icn2.png

Frekvencije:» FM Sarajevo,Travnik, N. Travnik i Vitez 103,3 MHz» FM Banja Luka 98,9 MHz» FM Mostar i okolica, Široki Brijeg 89,4 MHz» FM Jajce; 101,2 MHz» FM Fojnica, Visoko te dijelovi općina Kreševo i Kiseljak 97,8 MHz» FM Žepče, Maglaj i Zavidovići 105,7 MHz» Livno, Kupres i Tomislavgrad 94.6 MHz» Ljubuški i Čapljina 94.7 MHz i Stolac 89.4 MHz» Pretplatnici HT ERONETA, putem HOME TV» Pretplatnici BH TELECOMA putem MOJA TVProgram uživo:Slušajte

ficn ficn ficn ficn ficn

logo

Crkva u Bosni i Hercegovini svake godine proslavlja Nedjelju Caritasa na Treću nedjelju došašća. Ovogodišnja Nedjelja Caritasa pada na 12. prosinca, uz poštivanje službene liturgije toga dana prema važećem direktoriju, ima za moto „Caritas u životu pojedinca i zajednice”.

Snimka_zaslona_2021-12-11_142045.png

Foto: Plakat Nedjelje Caritasa

 

Za ovu nedjelju iz Središnjeg ureda Caritasa BiH pripremljeni su i poslani animacijski materijali za sve crkvene ustanove: prigodni plakat, Molitva vjernika, poruka predsjednika Caritasa BiH Vinka kardinala Puljića, popratno razmišljanje ravnatelja Caritasa BiH i zidni Katolički imendanski kalendar za 2022.

U nastavku donosimo poruku predsjednika Caritasa BiH, Vinka kardinala Puljića:

Dragi prijatelji i dobročinitelji Caritasa!

Svake godine Treću nedjelju došašća obilježavamo kao Nedjelju Caritasa. I ove godine želimo svima nama posvijestiti pastoralnu dimenziju ljubavi kako u osobnom životu tako i u životu zajednice. U Zbornoj molitvi 25. nedjelje kroz godinu molimo: „Bože sav si svoj zakon sveo na ljubav prema tebi i bližnjemu“. Sv. Ivan apostol napisa: „Upoznali smo ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav i tko ostaje u ljubavi u Bogu ostaje i Bog u njemu“ (1 Iv 4,16). Na temelju ove Božje riječi valja nam izvući zaključak za život u vjeri i poći u školu ljubavi naše svakodnevice.

Caritas u životu pojedinca

Svaki pojedinac raste u obitelji koja je zajednica ljubavi. Prva škola u kojoj čovjek uči ljubiti je obiteljsko gnijezdo kao zajednica ljubavi. Za tu školu je važno ozračje ljubavi koja treba vladati u obitelji. U obiteljima s djecom još od ranog djetinjstva uči se cjelokupni život dijeliti s drugima, ponajprije sa svim članovima obitelji, a onda i u svim našim ovozemaljskim okruženjima. Roditelji već od djetinjstva poučavaju djecu kako treba sve dijeliti s drugima i kako stalno rasti u nesebičnosti i otvorenosti za ljubav. U ovom ozračju javnog mišljenja, koje često nameće kriterije sebičnosti, nije lako odgajati u ljubavi i solidarnosti. Prepuštajući djecu da ih odgaja televizija ili mediji putem elektroničkih sredstava, usvajaju se načela sebičnosti, bez kriterija vrednota, iz kojega raste nasilje. Zato je prevažno shvaćanje kršćanske formacije u našim obiteljima. Ako dijete nije naučilo ljubiti, nije naučilo živjeti. Kao pojedinci upućeni smo na ljudsko izrastanje sa sposobnošću ljubiti i voljeti sebe i svoje okruženje, zatim u svoje okruženje stalno unositi duh solidarnosti i zauzetosti za čovjeka i za okoliš s pouzdanjem u Boga koji je sama ljubav. Tko uspije u školi ljubavi, taj će uspjeti u svome životu.

Caritas u životu zajednice

Bog nas je stvorio iz ljubavi i za ljubav i na nju smo svi upućeni. Nitko od nas nije dovoljan sam sebi. Bog je stvarajući čovjeka uputio ga na čovjeka, na sva stvorenja i na Boga. Svaki čovjek sebe ugrađuje u zajedništvo stvorenja i stvorenoga putem ljubavi, raspoloživosti i prihvaćanja drugoga bez obzira kakav on uistinu jest. Nedjeljom Caritasa želimo pozvati čovjeka na rast u njegovom ljudskom dostojanstvu kroz ostvarenje ljubavi, kroz prihvaćanje i poštivanje drugoga. Time zapravo postajemo graditelji zajedništva, jer sebe darujemo kroz komunikaciju ljubavi. Svi uočavamo toliko toga negativnog oko nas i u javnom stavu i razmišljanju. Nema koristi proklinjati tamu, nego smo pozvani paliti svjetlo ljubavi, darivanja, solidarnosti i uzajamnog poštivanja. Time rastemo u svojoj ljudskosti i razgonimo tamu mržnje, sebičnosti i agresivnog relativizma. Ako sav svoj zakon svedemo na ljubav prema Bogu i bližnjemu, tada kroz življenu kršćansku ljubav ispunjavamo u potpunosti sav Božji zakon.

Život u ljubavi

Kada govorimo o Caritasu često mislimo samo na materijalnu karitativnu pomoć: kruha i ruha. Znamo da u Evanđelju Isus veli: „Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta“ (Mt 4, 4). Čovjek je duša i tijelo. U središtu nije samo karitativna briga za tijelo, nego i za dušu. Tko zrači ljubavlju donosi jedno ozračje koje svaki čovjek razumije i biva obasjan jednim novim svjetlom. Mi trebamo jedni druge kao ljude koji nas prihvaćaju, razumiju, koji su spremni tješiti Božjom riječju. Zato se kaže da nitko nije tako bogat da ne trebao dijeliti ljubav s drugima, niti tako siromašan da ne može dati sebe kroz ozračje ljubavi. Zato Nedjelja Caritasa želi u nama probuditi svijest da smo upućeni jedni na druge i da trebamo jedni druge.

Neka nas Gospodin, koji je očitovana Božja ljubav, zahvati svojom ljubavlju da nam život svakim danom bude ispunjeniji radošću i nadom, te tako živimo puninu života u ljubavi. Tek u tom ozračju možemo doživjeti otajstvo rođenja Isusa Krista i biti obasjani tim božićnim svjetlom, možemo zračiti radosnom nadom u ovom sumornom ovozemaljskom ozračju. U tom duhu želim vam puninu radosti Božje ljubavi koju ćemo ponijeti ususret jednih prema drugima. Uz najiskrenije pozdrave želim obilje radosne Božje ljubavi u našim srcima, u obiteljima i u svakoj zajednici, zazivajući obilje Božjeg blagoslova!

 

Vinko kardinal Puljić,

nadbiskup metropolit vrhbosanski

i predsjednik Caritasa BiH

 

 

Izvor: caritas.ba/ RM

 

Objavljeno: 11. prosinca 2021.

 

Program

04:00 Venite adoremus/p.Mato Anić/R
05:00 Rubrika: Čitamo knjigu: Karol Wojtyla : Biografija Ivana Pavla II. od rođenja do izbora za papu/Gian Franco Svidercoschi/naratorica Ivana Knezović/R
05:30 Rubrika: Svetac dana + imendana
06:00 Zvona + Anđeo Gospodnji
06:15 Nakane apostolata molitve + sveta krunica/slavna otajstva
06:45 Komentar dnevnog evanđelja
07:00 Misa: župa Svih Svetih, Livno
07:30 Božanski časoslov/jutarnja molitva
07:50 Najave i obavijesti (do 12:30), vremenska prognoza, stanje na cestama
08:00 Rubrika: Svetac dana i Imendan
08:15 Rubrika: Zanimljivosti
08:50 Duhovna misao

Udruga „RADIO MARIJA”

u Bosni i Hercegovini

Zagrebačka 18, 71000 Sarajevo

Intesa Sanpaolo Banka BiH

Obala Kulina Bana 9A

71000 Sarajevo, BiH

Broj računa: 154 160 20019 77216

Za uplate iz inozemstva:

SWIFT CODE: UPBKBA22

IBAN: BA391541602001977216

 

Kontakt

info@radiomarija.ba

Studio Sarajevo:

+387 33 263 055 (Redakcija)

+ 387 260 260 (Program uživo)

Studio Mostar:

Blajburških žrtava 33 E

+387 36 312 401 (Redakcija)

+387 36 312 400 (Program uživo)

Kršćanski glas u tvome domu i u svijetu