icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Najznačajnija duhovna karakteristika bl. Karla Akutisa bila je njegovo štovanje Euharistije i promicanje pobožnosti prema Kristu prisutnom u Presvetom Sakramentu. To njegovo štovanje Euharistije našlo je svoj izraz u njegovom najznačajnijem djelu Izložba o Euharistijskim čudesima. To je djelo prevedeno i na hrvatski i sada se vrše sve pripremne radnje da izložba što prije bude dostupna cijeloj javnosti. 

Bl. Karlo Acutis

„Zazvati Boga? Lako je reći. Potrebno je puno energije, povjerenja, ljubavi, 
ustrajnosti, marljivosti, patnje, ako želimo plodonosno zazvati Gospodina. Istina, možemo to učiniti spontano, instinktivno, emotivno, ali riskiramo neuspjeh. Moguće je da nećemo ništa postići.”

Ove riječi zapisao je Karlo Akutis u svojim izvornim bilješkama, objavljenima u knjizi Luigija Francesca Ruffata „Carlo Acutis – tinejdžer zaljubljen u Boga”, donosi Aleteia.

Neznalica se obraća Sveznajućem

Bilješke koje je njegova majka predala Ruffatu otkrivaju ‘teološku’ stranu vrlo mladog izučavatelja Karla. Zaista, rijetka su ovakva razmišljanja za jednog petnaestogodišnjaka. No njegova karizma ističe poseban odnos s Gospodinom.

„Ako se ljudski gledano uredimo kako bismo razgovarali s nekim autoritetom, zašto ne bismo pokušali učiniti isto kad se želimo susresti s Gospodinom? Zasigurno standardi nisu isti, ali pristup može biti vrlo sličanDakle obratiti seAli kako? Razmisliti tko? Biće. Jedno malo biće obraća se BitkuKonačno Beskonačnomu. Trenutak Vječnomu. Neznalica Sveznajućemu.”

Bog i tišina

Od te misli Karlo „sav podrhtava”. „Kažu mi da se Bog želi zvati Ocem. Čovjeka je zamisliopoželio, stvorio, uzdigao i usvojio. Pomiješani osjećaji, zbrka riječi, blebetanje, mucanje. A zatim…? Zatim nam se obraća.”

Najbolji način da sobratimo Bogu je, stoga, „tišina”. „Tišina vječnosti. Tišina čekanja. Tišina ljubavi”, piše Karlo. „Molitva je velika stvar. Primam riječ utjehe iz Gospodinovih usta. Riječ utjehe, riječ koja tješi. Riječ koja smiruje, riječ koja jača, riječ koja prosvjetljuje, riječ koja grije, riječ koja oživljava, riječ koja uskrsava.”

Velika milost

„Bog je – zaključuje Karlo – istina, a za istinu nisu potrebne riječi, ona se sama izražava. Sam po sebi otkriva svu istinu. Ljudski glas je oštar, prepotentan, arogantan, uznosit, nestrpljiv, zajedljiv, nasilan. Navikavanje na Božji glas velika je milost. To znači osluškivati Istinu.”

„Tada se razum, čiji objekt je istinitost, nalazi na svom terenu, konačno usklađen s Nebom. Postaje ante tempus stanovnik Vječnosti. Ostvarujući se istinomrazum se u potpunosti usavršava; dostižući svoju svrhu, nalazi se u predvorju Beskonačnog. Istina postaje njegova hrana, njezino piće.”

Osluškivati Božju Riječ

U drugim bilješkama, Karlo se vraća na „Božju Riječ”, „Riječ života vječnoga“.

„Moramo biti uvjereni – tvrdi mladi Akutis – da je Bog oduvijek komunicirao s nama i da uvijek želi biti u dodiru s nama. Ako je ovaj poziv za komunikaciju s njim istinit, zašto ga ne prihvatiti? Odgovorimo na ovaj poziv. Kako? Na svaki mogući način. Kada? Uvijek. Gdje? Svugdje. Koliko dugo? Zauvijek. Jednostavno je doći u dodir, gotovo instinktivno. Osluhnuti uhom, to jest duhomte slušati i govoriti u pravo vrijeme, ne prekidati, dopustiti drugima da govore, izriču, razgovaraju, budu prisutni, budu dostupni.”

Isus me poziva da ostavim sve i postanem njegov sljedbenik

„Bez Gospodina – primjećuje mladi blaženik – je buka, zbrka, svađa, rat. S Bogom je sve u redu, sve je u redu. Bog je Bitak, a s Bitkom je život. Nepostojanje, koje je nešto u vremenu, na granici, život je koji postoji u vječnosti. Što su tjelesne stvari doli iluzija? I kakva će korist biti od svih stvorenja ako nas Stvoritelj napusti? Isus me poziva da ostavim sve i postanem njegov sljedbenik. Isus Krist nam govori u nutrini i mi bismo ga trebali slušati i slijediti u svemu.”

„Ostali glasovi – zaključuje Karlo – zapravo su ništa, njihovo je postojanje beskorisno. Titraji zrakapodražaj ni prema čemupodražaji ni od čega. Savjest probuđena Božjim glasom osjeća iznimnu oduševljenost, jer razumije da je u istini i da je dobro slušati je i slijediti je. Slijediti taj glas znači usmjeriti svoj život prema vječnomu.”


Prigodom prve obljetnice beatifikacije Karla Akutisa, objavljena je njegova web stranica na hrvatskom jeziku: http://putksuncu.hr/blazeni-karlo-acutis.

Izvor: HKM/Radio Marija BiH
Objavljeno: 13. listopada 2021.

Program

08:40 Rubrika: Upoznajmo Bibliju
09:00 Krunica (otajstva svjetla)
09:45 Rubrika: Čitamo knjigu: Oslovljavanje davnih riječi
10:00 Vijesti Herceg Bosne
10:05 Otvoreni program: Blok glazbe po izboru
10:30 Emisija: Svjedočanstvo vjere/ Dražen Janko
11:20 Rubrika: Jučer, danas, sutra/ Dražen Janko
11:45 Rođendani, donacije
11:50 Podnevne molitve: Molimo litanije
12:00 Anđeo Gospodnji/Kraljice neba, srednji čas , posvetna molitva RM
12:20 Rubrika: Svetac dana i imendan
12:30 Najave i obavijesti do 17:00h
world family
Na Križevcu sam u suzama molila za ozdravljenje sina, a onda mi je Bog postavio jedno pitanje

Đurđica Mađar je unatoč urednoj trudnoći zbog komplikacija tijekom poroda rodila dijete s cerebralnom paralizom. To ju je iskustvo provelo kroz tamu samoće, oholosti i narušenih odnosa do konačnog ozdravljenja njenog srca i cijele obitelji.   Najbolnije je vrijeme prihvaćanja istine Marko, moj sin, rođen je iz uredne trudnoće, na dan predviđen za porod. Liječnici su satima čekali trudove kojih nije bilo...

Franjevačka kuća molitve Masna Luka: Duhovne vježbe u postu, molitvi i šutnji

Želite se pripraviti za početak došašća? Vrijeme provedeno u duhovnoj oazi mira, uz bogato iskustvo osobne i zajedničke molitve, u tome vam može pomoći. Pozivamo vas da nam se pridružite u intenzivnom iskustvu duhovnih vježbi koje ćemo obaviti uz post i šutnju.Foto: Facebook stranica Franjevačka kuća molitve Masna Luka O čemu se radi? Od 21. do 27. 11. 2021. u Franjevačkoj kući molitve u Masnoj...

Mons. Uzinić: Pobačaj je ubojstvo, no Crkva ne treba pisati zakone nego odgajati ljude

Gost Pressinga Ilije Jandrića na N1 u utorak 19. listopada bio je riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić koji je komentirao kako doživljava to što ga mnogi smatraju najliberalnijim biskupom, a osvrnuo se i na cijepljenje, migrantsku krizu, pedofiliju u Crkvi te pitanje pobačaja. Foto: Screenshot Mons. Mate Uzinić komentirao je kako je doživio to što ga je papa imenovao riječkim nadbiskupom...

Posveta svijeta Božjemu milosrđu počinje na blagdan sv. pape Ivana Pavla II.

Godina priprave za svečanu obnovu posvete svijeta Božjemu milosrđu počet će na blagdan sv. Ivana Pavla II. u petak, 22. listopada u povodu 20. obljetnice od prve posvete koju je sveti papa učinio u Svetištu Božjega milosrđa u Łagiewnikima u Krakovu 17. kolovoza 2002. godine. Kroz Godinu priprave župne zajednice, zajednice štovatelja Božjega milosrđa kao i pojedinci koji to žele pozvani su svakog...

Hrvatska kulturna zajednica "Troplet" već deseti put priređuje manifestaciju "TROPLETOVI DANI KULTURE – vjera, baština, identitet (TDK2021)".

Prema tradiciji TDK2021 će započeti Molitvenim pohodom Tropletovih izvidnika na kraljevski grad Bobovac i molitvom za Domovinu (23. listopada), a završiti odavanjem počasti žrtvi Vukovara i sjećanjem na utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (18. studenoga). Neki sadržaji ovogodišnjih Tropletovih dana kulture su: Molitvi za Domovinu na Bobovcu će se 23. listopada priključiti i Tropletovi...

Nova knjiga u izdanju FMC Svjetlo riječi: Dvoglasje za samoću

U izdavaštvu FMC Svjetlo riječi upravo je iz tiska izašla nova knjiga pjesama Luke Paljetka i fra Ivana Kramara „Dvoglasje za samoću”.Autori ističu da su ove „pjesme pisali svaki u svojoj samoći. Družeći se odlučili smo staviti ih u izazovni suodnos. Smatramo da su sve ikad napisane pjesme jedna jedina pjesma. Želimo da i ove budu dio te neprekidne i neprekidive pjesme svijeta.” Naslovnu...

Pokopan mons. Luka Pavlović, svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije

U svojoj rodnoj župi Rotimlja pokraj Stoca u ponedjeljak, na blagdan Sv.Luke, pokopan je svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Luka Pavlović, koji je preminuo dva dana ranije u SKBC Mostar u 75. godini života i 49. godini svećeništva. Misu zadušnicu u prijepodnevnim satima u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve predvodio je njegov školski kolega, mons. Želimir Puljić, nadbiskup...

Američka vlada smatra prioritetnim oslobađanje misionara

State Department objavio je 18. listopada da oslobađanje 17 misionara otetih u Haitiju smatra najvećim prioritetom te je u stalnom kontaktu s tamošnjim vlastima, prenosi Vatican News. Foto: Vatican Media // prosvjedi protiv nasilja u Haitiju   Sedamnaestero menonitskih misonara – 16 Amerikanaca i jedan Kanađanin, odnosno petorica muškaraca, sedam žena i petero djece vraćalo se u subotu 16....

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu