja neka osjeti da je nestalo po čitavome svijetu mraka“ (Vazmeni hvalospjev).

III.

Ove godine slavimo uskrsne blagdane u sjeni, u zabrinutosti, a time i u nekoj vrsti mraka, zbog širenja zarazne bolesti i opasnosti od osiromašenja mnogih pojedinaca i društava u cijelomu svijetu. Ipak, najteže je onima koje je smrt rastavila od njihovih najdražih. Jer, prestanak njihova zemaljskoga života je gubitak koji uvijek ostavlja duboku bol. Pri tomu, kao kršćanima, nikako nam ne dolikuje biti dio pandemije straha, koji sve više postaje ružna stvarnost već, u doprinosu za rješenje toga problema, svima nam je potrebno još više razboritosti i odgovornosti. I osjećamo da nam je u ovom trenutku posebno poslanje u širenju Radosne vijesti da je smrt umrla.

Sigurno je da će doći „uskrs“ i izlazak također iz ove prijetnje, jer će se dragi Bog poslužiti, i već se poslužio, umom i sposobnostima odgovornih i pametnih ljudi, koji su našli lijek i za ovu bolest. No, kao vjernici ispovijedamo i navješćujemo da je smrt, kao pojava, trajan virus, čak pandemija, koju nitko ne može spriječiti ili zaustaviti. A naše je poslanje navješćivati i ponavljati da je Isusovo uskrsnuće jedini lijek s trajnim učinkom protiv bola od virusa smrti. Zato je i ove godine naša radost velika, a utjeha još veća, jer, kako piše sveti Pavao, Isus je po svom uskrsnuću, ponovimo to još jednom, „prvina usnulih“. To jest, Isus je prethodnik svih koji će usnuti, umrijeti, i svima je otvorio vrata života u vječnosti.

Vjerujemo, naime, u uskrsnuće tijela i život vječni. U uskrsnuće Isusova tijela i njegov život vječni. Ali također uskrsnuće svoga tijela i svoj život vječni. Tu vjeru ispovijedamo, njome se dičimo i u njoj se nadamo. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Izvor: KTA

Audio

Program

00:15 Sveta Krunica (slavna otajstva)
01:00 Emisija: Kraljice šalji nas od srca do srca/ Danijel Paradžik/R/
02:00 Rubrika: Upoznajmo Bibliju/R
02:30 Komentar dnevnog Evanđelja
03:00 Krunica Božjeg Milosrđa + Litanije Božjem Milosrđu
03:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/ Maja Rotim
04:00 Venite Adoremus/ fra Marinko Štrbac/R/
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu Rudolf Vimer: Isus Krist/R
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog Evanđelja
world family
Papin nagovor prije i nakon molitve Kraljice neba u nedjelju 18. travnja 2021.

Prije Regina caeli Draga braćo i sestre, na ovu treću vazmenu nedjelju vraćamo se u Jeruzalem, u Dvoranu Posljednje večere. Pustimo da nas u mislima u nju povedu dvojica učenika iz Emausa koji su s velikim ganućem slušali riječi koje im je Isus uputio na putu, a zatim ga prepoznali „u lomljenju kruha“ (Lk 24, 35). Sada, u Dvorani Posljednje večere, uskrsli Krist se pojavljuje usred skupine...

Demant vijesti o navodnom prelasku bratića i sestre kardinala Puljića na islam

Povodom naslova i vijesti na pojedinim portalima kako su bratić i sestra kardinala Vinka Puljića prešli na islam, a s ciljem istinitog informiranja obavještavamo svekoliku javnost kako je riječ o lažnoj vijesti. Izvjesnog gospodina Danka Puljića, koji je predstavljen kao kardinalov bratić – sin kardinalova brata i koji je u Travniku promijenio vjeru, vrhbosanski nadbiskup osobno ne poznaje i...

Crkva - kuća i škola molitve

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 14. travnja 2021.   Biblijsko čitanje: Dj 4, 23-24.29-31 Draga braćo i sestre, dobar dan! Crkva je velika škola molitve. Mnogi su od nas učili sricati prve molitve na koljenima roditeljâ ili baka i djedova. Možda čuvamo uspomene na majku i oca koji su nas učili moliti molitve prije odlaska na spavanje. Ti trenuci sabranosti često su oni u kojima...

Počelo 62. redovito zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

U Zagrebu je 13. travnja započelo 62. redovito zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije, koje će trajati do 14. travnja. Nakon zajedničke molitve na početku zasjedanja, biskupima okupljenima u zgradi HBK na Ksaveru pozdravnu riječ uputio je predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Pozdravivši sve okupljene biskupe, osvrnuo se na potrese i pandemiju koronavirusne bolesti koja još...

Brazilci grade novi Kristov kip koji će nadmašiti visinu Krista Otkupitelja u Riju

Izgradnja novog kipa zvan "Krist Zaštitnik" u gradu Encantado trebao bi biti visok 43 metara, dok je "Krist Otkupitelj" u Rio de Janeiru visok "samo" 38 metara.   U brazilskom gradu Encantado nedavno su dodane glava i raširene ruke na golemom kipu Isusa Krista zvanom “Krist Zaštitnik”, koji će navodno biti viši od poznatog kipa Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru. O kipu su se raspisali brojni...

Sjećanje na pohod pape Ivana Pavla II. Sarajevu

Prošle su dvadeset i četiri godine od posjeta pape Ivana Pavla II. razorenom Sarajevu 1997. godine. Odlučili smo malo vratiti se u prošlost i prisjetiti se kako je izgledalo tada organizirati jedan posjet Pape i što je taj posjet značio za ovaj grad, ali i za cijelu BiH. Iako je Ivan Pavao II. Još 1994. godine želio doći u Sarajevo i iako su već pripreme za njegov dolazak bile gotovo završene, taj...

​​​​​​​Sarajevska katedralna župa svečano proslavila Nedjelju Božanskog milosrđa

Sarajevska katedralna župna zajednica svečanim Euharistijskim slavljem u prvostolnici Srca Isusova u Sarajevu, u Bijelu nedjelju 11. travnja 2021. svečano je proslavila Nedjelju Božanskog milosrđa na koju se pripravljala od svetkovine Uskrsa svakodnevnim pobožnostima i Misnim slavljima. Svetu misu predvodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić uz koncelebraciju...

Na svetkovinu Božjeg Milosrđa u Sisak dolaze relikvije sv. Faustine Kowalske i bl. Mihaela Sopoćka

Na svetkovinu Božjeg Milosrđa 11. travnja u bazilici i svetištu sv. Kvirina u Sisku unijet će se relikvije sv. Faustine Kowalske i osnivača Družbe sestara Milosrdnog Isusa blaženog Mihaela Sopoćka. Svečanu misu u 11 sati predvodi porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan. Relikvije u sisačku baziliku i svetište sv. Kvirina dolaze na poticaj sestara iz Družbe sestara Milosrdnog Isusa, koje su u...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu