icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, na blagdan sv. Mateja apostola i evanđelista, 21. rujna 2021. uputili su svoju Poruku na završetku Godine Božje Riječi koja će biti zaključena u četvrtak 30. rujna 2021. Misnim slavljima u katedralama u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. Poruku je u ime svih biskupa potpisao predsjednik kardinal Vinko Puljić, a prenosimo je u cijelosti:

poruka


Poruka na završetku Godine Božje Riječi

Pod geslom „S Riječju Božjom kroz život“, na blagdan sv. Jeronima 2020. godine slavljem svete mise u župi Bosansko Grahovo otvorena je Godina Božje Riječi na području Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Slavljem Svete mise u svojim katedralama u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, na liturgijski spomendan sv. Jeronima, u četvrtak 30. rujna 2021. mi, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, zaključit ćemo Godinu Božje Riječi, koja je proglašena u povodu 1600. obljetnice smrti crkvenoga naučitelja sv. Jeronima, prevoditelja i tumača Svetoga Pisma.

Približavajući se završetku spomenute Godine, kao pastiri partikularnih Crkava u Bosni i Hercegovini, upućujemo ovu Poruku i potičemo sve članove svojih biskupijskih zajednica da žive plodove Božje Riječi.

Pozivamo sve svećenike, dijecezanske i redovničke, koji djeluju na teritoriju biskupija u Bosni i Hercegovini, da na dan završetka Godine Božje Riječi tijekom misnih slavlja s narodom također izreknu prigodnu homiliju.

1. Crkva u malom – obiteljska Crkva s Riječju Božjom

Božja riječ je živa i djelotvorna. Ona se ne vraća Bogu bez ploda, nego čini ono što Bog hoće i obistinjuje ono zbog čega ju je poslao (usp. Iz 55,10). Plod ove Godine Riječi Božje trebao bi biti vidljiv i prepoznatljiv u svakoj obitelji u svim našim biskupijama. Uvjereni smo da svaka naša kršćanska obitelj ima u svojoj kući Sveto Pismo – Bibliju ili barem Novi Zavjet. Izvorište svake obiteljske molitve neka bude Riječ Božja, tako da se svakoga dana u obitelji pročita te zajednički s vjerom i pobožnošću posluša pojedini odlomak Riječi Božje kao nadahnuće življenja vjere unutar obiteljske zajednice i u osobnom životu. Toplo preporučamo da roditelji ili starija braća i sestre, ako ih ima u obitelji, pomognu djeci prigodom čitanja Svetog Pisma ili Dječje Biblije kako bi maleni rasli s Riječju Božjom te što bolje upoznali i zavoljeli Isusa Krista.

2. Osobna vjera i Riječ Božja

Riječ Božja je izvor utjehe i snage. Kao što svoje tijelo svakog dana hranimo da bi imalo snage za svakodnevni život i rad, tako bi svatko trebao hraniti svoj duh osobnom molitvom i čitanjem Svetog Pisma, jer Riječ Božja na osobit način obogaćuje dušu Isusovom blizinom. Božja Riječ oblikuje ljudsko srce prema onome što nam je Isus poručio: „…Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim“ (Mt 11,29). Posebno je važno da u ovom ozračju, koje „krade“ nadu, u Riječi Božjoj otkrivamo i snagu i nadu življenja svoje svakidašnjice.

3. Po Riječi Božjoj čovjek spoznaje da je voljeno biće

U Riječi Božjoj otkrivamo Božju ljubav koja nam se očitovala i darovala te i nas poziva na put ljubavi. Snaga Božje Riječi pomaže nam u odupiranju sumornom ozračju, koje nam zasjenjuje pogled u budućnost i vječnost, i beznađu koje nas obeshrabruje. Izvor utočišta i utjehe nam je u Bogu koji nam se objavljuje i daruje po svojoj Riječi. Božji Sin je ušao u našu ljudsku povijest, uzeo naše čovještvo i postao nama u svemu jednak osim u grijehu (usp. Heb 4,15). Sv. Pavao u poslanici Filipljanima kliče: „On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe 'oplijeni' uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu“ (Fil 2,6-8). Ljubljeni Isusov učenik Ivan nam svjedoči: „Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu“ (Iv 3,16-21).

4. Plod Godine Riječi: osobni život s Riječju Božjom

Bog je utjelovljenjem svoga Sina ušao u naše vrijeme i po Marijinu prihvaćanju Božjega plana spasenja Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama. Pozvani smo tu objavljenu Riječ što bolje upoznati, svim srcem prihvatiti i svoj život uskladiti prema toj darovanoj ljubavi, što u konačnici vodi promjeni vlastitoga života i svijeta u kojemu živimo. Onaj koji je spoznao Božju ljubav objavljenu u Isusu iz Nazareta ne može više živjeti kao da se On nije rodio, umro i uskrsnuo. On, utjelovljena Božja Riječ, obećao je svoju trajnu prisutnost onima koji su u Njegovo ime okupljeni, slušaju Riječ i žive po njoj.

Moleći zagovor sv. Jeronima, ljubitelja Božje Riječi zapisane u Svetom Pismu, na sve članove svojih biskupijskih zajednica zazivamo obilje Božjega blagoslova!


Sarajevo, na blagdan sv. Mateja apostola i evanđelista, 21. rujna 2021.


Vinko kardinal Puljić
nadbiskup metropolit vrhbosanski
predsjednik BK BiH

Donosi: KTA

 

Objavljeno: 21. rujna 2021

 

Program

17:55 Himan Duhu Svetomu
18:00 Misa: župa sv.Ante Busovača/uočnica sv.Anti
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije//Martina Zovko
20:00 Emisija: Deset Božjih zapovijedi/p. Mato Anić
21:00 Krunica - Molitva sa svećenicima - Svećenici marijanskog pokreta
22:00 Vijesti Radio Vatikan/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan/Dražen Janko/R
22:45 Božanski časoslov - Povečerje
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emsija: KKC/p. Mato Anić/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Živjeti je radost/ Phil Bosmans

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu