icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Skupština je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, potom himne hrvatskog naroda i Napretka, a koje je na glasoviru izvela članica HKD Napredak Glavna podružnica Mostar prof. Marijana Pavlović te minutom šutnje za preminule Napretkovce.

Snimka zaslona 97

“Dragi gosti i izaslanici na Skupštini, poštovani prijatelji Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Zbog pandemije nismo bili u mogućnosti prošle godine organizirati Skupštinu, stoga mi je iznimno drago da smo to ove godine upriličili. Iako u nešto manjem broju i s epidemiološkim mjerama Napredak je iznova okupio čuvare tradicije, kulture, lijepe riječi, slike, stiha, kazališta, sporta…Prema onoj narodnoj „Što nas ne ubije, to nas ojača” Hrvatsko kulturno društvo Napredak ni u ovim izazovnim vremenima ne zaostaje sa svojim kulturnim sadržajima, putem on line platformi ili uživo, uz poštivanje svih mjera. Svi smo mi mozaik utkan u jednu lijepu stogodišnju priču, priču koja gradi odnose sa znanstvenim, kulturnim, odgojno-obrazovnim, gospodarskim institucijama, organizacijama i društvima, a sve to s ciljem izgradnje boljeg društva ma gdje bili. Napretkovo je načelo njegovanje vlastite kulture u harmoniji s drugima, uostalom, tu smo, „u službi čovjeka” još od 1902. godine. Kroz ovu izvještajnu Skupštinu dobit ćete uvid u minuli rad Hrvatskog kulturnog društva Napredak, bit će to presjek dvogodišnjih aktivnosti, a cilj je isti, dobrobit i promocija kulture života na našim prostorima, kao i svih članova Društva. Stoga vam još jednom zahvaljujem na izdvojenom vremenu i dolasku na ovu izvještajnu skupštinu” – kazala je na početku otvorenja Skupštine Ivana Barišić, predsjedavajuća Skupštine.

Skupština je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, potom himne hrvatskog naroda i Napretka, a koje je na glasoviru izvela članica HKD Napredak Glavna podružnica Mostar prof. Marijana Pavlović te minutom šutnje za preminule Napretkovce.

Otvoreno suvremenim izazovima, Hrvatsko kulturno društvo Napredak je spremno činiti djela koja će opravdati njegovo postojanje, a koja će biti usmjerena izgradnji bosanskohercegovačkog i hrvatskog društva i pomaganju narodima Bosne i Hercegovine i Hrvatske – polazeći od onoga u čijem je okrilju Napredak nastao – da se na primjeren način suoče s vremenom – kazao je Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak obraćajući se zastupnicima i gostima tijekom Glavne izvještajne skupštine HKD Napredak koja je održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

„Kao Središnja uprava nastojali smo prije svega očuvati osnovne djelatnosti Napretka, ali raditi i na temeljnim zadacima na koje nas obvezuje Statut i koje smo uprava i ja sebi postavili za cilj. Prije svega mislim na jačanje rada podružnica, stipendiranje studenata, suradnju s drugim nacionalnim temeljnim organizacijama kulture te jačanja zakonskog pravnog i društvenog statusa Napretka. Mnogo toga smo pokrenuli, postavili, ali negdje smo i zakazali. Na nama je da zajednički pokušamo još bolje i predanije raditi. Stoga je nužno da se Napredak u budućnosti ozbiljno suoči sa suvremenim izazovima jer je to jedini način da HKD Napredak bude mjesto gdje će djelovati ljudi dobra duha i gdje će se rađati ideje prožete nadom“, rekao je predsjednik Čiča.

O suradnji s Napretkom, njegovoj važnosti i ulozi koju je imao tijekom proteklih 119 godina i koju ima danas te suradnji četiri temeljna nacionalna kulturna društva u BiH u pozdravnom obraćanju govorili su Jakob Finci, predsjednik Židovsko kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija, Nedeljko Masleša, predsjednik SPKD „Prosvjeta“, Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod, Zdenko Klepić u ime Sveučilišta u Mostaru te Miroslav Landeka u ime Grada Mostara i Darko Juka u ime premijera HNŽ Nevenka Hercega. Uspješan rad Skupštini zaželjeli su i upućenim brzojavom počasni predsjednik HKD Napredak Franjo Topić, koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao biti nazočan, te predsjednica Matice Hrvatske Mostar Ljerka Ostojić.

U nastavku rada Skupštine nakon izlaganje i rasprave usvojeno je izvješće o radu Društva kojeg je podnio predsjednik Nikola Čiča, izvješće o radu Središnje uprave, podružnica i udruga te o radu Nadzornog odbora i Stegovnog suda, kao i financijska izvješća. Dopredsjednici HKD Napredak Josip Križanović i Miroslav Landeka te dopredsjednica Venka Zorić prezentirali su rad povjerenstava kojima predsjedaju, a o tim izvješćima također se diskutiralo tijekom radnog dijela skupštine. Zastupnici su na skupštini jednoglasno podržali prijedlog isključenja iz članstva HKD Napredak Ivana Bošnjaka. Također usvojena su izvješća o radu Društva, Središnje uprave, Nadzornog odbora, Stegovnog suda za 2019. i 2020. Godinu, financijsko izvješće Društva za 2019. i 2020. godine. Zastupnici su donijeli odluka o razrješenju članova Središnje uprave Marija Nenadića i Roberta Petrovića, Odluka o imenovanju na mjesto članova Središnja uprave Vande Babić Galić i Franje Leovca te odluka o kooptiranju članice Središnje uprave Venke Zorić na mjesto dopredsjednice Društva.

Tijekom Glavne izvještajne skupštine dodijeljene su zahvalnice i plakete svima koji su zaslužni za obnovu, rad i unapređenje HKD Napredak kao i svima onima koji promoviraju Napredak diljem Bosne i Hercegovine i svijeta. Za suradnju i veliki doprinos u radu i razvoju HKD Napredak plakete su dobili Venka Zorić, Ivana Barišić, Nikica Petrović, posthumno don Niko Luburić, Zdravko Bošnjak Čafta i fra Josip Zvonimir Bošnjaković. Zahvalnice za vrijedan doprinos radom u korist HKD Napredak dobili su Ilija Ivkić, HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, HKD Napredak Podružnica Ljubuški, Udruga likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo i Boćarski klub Napredak Willa Sarajevo. Status počasnog člana dobio je Filip Zloušić.

Dobitnici priznanja

Uoči početka Skupštine zastupnici i članovi Središnje uprave položili su vijenac i zapalili svijeću ispred spomenika hrvatskim braniteljima na platou ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Donosi: HKD Napredak 

Objavljeno: 4 listopada 2021

 

Program

19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko
20:00 Venite Adoremus/p.Mato Anić
21:00 Krunica (žalosna otajstva)/KŠC Don Bosco, Žepče
21:45 Božanski časosolov - Povečerje
22:00 Vijesti Radio Vatikan/R
22:30 Rubrika: Dogodilo se na današnji dan /Dražen Janko
22:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Žrtva ispovijedne tajne/Joseph Spillmann/narator Ivan Prskalo
23:00 Najava noćnog programa
23:05 Emisija: Isusu po Mariji/Totus tuus/R
00:00 Anđeo Gospodnji + Pjesma Rajska Djevo, Kraljice Hrvata
00:05 Rubrika: Zaljubljeni zrakama ljubavi/ Phil Bosmans
00:15 Krunica

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu