icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Tomislav Išek govoreći o značaju ovog djela kaže kako je dosta toga znao o Varešu, međutim kad je pročitao monografiju “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća” bio je iznenađen i fasciniran da je jedno tako malo mjesto dalo toliko mnogo užoj i široj sredini na svaki način.

Tekst i fotografije: FENA

cce14ff316f2f8f49f17

Vareš i vareški kraj kroz stoljeća”, prva monografija o tom bosanskohercegovačkom gradu, predstavljena je u srijedu, 17. studenoga 2021. godine, u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55., u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Monografiju posvećenu Varešu potpisuju Željko Ivanković, autor teksta i glavni urednik; Mladenko Marijanović, urednik fotografije i Mladen Divković, likovno-tehnički i grafički urednik publikacije. Leksikon na kraju knjige priredio je Vladimir Ruf.

Na promociji su govorili Tomislav IšekLeo Valenta, kao i sam autor monografije Željko Ivanković. Predstavljanje je moderirao Dražen Janko.

9424711f 42fc 43fd bc69 8e26f70e749e

Povjesničar Tomislav Išek govoreći o značaju ovog djela kaže kako je dosta toga znao o Varešu, međutim kad je pročitao monografiju “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća” bio je iznenađen i fasciniran da je jedno tako malo mjesto dalo toliko mnogo užoj i široj sredini na svaki način.

– Ono što je mene kao čovjeka od kulture fasciniralo je da prosto nisam vjerovao kada sam pročitao tko se rodio, tko je djelovao, tko je pisao, tko je stvarao i tko je sve ostavio traga. I samo da se fokusiram na dio koji se odnosi na ljude od umjetnosti, pisane riječi, glazbe, filmski redatelji, kazališni redatelji…Vareš je u tom samo jednom aspektu ostavio enorman trag – kazao je Išek.

Autor Željko Ivanković kazao je da je Monografija nastala nakon cjeloživotnog intelektualnog rada, istraživanja mjesta u kojem je rođen, i iz kojeg nosi sva svoja intelektualna, emotivna znanja.

– Osjetio sam se zrelim da sve ono što sam godinama istraživao vezano za Vareš napravim kao jednu cjelinu, koja će biti monografska slika Vareša i njegove okolice kroz povijest, od početka novih milenija do praktički današnjih dana. To je dvadeset stoljeća ovog kraja – kaže Ivanković i ističe značaj kulturne povijesti ovog kraja.

Kulturnu povijest Vareša navodi Ivanković čine ljudi koje je vareški kraj dao kroz povijest.

-Spomenut ću Matiju Divkovića, zvanog ocem bosanske književnosti, Filipa Lastrić, kojeg su zvali ocem bosanske historiografije. Treba spomenuti i glumca Boru Stjepanovića, reditelja Ivicu Matića, književnika Novaka Simića, fra Ignjacija Gavrana koji je bio jedan univerzalni barokni ili renesansni intelektualac. Do naših današnjih vremena gdje imamo niz sjajnih slikara, glazbenika, kaže Ivanković dodajući da su npr. Ipe Ivandić iz Bijelog dugmeta, kao i pravoslavni biskup Grigorije također Varešani.

– Cijela povijest vareškog kraja stoji nimalo slučajno na ekspolataciji ruda i rudnih bogatstva, kad srednjovjekovni kraljevi Vareš zovu riznicom kraljevstva – ističe Ivanković.

I u Osmanskom periodu kako navodi autor Monografije, Vareš je bio pošteđen tzv. Danka u krvi da bi zanat i struka mogli da se prenose na oca sa sina, te su imali privilegije koje nisu imali drugi krajevi.

– Tako da je to jedna ogromna, bogata povijest. Na kraju treba li reći da vareškom kraju pripada Bobovac. Treba li reći da je u Dabrovinama pronađena starokršćanska bazilika iz V stoljeća…- kazao je autor monografije o Verešu Željko Ivanković.

c9bd050c 021e 4346 914f 78c382ae023d

Fotomonografija obuhvaća ukupnu povijest vareških prostora (političku, gospodarsku i kulturnu povijest), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama općine Vareš. U knjizi su obrađene povijesne mijene i sve povijesno relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim oblastima života i rada.

Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ na jednom mjestu okuplja i kondenzira tu dugotrajnu i brojnim diskontinuitetima obilježenu čudesnu povijest.

Knjiga „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“ ima oko 400 stranica foto-monografskog formata s preko 600 fotografija i Leksikonom uglednih Varešana u dodatku.

Donosi: HKD Napredak

Objavljeno: 18. studenog 2021

 

Program

14:00 Emisija: Arka/Dario Vasilj/R
14:45 Rubrika: 365 dana s Padre Piom/Maja Rotim
15:00 Krunica Božanskog Milosrđa/pjevana/
15:30 Emisija: Bosna Srebrena
16:15 Sveta Krunica (slavna) Krunica koju je na hrvatskom jeziku izmolio Sv. Ivan Pavao II.
17:00 Rubrika: Jezikoslovlje/ Sanella Kozina/R
17:55 Himan Duhu Svetom
18:00 Misa - Novi Travnik
18:50 Vijesti Radija Vatikan
19:30 Rubrika: Čitamo knjigu: Ne dam te od sebe/ Marijan Krajinović
19:45 Rubrika: Priča iz dječje Biblije
20:00 Emisija: Uvijek nedjeljom/ Ivica Ursić
world family
Hrvatski prijevod novih zaziva u Lauretanskim litanijama i Litanijama sv. Josipa

Nakon što je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) potvrdila hrvatski prijevod novih zaziva u Lauretanskim litanijama i u Litanijama sv. Josipa na svojem 63. plenarnom zasjedanju održanom od 19. do 21. listopada 2021. u Zagrebu, Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine na svojem 82. plenarnom zasjedanju 4. i 5. studenoga 2021. potvrdila je da isti prijevod vrijedi i za njezino područje,...

Tko nam je ukrao Advent?

Dragi iščekivatelji rođenja Gospodinova, pozivamo Vas na “Advent s franjevkama”. Želimo se duhovno pripremiti za svaku nedjelju došašća i zajedno paliti svijeće na adventskim vijencima koje sigurno mnogi od Vas imaju u svojim domovima, poručile su školske sestre franjevke na svom Facebook profilu. Foto: Facebook stranica školskih sestara franjevki   “Mnogi od nas nabave za došašće adventski...

Poruka pape Franje za Međunarodni dan osoba s invaliditetom [3. prosinca 2021.]

Draga braćo i sestre! U prigodi Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, želim se obratiti izravno vama koji ste pogođeni bilo kojom vrstom invaliditeta. Želim vam reći da vas Crkva voli i da treba svakoga od vas da ispunite svoje poslanje u službi evanđelja. Isus prijatelj Isus je naš prijatelj! On sâm je to rekao svojim učenicima na Posljednjoj večeri (usp. Iv 15, 14). Njegove riječi dopiru sve...

EZA održala svoju godišnju skupštinu

Europski centar za radnička pitanja (EZA) sa sjedištem u njemačkom Koenigswinteru održao je u Beču 27. studenoga 2021. godine svoju godišnju skupštinu. Iz razloga pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom većina od 86 sudionika nazočila je putem online platformi. Nazočne je najprije pozdravio predsjednik EZA-e Luc van den Brande (Belgija). Predsjednik van den Brande je naglasio da je zadnje...

Iz tiska izašla nova knjiga počasnog predsjednika HKD Napredak prof. dr. Franje Topića „Bosna i Hercegovina naša domovina“

Nedavno je iz tiska izašla nova knjiga prof. dr. Franje Topića, počasnog predsjednika HKD Napredak i Peu BiH. Riječ je o zbirci kolumni koje je profesor pisao u razdoblju od 2002. do 2017. godine za različite novinske medije. Dr. Topić se prije svega osvrće na aktualnu situaciju kako u Bosni i Hercegovini tako i šire s dosta općih tema kao što je dijalog, ekumenizam, konzumizam, natalitet itd....

Mons. Vukšić slavit će Zornice u sarajevskim župama

Misu Zornicu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova na blagdan Sv. Andrije u utorak, 30. studenoga predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. S njim u koncelebraciji bilo je pet svećenika: katedralni župnik vlč. Oliver Jurišić, profesor na KBF-u vlč. Ivan Rako, duhovnik u VBS-u i profesor na KBF-u vlč. Milenko Krešić,...

Kardinal Puljić čestitao blagdan Hanuku

Prigodom blagdana Hanuke kojega Jevreji proslavljau od 28. studenoga do 6. prosinca vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kard. Puljić uputio je čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH gosp. Jakobu Finciju te svim Jevrejima. Istu donosimo u cijelosti: Ovih dana (28. studenoga - 6.prosinca) vi Jevreji slavite Hanuku, te će svaki dan, kroz osam dana, biti...

Don Roko Glasnović imenovan dubrovačkim biskupom

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je na blagdan sv. Andrije, u utorak 30. studenoga, u podne da je papa Franjo imenovao dubrovačkim biskupom don Roka Glasnovića, svećenika Šibenske biskupije. Vijest o imenovanju objavljena je istodobno u Vatikanu i u Hrvatskoj. Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004., a za svećenika 2....

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977126

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu