icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Profesor doktor  Franjo Topić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta, počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i počasni predsjednik HKD "Napredak", na sjednici Senata koja je održana 21. svibnja 2021. godine, postao redovni član Europske akademije nauka i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europaea) u razredu za svjetske religije.

phpThumb cache nedjelja.ba src9272dfe10d7bd682a1d1d2123ef9dd8a par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1623147952

Europska akademija uobičajeno traži mišljenje i preporuke o novom kandidatu od nekih svojih uglednih članova koji poznaju kandidata. Preporuku i mišljenje o prof. Topiću dali su akademici i profesori Asim Kurjak, Velimir Srića, Milan Stanojević, Mehmed Akšamija i Miro Jakovljević, piše N1.

Europska akademija nauka i umjetnosti je međunarodna akademska organizacija osnovana 1990. godine u Mozartovom gradu Salzburgu/Austrija, gdje joj je i danas sjedište. Osnivači su nekadašnji bečki nadbiskup i stručnjak za religije, kardinal Franz Koenig, poznati austrijski hirurg kardiolog Felix Unger te njemački politolog i filozof rektor više univerziteta Nikolaus Lobkowicz. EAZU u svom članstvu ima 34 nobelovca i papu emeritusa Benedikta XVI (prof. dr. Joseph Ratzinger) te oko 2.000 vrhunskih naučnika i umjetnika koji se bave pitanjima s kojima se suočavaju suvremena Europa i svijet. Akademija djeluje kroz konferencije, akademske programe, nagrade koje dodjeljuje uglednim pojedincima, ali i kroz stvaranje međunarodnih mreža znanstvenika i umjetnika posvećenih ideji europskog jedinstva. Jedna od takvih mreža je i Podunavska konferencija, koju Akademija organizira već 12 godina, u suradnji s akademijama nauka i umjetnosti europskih zemalja. Njezin predsjednik je njemački filozof nauka, profesor dr. Klaus Mainzer.

Članstvo akademije je organizirano u sedam naučnih razreda, i to: humanistika, medicina, umjetnost, prirodne nauke, društvene nauke, pravo i ekonomija, tehničke nauke i nauke o okolišu i svjetske religije.

Ova akademija je neprofitna organizacija koja se finansira sredstvima Europske unije, donacijama kompanija i privatnim sponzorstvima, pritom ostajući ideološki i politički neovisna. Misija Akademije je potaknuti interdisciplinarnu saradnju između uglednih naučnika svih disciplina, vodećih umjetnika i praktičara upravljanja, a njihova je svrha analizirati važne društvene izazove i pomoći u rješavanju složenih problema i pitanja za dobrobit Europljana.

Novi članovi, među kojima je i prof. dr. Topić, službeno su primljeni u članstvo Akademije na sjednici Senata i bez svečanog zasjedanja, koje je otkazano zbog pandemije koronavirusa, a koje se obično održava u martu. Svečani prijem novih članova, ukoliko situacija s pandemijom bude povoljnija, upriličit će se na 32. godišnjici osnivanja Akademije u ožujku 2022. godine. Članstvo u Europskoj akademiji je priznanje i nagrada za naučni i društveni rad prof. Topića.

Prof. dr. Franjo Topić rođen je u Novom Travniku 13. ožujka 1953. godine, hrvatski je teolog, profesor i društveni radnik. Gimnaziju je pohađao u Subotici, za svećenika zaređen je 1976. godine, na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji diplomirao je godinu kasnije 1977. Na Univerzitetu Gregorijana u Rimu brani doktorsku tezu na italijanskom u prijevodu: "Čovjek pred objavom Boga u misli Hans Urs Von Balthasar" 1985. godine. Od 1985. na VKT u Sarajevu predaje ekumensku teologiju i istočno bogoslovlje, ekleziologiju, povijest i nauk religija, povijest i nauk islama, vjerodostojnost kršćanske objave, teološku epistemologiju. Od 1986. do 1996. je sekretar VKT i prefekt studija (slično kao dekan). Objavio je na italijanskom doktorat "L`uomo davanti alla rivelazione di Dio nel pensiero di Hans Urs von Balthasar, Herder", Rim 1990. Također je objavio: "Svjedok nade", "Opstanak bosanskohercegovačkih Hrvata", "Čovjek pred objavom Boga u misli Hansa Ursa von Balthasara", "Prilog teologiji ljudskog napretka", "Vjera i kultura i drugo". Urednik je i suurednik nekoliko knjiga. Objavio je više naučnih i novinarskih članaka, održao brojna predavanja i tribine te sudjelovao na više simpozija i seminara u zemlji i inozemstvu od Sarajeva i Zagreba do Rima i New Yorka. Više mu je radova objavljeno i u inozemstvu. Govori italijanski, njemački i engleski, a služi se latinskim i francuskim jezikom.

Obnovitelj je i predsjednik HKD "Napredak" od 1990. do 2019., kad se povukao sa mjesta predsjednika. Predsjednik je Paneuropske unije BiH 1995.-2010., a od 2009. je i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i počasni predsjednik PEU BiH.

Bio je član Ekumenskog vijeća Biskupske konferencije Hrvatske i BiH. Bio je član Komisije BKJ za Međugorje. Bio je član međunarodnog komiteta “Islam u Europi” pri Vijeću biskupskih konferencija Europe /CCEE/ i Konferencija protestantskih Europskih crkava /KEK/ (od 1987. do 2007.). Bio je pročelnik dopisništva "Glas Koncila" za Vrhbosansku nadbiskupiju (1986-2004). Izabran je u Teološko-povijesnu komisiju za proslavu Velikog jubileja 2.000 godina kršćanstva. Imenovan je 2010. u međunarodnu vatikansku komisiju za Međugorje.

Godine 1995. dodijeljena mu je međunarodna nagrada „Titus Brandsma“ od Međunarodne udruge katoličkog tiska /UCIP/. Godine 1995. dobitnik je povelja Srpskog građanskog vijeća, Matice hrvatske, "Napretka" u Beču, Tuzli, Sportskog društva "Napredak". Bio je član Upravnog odbora Kliničkog centra u Sarajevu, Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa 2002.-2006., Odbora za obilježavanje bleiburške tragedije 1995. član Glavnog odbora i tri pododbora za posjeta pape Ivana Pavla II Sarajevu 1997. godine. Bio je član Uredničkog vijeća "Katoličkog tjednika" i uredništva časopisa "Vrhbosnensia", Znanstvenog vijeća Hrvatskog leksikografskog instituta. Bio je predsjednik Odbora Vrhbosanske nadbiskupije za Veliki jubilej 2000., član Odbora za 25 godina mostarskog Sveučilišta i član Odbora za proslavu 60 godina sarajevskog Sveučilišta i na koncu član Odbora za Papin spomenik u Sarajevu i Odbora za simpozij o 30 godina obnove "Napretka". Papa Benedikt XVI imenovao je 2011. prof. Topića monsinjorom.

Zasigurno će ovaj bogati opus i ukupna djelatnost prof. dr. Franje Topića moći doprinijeti radu ove eminentne međunarodne organizacije (EAZU), a Katolički bogoslovni fakultet, PEU BiH i HKD "Napredak" će s ponosom istaknuti kako je ovo priznanje i nagrada i ovim institucijama u kojima je djelovao i djeluje prof. Topić.

Donosi: Slobosna Bosna

Objavljeno: 8. lipnja 2021

 

Program

05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Mane i vrline/fra Ivan Šarčević/R
05:30 Rubrika: Svetac dana i Imendan
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + Sveta Krunica (žalosna)
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa - župa sv. Ante Padovanskog - Humac
07:30 Jutarnja molitva - Božanski časoslov
07:50 Najave i obavijesti, vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:30 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
08:50 Duhovna misao
world family
Misionarke sa Salomonskih Otoka u posjetu Misijskoj središnjici

U ponedjeljak 8. kolovoza Nacionalnu upravu Papinskih misijskih djela u BiH posjetile su s. Magdalena Marić i s. Veronika Ćibarić, milosrdnice Sv. Vinka Paulskoga koje su u misijama na Salomonskim Otocima. Dočekali su ih Nacionalni ravnatelj PMD-a BIH mons. Luka Tunjić i djelatnica u Misijskoj središnjici s. Davorka Šarić. Zbog pandemije koronavirusa s. Magdalena i s. Veronika su nakon četiri...

Preminuo kardinal Jozef Tomko, najstariji član Kardinalskoga zbora

98-godišnji slovački kardinal Jozef Tomko preminuo je u ponedjeljak 8. kolovoza u Rimu. Kardinal Tomko bio je prefekt u miru Kongregacije za evangelizaciju naroda i najstariji član Kardinalskoga zbora Kardinal Jozef Tomko (Wikimedia Commons) 98-godišnji slovački kardinal Jozef Tomko preminuo je u ponedjeljak 8. kolovoza 2022. u Rimu. Kardinal Tomko bio je prefekt u miru Kongregacije za...

Nadbiskup Vukšić predvodio misu na patron župe Sv. Dominika u Goraždu

Nakon svete mise uslijedio je posjet gradilištu crkve Bl. Drinskih mučenica koje su upravo u Goraždu 15. prosinca 1941. završile svoj ovozemaljski hod stekavši palmu mučeništva Foto: Antonio Šutalo U ponedjeljak 8. kolovoza 2022. župa Sv. Dominika u Goraždu proslavila je svoga nebeskog zaštitnika. Svečano misno slavlje predvodio je Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog...

Proslava Peobraženja u Beogradskoj nadbiskupiji

U subotu, 6. kolovoza u katedrali Uznesenja BDM u Beogradu, svečano euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup Hočevar U subotu, 6. kolovoza 2022., u prijepodnevnim satima u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, svečano euharistijsko slavlje povodom proslave blagdana Preobraženja, ali ujedno i prve subote u mjesecu kolovozu, predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i...

Nadbiskup Vukšić posvetio župnu crkvu u Ulicama pokraj Brčkog

„U ovom hramu vi ste hram Božji jer u vama je Duh Sveti. Ovaj hram ima svrhu, ima svoje opravdanje i uslužuje upravo vas – i ne samo vas – sa zadaćom da budete i da budemo hram Božji; mjesto u kojemu zauvijek stanuje Duh Božji“ (Foto: Antonio Šutalo) Nadbiskup metropolit vrhbosanski mons. Tomo Vukšić predvodio je u nedjelju, 7. kolovoza 2022., svečano misno slavlje u župi Rođenja Blažene Djevice...

Biskup Stagliano novi predsjednik Papinske teološke akademije

Mons. Stagliano nasljeđuje nadbiskupa Ignazija Sannu (80), koji je tu službu obnašao od godine 2019. Biskup Staglianò istodobno ostaje na čelu Biskupije Noto na Siciliji foto: Vatican Media (arhiv) // Papa Franjo i mons. Stagliano Papa Franjo imenovao je sicilijanskoga biskupa Antonija Stagliana (63) iz Nota novim predsjednikom Papinske teološke akademije, priopćio je u subotu 6. kolovoza 2022....

Oblačenje franjevačkoga habita na Humcu

Robert Radić iz župe Drinovci, 4. kolovoza obukao je redovnički habit u crkvi sv. Ante na Humcu; Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš tim je činom ponovno uveo fra Roberta u Red manje braće Robert Radić iz župe Drinovci obukao je redovnički habit pod molitvom srednjeg časa 4. kolovoza 2022. u crkvi sv. Ante na Humcu. Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra...

Biskup Palić posvetio crkvu u Zagorju pokraj Posušja

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić posvetio je, 3. kolovoza crkvu u župi Gospe od Zdravlja u Zagorju pokraj Posušja (Foto: Crkva na kamenu) Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić posvetio je, 3. kolovoza 2022. crkvu u župi Gospe od Zdravlja u Zagorju pokraj Posušja, izvijestio je mrežni portal...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu