icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

U četvrtak, 14. srpnja svečanim euharistijskim slavljem u stolnoj crkvi Sv. Bonaventure u Banjoj Luci proslavljen je nebeski zaštitnik Banjolučke biskupije i naslovnik katedrale te obilježena 140. obljetnica postojanja spomenute biskupije.

phpThumb cache nedjelja.ba src68542a1feeeae5f8ed16509297604047 par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378 dat1626357857

Ujedno je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica proslavio 75 godina života i 35 godina biskupske službe. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u zajedništvu s nadbiskupom zadarskim mons. Želimirom Puljićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije i biskupom Komaricom te nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem, pomoćnim biskupom ljubljanskim mons. Francom Šuštarom i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom.

Na misnom slavlju, javlja KTA, okupili su se svećenici iz cijele Banjolučke biskupije pa ih je u koncelebraciji bilo oko 40. Sudjelovale su i brojne redovnice raznih družbi, a domaćim vjernicima pridružili su se časnici i vojnici katolici iz Oružanih snaga u Banjoj Luci te dio onih koji su davno prognani ili otišli iz grada na Vrbasu, a rado dođu u svoj kraj kad im je to moguće.

Prije misnog slavlja čestitku biskupu Komarici u ime cijele biskupije izrekao je biskup Semren koji je pozvao sve da usmjere svoje molitve, razmišljanja i djela na Isusa Krista slaveći Sv. Bonaventuru te 140. obljetnicu uvođenja redovite crkvene hijerarhije u BiH, 75. godišnjicu rođenja i 35. biskupstva ordinarija dr. Franje Komarice.

„Na slavlje obljetnica obvezuje nas naša savjest, budući naši naraštaji, naša prošlost i naša sadašnjost. Obljetnice nas obvezuju da se i dalje nadahnjujemo na uzoru koga slijedimo na Isusu Kristu. One nas pozivaju da osluhnemo što nam Bog govori kroz našu prošlost i što nam sada govori, na što nas poziva. One nas potiču na zahvalnost Bogu i tolikima koji nas vode Bogu, i tolikima koje mi vodimo Bog“, kazao je biskup Semren koji se potom obratio slavljeniku biskupu Komarici te poručio:

 „U vašem 35-godišnjem biskupskom životu velika su vidljiva djela. Stoga smo zahvalni Bogu što je po Vama dobro učinio u Crkvi, u Banjolučkoj biskupiji u domovini i u svijetu i toplo Vas preporučujemo moćnom zagovoru Sv. Bonaventure i neizmjernoj ljubavi BDM i Božjem milosrđu da ispunite plan koji Bog s Vama ima u vašem životu“.

Zahvaljujući na čestitci i pozdravu, biskup Komarica je poimence pozdravio kardinala Pujića i biskupe kao i sve nazočne te istaknuo da ga je, između ostalih, posebno obradovao dolazak bivšeg dugogodišnjeg kolege profesora u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu i brata u biskupstvu mons. Želimira Puljića koji ga je htio iznenaditi pa se nenajavljeno toga jutra pojavio pred njegovim vratima.

„Ovim svečanim liturgijskim slavljem, koje se zbiva u ovoj katedrali, „majci svih crkava“ naše Mjesne Crkve, naše Banjolučke biskupije, mi želimo sebi najprije posvijestiti Božju istinu o nama – kao članovima Kristove Crkve, kako bismo zatim, svjesno, vjernički i iskreno rekli Trojedinom Bogu hvala: – najprije za njegov dar našeg života, za njegov dar naše pripadnosti Crkvi te ništa manje i za njegov dar našeg služenja u Crkvi i u ime Crkve brojnim našim suvremenicima“; kazao je biskup Komarica na početku svoje propovijedi i potom protumačio prigodna misna čitanja.

Pošto je pojasnio da je Crkva Kristov utočište sigurnosti i zaštita i da će opstati na zemlji dok postoji ljudski rod kao i da je nepogrješiva na području onih istina koje njeni članovi moraju vjerovati kao i na području morala koji se treba obdržavati, prakticirati, biskup Komarica je kazao da upravo ovom prigodom želi posvijestiti same temelje identiteta članova mjesne Crkve, Banjolučke biskupije jer se spominju i 140. obljetnice uspostavljanja biskupije u sadašnjim njezinim granicama.

„Službeni nauk Crkve o jednoj biskupijskoj zajednici ističe da u biskupijama – u mjesnim Crkvama – širom svijeta postaje vidljiva jedna, sveta, katolička i apostolska Crkva. U svakoj od biskupija, pa tako i u našoj, treba se moći prepoznati Kristovu Crkvu koja je – vjerna svome poslanju – uvijek na službi ljudskoj zajednici i koja je – svetošću i evanđeoskom revnošću svojih članova – kadra biti svojevrsni dragocjeni kvasac obnove konkretnog društva u kojem se ona nalazi… Kada je prije 140 godina, 5. srpnja 1881. tadašnji nasljednik apostola Petrapapa Leon XIII., u okviru ponovnog uređenja redovite crkvene hijerarhije na području Bosne i Hercegovine, osnovao našu Banjolučku biskupiju, i tada je bilo na području naše biskupije župâ, – čak 23 – i u njima oko 35 000 katoličkih vjernika.

Tadašnji katolici su živjeli svoju vjeru – uz Božju pomoć – kao i njihovi predci, u teškim životnim okolnostima, pod otomanskom, antikatoličkom vlašću. U mnogim stoljećima, prije dolaska te antikatoličke vlasti, na području današnje naše biskupije – pripadalo je najvećim dijelom zagrebačkoj biskupiji, a dijelovi bosanskoj, splitskoj, šibenskoj, kninskoj i modruško-krbavskoj biskupiji. Tada je ovdje bilo daleko više župa i samostana. Ogromna većina svih tadašnjih župâ i svi samostani su tijekom otomanskog vladanja prisilno uništeni i nisu se više obnovili“, kazao je biskup Komarica.

„Prestankom antikatoličke otomanske vlasti i nastupanjem novih društvenih i političkih povoljnijih okolnosti za slobodno ispovijedanje i prakticiranje vjere i života Crkve u njezinom organizacijskom obliku – uz Božju pomoć – što uključuje i djelovanje jedne novouspostavljene biskupijske zajednice, naše biskupije – papa Leon XIII. je izričito izrazio svoju brigu i obvezu da na području naše Vrhbosanske metropolije i naše biskupije „porastu mnogobrojni domaći svećenici, koji će se odlikovati neporočnim ćudoređem, odanom pobožnošću i gorljivom revnošću, dobro izobraženi u književnosti i znanostima, kako bi mogli s obilnim plodom obnašati sve svećeničke dužnosti i marljivo ulagati sve svoje snage za širenje vjere u svojim rodnim krajevima“, rekao je biskup Franjo te podsjetio da Banjolučka biskupija tijekom proteklih 140 godina svoga postojanja ima sedam duhovnih poglavara: – četiri apostolska upravitelja i tri rezidencijalna biskupa te jednog pomoćnog biskupa. „Od njih osmorice samo smo trojica rodom iz neke od župâ naše biskupije“, pojasnio je biskup Komarica.

„Tijekom desetljećâ svoga povijesnog hoda naša se Mjesna Crkva, – naša biskupija – povećavala i brojem vjernika i uspostavljanjem novih župa. Najviše vjernika je bilo koncem 30-ih godina prošlog stoljeća – oko 130.000. Dramatično vrijeme tog rata i poraća je posebno uništilo skoro jednu trećinu naše biskupije i njenih župa – kao i njenih svećenika i redovnika! Opet se ona brojčano oporavila, da bi se tijekom zadnjeg rata – 90-ih godina i poraća – uslijed planskog, nasilnog iskorjenjivanja katolika s područja više od dvije trećine biskupije broj njezinih vjernika smanjio na samo jednu četvrtinu onog broja od prije toga rata. Ni jedna katolička biskupija u Europi takvo što nije doživjela pod kraj 20. stoljeća“, istaknuo je pastir banjolučke mjesne Crkve, koji je potom progovorio o životu Sv. Bonaventure i poručio:

„Sv. Bonaventura, uistinu veliki teolog i dušobrižnik, smatrao je sebe samo kao Božje sredstvo. To prepoznajemo i iz jedne njegove zapisane tvrdnje koja glasi: „Čovjek je u stanju riječi propovijedi samo onda razumjeti, ako Duh Sveti govori njegovu srcu. Mi, propovjednici i učitelji, pravimo samo vanjsku buku, ali ne postižemo s njom ništa, ako Duh Sveti ne djeluje po svojoj milosti u srcu onoga koji nas sluša.“

Na kraju propovijedi biskup Komarica je zahvalio „Bogu i svima onima, koji su mu tijekom brojnih godina predviđene pripreme, pomagali doći do oltara i Kristova ministerijalnog svećeništva“, zatim „Crkvi, na čelu s nezaboravnim svetim papom Ivanom Pavlom II., za izuzetno povjerenje Božje koje sam prije više od 35 godina dobio mojim biskupskim ređenjem i službom… dragoj braći svećenicima i redovnicima, mojim dragocjenim suradnicima… i svim nazočnima i brojnim nenazočnim – dragim redovnicama i župljanima naših župa, kao i brojnim dobročiniteljima izvan naše biskupije, za nebrojene vidove i izraze dragocjene pomoći, u obnašanju moje zahtjevne službe u našoj Mjesnoj Crkvi, u našoj biskupiji“.

Tijekom svete mise liturgijsko pjevanje animirale su sestre Klanjateljice Krvi Kristove s članicama katedralnog zbora.

Donosi: J.Vr.,KT

Objavljeno: 16. srpanj 2021

 

Program

15:30 Otvoreni program: Molitvene preporuke
16:00 Vijesti iz života Crkve/ HKR
16:15 Sveta krunica (radosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Jučer, danas, sutra/ Dražen Janko
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
18:00 Misa- Vareš
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/ Martina Zovko/
20:00 Emisija:Svjedočanstvo vjere/Dražen Janko
21:00 Molimo krunicu (žalosna)
world family
Osnovana zaklada "Don Vinko Radić"

U rujnu tekuće godine kod Ministarstva pravde BiH registrirana je zaklada za stipendiranje učenika i studenata. Ime nosi po umirovljenom vrhbosanskom svećeniku koji nakon dugogodišnjeg djelovanja u Njemačkoj (1971. - 2010.), od povratka u Vrhbosansku nadbiskupiju pomaže i stipendira učenike i studente s područja Bosne i Hercegovine. Neki od ciljeva i djelatnosti Zaklade su: pružanje materijalne...

Premijera dokumentarnoga filma “Maestro” o životu Brotnjaka don Dragana Filipovića

U ponedjeljak, 13. rujna 2021., u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, održat će se premijera dokumentarnoga filma “Maestro”. Film kroz 50 minuta govori o nastanku i radu brojnih zborova i klapa s područja Mostara i Hercegovine, kao i o životu njihova osnivatelja i voditelja mo don Dragana Filipovića. U dokumentarcu govore suvremeni glazbenici – Alan Bjelinski,...

HODOČAŠĆE HERCEGOVINA - ŠURKOVAC

Svake prve nedjelje u mjesecu iz više hercegovačkih gradova se organizira hodočašće kod fra Ive Pavića - svećenika i karizmatika u Šurkovac. "U Ime Isusovo neka ozdravi ono što je bolesno, neka se zacijeli sve ono što je ranjeno, i neka dođu k obraćenju svi oni koji su potrebni obraćenja", riječi su fra Ive Pavića. Hodočašće za listopad organizirano je 3.10.2021 iz Međugorja, Čitluka, Širkog Brijega,...

Dobro došli u Deževice, župu svetoga Jakova Markijskog

Dobro došli u Deževice, župu svetoga Jakova Markijskog. Deževice su malo bosanskohercegovačko selo, udaljeno 16 kilometara od Fojnice s kojom je povezano asfaltiranim putem. U župi Deževice možete posjetiti: - svetište svetoga Jakova Markijskog - crkvu Gospe Snježne - geo stazu - Kraljev put - stećke, - suvenirnicu - hodočasnočki dom (u kojem je moguće ugostiti grupe,organizirati razna druženja)...

Papa: Pobačaj je ubojstvo, Crkva mora biti blizu i suosjećati, a ne politizirati

U razgovoru s novinarima na povratnom letu iz Slovačke, u srijedu 15. rujna, papa Franjo je rekao da je Katolička Crkva čvrsta u svome stavu prema pobačaju jer je „pobačaj ubojstvo“ i pozvao svećenike da djeluju pastirski, a ne politički kada se suoče s pitanjem tko može pristupiti pričesti, prenosi CNA. Foto: VATICAN MEDIA   Odgovarajući na novinarska, Papa je, između ostaloga, rekao da pobačaj...

Obnova privremenih zavjeta sestara juniorki

Na Dan utemeljenja Družbe Školskih sestara franjevaka Krista Kralja, 13. rujna, deset sestara juniorki Provincije Svete Obitelji u Hercegovini obnovile su privremene redovničke zavjete. Euharistijsko slavlje s obredom obnove zavjeta u kapeli provincijskog središta u Mostaru predvodio je fra Ante Marić koji je sestre juniorke u prigodnoj homiliji potaknuo da svoje zavjete žive radosno imajući...

U Mostaru proslavljena svetkovina posvete katedrale

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić 14. rujna na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predslavio je misu kojom je proslavljena svetkovina posvete katedrale. U koncelebraciji s mjesnim biskupom Petrom, koji je za ovu prigodu izrekao i propovijed, bili su i nadbiskup koadjutor vrhbosanski monsTomo Vukšić,...

Odvojimo nekoliko trenutaka za razmatranje o značenju Križa

Donosimo vam deset citata koji će vam pomoći razmatrati o Uzvišenju Svetog Križa Danas slavimo blagdan Uzvišenja Svetoga Križa. Iako je ovaj dan spomen na tri događaja u povijesti Crkve (kako je sveta Jelena Križarica pronašla pravi Križ, posveta crkava koje je sveti Konstantin izgradio na mjestu Svetoga groba i gore Kalvarije, i kako je car Heraklije III. vratio pravi Križ u Jeruzalem), mi...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu