icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Ova istinita nadahnjujuća priča o milosrdnom sucu i prijestupniku koji dobiva priliku za novi život u pratnji ljubavi i podrške navodi nas na promišljanje o ispravnosti vlastitih prosudbi i ophođenju prema drugima i samima sebi, te nas pita: „Ljubimo li doista?”

Bruce Morrow Ed Martell

 Foto: Cars 108

Prije 16 godina u sudnici u Michiganu, ispred suca Morrowa stajao je 27-godišnjak Edward Martell priznajući krivnju za proizvodnju i prodaju kokaina. Tijekom izricanja presude koja je Martella mogla poslati u zatvor na 20 godina, Morrow mu je odlučio pružiti životnu priliku.

Sudac okruga Wayne pokazao je blagost i razumijevanje osudivši Martella na samo tri godine uvjetne kazne. I dok je iznenađeno slušao izricanje kazne, u Martellu je odzvanjala slijedeća rečenica koju mu je uputio Morrow:

„Gosp. Martell, ne morate biti vani prodajući drogu. Velike stvari su u vama. Izazivam vas, budite izvršni direktor tvrtke Fortune 500.”

Zapanjujuće, sudac je otišao još i dalje. Iako je Martell bio odlučan u namjeri poboljšati se i voditi sretan život, to nije morao učiniti sam. Morrow je htio pokazati Martellu koliko vjeruje u njega.

Rekao sam Edu: „Moja su ti vrata uvijek otvorena, uzmi moj broj. Hoću znati što radiš, i želim biti dio tvoga života”. Dao sam Edu priliku. Svatko zaslužuje da se njime postupa s velikim osjećajem ljudskosti i da mu se na važnosti”, rekao je sudac.

Život se mijenja
Od toga trenutka Martell je znao da može računati na Morrowa. Redovito bi sjedio u sudnici i promatrao suca u akciji, nakon čega bi dvojica zajedno otišli na ručak. Iz njihovih dugotrajnih razgovora Morrow je uvidio koliko je bio u pravu pružajući Martellu priliku u životu.

Martell mu je otkrio kako ga je odgojila samohrana mama koja je proživljavala velike financijske borbe. „Odrastajući nisam shvaćao koliko nam je bilo teško, sve do kasnije dobi kada sam postao žrtva mnogih iskušenja koja ovdje stoje pred mladim ljudima.” Sa samo 13 godina izrečena mu je prva presuda za krivično djelo, što ga je odvelo u daljnje prijestupe, napuštanje srednje škole i mnoga sudska saslušanja. „Bio sam pred mnogo sudaca, najmanje njih 20. Prekršio sam zakon u većini gradova okruga Wayne. Znao sam da ću otići u zatvor. Pretpostavljam da sam trebao samo ljubav”, objasnio je Martell.

Od saslušanja s Morrowom prije 16 godina, Martellov život se preokrenuo. Nakon završene više škole, otišao je na Sveučilište Detroit Mercy, gdje je završio među prvima u klasi. Kako je želio otići na pravni fakultet, Martellu je trebao netko tko bi posvjedočio o njegovom karakteru i tako dokazao njegovu moralnu sposobnost za obavljanje takvoga posla. Ovdje je Morrow opet uskočio. „Svjedočio sam o njegovom karakteru i sposobnostima. Bila je to velika stvar. Ljudi su ga promatrali i donosili odluku o njegovoj sposobnosti, a da niti jedan dan nisu prohodali u njegovim cipelama.”

Prolazeći kroz još „obruča”, nekoliko tjedana Martell je čekao odgovor, koji je konačno stigao. Radosnu vijest da je primljen primio je sa suzama: „Samo sam plakao kao malo dijete”, rekao je.


Povratak na sud
Martell je položio pravosudni ispit, nakon čega se morao suočiti sa sudom  i sucem Morrowom - ovaj put da bi dao svečanu odvjetničku prisegu, te pokazao sucu kako s pravom vjeruje u njega. „Obojica smo bili tako sretni i vrlo uzbuđeni, ali pokušali smo to sakriti kao da i nije neka velika stvar, kako ne bismo izgledali vrtoglavo i glupo. Da je Ed nosio ruž za usne, mogli biste mu vidjeti mrlje ruža na oba uha, jer je toliko veliki bio osmijeh na njegovome licu. Bio je to pogled koji nikada neću moći zaboraviti”, rekao je sudac. Podijelili su zagrljaj i nekoliko suza, ali je možda najvažnije da su obojica bili na dobitku od svog prvog susreta prije 16 godina.

Martell je sada obiteljski čovjek s četvero djece i obećavajućom karijerom odvjetnika krivične obrane u Perkins Law Group kompaniji. Morrow je izvukao pouku kako raditi ne prosuđujući druge prema tome „odakle dolaze, kako govore i nedostaje li im dobrih odluka.” Njih dvojica planiraju pružiti potporu jedan drugome i na narednim životnim putovanjima. „Doživljavam ga kao sina.”, izjavio je sudac. Za Martella je njihov odnos jednako važan: „Morrow mi je otvorio ta vrata i pokazao pravi put, ali me nikada nije napustio. Osjećao sam se kao njegov sin, a on se ponosio mnome. Bilo je to sve o čemu sam sanjao.”

Martell sada namjerava iskoristiti svoju karijeru kako bi poboljšao kvalitetu života svoje djece i budućih generacija, te svojom pričom „utabati put drugima koji stoje na mjestu na kojemu sam bio ja tolike godine”.

Ovo svoje iskustvo, Morrow sažima jako lijepo: „Ljubav mijenja ljude.” To je najvažnija lekcija koju bismo svi trebali naučiti iz ove priče.

 

Izvor: Svjetlo riječi
Objavljeno: 10. lipnja 2021.

Program

23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Bosna Srebrena/R
world family
Svečani koncert povodom 70. godina postojanja i rada Hrvatske matice iseljenika

Hrvatska matica iseljenika 18. lipnja 2021. svečanim je koncertom „70 godina zajedno“ u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila 70. obljetnicu svojeg djelovanja u službi iseljeništva, hrvatskih manjina i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Već je dugi niz godina ova institucija čvrst i siguran dom svima onima koji djeluju u hrvatskim zajednicama diljem svijeta u svojoj misiji poticanja, povezivanja i...

Ljetni kamp za mlade isusovci organiziraju i na vrhu Sljemena

Članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove mlade ovoga ljeta vode i na Sljeme u župni dom župe Majke Božje Kraljice Hrvata koja je smještena otprilike stotinjak koraka od istoimene crkve. O programu i pojedinostima kampa, gostujući u HKR-ovoj emisiji ‘Budimo mladi’, govorio je sljemenski župnik i domaćin ovogodišnjeg kampa p. Tomislav Rukavina. Crkva Majke Bozje Sljemenske Kraljice Hrvata (Foto:...

Nova knjiga u izdanju Svjetla riječi: „Franjevci među svojim pukom. Kratka povijest Bosne Srebrene”

Franjevački medijski centar „Svjetlo riječi” Vam sa zadovoljstvom predstavlja novu knjigu „Franjevci među svojim pukom. Kratka povijest Bosne Srebrene”, autora fra Anđelka Baruna   Franjevačka provincija Bosna Srebrena jedina je institucija u našoj zemlji koja u kontinuitetu djeluje još od srednjega vijeka. Kroz sedamstoljetnu povijest vodile su je i očuvale generacije fratara, vjernih evanđelju i...

Heroj Ukrajine: Vladika Longin Černovički, otac više od 400 djece

Vladika Longin Černovički, iguman manastira u Bančensku (Ukrajina), od devedesetih godina usvaja svu djecu odbačenu od roditelja. Zahvaljujući tome, 2008. godine odlikovan je od strane ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka ordenom Heroja Ukrajine.Foto: Screenshoot Skoro 400 mališana su zahvaljujući njemu imalo radosno detinjstvo. Mnoga od njih su spašena s ulice, hladnoće i svijeta...

Svjetski dan mladih – Pastoralne smjernice za partikularne Crkve

Papinsko vijeće (dikasterij) za laike, obitelj i život, predstavio je smjernice za proslavu Svjetskoga dana mladih u partikularnim Crkvama kao izvora kreativnosti u planiranju i ostvarivanju inicijativa koje pokazuju da Crkva svoje poslanje s mladima smatra pastoralnim prioritetom. Foto: Papa Franjo s mladima na Svjetskom danu mladih u Panami (CNS) Tiskovni ured Svete Stolice predstavio je 18....

Poziv na upis djece u katolički vrtić Anđeli čuvari

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. obavještava sve zainteresirane roditelje djece od tri godine da je u tijeku upis u katolički vrtić Anđeli čuvari.       Otvorenjem dječjeg vrtića Anđeli čuvariu lipnju 2016. godine, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. proširio je svoje djelovanje radom s najmlađim članovima zajednice. Vrtić koji se nalazi u sklopu...

Fulton Sheen: Kako će djelovati Đavao

Usred sve te njegove prividne ljubavi prema čovječanstvu i njegovog slatkog govora o slobodi i jednakosti, imati će jednu veliku tajnu koju nikome neće odati: on neće vjerovati u Boga. Budući da će njegova religija biti bratstvo bez očinstva Božjeg, zavarati će čak i odabrane. Doći će prikriven kao veliki humanitarac; govoriti će o miru, blagostanju i obilju ne kao sredstvima koja nas vode Bogu, već...

Intervju: Rođeni smo da nikad ne umremo

Dana 13. lipnja 2017. godine otvoren je proces za kanonizaciju talijanske laikinje Chiare Corbella Petrillo, na petu obljetnicu njezine smrti. Chiara je rođena za nebo 2012. godine, kad je umrla od raka u dobi od 28 godina. Sa svojim mužem Enricom imala je troje djece, ali dvoje je umrlo ubrzo nakon poroda. Kad su očekivali svojega trećeg sina, Francesca, Chiari je dijagnosticiran veoma...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu