icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

21

Sarajevska katedralna župna zajednica svečanim Euharistijskim slavljem u prvostolnici Srca Isusova u Sarajevu, u Bijelu nedjelju 11. travnja 2021. svečano je proslavila Nedjelju Božanskog milosrđa na koju se pripravljala od svetkovine Uskrsa svakodnevnim pobožnostima i Misnim slavljima.

Svetu misu predvodio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić uz koncelebraciju sedmorice svećenika. Riječi pozdrava mons. Ćosiću, okupljenim svećenicima, redovnicama i svima u katedrali uputio je katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić. Ukratko je podsjetio ne početke slavljenja svetkovine Božanskog milosrđa te zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji kao i svima koji su tijekom prošlih dana sudjelovali u pobožnostima i na Svetim misama.

U prigodnoj propovijedi mons. Ćosić je podsjetio da „na kraju uskrsne osmine slavimo 'posebnu' nedjelju u kojoj se Crkva kao zajednica Isusovih učenika, Božji narod, podsjeća da je Bog Otac kojemu smo povjerovali 'Bog milosrdan i milostiv' [Izl 34,6], 'nježnost sama i milosrđe' [Jl 2,13], 'bogat milosrđem' [Ef 2,4], a sve to zato što je ljubav [usp. 1 Iv 4,8.16]: ona ga je 'nagnala' da nas 'uzljubi oživi zajedno s Kristom' [Ef 2,5]“, kazao je vikar Slađan te dodao da, „tko god živi i vjeruje u takvog Boga, danas doživljava veliku radost jer u sebi osjeća sigurnost da nebeski Otac želi i njemu pokazati 'preobilno bogatstvo milosti svoje' [Ef 2,7] i pomoći mu da se njegovom milošću po vjeri spasi“. Istaknuo je da je „najvažnije osjetiti potrebu za Božanskim milosrđem: dopustiti da ono zahvati naše srce, prožme naše biće i osnaži nas u odluci da i sami uđemo u Božji svijet milosrđa, te tako postanemo i budemo milosrdni 'kao što je Otac naš milosrdan' [Lk 6,36]“.

„U nedjelju 30. travnja 2000., u homiliji na misi kanonizacije sv. Faustine Kowalske, sv. Ivan Pavao II. proglasio je prvu nedjelju nakon Uskrsa, Nedjeljom Božanskog milosrđa. Tom prigodom je rekao: 'Ovo je najsretniji dan u mojem životu'. Tko ne bi bio sretan zbog Božjeg promisla da cijeloj Crkvi podari blagdan Božanskog Milosrđa kao 'utočište i zaklon svim dušama, posebno jadnim grešnicima'. Odatle odmah poziv brzo provjeriti stanje milosti u kojemu se sada i ovdje nalazimo: živimo li u prijateljstvu s Bogom ili živimo u grijehu i još k tome uopće ne osjećamo potrebu tražiti oproštenje i pomiriti se s Bogom i svojom braćom. Na to nas poziva i jedan od naslova za današnju nedjelju: Bijela nedjelja. Naslov Bijela nedjelja dolazi od bijelih haljina koje su odrasli novokrštenici oblačili u noći Vazmenog bdijenja, dan svoga krštenja, nosili ih tijekom tjedna, kao znak krsne milosti i čistoće od istočnog i svakog drugog grijeha, a onda, u nedjelju poslije Uskrsa, odlagali kao znak Kristove prisutnosti u njihovom svakidašnjem životu i ujedno kao znak njihove odlučnosti da nezasluženi milosni dar dostojanstva djece Božje čuvaju poput bijelih haljina, tj. neokaljanim – i tako zasluže život vječni“, kazao je mons. Ćosić.

„U svakome od nas osobno i kao zajednici, Nedjelja Božanskog milosrđa treba, kao što rekoh u uvodu, nadasve probuditi potrebu za Božanskim milosrđem kao i osjećaj ljubavi prema sakramentu Pomirenja. U njemu nam se daje doživjeti neprocjenjivo iskustvo o istinitosti i veličini Božje ljubavi prema nama, kao i istinu o našoj ljudskoj krhkosti koja, ipak, djelovanjem Duha Svetoga može se pretvoriti u dragocjeno svjedočanstvo po kojemu će i drugi povjerovati u Uskrslog Gospodina, živjeti po Božjim zapovijedima i tako postati sudionici života vječnoga. Ujedno, Nedjelja Božanskog milosrđa treba nas potaknuti da naš odgovor na sve oluje i izazove života uvijek bude milosrđe: 'samilosna ljubav među nama i prema svima, posebno prema onima koji trpe, koji se više muče, koji su napušteni…' [Franjo, Kraljice neba, 19. travnja 2020.] – koji manje vjeruju ili su prestali vjerovati! Neka to ne bude, kako papa Franjo reče, samo moralni imperativ nego nadasve egzistencijalni imperativ; drugim riječima, pozvani smo ne samo činiti tjelesna i duhovna djela milosrđa nego biti milosrdni 'kao što je Otac naš milosrdan' [Lk 6,36]. Tada će i na nama, baš kao i u Uskrslom Kristu, lice Očevog milosrđa postati živi i vidljivo“, poručio je u prigodnoj propovijedi generalni vikar Ćosić.

Nakon popričesne molitve svećencii su došli pred sliku Milosrdnog Isusa, a cijela vjernička zajednica pobožno je molila Litanije Milosrdnom Isusu. Potom je uslijedila svečana procesija oko katedrale u kojoj su časne sestre i članovi župnih vijeća katedralne župe nosili sliku Milosrdnog Isusa. Sveta Misa završena je Molitvom Milosrdnom Isusu i blagoslovom.

Liturgijsko pjevanje animirao je katedralni župni zbor pod ravnanjem sestre Milosrdnice Petronile Kovačević. 

 

Izvor: KTA

Više fotografija

Program

10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Prikladna rubrika: Povijest križnog puta/Ivana Knezović
10:30 Emisija: Savršeno veselje/Frama Mostar
11:20 Meditacija: Spas u molitivi krunice/Gordana Fumić
11:45 Rođendani
11:50 Podnevne molitve: Litanije Isusove muke i smrti, molitva sv.Josipu
12:00 Anđeo Gospodnji, srednji čas, molitva sv. Mihaelu arkanđelu, posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i Imendan
12:30 Najave i obavijesti do 17:00h
12:45 Komentar dnevnog evanđelja
13:00 Katolički tjednik - najava tiska
13:05 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu