icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je u jutarnjim satima, 11. rujna 2021., u katedrali Srca Isusova euharistiju za vrijeme koje su članovi Sinode položili Ispovijest vjere te su otvorena skupštinska zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

 

phpThumb_cache_ktabkbih.net__srcf45e1767602e386f221c0ee9a2dcffff_par237e4a9ca0b8b807a10bf3329368f378_dat1631349667.jpeg

Foto: Katolički tjednik

 

Geslo Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, koja je započela 2012., je Sve obnoviti u Kristu (usp. Ef 1,10), a njime se želio oslikati duh poziva tadašnjeg pape Benedikta XVI. cijeloj Crkvi da se zauzme na putu nove evangelizacije.

Brojni koncelebranti

S kardinalom su koncelebrirali, između ostalih, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, biskup šibenski i predstavnik HBK-a mons. Tomislav Rogić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, voditelji sinodskih povjerenstava generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosićvlč. Šimo Maršić, fra Stipo Alandžakfra Danimir Pezervlč. Josip Vajdner te generalni tajnik Sinode vlč. Mario Bernadić.

Na početku mise nadbiskup Vinko je izrazio zadovoljstvo što je nakon devet godina rada i priprema došlo vrijeme za otvaranje sinodskih zasjedanja. Potom je pozdravio nazočne biskupe, provincijale, svećenike, redovnike i redovnice kao i sve članove sinodskih povjerenstava te medijske djelatnike koji su euharistiju izravno prenosili.

Kratko podsjećanje na povijest

Nakon misnih čitanja i naviještenog evanđelja u prigodnoj homiliji kard. Puljić je istaknuo kako se euharistijskim slavljem u prvostolnici Srca Isusova svečano otvara zasjedanje Prve sinode VN-a. „Stoga vas odmah na početku pozivam da se ujedinimo u molitvi za ovu mjesnu Crkvu vrhbosansku“, istaknuo je nadbiskup Vinko te potom podsjetio na kršćanske korijenje u BiH.

„Na ovim prostorima kršćanstvo se pojavilo dosta rano, kao što svjedoče arheološku tragovi poput bazilika u Brezi, stare bazilike na Barama (župa Solakova Kula) te arheološki ostaci u mjestima Uzdol, Lepenica, Sarajevo, Zenica, Oborci, Turbe kod Travnika, Čipuljići, Varvara, Dabrovine, Skelani“, naglasio je te dodao da nakon pokrštavanja Hrvata u VII. i VIII. st., dolazi do osnivanja Bosanske biskupije, o kojoj prvi pisani tragovi potječu iz sredine XI. st., a koja je oko 1060. i 1075., pripadala Splitskoj metropoliji, a kasnije Barskoj, odnosno Dubrovačkoj u XII. st.

„U XIII. st. u selu Brdu kod Vrhbosne biskup Povša dao je izgraditi katedralu Sv. Petra koja je posvećena 1244., a čiji oltarni kamen se nalazi u Zemaljskom muzeju dok je kopija u katedrali kao ambon“, dodao je kard. Puljić te posvijestio kako dolaskom Osmanskog Carstva opstanak katoličanstva ozbiljno biva doveden u pitanje, a mnoge crkve i samostani bili su potpuno uništeni. Podcrtao je kako tada misionarski i pastoralni rad obavljaju članovi Reda male braće ili franjevci, koji su uz velike napore i žrtve uspjeli preživjeli i opstati pod režimom sultanske vlasti, a predvodili su ih apostolski vikari.

„Dolaskom austrougarske vlasti Sveta Stolica je obnovila redovitu crkvenu hijerarhiju tako što je 1881. uspostavila vrhbosansku metropoliju koju su činile: Vrhbosanka nadbiskupija sa sjedištem u Sarajevu, i sufraganske biskupije Mostarsko-duvanjska sa sjedištem u Mostaru i Banjolučka biskupija sa sjedištem u Banjoj Luci. Nekoliko godina kasnije, 1890., u sastav metropolije ušla je i Trebinjska biskupija kojom otada upravlja mostarski biskup kao apostolski administrator“, rekao je kard. Vinko i nadalje progovorio o stradanjima koja je tijekom 20. st doživjela nadbiskupija kojoj je na čelu, ali i ponovnim dizanjima iz pepela. Posebice je naglasio protjerivanje vjernika i sprečavanje njihova povratka.

"Osjećam potrebu kratko podsjetiti na neke činjenice iz naše ne tako davne prošlosti kako bismo lakše shvatili potrebu sazivanja Sinode, koja je, prije svega, poziv da se svi zajedno hrabro i odlučno zauzmemo oko oporavka i opstanka na ovim prostorima, po primjeru naših predaka koji su nam u baštinu ostavili vjernost Bogu, Crkvi, krsnom savezu, svojoj rodnoj grudi i obiteljskom ognjištu", dodao je i naglasio kako mjesna Crkva ni od koga ne traži nikakve privilegije, nego želi uživati svoje pravo i slobodu te na istim prostorima ostati i opstati u zajedništvu vjere i sakramenata sa svojim biskupom kao članom apostolskog zbora i u zajedništvu s Petrom današnjih dana, odnosno s Rimskom Crkvom koja 'predsjeda u ljubavi' (KKC, br. 833-34)“, rekao je i nadalje posvijestio kako u svojim govorima o pripravi sinodalnosti sveopće Crkve papa Franjo poziva da se na području mjesne Crkve naglasak stavi na to da plod sinodalnosti proizilazi iz molitve, potom podstiče komunikaciju s Kristom, poglavarima i bližnjima te da stvara, kao treći plod, zajedništvo, što je izuzetno bitno u ratom poharanim vjerničkim zajednicama.

„Vrhbosanska nadbiskupija, kao i cijela Katolička Crkva u ovoj zemlji želi biti graditelj zajedništva i suradnje svih ljudi dobre volje, te uz pomoć svojih ustanova i članova naviještati i svjedočiti Radosnu vijest spasenja svakom čovjeku“, naglasio je kardinal i na kraju propovijedi rekao: "Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije, koju danas svečano otvaramo, želi također dati svoj doprinos uklanjanju svih predrasuda i podjela, a nadasve potaknuti i ohrabriti svoje sinove i kćeri da se uz pomoć i snagu evanđelja zauzetije zalažu oko misionarskog i evangelizacijskog poslanja Crkve kako bi Božja riječ bila temelj, svjetlo i izvor nastojanja oko izgradnje kraljevstva Božjega već ovdje na zemlji."

Nakon homilije nazočni članovi Sinode su položili Ispovijest vjere. Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti zbor pod ravnanjem fra Emanuela Josića, a izravni prijenos iz sarajevske prvostolnice omogućili su BHRT i Radio Marija BiH.

Pred kraj euharistije izmoljena je Molitva za Sinodu te je kardinal zazvao Božji blagoslov na sudionike pred kojima je dosta posla.

Važnost Sinode

Inače, Sinoda jedan je od najvažnijih događaja za Vrhbosansku nadbiskupiju u proteklih 30 godina te će u bitnome odrediti budući put crkvene pokrajine. Podrazumijeva jednu temeljitu duhovno‐katehetsku pripravu koja je obavljena, kako na župnoj, tako i na dekanatskoj i biskupijskoj razini. Budući da je Prvu sinodu Vrhbosanske nadbiskupije sazvao kard. Puljić 2012. ta je priprava trajala devet godina. Po sebi je predstavljala i organiziranje različitih sinodskih tijela – od Povjerenstva za pripravu, Tajništva, različitih ekspertnih grupa i povjerenstava, do konačnog ustrojavanja sinodske skupštine koja je vrhunac rada jedne biskupijske sinode.

Skupštinu čine svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici te će oni nakon pet zasjedanja donijeti zaključni dokument koji bi u bitnome trebao odrediti put kojim će Vrhbosanska nadbiskupija ići.

 

Izvor: nedjelja.ba

Objavljeno: 11. rujna 2021.

Program

14:30 Informativne minute RM
14:50 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Otvoreni program: Molitvene preporuke
16:00 Vijesti iz života Crkve/ HKR
16:15 Sveta krunica (radosna otajstva)
17:00 Najave i obavijesti /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Jučer, danas, sutra/ Dražen Janko
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
18:00 Misa- Vareš
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
world family
Osnovana zaklada "Don Vinko Radić"

U rujnu tekuće godine kod Ministarstva pravde BiH registrirana je zaklada za stipendiranje učenika i studenata. Ime nosi po umirovljenom vrhbosanskom svećeniku koji nakon dugogodišnjeg djelovanja u Njemačkoj (1971. - 2010.), od povratka u Vrhbosansku nadbiskupiju pomaže i stipendira učenike i studente s područja Bosne i Hercegovine. Neki od ciljeva i djelatnosti Zaklade su: pružanje materijalne...

Premijera dokumentarnoga filma “Maestro” o životu Brotnjaka don Dragana Filipovića

U ponedjeljak, 13. rujna 2021., u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, održat će se premijera dokumentarnoga filma “Maestro”. Film kroz 50 minuta govori o nastanku i radu brojnih zborova i klapa s područja Mostara i Hercegovine, kao i o životu njihova osnivatelja i voditelja mo don Dragana Filipovića. U dokumentarcu govore suvremeni glazbenici – Alan Bjelinski,...

HODOČAŠĆE HERCEGOVINA - ŠURKOVAC

Svake prve nedjelje u mjesecu iz više hercegovačkih gradova se organizira hodočašće kod fra Ive Pavića - svećenika i karizmatika u Šurkovac. "U Ime Isusovo neka ozdravi ono što je bolesno, neka se zacijeli sve ono što je ranjeno, i neka dođu k obraćenju svi oni koji su potrebni obraćenja", riječi su fra Ive Pavića. Hodočašće za listopad organizirano je 3.10.2021 iz Međugorja, Čitluka, Širkog Brijega,...

Dobro došli u Deževice, župu svetoga Jakova Markijskog

Dobro došli u Deževice, župu svetoga Jakova Markijskog. Deževice su malo bosanskohercegovačko selo, udaljeno 16 kilometara od Fojnice s kojom je povezano asfaltiranim putem. U župi Deževice možete posjetiti: - svetište svetoga Jakova Markijskog - crkvu Gospe Snježne - geo stazu - Kraljev put - stećke, - suvenirnicu - hodočasnočki dom (u kojem je moguće ugostiti grupe,organizirati razna druženja)...

Papa: Pobačaj je ubojstvo, Crkva mora biti blizu i suosjećati, a ne politizirati

U razgovoru s novinarima na povratnom letu iz Slovačke, u srijedu 15. rujna, papa Franjo je rekao da je Katolička Crkva čvrsta u svome stavu prema pobačaju jer je „pobačaj ubojstvo“ i pozvao svećenike da djeluju pastirski, a ne politički kada se suoče s pitanjem tko može pristupiti pričesti, prenosi CNA. Foto: VATICAN MEDIA   Odgovarajući na novinarska, Papa je, između ostaloga, rekao da pobačaj...

Obnova privremenih zavjeta sestara juniorki

Na Dan utemeljenja Družbe Školskih sestara franjevaka Krista Kralja, 13. rujna, deset sestara juniorki Provincije Svete Obitelji u Hercegovini obnovile su privremene redovničke zavjete. Euharistijsko slavlje s obredom obnove zavjeta u kapeli provincijskog središta u Mostaru predvodio je fra Ante Marić koji je sestre juniorke u prigodnoj homiliji potaknuo da svoje zavjete žive radosno imajući...

U Mostaru proslavljena svetkovina posvete katedrale

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić 14. rujna na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predslavio je misu kojom je proslavljena svetkovina posvete katedrale. U koncelebraciji s mjesnim biskupom Petrom, koji je za ovu prigodu izrekao i propovijed, bili su i nadbiskup koadjutor vrhbosanski monsTomo Vukšić,...

Odvojimo nekoliko trenutaka za razmatranje o značenju Križa

Donosimo vam deset citata koji će vam pomoći razmatrati o Uzvišenju Svetog Križa Danas slavimo blagdan Uzvišenja Svetoga Križa. Iako je ovaj dan spomen na tri događaja u povijesti Crkve (kako je sveta Jelena Križarica pronašla pravi Križ, posveta crkava koje je sveti Konstantin izgradio na mjestu Svetoga groba i gore Kalvarije, i kako je car Heraklije III. vratio pravi Križ u Jeruzalem), mi...

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu