icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Papa Franjo imenovao je mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog nacionalnog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže srijemskim biskupom koadjutorom, priopćila je u četvrtak, 7. listopada Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj.

gfhndrgndf

Preda mnom su sada novi izazovi

“Ovo imenovanje, za biskupa koadjutora u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji, za mene je veliko iznenađenje. Ovih dana, u dubini srca osjetio sam kako moje mladomisničko geslo (iz Psalma 37,5): „Prepusti Gospodinu putove svoje (i on će sve voditi)“ dobiva jedan novi, dublji smisao. Pouzdati se u Gospodina, činiti dobro – za Crkvu, sav narod Božji i sve ljude – ponizno se preispitivati jesu li moji planovi i djela usklađeni s Božjom voljom, te u konačnici prepustiti sve Bogu znači priznati da Ga trebam, da sve ovisi o Njemu”, istaknuo je u zahvalnom govoru novi srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina.

Povjerenu mi službu vršit ću ponizna srca i u bratskom zajedništvu s drugim biskupima moje drage Đakovačko-osječke metropolije

“Preda mnom su sada novi izazovi. Povjerenu mi službu koju ću u zajedništvu s mons. Đurom Gašparovićem, biskupom srijemskim, služiti na dobro Katoličke Crkve i povjerene nam vjerničke zajednice u Srijemu, vršit ću ponizna srca i u bratskom zajedništvu s drugim biskupima moje drage Đakovačko-osječke metropolije kao i s biskupima Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama znati odgovoriti potrebama Crkve u Srijemu

Duže vrijeme poznajem mons. Đuru Gašparovića, srijemskog biskupa. Poznajem svećenike kao i prilike u Srijemskoj biskupiji, drevne i slavne prošlosti, a od 2008. godine ponovno osamostaljene, ali uvijek vjerne Crkvi katoličkoj i Svetome Ocu. Iskrena srca, u duhu otvorenosti za suradnju i dijalog, vjerujem da ćemo s povjerenjem u Gospodina, uz zagovor sv. Dimitrija, đakona i mučenika, zaštitnika ove biskupije, sv. Anastazije, djevice i mučenice i brojnih drugih slavnih sirmijskih mučenika, zajedničkim snagama nastojati znati odgovoriti potrebama Crkve u Srijemu u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Republici Srbiji.”

Sve ono dobro što postoji plod je zajedničke suradnje

“U službama koje sam na svom dosadašnjem putu vršio uvijek sam nailazio na dobre ljude, vrijedne i pouzdane suradnike, svećenike i laike. Sve ono dobro što postoji plod je zajedničke suradnje. Neka tako bude i ubuduće. Zahvalan sam Bogu za dar života, po roditeljima Luci i Mirku, koji su mene i moju braću odgajali u vjeri i vjernosti Bogu i Crkvi. Duboko sam zahvalan Svetom Ocu za povjerenu mi službu, te ga molim za apostolski blagoslov za sebe i vjerničku zajednicu u Srijemu. Hvala apostolskim Nuncijima u Zagrebu i Beogradu. Na poseban način srdačno želim reći hvala za prošlu, sadašnju i buduću bratsku i očinsku podršku nadbiskupima Đuri i Marinu. Poštovani i dragi svi, molite za mene, da s pouzdanjem u Gospodina, ovu službu vršim vjerno, s ljubavlju i otvorenoga srca prema svim ljudima i neka sve nas prati zagovor nebeske Majke Marije Kraljice krunice čiji spomendan danas slavimo”, zaključio je u zahvalnom govoru mons. Fabijan Svalina.

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. godine u Đakovu od oca Mirka i majke Lucije rođ. Poljičak. Studirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Za svećenika Đakovačke ili Bosanske i Srijemske biskupije zaređen je 29. lipnja 1997. u Đakovu. Bio je župni vikar u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku – Retfala, potom od 1998. do 2004. odgojitelj – prefekt u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. Od 2004. do 2010. obnašao je službe tajnika Biskupskog ordinarijata, kancelara Nadbiskupskog ordinarijata i voditelja nadbiskupijskog Tiskovnog ureda. U više mandata bio je član Prezbiterskoga vijeća i član Zbora savjetnika.

Na Izvanrednom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Zagrebu 25. siječnja 2010. izabran je za zamjenika generalnog tajnika HBK. Na toj službi bio je do siječnja 2017.
U srpnju 2010. imenovan je za v. d. ravnatelja Hrvatskog Caritasa, a potom, 2012. godine, i ravnateljem te ustanove HBK na čijem je čelu i danas. Početkom 2011. godine imenovan je u Odbor HBK za organizaciju dolaska svetoga oca Benedikta XVI. u Hrvatsku te mu je, između ostalog, povjerena koordinacija susreta Svetog Oca s predstavnicima civilnog društva, akademske zajednice, kulture, poduzetnika, diplomatskog zbora i s poglavarima vjerskih zajednica u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Godine 2011. imenovan je članom – supredsjedateljem Mješovitog povjerenstva Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije za izradu popisa oduzete imovine Katoličkoj Crkvi za vrijeme komunističke vladavine.

Odlukom hrvatskih biskupa, od 2017. godine postaje ravnatelj Hrvatske katoličke mreže (HKM) u koju su integrirani Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija, novi mediji i mrežna stranica HKM-a.

Hrvatski Caritas vodi u vrijeme nekoliko velikih nacionalnih žurnih projekata pomoći stradalima od prirodnih nepogoda i kriza izazvanih ljudskim faktorom; tako 2014. godine inicira pomoć stradalom stanovništvu od poplava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, 2015. mobilizira mrežu Caritasa za pomoć u migrantskoj krizi, a 2020. godine nakon razornih potresa u Zagrebu i na Banovini, aktivno provodi projekte HBK u stambenom i socijalnom zbrinjavanju stanovništva.

Godine 2021. inicijator je pregovora s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske o provedbenom ugovoru za Hrvatski Caritas i dijecezanske Caritase. Kapelanom Njegove Svetosti imenovan je 30. travnja 2012.

Motiv iz rodnog Đakova na medalji pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj

Kod svakoga apostolskog pohoda Svetoga Oca nekoj državi nastoji se izraditi medalja koju Papa poklanja u znak sjećanja na susret. Najčešće na jednoj strani bude reljef aktualnog Svetog Oca, a s druge strane reljef nekog značajnijeg događaj koji se može povezati uz sam pohod.  Kako je ovaj pohod bio u znaku obitelji, medalja koja je tim povodom izrađena bila je obilježena obiteljskim motivom, pojasnio je svojevremeno mons. Svalina za HKM prisjećajući se apostolskog pohoda Benedikta XVI. Hrvatskoj.

“Jednom prilikom u Vatikanu smo dogovarali program i detalje susreta te su nas predstavnici Svete Stolice zamolili da im predložimo određenu sliku, reljef ili ikonu vezanu uz obitelj. Dok smo promišljali što i kako, pao mi je na pamet detalj iz moje Đakovačko-osječke nadbiskupije”, prisjetio se mons. Svalina.

Naime, na lokalitetu Štrbinci kod Đakova, koji je jedan od najznačajnijih kasnoantičkih nalazišta u Slavoniji, 90-ih godina prošlog stoljeća iskopani su ostaci kršćanskoga groblja.

“Između brojnih kršćanskih obilježja našli su i jedan stakleni predmet na čijem je dnu bio apliciran ikonografski prikaz obitelji – supružnika i dvoje djece – s natpisom na latinskom jeziku: ‘Živite sretno u Bogu’. Ja sam imao tu sličicu kod sebe i pokazali smo im ju. Ta ideja im se jako svidjela i to je aplicirano na medalju koju je Sveti Otac dijelio prilikom susreta s različitim skupinama tijekom svoga pohoda”, pojasnio nam je mons. Svalina.

“To je lijepa uspomena na taj veliki događaj susreta hrvatskih katoličkih obitelji i Papin pohod. Drago mi je da nešto iz Đakovo podsjeća na to”, poručio je mons. Svalina.

Pozdravna riječ nadbiskupa Hranića uz imenovanje mons. Svaline biskupom koadjutorom srijemskim

Dragi novoimenovani biskupe koadjutore srijemski, dragi Fabijane!

U ime ovdje prisutnoga mons. Marina Srakića, nadbiskupa u miru; u ime mons. Ivana Ćurića, pom. biskupa i u ime svih svećenika, redovnika, redovnica, vjeroučitelja te svih ostalih Kristovih vjernika laika Tvoje rodne Đakovačko-osječke nadbiskupije, od srca Ti čestitam na današnjem imenovanju.

S Tobom je Gospodin koji Te poziva i šalje i koji će Te krijepiti i voditi svojim Svetim Duhom.

Srijemska i Đakovačka ili bosanska biskupija sjedinjene su pod upravu istoga biskupa 1773. godine i tako su živjele i djelovale sve do 2008. godine, kada je Srijemska biskupija ponovno osamostaljena, a Đakovačka ili bosanska uzdignuta na rang Đakovačko-osječke nadbiskupije i metropolitanskoga sjedišta. No, 235 godina zajedničkog života uvelike je obogatilo i označilo život i jedne i druge biskupije. U tom su razdoblju rođene i neke zajedničke crkvene ustanove. Prije 13 godina bila je potpisana Konvencija između dviju biskupija koja je uredila granice, biskupijsku pripadnost i status svećenika, vlasništvo crkvenih ustanova i vremenitih dobara, uzdržavanje svećenika i župa, skrb za kulturna dobra te personalnu i vremenitu podršku i pomoć Đakovačko-osječke nadbiskupije Srijemskoj biskupiji. Vrijednost te Konvencije u trajanju od 10 godina istekla je 2018. godine. No, budući da smo svi zajedno studirali i da se svi poznajemo, svećenici inkardinirani u jednu i u drugu biskupiju osjećaju da smo svi braća. Budući da Srijemska biskupija živi u znatno težim okolnostima od Đakovačko-osječke nadbiskupije, i nakon isteka Konvencije nastavljena je i financijska i personalna pomoć Srijemskoj biskupiji. A ono što, iako Konvencijom predviđeno, nije bilo ostvareno kroz proteklih 13 godina, i dalje ostaje izazovom i za Đakovačko-osječku nadbiskupiju.

Zato dragi biskupe Fabijane, dok Ti u ovom trenutku imenovanja čestitamo na povjerenju onih koji su bili pitani i koje Ti je iskazao Svati Otac, želim Ti kao brat reći sljedeće:

  1. Mi vjerujemo da je u tom povjerenju koje Ti je iskazano Bog na djelu te da Te on sam izabire i šalje. Crkva je njegova, a Ti si pozvan biti njegov ponizni i njemu odani sluga, srcem i raspoloženjem kakvo je imala Blažena Djevica Marija, koju Crkva danas časti kao Kraljicu Krunice, koja je bila i jest i naša majka i zaštitnica i u najvećim poteškoćama. Ne boj se, zato, nove službe, te izazova i zadaća koje su pred Tobom. Nisi sam. S Tobom je Gospodin koji Te poziva i šalje i koji će Te krijepiti i voditi svojim Svetim Duhom. A Kraljica Krunice i Gospa Tekijska bit će Ti pomoćnica, zaštitnica i Majka.
  2. Znaj, dragi Fabijane, da će i Tvoja rodna Đakovačko-osječka nadbiskupija nastojat biti Ti svesrdna podrška u svemu onome što se očekuje od Tebe. Tu zadaću naše daljnje, pa i još zauzetije, pomoći i podrške Tebi u Tvojoj službi, te Srijemskoj Crkvi, prepoznajemo i u činjenici da je Sveti Otac biskupom koadjutorom srijemskim s posebnim ovlastima imenovao Tebe – svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, vjerojatno, među ostalim, i zato da dodatno unaprijedi te olakša postojeću komunikaciju, povjerenje i suradnju između naših biskupija i nas kao pastira. Vjerujem da će povjerenje koje Ti je iskazano imenovanjem na doista odgovornu i osjetljivu službu unijeti dodatni mir i osnažiti pastoralnu raspoloživost svećenika koji djeluju u Srijemskoj biskupiji te da će to povjerenje olakšati da se među svećenicima Đakovačko-osječke nadbiskupije pronađu i nove osobe koje su spremne staviti Ti se na raspolaganje i pomoći u ostvarenju svega onoga radi čega si danas imenovan biskupom koadjutorom srijemskim s posebnim ovlastima.
  3. Ne sumnjamo, dragi Novoimenovani biskupe, u Tvoju dobru suradnju i poštovanje u odnosu prema biskupu srijemskom mons. Đuri Gašparoviću. Budi mu brižan i plemeniti brat, te dobri otac svim srijemskim svećenicima – jer pravilo „Gledajte kako se ljube“ i danas je najbolji znak naše kršćanske vjerodostojnosti i našega identiteta.
  4. Naše dvije biskupije su još od rimskih vremena geografski smještene na susretu Istoka i Zapada. Sve tri biskupije u Đakovačko-osječkoj crkvenoj pokrajini na svom teritoriju imaju sjedište po jedne od eparhija Srpske pravoslavne Crkve. Biskupije u sastavu Đakovačko-osječke crkvene pokrajine prepoznaju, zato, njegovanje ekumenskog dijaloga i povjerenja te promicanje suradnje i zajedništva između naših biskupija i eparhija svojom specifičnom zadaćom, koja može i treba olakšavati senzibilnost te ekumensku osjetljivost Hrvatske biskupske konferencije, preko koje se redovito vodi i ekumenski dijalog na razini dviju Crkava – Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve, i koji uvelike utječe na ukupne odnose između dviju Crkava. Srijemska biskupija u tome ima i može imati sasvim posebnu i dragocjenu ulogu.

Neka Te, dragi brate Fabijane u službi koja je pred Tobom, nadahnjuje, prosvjetljuje, snaži i vodi Duh raspetoga i uskrsloga Gospodina, a Djevica Marija – Gospa Tekijska neka Ti izmoli raspoloživost svoga predanja Isusu Kristu i neka Te čuva njemu trajno odanim.

Donosi: HKM

Objavljeno: 7. listopada 2021

 

Program

15:00 Krunica Božjeg Milosrđa
15:30 Molitvene nakane
16:00 Vjesti iz života crkve HKR
16:15 Sveta krunica (otajstva svjetla) - mobilni studio Orašje
17:00 Najave i obavijesti (do 23:00) /rođendani, donacije
17:10 Rubrika: Vijesti iz kulture/Snježana Dragić
17:30 Božanski časoslov - Večernja molitva
17:55 Himan Duhu Svetom
18:00 Misa - župa sv.Juraja, Vitez
18:50 Vijesti Radio Vatikan
19:15 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije/Martina Zovko

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu